Er staat dat (volgens een onderzoek van GfK) gemiddeld per Nederlandse iPod slechts 3,5 liedje wordt gekocht. Vrijwel alle muziek op de iPods wordt niet aangeschaft nadat men een iPod heeft gekocht: "Die worden overwegend gevuld met geripte en gratis gedownloade muziek".
Ik begin een beetje jeuk te krijgen van ditsoort onzin verhalen die gebaseerd zijn oplouter onjuistheden.
"Voor ieder betaald liedje worden er zestien nummers 'gratis' op de mp3-speler geplaatst, zo stelt Gfk, waarbij het geen onderscheid lijkt te maken tussen het rippen van de eigen cd-collectie en het binnenhengelen van muziek van p2p-netwerken"
http://tweakers.net/nieuws/45353/Drie-tot-vier-betaalde-tracks-op-Nederlandse-mp3-spelers.html
"Toen de nieuwe cd van Justin Timberlake verscheen, werden er dagelijks tussen de 600 en 700 exemplaren gratis gedownload."
Als dat wereldwijd is, dan is dat te weinig om je druk over te maken.
"Wekelijks worden er in Europa 2 miljoen digitale muziekdownloads verkocht. Dat is ruwweg 100 miljoen per jaar."
maar ook, in de volgende zin:
"In 2006 gaan er naar schatting 10 miljoen betaalde downloadliedjes over de toonbank."
Natuurlijk zal een groot deel van (vooral de jongeren) hun iPodvolgeladen hebben met illegale nummers. Dat keur ik dan ook af,als je naar muziek wilt luisteren moet je er voor betalen.
Mijn iPod bestaat uit 40% muziek van de iTMS, 30% muziek komtvanaf een CD en de laatste 30% komt van verschillende dingen endaarvan is maar een paar procent die niet helemaal legaal is.
Ik denk dus dat dit "onderzoek" gewoon slaat op een grove schattingvan het gebruik van de iPod onder voornamelijk jongeren. Ook zouik graag zien dat ze ook andere spelers meenemen in zo'n onderzoek.Sommige DRM ziet er tegenwoordig zo onmogelijk uit dat ik denk dathet aantal liedjes op DRM-wma spelers zo rond de 0,0001 gemiddeldligt.
Ja, en? Ik weet heus wel dat (bijna) alles via P2P te vinden is, maar ik kies er bewust voor om software, muziek en films te kopen. Ik geef toe dat mijn omgeving me meestal voor gek verklaart. Dan maar gek.
JJ
Wel weer typerend en jammer dat de iPod de enigemerknaam is die genoemd wordt. Alsof er geenandere MP3 spelers op de markt zijn. Okay, met eenmarktaandeel van 80% klopt dat ook bijna wel.
Als we even gaan rekenen, dan kunnen we vrij snelaantonen dat de claim van hun niet klopt. Immers,er zijn via de ITMS in februari van dit jaar maar liefst 1 miljard (!!!) songs verkocht. Er zijn slechts60 miljoen iPods verkocht sinds de introductie. Wemogen aannemen dat er 10 miljoen niet meer vanin omloop zijn wegens defecten etc. Dan komen weop een schatting uit van dus 20 gekochte songsper iPod. Hey, da's frappant... Dat zijn er ietsjes meer dan die 3,5. Maar da's ook wereldwijd enik weet de verkoop cijfers voor Nederland niet. Maarik kan me niet voorstellen dat we hier zo enorm afwijken van deze cijfers.
En het artikel is niet echt volledig in zijn berichtgeving....
De enige die er niet een eerlijk verdiende cent aan overhoudt (in ieder geval te weinig),is de artiest zelf. Als ze dat allemaal eens netjes zouden regelen, dan denk ik echt dateen CD een gemiddelde prijs heeft van zo'n 6-8 Euro. Nu heb je alleen aanbiedingen bijo.a. de Mediamarkt waar een gloednieuw album wel eens voor 7 Euro te koop is,maar de gemiddelde prijs van een normale CD ligt veel te hoog.
