Hallo,
Hier even mijn ervaring met de reeds bekende kernel panic in samenhang met Time Machine, met een backup op een Time Capsule.
Ik heb afgelopen week laat op de maandagavond mijn systeem ge-updated naar 10.5.4.Daarna naar bed gegaan en de volgende morgen had ik een kernel panic. Ok dat komt wel eens voor, dus geherstart en naar mijn werk gegaan. S'avonds bij terugkomst opnieuw een kernel panic. En dat bleef zich herhalen in de loop van de avond. Op enig moment stond hierbij iPhoto open en ja Murphy slaat toe de bibliotheek is corrupt geraakt. Op een bepaald moment bleek dat telkens als TM zijn taak ging doen, er een kernel panic volgt. Dit heb ik vervolgens opgezocht op internet en uit de diverse fora blijkt dat om de een of andere nog steeds onbekende reden de image file die TM gebruikt om te backuppen corrupt is geraakt. Daar was ik dan mooi klaar mee. Een corrupte backup
die ik nou net nodig heb om mijn corrupe iPhoto bibliotheek te herstellen. Ik heb vervolgens in de systeemvoorkeuren TM uitgezet om verdere kernel panics te voorkomen.
Gelukkig heb ik een zoon die als apple technicus werkzaam is en hij heeft de volgende oplossing gevonden.
We hebben de harde schijf van de TC er uit gehald en door middel van een externe behuizing aangesloten op een Mac. Bij het aansluiten zijn er normaal drie partities te zien, twee van TC zelf en een met een naam gelijk aan de share van Time Capsule. Deze laaste partitie bevat de SparseBundle die door TM wordt gebruikt voor de backup. De naam is opgebouwd als volgt "naam van uw computer.SparseBundle". Deze imagefile is corrupt en veroorzaakt de kernel panic op het monent dat hij gemount wordt.
Open nadat je deze Bundle gevonden hebt het schijfhulpprogramma. Sleep de imagefile vervolgens vanuit de finder naar het witte vlak onder het overzicht van de harde schijven in schijfhulpprogramma. Klik in het schijfhulpprogramma de image aan en klik aan de rechterzijde op controleer. Hierdoor wordt de image geactiveerd maar nog niet gemount. Heel belangrijk want we moeten voorkomen dat hij gemount wordt. De volgende stap is het schijfhulpprogramma af te sluiten. Beantwoord de vraag of u zeker weet dat u wil stoppen met ja. Het resultaat is dat ondanks dat schijfhulpprogramma gestopt is toch de image geactiveerd blijft. Door bovenstaande stappen uit te voeren is de image file vervolgens zichtbaar voor Disk Warrior ook nu weer de redder in nood. Laat DW de imagefile controleren -dit kan wel enige tijd duren- (dat is dan ook de reden om de schijf uit bouwen want over het netwerk zal het nog veel langer duren). Omdat je bij DW aan het eind van de controle kunt kiezen voor een Preview is het op dat moment voor mij mogelijk geweest toch de iPhoto bibliotheek zeker te stellen door hem naar een veilige plek te kopieren. Verder is gebleken dat DW de corrupte image heeft kunnen herstellen. De image kan weer gemount worden zonder een kernel panic. Ik wil vanavond weer opnieuw TM aanzetten en laat hem allereerst toch met de herstelde file verdergaan om te kijken of dit lukt.
Ik voel me hoe dan ook door Apple in de steek gelaten met blijkens de fora meerdere lotgenoten. Apple speurt al geruime tijd naar de werkelijke oorzaak al bij de update naar 10.5.1 zijn er problemen gemeld.
Ik zal voorlopig TM blijven gebruiken maar nu wel met de zekerheid dat de procedure niet betrouwbaar is op dit moment. Ik moet dus helaas aanvullende investeringen doen om betrouwbare backups te realiseren.
Ik moet niet te hard klagen, ik ben al bijna 23 jaar een Apple fanaat in hart en nieren en dit is echt pas de eerste keer dat ik me in de steek gelaten voel. Ik gebruik de mac al die jaren zowel prive als zakelijk.
Als iemand mij zou kunnen helpen met deze oplosing ook in het Engels te vertalen kan ik hem ook op het Apple discussieforum plaatsen. Ik vermoed dat er gerbuikers heel blij mee zullen zijn. Tot nu toe was de enige oplossing de corrupte file weg te gooien en opnieuw te beginnen, zonder terug te vallen op de reeds gebackupte data.
Een lang verhaal maar volgens mij wel waard gedeeld te worden.
Peter Spaan