Opinie: is de Touch Bar een gimmick?
geplaatst: 22 november 2019 - 13:26
forumlid GeorgeM stelde me een vraag...
@boni: Misschien de moeite om jezelf af te vragen waarom niemand nu zich meer heel erg druk maakt over het vervangen van de functie-toetsen door de Touch Bar? Dat was toch alleen maar ellende en kommer en kwel? Waarom is dat nu geen probleem meer?

Voor wie is de Touch bar een probleem geweest?

Voor ontwikkelaars zeker, die zijn blij dat de afzonderlijke 'escape' toets terug is.
Ben ik ook blij mee, maar verder was die Touchbar voor mij eerder nutteloos, interesseert mij die niet en heeft Apple met het uitbrengen van die Touch Bar een flinke gok genomen waar ze nog altijd aan blijven vasthouden.

Uit nog een oud artikel uit oktober 2017 Why Apple's MacBook Pro Touch Bar drives me bonkers.
Citaat
When I bought a $3,000 15-inch MacBook Pro nearly a year ago, it was for the big screen, the big trackpad, the fast processor and the durable chassis. I kept an open mind about its Touch Bar, which seemed clever and something that could dramatically change how we use our computers. It could provide the tools you need at any given moment, reveal features you didn't know about and bring intuitive adjustment sliders to software like Photoshop. "The Touch Bar adapts to whatever software you're using," Schiller said. "It is incredibly useful, intuitive and really fun to use."

Alas, I don't see those benefits, and I find myself shying away from the Touch Bar instead of embracing it as I have with touchscreens on Windows and Chrome OS laptops. My displeasure is a personal reaction, and yours will depend on how you use your Mac, but I'm not the only dissatisfied Touch Bar customer.

Apple stapt nog niet van het Touch bar concept af, passen het algoed een beetje aan op de MacBook Pro 16 inch, maar blijven geloven in de ongelooflijke nuttigheid, het intuïtieve en leuke ervan.
Ik zou de Touch bar nochtans niet missen. Ik zie er geen problemen in maar ook geen voordelen.
Laatst bewerkt op: 4 december 2019 - 02:50 door boni
geplaatst door: boni
antw: Apple's controversiële Touch Bar, wie zou hem missen?
reactie #1 geplaatst: 22 november 2019 - 15:06
Aangezien mijn (open) vraag de bron voor dit draadje is: ik heb een MacBook Pro met Touch Bar, en gebruik die ontelbare keren per dag, en met groot plezier. Daarbij zijn twee apps voor mij erg fijne aanvullingen die de Touch Bar echt compleet maken: BetterTouchTool en Haptic Touch Bar.

Want de Touch Bar zoals Apple die levert kan erg handig zijn, maar dat is ook erg afhankelijk van de ontwikkelaar. Sommige programma's maken er uitstekend gebruik van, maar andere minder.

BetterTouchTool

Maar met BetterTouchTool ben je niet langer meer afhankelijk van de ontwikkelaar, want hiermee kan je jouw eigen knoppen aanmaken. Zelf ben ik een echte 'toetsenbord-tijger', ik doe dus erg veel met sneltoetsen. Maar de Touch Bar met BetterTouchTool is een heerlijk aanvulling.

Haptic Touch Bar

En Haptic Touch Bar is een simpel appje dat er 'alleen maar' voor zorgt dat aanslagen op de Touch Bar geluid maken en dat je ook voelt dat je ze doet. Ik heb geen idee waarom Apple dit zelf niet allang heeft ingebouwd, waarschijnlijk gebeurt dat op een gegeven moment wel. Maar tot het zover is, zorgt Haptic Touch Bar ervoor dat je het gevoel hebt dat je op een plankje aan het tikken bent.

Samenvatting

Samenvattend: ik vind de Touch Bar een erg prettige toevoeging, en mis die als ik op een Mac zit zonder. Gecombineerd met BetterTouchTool is de Touch Bar bijna onmisbaar, en met Haptic Touch Bar is het tikken er op nog prettig ook.
geplaatst door: GeorgeM
antw: Apple's controversiële Touch Bar, wie zou hem missen?
reactie #2 geplaatst: 22 november 2019 - 15:21
GeorgeM heeft het gras al bijna helemaal voor mijn voeten weggemaaid, niets meer aan toe te voegen.

