Wauw. Petje af hoe in dit topic netjes het gevoelige onderwerp (tot nu toe) is besproken. Ik ken genoeg fora waar de vlam al bij de eerste 1000 tekens in de pan was geslagen.

…
Wat niet weg neemt dat ik bepaalde uitspraken (helaas) herken. Ben verhuisd naar het buitenland waar men aanmerkelijk geloviger is dan in Nederland, daarnaast verblijf ik sowieso geregeld in verschillende landen voor mijn werk en eerlijk is eerlijk: in (minder gelovige) landen komt het vaker voor dat men de bedrijfsleiding haar handelen in twijfel trekt, (meer opzichtig) commentaar durft te hebben op de leiding alsook over diverse zaken een (uitgesproken) mening heeft … In conservatieve landen wordt veel vaker in hierarchische structuren gedacht, dit niet in twijfel getrokken, is de baas (naast God en de Clerus) vaak (bijna) een heilige en wordt veel vaker in krachttermen gesproken over "de enige juiste weg", waarbij discussie, dialoog of "een ander blikveld" eigenlijk niet bijzonder gewaardeerd worden.
Daarbij zijn er uitzondering, zoals Frankrijk. Dat mogelijk minder gedreven wordt door religie, maar feitelijk nog steeds draait als ware het 1791 en een koninkrijk. Immers, er is sprake van een klassenmaatschappij, weliswaar niet zo opzichtig als in de 18e eeuw, maar toch ...
Overigens is er sprake binnen mijn observatie sprake van enige vorm van polarisatie, zij het in meerdere dan wel in mindere vorm. Daarbij wordt steevast teruggegrepen naar de "normen" en "waarden" en wordt vaak het nodige gekoppeld aan "vaderlandsliefde" en ... ... ... "religie".
Daarbij is het opmerkelijk dat het interpretaties van de leer betreft die soms wel erg opzichtig "vervormd", of beter gezegd: "gevormd" zijn naar een zekere "politieke behoefte".
Neem Amerika, neem Duitsland, neem Polen, neem Rusland in genoemde landen speelt religie een grotere rol dan verwacht en er worden met de regelmaat van de klok zaken gepolitiseerd en gekoppeld aan "het geloof" en diens "onlosmakelijke" verbondenheid met "vaderlandsliefde".
Ik verblijf momenteel in regio voormalig Oost Duitsland en ik kan je verzekeren dat de echo van rechts harder klinkt dan ooit tevoren. En daarbij wordt zelfs in een land als Duitsland in de retoriek patriotisme gekoppeld aan de "christelijke waarden". Waarom, "zelfs in Duitsland"? Wel, gelet op de turbulente geschiedenis heeft het land een superstrenge wetgeving alsmede collectieve doctrine (en heropvoeding ondergaan) waarbij kerk, staat, militarisme en zelfs patriotisme onder een continue "collectief toezicht" staan.
Maar ik sluit me aan bij de meeste uitspraken hier. Ikzelf ben een "afvallige" ... Heb mijn belijdenis gelaten voor wat het is. Maar ik kan me diens aantrekkingskracht alsmede "het bijbehorende thuisgevoel", "innerlijke rust" of "groepsgevoel" goed voorstellen. Het is een zekere geruststelling niet alleen te staan, noch dat er een "hard einde" is ... maar "licht aan het einde van de tunnel" ...
Dit gezegd hebbende, denk ik niet dat Deepfake veel zal veranderen aan de toekomst van de mens. Noch de App "Zao". "Deepfake" is een term gekoppeld aan een technologische sprong en de tijdsgeest. Of het nu de tijden van Stalin waren waar zekere ongewenste politieke elementen van foto's gehaald moesten worden. Of het nu de tijden van Hitler was, waar beeldmateriaal in een volstrekt andere context misbruikt werd om het volk op te jutten; of het nu roeptoeters zijn die op internet van alles plaatsen, zelfs complete websites uit de grond stampen om als "betrouwbare bron" voor diens eigen "goede doel" (lees: eigen ideaal) ten strijde te trekken ... Of middels moderne technologische middelen een nieuwe werkelijkheid creëert.
Het wachten is op een video waarbij de here Jezus een wonder verricht of de wereld toespreekt. Ben alleen benieuwd of het dan een Jezus zal zijn die Aramees spreekt, een Semitisch uiterlijk heeft met mogelijk zeer donkere huidskleur of het een Jezus zal zijn die Romeins spreekt, met een Zuid Europees uiterlijk of een Jezus zal zijn die Engels spreekt, met een bleke huid, donkerblonde haren en een West/Noord Europees uiterlijk.
Maar goed, zoals met alles binnen het domein der geesteswetenschappen, maar ook kunsten, zal het een en ander onderhavig zijn aan (eigen cultuur) en interpretatie.
Overigens ben ik een groot voorstander van een discussie. Ook over gevoelige onderwerpen. Het is natuurlijk voer voor een potentiële bom, daar je mogelijk mensen in het diepst van hun wezen treft. Maar juist het vermijden van zekere onderwerpen zie ik als een zwaktebod. Het is een vorm van neerbuigendheid; immers, Populus wordt niet geacht zelf te kunnen denken noch over zelfbeheersing, laat staan zelfbeschikkingsrecht te beschikken, dus maken we de keuze voor genoemde door elke discussie per definitie te verbieden.
Het gevaar is gebrek aan argumentatie en het heil zoeken op (eensgezinde) fora en plekken op het internet waar enkel een echo van het eigen denken te horen is. Daarmee wordt het eigen gelijk bevestigd, immers zie hier: er zijn broeders en zusters die net zo denken als ik. Het ergerlijke hieraan is dat men dus door een dergelijke houding (onbedoeld) juist de argumentatie of discussie volledig de mond wordt gesnoerd.
In het Engels ken ik de term "patronizing", weet niet of "neerbuigendheid" nu echt de lading dekt.
Dat Apple deze week ons veel moois mag komen brengen

Groet,
doctor
