(Bewerkt door Josh om 16:33, 2-07-2008)
hoe duur is 't eigenlijk zonder onderwijskorting?
Waarom is het nu zo goedkoop? De betrokken scholen/universiteiten hebben al contracten met de betreffende software fabrikanten gesloten. Er is in feite al betaald voor de totale deal: de school/universiteit betaalt jaarlijks een flink bedrag, daarvoor mogen hun medewerkers en studenten de software gebruiken.
Per gebruiker betaal je daardoor alleen nog voor de fysieke media (het maken en opsturen van de cd/dvd) en misschien zit er in dat bedrag, afhankelijk van de deal die de school heeft gesloten, nog een klein bedrag aan 'kosten per gebruiker'.
Door deze constructie is het meteen duidelijk waarom het ook alleen voor studenten en medewerkers geldt, en zolang je op school zit (of bij de school werkt). Daarna is je software gebruik dus ongeldig geworden.
(De laatste alinea is niet altijd helemaal waar; zo was het bij de TU Delft een paar jaar geleden zo dat je Microsoft software mocht blijven gebruiken. Maar software van andere leveranciers weer niet. Op dat punt moet je dus de specifieke voorwaarden goed bekijken).
Al met al, als je scholier of student bent, ben je eigenlijk wel stom als je deze deals niet gebruikt want ze zijn echt heel goedkoop voor de eindgebruiker.
Toch handig zo´n deeltijd baantje-.........
jetskyer om 8:07, 2-07-2008waar is 't addertje? (onder 't veel te lange gras. je moet dus eerst registreren en aanmelden voordat je weet hoe duur alles is)hoe duur is 't eigenlijk zonder onderwijskorting?
Geen addertje dus, alleen aanmelden.Op de site zelf vind je welke scholen zijn aangesloten.Jouw e-mailadres van jouw eigen onderwijsinstelling invullen.Je krijgt daarna een mailtje met een password terug. Dit password kun je op de site aanpassen.Zoiets dacht ik, is voor mij al weer heel wat jaartjes geleden.Op de Adobe-site staat een bedrag van, jawel $1799!!!Dat is ook in euries nog steeds een fors bedrag.Dus voor diegene waar dit betrekking op heeft; doe er je voordeel mee.
EvD
Ik snap niet helemaal waarom een medewerker en een student perse gelijk gesteld moeten worden. Een medewerker krijgt van de school een reiskostenvergoeding, de student niet. De medewerker krijgt salaris, de student niet. Enzovoort. Volgens mij zoek je nu naar een gelijkheid die er niet is.
@mug: Lightroom valt niet onder Design of Web Premium, en daar moet dus "gewoon" voor betaald worden En volgens de Adobe website is zowel Design als Web Premium geschikt voor 10.5 (Leopard), dus dat moet geen probleem zijn neem ik aan...
PS: Volgens mij verdient Adobe alleen maar meer geld als ze hun software gratis aan studenten aan zouden bieden aangezien de kans groot is dat ze het na hun opleiding blijven gebruiken.
(Bewerkt door JonasThemes om 16:02, 2-07-2008)
mvdg om 12:39, 2-07-2008Ik snap niet helemaal waarom een medewerker en een student perse gelijk gesteld moeten worden. Een medewerker krijgt van de school een reiskostenvergoeding, de student niet. De medewerker krijgt salaris, de student niet. Enzovoort. Volgens mij zoek je nu naar een gelijkheid die er niet is.
Als docent krijg ik een aardig salaris Mijn studenten moeten met heel wat minder rondkomen.Het lijkt me dat van mij - de medewerker in het algemeen dus - best een hogere "eigen bijdrage"verlangd mag worden. Het omgekeerde dus van wat er nu blijkbaar als gangbaar wordt beschouwd.Verder bepaalt de student van nu wellicht in de toekomst wat er in 'zijn' bedrijfaan software wordt gedraaid. Laat die student er dan a.u.b. nu alvast mee werken.Is voor de softwareleverancier alleen maar gunstig.Edit:@JonasThemes: wij zijn het eens lijkt me
(Bewerkt door Josh om 15:05, 2-07-2008)
Het argument 'het is in het voordeel van de leverancier om het heel goedkoop aan te bieden, want dan gebruiken ze het later ook' heb ik wel vaker gehoord. Maar ik denk dat dat lang niet altijd op gaat. Ik zal een paar redenen noemen:
1) Als je er aan gewend bent dat je het gratis of voor heel weinig krijgt, waarom zou je dan later ineens heel veel gaan betalen? Misschien ga je het dan liever illegaal gebruiken, want het verschil is dan wel extreem hoog met wat je gewend was!