Ook ik ben enthousiast over de Touch Bar, en gebruik ook beide apps hierboven. Dat is bij Haptic Touch Bar trouwens pas sinds kort het geval, die kwam ik tegen dankzij de recente bundel van BundleHunt.
geplaatst door: Robert
antw: Apple's controversiële Touch Bar, wie zou hem missen?
reactie #3 geplaatst: 22 november 2019 - 15:59
@GeorgeM en Robert: Merci, Haptic Touch Bar kende ik nog niet. Moest ik alsnog weer opnieuw de 16 inch bestellen probeer ik het zeker uit.

Als aanvulling nog even dit uit ander topic dat hier goed aansluit...
Programmeurs willen een escape-toets, en die is nu terug. Vrijwel niemand wil een touch bar, maar met een losse escape-toets zal het grootste bezwaar ertegen verdwenen zijn. Hij wordt gedoogd. Misschien komt er ooit een killer-feature waardoor hij onmisbaar wordt, maar ik heb die nog niet gezien.
antw: Apple's controversiële Touch Bar, wie zou hem missen?
reactie #4 geplaatst: 22 november 2019 - 17:01
Ik denk dat we met de MBP 16” op de juiste mix zijn uitgekomen.

Programmeurs hebben inderdaad het liefst een fysieke Escape-toets (vooral die van de ‘vi’ generatie).

En met zo’n Touch Bar kun je natuurlijk allemaal leuke dingen doen, die je al naar gelang je behoeften, dan wel wél, dan wel niét gebruikt.
geplaatst door: puk1980
επιτέλους το κατάλαβα
antw: Apple's controversiële Touch Bar, wie zou hem missen?
reactie #5 geplaatst: 22 november 2019 - 17:26
Die touch bar heeft in de eerste plaats voor een behoorlijke toename van de aanschafprijs van een MacBook Pro gezorgd. Daar waar het instapmodel voorheen rond de 2200 euro kostte werd dat voor een MBP met touch bar 500 euro duurder.

De directe vraag is dan of dat bedrag deze extra functionaliteit dekt. Heb je werkelijk meer dan 500 euro plezier van deze touch bar? Sommigen zullen daar volmondig ja op antwoorden, ikzelf zie het totaal niet zitten en voel mij extra geld uit de zak geklopt voor iets dat ik niet ga gebruiken.

Als ontwikkelaar van database oplossingen voor het bedrijfsleven en overheden zit ik alleen achter een MBP wanneer ik iets wil laten zien ten burele van een klant. Deze werken vrijwel zonder uitzondering met een Windows PC zodat een touch bar daarbij volstrekt nutteloos is.

Tijdens het ontwikkelen werk ik op een 27" iMac, niet op het kleine scherm van een MBP zodat ook dan een TB weinig nut heeft. Daarbij komt dat de database software (FileMaker) geen enkele ondersteuning geeft voor een TB. Niet voor de ontwikkelaar, noch voor een gebruiker.

Toch moet ik zo af en toe een MBP meenemen naar de klant om e.e.a te kunnen demonstreren. Alleen kost mij dat nu 500 euro meer dan voorheen. Wellicht is het verstandiger om daar een of andere Dell voor aan te schaffen (yuk) want een TB is aan mij niet besteedt.
geplaatst door: peerzwart
antw: Apple's controversiële Touch Bar, wie zou hem missen?
reactie #6 geplaatst: 22 november 2019 - 18:18
Ik denk dat we met de MBP 16” op de juiste mix zijn uitgekomen.

Mjaa, voor mij ook wel ok. Idem met het toetsenbord.

Die touch bar heeft in de eerste plaats voor een behoorlijke toename van de aanschafprijs van een MacBook Pro gezorgd. Daar waar het instapmodel voorheen rond de 2200 euro kostte werd dat voor een MBP met touch bar 500 euro duurder.

De directe vraag is dan of dat bedrag deze extra functionaliteit dekt. Heb je werkelijk meer dan 500 euro plezier van deze touch bar?