Een andere reden is denk ik dat 't downloaden gewoon "te" makkelijk is. Ik maak me erzelf ook wel eens aan schuldig (praktisch nooit, maar toch); even een goede kwaliteitCD downloaden kost me 3 minuten, is gratis, en ik kan zonder problemen de nummersdie ik niet goed vindt weggooien zonder dat ik me schuldig in m'n portomonee zit te gluren.Niks geen auto pakken, in de rij staan, door de regen, een veel te hoge prijs betalen.
Ik ga het downloaden niet goed zitten praten, maar ik zie wel de voordelen eraan.Als Universal en Co. daar nu ook eens écht wakker van wordt en hopelijk eens inzienhoe inhalig ze zijn, dan zou het best eens kunnen dat een CD beter betaalbaar wordt (goede hoop... eh?)
En zeg nou zelf... een hoop mensen die muziek download zet die muziek toch op eenmp3-spelert. Het scheelt weer legaal een CD'tje rippen, en dus tijd/geld. Da's ietswaar Universal en Co veel meer op moet inspelen in plaats van lekker inhalig aande CD blijven plakken.
[news]Marktonderzoeksbureau GfK roept iets en alsof achtervolgd door een horde dolle stieren volgen vele websites en enkele landelijke dagbladen met het brengen van wat wij zouden willen klassificeren als broodje-aap-verhaal nummer 850.006; "Iedere Nederlandse iPod bevat 3,5 legaal liedje".Waar in 's hemelsnaam halen ze die cijfers nu weer vandaan, vragen wij ons oprecht af. Vermoedelijk uit Dikke Duim versie 4.0.13 die voor vele media tegenwoordig dé bron van informatie is.Om te beginnen even wat feiten op een rij. In het onderzoeksartikel van GfK zijn een aantal dingen te lezen waar wij toch de nodige vraagtekens bij willen plaatsen. Er zijn namelijk nogal wat aantoonbare onwaarheden...Claim: GfK houdt voor heel Europa bij hoeveel liedjes een nieuwe eigenaar vinden via reguliere downloadwinkels en p2p-netwerken.Feit: Om dit te kunnen doen, dient GfK al het in- en uitgaande internetverkeer binnen Europa te monitoren. Dit is alleen mogelijk wanneer alle, of een groot aantal, internet providers en legale muziekaanbieders in Europa medewerking zouden verlenen. Als dit daadwerkelijk zo zou zijn, dan zou dit de grootste schending van de internet-privacy ooit zijn!Claim: Wekelijks worden er in Europa 2 miljoen digitale muziekdownloads verkocht. Dat is ruwweg 100 miljoen per jaar.Feit: De afgelopen twee jaar verkocht de ITMS alleen al 200 miljoen mummers waarvan dit jaar ongeveer 150 miljoen mummers. Let wel, we spreken dus alleen over de ITMS!Claim: Zo bevat iedere iPod gemiddeld 3,5 gekocht iTunes-liedje.Feit: Wanneer we even iets dieper in de feiten duiken, dan blijkt dat men ook gekochte muziek die is overgezet naar een MP3 speler als illegaal beschouwd. Volslagen onzin natuurlijk, want je mag door jezelf aangekochte muziek voor eigen gebruik dupliceren.Los van deze feiten spreekt men willekeurig van MP3 speler en iPod, waarbij niet duidelijk is of men het nu heeft over alleen de iPod, of over alle MP3 spelers in het algemeen. Voorop gesteld dat de iPod 80% marktaandeel heeft, is deze wijze van presenteren toch wel vreemd. Feit is in ieder geval dat Apple in februari van dit jaar aankondigde dat er 1 miljard nummers verkocht waren via de ITMS. Uitgaande van de (sinds de introductie van de iPod) inmiddels 60 miljoen verkochte iPod's wereldwijd, waarvan er naar schatting nog 50 miljoen daadwerkelijk van gebruikt worden, zou dit mondiaal een totaal van 20 gekochte nummers per iPod (dus niet per MP3 speler) betekenen.Al met al stellen wij grote vraagtekens bij dit onderzoeksrapport want er zijn toch redelijk wat zaken die aantoonbaar onjuist zijn. Zelfs de tellingen van GfK spreken de waarheid tegen, wat het rapport inhoudelijk dus alleen maar nóg ongeloofwaardiger maakt. Voor verdere discussie rondom dit onderwerp verwijzen wij graag naar het reeds lopende draadje op ons forum.[/news]
Waar in 's hemelsnaam halen ze die cijfers nu weer vandaan, vragen wij ons oprecht af. Vermoedelijk uit Dikke Duim versie 4.0.13 die voor vele media tegenwoordig dé bron van informatie is.
