Citaat
-nu voor mijn gevoel- malle toetsenbord

Nagel op de kop: ik kom van een Apple II E toetsenbord over zowat alle modellen tot mijn jongste telg: een MBP mid 2012.

Als ik nu op het werk nog op zo een sompig PC keyboard moet tikken, tik ik niks dan fouten, met mijn lompe mechaniekerspoten- en nu beschadigde vingers.
Zelfde met oudere Apple extended keyboards...

Het is maar wat je gewend bent, denk ik dan. Vroeger ging dat toch?

Zelfde met muisgebruik: ik heb nooit kunnen wennen aan Apple Magic Mice, geef mij maar een standaard tweeknops muis met scrollwieltje. Linkshandig gebruikt in mijn geval.
Op een 2007 MBP ( of de brakke Win PCs op mijn werk).

Tot... mijn bijna volledige omschakeling naar mijn 2012 MBP.
Ik plug sindsdien vaak geen muis meer in, en gebruik mijn stuurvlak rechtshandig.
Swipen alom, samen met KYBD shortcuts zoals command-tab.
Soms zelfs linkshandig muisgebruik gecombineerd met rechtshandig stuurvlakgebruik.

En dan nog: eerst kon ik totaal niet overweg met het double-click stuurvlak van de 2015 MBP op mijn werk, tot mijn nikkel viel...

So far so good, maaarre: hardware falen van het vlindertoetsenbord is onvergeeflijk.
1 keer niezen en kapot?geplaatst door: HEXDIY
If it ain't broke, don't fix it! Recycle the planet, we're gonna need it! And remember: an old Mac never dies, it just fades away into the Cloud - unless you don't want it to!
No pasaran las Coronas!
Fout Boni. Want de doelstelling was juist heel duidelijk om het toetsenbord, en hoe je het gebruikt, naar een next level te brengen...

Vorm over functie, dat is mijn mening. Jonathan Ive is te ver gegaan. Ik zag het meteen bij het uitkomen van de nieuw vorm van de MacBook Pro in 2016.
Veel te vroeg om alleen usb-C te inplementeren! Zo dun, zo licht mogelijk en zo symmetrisch mogelijk, dat was en is zijn (Apple's) doel.
Dus alles wat niet usb-C was moest verdwijven.
De MacBook Pro 15 inch in nog steeds de enige onder alle 15 inch laptops die enkel usb-C heeft voor zover ik weet.
Moest het zo'n geniale zet zijn geweest van Apple dan hadden andere fabrikanten, vooral de Chinezen,  al lang dat voorbeeld gejat en nagemaakt. Doen ze niet, dat zegt veel. Doen ze bv. ook niet met Apple's magic mouse. Ze weten beter...
Het is maar wat je gewend bent, denk ik dan. Vroeger ging dat toch?

ja, voorkeuren verschillen. De éne wil op een zachte matras slapen de andere verkiest een harde. De éne wil een zacht schaar-toetsenbord, de ander vind het te zompig en wil een hard aanvoelend vlinder toetsenbord... What to do?
In Apple's geval valt er niets te doen buiten te nemen of te laten. Vind ik weer zo geval eigenwijs en vorm (dunheid) boven functie stellen, want geen enkel fabrikant kopieert Apple's geweldige vlindertoetsenbord, wat altijd een indicatie is dat het toch zo geen geweldig ontwerp is.
Ok, wat is de beste matras, wat is het beste toetsenbord, oneindig om over te discussiëren. Dave Lee heeft het zijne gevonden; een mechanisch met joekels van toetsen. Zo is wat anders dan de super platte vlindertoetsenborden :satisfied: Zie...
Volgens mij hebben we hier met twee dingen te maken. Het eerste is of je tegen vernieuwing verzet en tegenstribbelt of dat je die omarmt en daarna kijkt hoe het bevalt.

In de video die boni eerder plaatste is dat duidelijk te zien, twee MacBook Pro's worden naast elkaar gebruikt en dus worden de vernieuwingen nooit echt uitgeprobeerd.

Dat was bijvoorbeeld ook te zien met Apple's Natural Scrolling, mensen die het omarmde en er voor gingen gaan zelden of nooit terug, mensen die het alleen maar kort uitprobeerden en in een omgeving zaten waar ook het 'ouderwets' scrollen aanwezig is kunnen maar niet wennen.

Ik zeg niet dat de nieuwe MacBook Pro's voor iedereen zijn, dat geldt ook niet voor Natural Scrolling. Maar door alleen de nieuwe MacBook Pro te gebruiken is mijn toetsaanslag veel zachter geworden, er is tenslotte veel minder 'travel' op het vlindertoetsenbord. En dat is geen nadeel, de enkele keer dat ik nu naar een ouder toetsenbord terugga merk ik juist hoeveel kracht dat kost, een duidelijk verslechtering.

Het tweede is wat wel vaker te zien is bij de zogenaamde 'Apple-evangelisten' die van hun 'geloof' vallen, en dan de andere kant op doorschieten. Daar is boni zelf een voorbeeld van, en die is nu duidelijk ook naar de andere kant doorgeslagen. Want inmiddels duizelt het me van boni's anti-Apple draadjes, er is er zelfs eentje waar Apple's modulaire Mac Pro al een flop verklaard wordt.

@ boni: die Mac is nog niet eens uit, als je niet ziet hoe bizar het is om die dan al een flop te verklaren, dan is het volgens mij tijd voor een strandstoel met een grote pina colada.   :happy:
geplaatst door: anraadts
...Want inmiddels duizelt het me van boni's anti-Apple draadjes, er is er zelfs eentje waar Apple's modulaire Mac Pro al een flop verklaard wordt.