Da's een goeie!
Apple - dat blijft geloven in de ongelooflijke nuttigheid, het intuïtieve en leuke van de touch Bar -  had het als optie kunnen aanbieden. De standaard instap versie van de MacBook Pro alzo weer enkele honderden Euro's minder met klassieke functie-toetsen; en wie de touch bar geweldig vind moet bijbetalen, net zoals voor meer RAM, SSD of zwaarder videokaart.
Maar ik ben zeker dat er niet veel Macbook's met optionele Touch Bar de fabriek uit zouden gaan dan.... 1 op 2 misschien.

Wat ik altijd een geweldige graadmeter van succes vind bij iets dat Apple uitvind is de mate van jatten door anderen. 'Maar niet met den deze!' moeten de Chinezen gedacht hebben als het over de Touch Bar gaat terwijl verder The Huawei Windows MacBook Pro toch wel heel sterk geïnspireerd is door Apple's MacBook.
antw: Apple's controversiële Touch Bar, wie zou hem missen?
reactie #7 geplaatst: 22 november 2019 - 22:39
Om te beginnen: waarom is voor deze titel voor dit draadje gekozen? Op deze manier stel je toch geen open vraag? Klinkt alsof je liever negatieve dan positieve ervaringen hoort.

Bij mij ben je daarvoor aan het verkeerde adres, ook hier een enthousiaste gebruiker van de Touch Bar. Al heel erg lang een gebruiker van BetterTouchTool, dankzij dit draadje net Haptic Touch Bar geprobeerd en dat meteen gekocht. Inderdaad vreemd dat Apple die haptische feedback niet zelf inbouwt, dat doen ze tenslotte wel bij de trackpads, iPhones, etc.

@ peerzwart: ik gebruik FileMaker, maar ben beslist niet zo'n geavanceerde gebruiker als jij bent. Maar met BetterTouchTool kan je voor iedere app knoppen op de Touch Bar aanmaken, dus ook voor FileMaker. Daarbij is héél erg veel mogelijk, zie de schermafbeelding hieronder.

Screenshot-2019-11-22-at-22.33.08.jpgOpinie: is de Touch Bar een gimmick?


Verder wat betreft de prijs: bij de 13" is die omlaag gegaan (van 1.499 naar 1.299 dollar). De 15" is inderdaad duurder geworden, maar volgens mij geen 500 euro. Als ik ze in Mactracker vergelijk dan zie ik dat het verschil in de VS 400 dollar is. Ik neem dan ook aan dat het bij ons minder dan 500 is, in ieder geval exclusief de BTW.
geplaatst door: anraadts
antw: Apple's controversiële Touch Bar, wie zou hem missen?
reactie #8 geplaatst: 22 november 2019 - 23:15
....
dankzij dit draadje net Haptic Touch Bar geprobeerd en dat meteen gekocht.

Kijk is wat een een positieve aanwinst je aan mijn starten van dit draadje te danken hebt!
 :happy:
antw: Apple's controversiële Touch Bar, wie zou hem missen?
reactie #9 geplaatst: 23 november 2019 - 02:43
@ peerzwart: ik gebruik FileMaker, maar ben beslist niet zo'n geavanceerde gebruiker als jij bent. Maar met BetterTouchTool kan je voor iedere app knoppen op de Touch Bar aanmaken, dus ook voor FileMaker. Daarbij is héél erg veel mogelijk, zie de schermafbeelding hieronder.

Euh, ik zie daar niets nuttigs tussen staan voor Filemaker, ik ben al 20 jaar een vrij intense gebruiker ervan, heb zelfs relationele database bestanden en ontelbare scripts aangemaakt.

@peerzwart: Zie jij er iets nuttigs tussen? :blink:
antw: Apple's controversiële Touch Bar, wie zou hem missen?
reactie #10 geplaatst: 23 november 2019 - 11:03
Volgens mij kan je met AppleScript en Shell scripts aardig wat in FileMaker doen. Hierbij nog een schermafbeelding van BetterTouchTool, met nog meer opties.

Screenshot-2019-11-23-at-10.59.35.jpgOpinie: is de Touch Bar een gimmick?


En hieronder nog meer mogelijkheden voor het gebruik van de Touch Bar in FileMaker (in dit geval met de MBS plugin).geplaatst door: anraadts
antw: Apple's controversiële Touch Bar, wie zou hem missen?
reactie #11 geplaatst: 23 november 2019 - 12:27
Ik zou de Touch bar nochtans niet missen. Ik zie er geen problemen in maar ook geen voordelen.