Om te beginnen even wat feiten op een rij. In het onderzoeksartikel van GfK zijn een aantal dingen te lezen waar wij toch de nodige vraagtekens bij willen plaatsen. Er zijn namelijk nogal wat aantoonbare onwaarheden...
Claim: GfK houdt voor heel Europa bij hoeveel liedjes een nieuwe eigenaar vinden via reguliere downloadwinkels en p2p-netwerken.Feit: Om dit te kunnen doen, dient GfK al het in- en uitgaande internetverkeer binnen Europa te monitoren. Dit is alleen mogelijk wanneer alle, of een groot aantal, internet providers en legale muziekaanbieders in Europa medewerking zouden verlenen. Als dit daadwerkelijk zo zou zijn, dan zou dit de grootste schending van de internet-privacy ooit zijn!Claim: Wekelijks worden er in Europa 2 miljoen digitale muziekdownloads verkocht. Dat is ruwweg 100 miljoen per jaar.Feit: De afgelopen twee jaar verkocht de ITMS alleen al 200 miljoen mummers waarvan dit jaar ongeveer 150 miljoen mummers. Let wel, we spreken dus alleen over de ITMS!Claim: Zo bevat iedere iPod gemiddeld 3,5 gekocht iTunes-liedje.Feit: Wanneer we even iets dieper in de feiten duiken, dan blijkt dat men ook gekochte muziek die is overgezet naar een MP3 speler als illegaal beschouwd. Volslagen onzin natuurlijk, want je mag door jezelf aangekochte muziek voor eigen gebruik dupliceren.
Feit: Om dit te kunnen doen, dient GfK al het in- en uitgaande internetverkeer binnen Europa te monitoren. Dit is alleen mogelijk wanneer alle, of een groot aantal, internet providers en legale muziekaanbieders in Europa medewerking zouden verlenen. Als dit daadwerkelijk zo zou zijn, dan zou dit de grootste schending van de internet-privacy ooit zijn!
Claim: Wekelijks worden er in Europa 2 miljoen digitale muziekdownloads verkocht. Dat is ruwweg 100 miljoen per jaar.
Feit: De afgelopen twee jaar verkocht de ITMS alleen al 200 miljoen mummers waarvan dit jaar ongeveer 150 miljoen mummers. Let wel, we spreken dus alleen over de ITMS!
Claim: Zo bevat iedere iPod gemiddeld 3,5 gekocht iTunes-liedje.
Feit: Wanneer we even iets dieper in de feiten duiken, dan blijkt dat men ook gekochte muziek die is overgezet naar een MP3 speler als illegaal beschouwd. Volslagen onzin natuurlijk, want je mag door jezelf aangekochte muziek voor eigen gebruik dupliceren.
Los van deze feiten spreekt men willekeurig van MP3 speler en iPod, waarbij niet duidelijk is of men het nu heeft over alleen de iPod, of over alle MP3 spelers in het algemeen. Voorop gesteld dat de iPod 80% marktaandeel heeft, is deze wijze van presenteren toch wel vreemd. Feit is in ieder geval dat Apple in februari van dit jaar aankondigde dat er 1 miljard nummers verkocht waren via de ITMS. Uitgaande van de (sinds de introductie van de iPod) inmiddels 60 miljoen verkochte iPod's wereldwijd, waarvan er naar schatting nog 50 miljoen daadwerkelijk van gebruikt worden, zou dit mondiaal een totaal van 20 gekochte nummers per iPod (dus niet per MP3 speler) betekenen.