Merci om de link te plaatsen want anders had ik de heerlijke cartoon gemist die forumlid Appelflap er eergisteren geplaatst heeft. :-)
Ben inmiddels bezig om te onderzoeken of Apple's vlinder-toetsenborden niet al te moeilijk schoon te maken zijn (in plaats van een dure vervanging). Gewone toetsen lijken best makkelijk te verwijderen voor een eventuele schoonmaak daaronder, alleen de spatiebank is wat lastiger (maar ook 'te doen').

Zal hier binnenkort een keer een nieuwsbericht over plaatsen. Mocht iemand zo'n toetsenbord hebben met stevige problemen, neem dan even contact op s.v.p.
geplaatst door: Robert
Zal hier binnenkort een keer een nieuwsbericht over plaatsen. Mocht iemand zo'n toetsenbord hebben met stevige problemen, neem dan even contact op s.v.p.

Niet helemaal waterdicht, maar wellicht is een poll een idee?

Ik heb een MacBook (Pro) met het nieuwe toetsenbord, en ik:
[_] heb nergens last van, en vind het keyboard prima typen!
[_] heb nergens last van, maar vond de oude MacBook (Pro) keyboards fijner.
[_] heb al tenminste 1 keer een probleem gehad met een of meerdere toetsen.
geplaatst door: puk1980
Ik luister nu naar The League Unlimited Orchestra.
Niet helemaal waterdicht, maar wellicht is een poll een idee?

Ik heb een MacBook (Pro) met het nieuwe toetsenbord, en ik:
[_] heb nergens last van, en vind het keyboard prima typen!
[_] heb nergens last van, maar vond de oude MacBook (Pro) keyboards fijner.
[_] heb al tenminste 1 keer een probleem gehad met een of meerdere toetsen.

Lijkt me een prima idee, Puk 1980!
Ikzelf kan geen vlindertoetsenbord testen, want al mijn Macjes zijn ouder, zoals je weet.

@ Robert: bedankt voor je verscherpte aandacht, ik ben ook wel eens benieuwd hoe het nu eigenlijk zit met die vlindertoetsenborden.

Wat de oudere toetsenborden betreft: in heel mijn Mac loopbaan heb ik nog nooit onderhoud moeten plegen op eender welke daarvan.
Tenzij bij flagrante vloeistofschade natuurlijk.

Zo heb ik dit najaar tot mijn schande nog een keyboard van een 2007 MBP vernield door er snipverkouden een mondvol water over te niezen. Pech, maar och: géén erg, ik heb van dat model wisselstukken genoeg.

Om maar te zeggen: periodiek onderhoud nodig bij een toetsenbord, WTF???

geplaatst door: HEXDIY
If it ain't broke, don't fix it! Recycle the planet, we're gonna need it! And remember: an old Mac never dies, it just fades away into the Cloud - unless you don't want it to!
No pasaran las Coronas!
Sprak deze week nog een dealer die vertelde dat hij op honderd verkochte MacBook Pro modellen er nauwelijks een terugziet met problemen.

Wel had hij één klant met problemen met het toetsenbord. MBP werd vervangen, weer probleem, en na nog een keer vervanging weer.

Een dealer is natuurlijk geen onafhankelijk reparateur.
In New York klinkt de klok bij een reparateur anders.
Zie mijn eerdere post in topic 'Apple zegt sorry voor problemen met het vlinder-toetsenbord'
Een ander erbij dan, Tony Wang, manager, simple Mac in New York.
Joanna Stern vraagt hem: So, how often do you see this happen? (vanaf 1:45 in onderstaande vid.).
Tony Wang: We see this a lot, we see a lot of customers coming with this butterfly keyboards...

Kan natuurlijk ook zijn dat het een continentaal probleem is. Ik denk aan de mentaliteit van de Amerikaan dan. Als die Apple tot een schadevergoeding kan krijgen heeft hij er mogelijk vet aan verdiend.
Wij Belgen en Nederlanders zijn zo niet ingesteld.

@ boni: een verkoper zal volgens mij een beter beeld hebben van percentages dan een reparateur, want die laatst ziet natuurlijk alleen de modellen met problemen.

Jouw quote laat volgens mij alleen zien dat een groot gedeelte van mogelijke problemen met de nieuwe MacBook modellen mogelijk te maken hebben met het toetsenbord, maar weinig over het percentage op het totale aantal gebruikers (waarbij het volgens Apple om een relatief kleine groep gaat, en dat is natuurlijk goed mogelijk als je de aantallen ziet van MacBook modellen die Apple tot nu toe verkocht heeft).

@ HEXDIY: jij bezwaar tegen het mogelijk kunnen repareren van een euvel in plaats van vervangen? Dat lijkt me de wereld op zijn kop.
geplaatst door: Robert
@ boni: een verkoper zal volgens mij een beter beeld hebben van percentages dan een reparateur, want die laatst ziet natuurlijk alleen de modellen met problemen.

Ok, kan zijn dat een verkoper een beter beeld heeft dan reparateurs.
Toevallig net wel een uitzondering gevonden. Jeff, maker van onderstaande video is geen van beiden en zie wat hij zegt...


Uit het transcript..
Citaat
01:47
...you would not believe how many
01:50
people I have talked to you who have had
01:51
problems with their MacBook Pro keyboard