Ik dacht je zelf tot nu toe gaan MacBook Pro met een Touch Bar hebt gehad?
geplaatst door: GeorgeM
antw: Apple's controversiële Touch Bar, wie zou hem missen?
reactie #12 geplaatst: 23 november 2019 - 13:14
@anraadts: Met Applescript kom je niet ver in de Windowswereld en shell scripts onder Windows waag ik mij niet aan. Maar je bedoelt natuurlijk dat hier handigheidjes tijdens het ontwikkelen onder de TB gezet kunnen worden. Voor mij is dat niet nodig omdat de verschillende commando's al heel lang in mijn vingers zitten. Deze zelfde argumenten gelden voor het gebruik van de MBS plugin, waarvan je de kosten er dan ook nog bij mag tellen.
geplaatst door: peerzwart
antw: Apple's controversiële Touch Bar, wie zou hem missen?
reactie #13 geplaatst: 23 november 2019 - 16:51
@ peerzwart: ik gebruik zelf ook erg veel het toetsenbord voor allerlei zelf ingestelde sneltoetsen (ook in FileMaker). Maar op een gegeven moment krijg ik moeite om ze allemaal te onthouden, en dan vind ik het erg prettig om er een aantal in de Touch Bar te zetten.

Daarbij kunnen dat in BetterTouchTool gecompliceerde (gecombineerde) commando's zijn.

Ik vind dat erg handig, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat dat ook geldt voor jou (of iemand anders).
geplaatst door: anraadts
antw: Apple's controversiële Touch Bar, wie zou hem missen?
reactie #14 geplaatst: 24 november 2019 - 08:56
Om te beginnen: waarom is voor deze titel voor dit draadje gekozen? Op deze manier stel je toch geen open vraag? Klinkt alsof je liever negatieve dan positieve ervaringen hoort 

Mijn eerste gedachte bij het zien van dit draadje was dat het een hele prestatie is om in zo'n korte titel maar liefst twee negatieve insteken te verwerken... ;)
geplaatst door: Robert
antw: Apple's controversiële Touch Bar, wie zou hem missen?
reactie #15 geplaatst: 2 december 2019 - 05:27
@GeorgeM, anraadts en Robert: De reviews van de nieuwe 16" MacBook Pro zijn zeer positief.
Zoals ook weer deze "MacBook Pro 16 REVIEW - Why I've Switched from the Dell XPS 15! | The Tech Chap"...Maar de eerste reviewer die de touch bar zo geweldig vind als jullie gedrieën moet ik nog tegenkomen, want ook weer in deze review...
Citaat
04:29
... I'm still not a fan of the touch bar. I keep accidentally pressing mute or activating Siri when I'm reaching for the backspace. It does look cool, but for me it's a gimmick and makes things like changing the volume and brightness take longer than they should.
antw: Apple's controversiële Touch Bar, wie zou hem missen?
reactie #16 geplaatst: 2 december 2019 - 05:48
De volgende zeer positieve "Apple MacBook Pro 16-inch Review | The Best Mac In Years"...


Met ook alweer...
Citaat
01:38
... the touch bar is still not a favorite feature of mine. It hasn't really changed this time around.
It's just a little bit taller to match the height of the keyboard and a little bit shorter on each side to fit in the Escape key and the touch ID.
In general I still find myself back tail and meeting my music all the time and wondering why it's not more useful but it is what it is until Apple makes any significant changes in the future.

 :music:

Mijn eerste gedachte bij het zien van dit draadje was dat het een hele prestatie is om in zo'n korte titel maar liefst twee negatieve insteken te verwerken... ;)

Als jij is één YouTube review met één positieve insteek over de touch bar tegenkomt zal ik em graag bekijken want dat is dat een hele prestatie dat je die gevonden hebt!
antw: Apple's controversiële Touch Bar, wie zou hem missen?
reactie #17 geplaatst: 2 december 2019 - 07:17
Ik heb met opzet maar niet laten weten wat ik van mijn Touch Bar vind in dit draadje. Boni overtuigen is onmogelijk, YouTube is het Ware Woord :tounge:.
geplaatst door: boiing
antw: Apple's controversiële Touch Bar, wie zou hem missen?
reactie #18 geplaatst: 2 december 2019 - 07:30
Als jij is één YouTube review met één positieve insteek over de touch bar tegenkomt zal ik em graag bekijken want dat is dat een hele prestatie dat je die gevonden hebt!