Al met al stellen wij grote vraagtekens bij dit onderzoeksrapport want er zijn toch redelijk wat zaken die aantoonbaar onjuist zijn. Zelfs de tellingen van GfK spreken de waarheid tegen, wat het rapport inhoudelijk dus alleen maar nóg ongeloofwaardiger maakt. Voor verdere discussie rondom dit onderwerp verwijzen wij graag naar het reeds lopende draadje op ons forum.[/news]
Dus als ergens anders staat dat iTunes dit jaar 150 miljoen nummers heeft verkocht en GfK zegt dat er totaal 100 miljoen zijn verkocht in Europa weet ik niet direct welke cijfers ik moet geloven.Gaat het over hetzelfde? Of is die 150 miljoen van iTunes misschien over de hele wereld?
Als je het artikel leest, dan zie je dat er 1 miljard (!!!) nummers wereldwijd verkocht zijn via de ITMS, een cijfer dat Apple in februari van dit jaar bekend maakte. Sinds de introductie van de Europese ITMS zijn er 200 miljoen tracks verkocht (in Europa dus) volgens een persbericht van Apple uit augustus. 50 miljoen daarvan zijn in 2005 verkocht, dus 150 miljoen dit jaar. Allemaal feiten die eenvoudig te achterhalen zijn dus. En nogmaals, dan spreken we dus ALLEEN nog maar over de ITMS, niet over alle andere on-line muziek winkels. [/news]
Eigenlijk bevatten alle iPods dus alleen maar illegale content.
*gaat weer verder met kijken hoe ver de downloads zijn gevorderd*
In Nederland ja, maar (nog) niet in elk Europeesch land.
Dus: Goed? Kopen! Slecht? Die troep van mijn harde schijf af, ik kan de plaats dan beter gebruiken.
let wel: Ik koop dus ook liever niet bij ITMS. Zij beperken mij teveel mijn gebruiksrechten en dat voor vrijwel dezelfde prijs als de "gewone" CD. Nee dank je, uitsluitend voor een individueel nummer misschien, maar in principe wil niet tellen of een song ook nog op de Mac van mijn kinderen mag, of niet.
stickyfingers111 om 14:26, 29-11-2006Moeten we dan elke keer weer in herhaling vallen? Downloaden is geoorloofd, uploaden niet.
[news]Wat feitelijk raar is, want je hebt immers een exemplaar van de muziek waarvoor je geen rechten betaald hebt. Maar door van die rare stichtingen zoals de Stichting Thuiskopie, die inderdaad claimen dat het downloaden niet illegaal is en rechten heffen op de opslagmedia, wordt het illegaal kopiëren alleen maar meer in de hand gewerkt. Immers, men neemt terecht aan al rechten betaald te hebben door de heffingen op CD's, DVD's, MP3 spelers, etc. Maar goed, dan gaan we eigenlijk een beetje off-topic, maar toch ook weer niet. Want, wat is nu de definitie van een illegaal muziekstuk. Downloaden mag, rippen mag, kopen mag, dus eigenlijk is het allemaal legaal en dus niet illegaal zoals GfK claimt.
Dat, en het feit dat GfK cijfers produceert die onjuist zijn, of op z'n minst erg twijfelachtig te noemen zijn, maakt dat het gehele rapport van GfK gewoon pure onzin is. Al was het alleen maar omdat men claimt voor heel Europa bij te houden hoeveel liedjes een nieuwe eigenaar vinden via reguliere downloadwinkels en p2p-netwerken, wat om de eerder genoemde redenen ook erg ongeloofwaardig is. [/news]
Ten tweede: mensen (jong en oud) missen de goeie ouwe radiodie je 24 uur per dag lekkere deuntjes bood, zonder geouwehoer,zodat je nog eens nieuwe muziek kon ontdekken of je voorkeurkon vinden door naar diverse zenders te luisteren. Radio, nu ?Niets meer dan een stevig geplugde en gecontroleerde bizniz,waar je alleen nog maar muziek tussen de reclames hoort...