2) Bij het werk wordt de software normaal gesproken door het bedrijf betaald. Dus de keuze of het wel of niet gekocht wordt ligt helemaal niet bij de individuele gebruiker. Daarmee heeft het goedkoop maken dus helemaal geen invloed op het eventuele latere gebruik.
3) Op het gebied van professionele grafische software is er nauwelijks een alternatief. Adobe hoeft er dus niet echt moeite voor te doen. Of ze het nu goedkoop maken of niet, als je het later nodig hebt dan moet je wel bij hen kopen.
JonasThemes om 15:01, 2-07-2008Ik studeer aan de TU Delft en moet maarliefst 370 Euro betalen voor CS3 Design Premium. Belachelijk! PS: Volgens mij verdient Adobe alleen maar meer geld als ze hun software gratis aan studenten aan zouden bieden aangezien de kans groot is dat ze het na hun opleiding blijven gebruiken.(Bewerkt door JonasThemes om 16:02, 2-07-2008)
Snap niet waarom dit belachelijk is, je wilt toch investeren in jezelf ? Apple zou je ook maar gratis een MacBook Pro moeten geven omdat de kans dan groot is dat je Apple blijft gebruiken ?
voor de rest sluit ik me aan bij mvdg
1) omdat je ook gaat verdienen en bij bedrijven loop je bovendien het risico gecontroleerd te worden
2) veel mensen zullen ook een eigen bedrijf beginnen en dan ligt de keuze bij jezelf en zul je waarschijnlijk kiezen voor iets vertrouwds
3) Quark lijkt me een geduchte rivaal en op Windows platform is Microsoft Expression in opkomst. Voor de Mac begin Pixelmator toch al wel in de buurt te komen van PS. Moet wel toegeven dat Adobe de grootste is maar ik als ze dat ook willen blijven...
Natuurlijk denk ik nu ook te zwart wit maar wat er nu op de TU Delft gebeurt is dat ik niemand ken die legaal CS3 heeft gekocht maar toch heeft iedereen het. Zelf gebruik ik geen illegale software omdat ik van mening ben dat de betalende gebruiker hier altijd de dupe van is.
Overigens, ik kan me ook niet voorstellen dat er een studie is (zeker niet aan de TU) waarvoor je het complete CS pakket nodig hebt. In de meeste gevallen zijn 1 of 2 programma's voldoende en kun je die dus gewoon los kopen, of de software op de faculteit gebruiken.
JonasThemes om 15:59, 2-07-2008@ mvdg:1) omdat je ook gaat verdienen en bij bedrijven loop je bovendien het risico gecontroleerd te worden2) veel mensen zullen ook een eigen bedrijf beginnen en dan ligt de keuze bij jezelf en zul je waarschijnlijk kiezen voor iets vertrouwds3) Quark lijkt me een geduchte rivaal en op Windows platform is Microsoft Expression in opkomst. Voor de Mac begin Pixelmator toch al wel in de buurt te komen van PS. Moet wel toegeven dat Adobe de grootste is maar ik als ze dat ook willen blijven...Natuurlijk denk ik nu ook te zwart wit maar wat er nu op de TU Delft gebeurt is dat ik niemand ken die legaal CS3 heeft gekocht maar toch heeft iedereen het. Zelf gebruik ik geen illegale software omdat ik van mening ben dat de betalende gebruiker hier altijd de dupe van is.
1 ) Omdat je dan gaat verdienen moet je nu investeren, zo werkt het nou eenmaal.2 ) Wat is er dan nu bij je vertrouwd ? vermoedelijk je ( al dan niet ) illegale Adobe ? ........3 ) Quark, Expression + Pixelmator krijg je dus allemaal wel gratis begrijp ik ?
(Bewerkt door Neuroteck om 16:15, 2-07-2008)
Voor een groot aantal MBO-studenten is ook 360 een smak geld. Niet echt een optie dus, mochten ze deze optie ooit voorgeschoteld krijgen.Ik heb ook jaren aan het HBO gewerkt en weet dat daar het budget van de student toch vaak wat gunstiger ligt.
2) ik ben op het moment alleen maar vertrouwd met Keynote, inderdaad niet gratis maar wel stukken goedkoper (nogmaals: ik doe niet aan illegale software)
3) ik noemde als voorbeeld adobe maar dat had net zo goed Quark, Pixelmator etc. kunnen zijn, ik noemde hen niet als voorbeeld omdat zij gratis zijn maar alleen maar omdat iemand daarstraks zei dat Adobe toch al monopolist is.