Alleen als jij belooft dat je dan de titel van dit draadje aanpast...   :cool:
geplaatst door: Robert
antw: Apple's controversiële Touch Bar, wie zou hem missen?
reactie #19 geplaatst: 2 december 2019 - 11:16
Youtube is een grote verzameling onzin met af en toe een nuttige bijdrage.
geplaatst door: MacFrankie
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
antw: Apple's controversiële Touch Bar, wie zou hem missen?
reactie #20 geplaatst: 2 december 2019 - 11:50
Regelmatig wordt hier kritiek op Apple of Apple producten als onzin afgedaan. Wie durft op MacFreak nog te refereren aan een artikel van de Consumentenbond? Zijn reviews op Youtube nu ook bij voorbaat verdacht?
geplaatst door: peerzwart
antw: Apple's controversiële Touch Bar, wie zou hem missen?
reactie #21 geplaatst: 2 december 2019 - 17:39
Prima, ik zal nog even de essentie van wat ik bedoel proberen te verduidelijken. Boni stelt de Touch Bar ter discussie en verschillende leden met een paar jaar ervaring daarmee geven hun uitgebreide verslag met tips en tricks. Daar reageert Boni bij herhaling cynisch op en post wederom YouTube filmpjes waarin de Touch Bar minder positief belicht wordt. Dat stoort mij omdat hij niet op de ervaringen van forumleden ingaat, dat is zijn goed recht en het is mijn goed recht om daar iets van te vinden. Dat hij er zelf niets mee heeft met die Touch Bar is prima maar respecteer ook dat anderen er wél happy mee zijn. Door al die filmpjes (ook in andere draadjes) die allemaal hetzelfde verkondigen heb ik soms gewoon de behoefte om even de andere kant te belichten.

Mijn eerste opmerking "Boni overtuigen is onmogelijk, YouTube is het Ware Woord :tounge:", mét Smiley, is niet op de man gespeeld, het is wat mij betreft een feitelijke constatering, licht ironisch en zeker niet persoonlijk bedoeld als in iemand beledigen of onderuit halen.
geplaatst door: boiing
antw: Apple's controversiële Touch Bar, wie zou hem missen?
reactie #22 geplaatst: 2 december 2019 - 17:50
Ik twijfel ook al helemaal niet aan de oprechtheid en goede bedoelingen van Boni (ook trouwens niet aan die van gPod en boiing!). Ik ken 'm -virtueel- al heel lang, en ook via prettig PB-tjes, nu en dan. Neemt niet weg dat hij en ik het hier hartgrondig met elkaar oneens zijn (althans over dat toetsenbord), en dat is prima. Niks mis mee.

Waar ik wel mijn -ernstige- twijfels over heb is aan de oprechtheid van forumlid 'peerzwart'. Duidelijk is dat door het plaatsen van heel subtiel gebrachte beledigingen in op het eerste gezicht nette postings, zich gedraagt als een intrigant.
geplaatst door: Flix
antw: Apple's controversiële Touch Bar, wie zou hem missen?
reactie #23 geplaatst: 2 december 2019 - 18:33
Er werd gewoon gevraagd hoeveel ervaring boni er eigenlijk mee heeft.

De quote van boiing maakt duidelijk dat dat veel te weinig is om er gefundeerd over mee te kunnen praten, wat op zijn beurt duidelijk maakt waarom boni ons eindeloos bombardeert (!) met filmpjes met meningen van anderen.

Iedereen moet het natuurlijk zelf weten, maar om de hele tijd zo'n expliciete mening over iets te vertolken terwijl je er zelf nauwelijks ervaring mee hebt, dat vind ik heel vreemd.

Verder jammer dat niet meer bezitters van een MBP met Touch Bar zich melden in dit draadje. Zijn daar zo weinig van op MacFreak?
geplaatst door: GeorgeM
antw: Apple's controversiële Touch Bar, wie zou hem missen?
reactie #24 geplaatst: 2 december 2019 - 18:59
Zullen we onszelf dan even modereren en gewoon weer on topic gaan :smile: :shakehands:?
geplaatst door: boiing