Ten derde: Ik schreef een jaar of wat geleden al een column,waarin ik aangaf dat mensen muziek (illegaal) verzamelen omer op hun gemak en eigen gelegenheid kennis mee te maken.Daaruit volgen verkopen, dat is niets wat absoluut zeker is !Dat de lagere totaal-aantallen en -opbrengsten de kas van deom geld-schreeuwende distributeur niet meer kunnen spekken,is een conjuncturele (en voor hun vervelende) bijkomstigheid.Naar verloop van tijd zijn hun (vaak vuile) spelletjes voorbijen hebben ze zich naar de nieuwe marktsituatie geschikt.Niemand hoeft medelijden te hebben met distributeurs...
Ooit al eens platencontracten van artiesten onder ogen gehad ?Ooit al eens boeken gelezen over de music-bizniz "ouwe stijl" ?Cowboy-boel ! Artiesten waren toen meer dan eens de pineut.Alleen wisten weinigen daarvan en er was toen geen Internet.
Overigens, mensen die zeggen dat de iTMS hen teveel beperkt,zouden eens de kleine lettertjes op een CD-label moeten lezen.Downloads zijn beslist 'ruimer' qua gebruikerslicentie !
- 149 liedjes uit de iTunes Store en dus legaal;- 3072 liedjes geript vanaf mijn eigen CD's en dus legaal;- 412 liedjes (om de één of andere reden) illegaal gedownload.
Daarmee is 15% van mijn volledige digitale muziekbibliotheek is technisch gezien illegaal. Waarom..? Omdat ik vaak op die manier naar nieuwe artiesten of albums luister (de 30 seconden preview zijn vaak te kort voor een echte beoordeling). Kijken of het bevalt en uiteindelijk koop ik bijna altijd het album of liedje. Ik heb zelfs een enkel los nummer gekocht in de iTunes Store en later toch het volledige album als CD aangeschaft. Al was het alleen maar omdat een 128 kbps AAC niet écht lekker klinkt op m'n bovengemiddelde stereo (maar sommige CD's opnametechnisch ook bagger blijken).
De grote fout die iedereen maakt bij het beschermen van rechten is dat men denkt dat het 'oude model' gehandhaafd kán blijven in de nieuwe digitale economie. En dat kan domweg niet. Waarbij men zich stukbijt in niet te handhaven regeltjes en voorbij gaat aan het állerbelangrijkste.
Al die instellingen gaan voorbij aan het feit dat we inmiddels van een 'bewaargeneratie' naar een 'verbruiksgeneratie' zijn geëvolueerd. Dertigers vinden het nog stoer om een CD-kast vol met fysieke CD's te hebben. Tieners zegt dat helemaal niks meer: ze grazen als ze iets willen consumeren maar dumpen het één dag later ook weer doodleuk van de harde schijf als ze het niet meer willen gebruiken. De plaats van muziek in de waardeketen is dus veranderd. Dat tegen proberen te gaan met achterhaalde concepten rond rechten staat alleen een verdere ontwikkeling van de industrie in de weg. Maar ja, als ze dát nu maar 'ns snapte...
Digitaal is de productie en distributie maar een factor van de kosten bij fysieke verkoop. Daarnaast is de omzet vele malen hoger. Per saldo zal de omzet en winst hoger zijn. Conclusie: het is veel zinniger te concentreren op goede digitale verkoopmethoden en daar omzet en winst te pakken dan (te veel) energie steken in het bestrijden wat niet bestreden kan worden.
Nog iets geks: al die rechten-principes gaan uit van het recht om het liedje te mogen consumeren verbonden aan een drager. Een CD, iPod, cassettebandje, elpee, whatever. Da's anno 2006 je reinste kul. Laat de regeltjesfabrikanten nu eerst maar eens energie steken in het ontwikkelen van een methode waarbij het recht om een muziekstuk te mogen beluisteren los staat van het gebruik van de drager. Dat zou een écht productieve bijdrage aan de discussie zijn en de situatie een stuk helderder maken.
[ Ger ][/news]