Internetbedrijf Google, dat vooral bekend is als ontwikkelaar van de gelijknamige zoekmachine, waagt zich steeds verder op de toestellenmarkt.
Nadat Google eerder al de Android-smartphone voorstelde, een concurrent voor de populaire iPhone van Apple, toont Google in een video op chromium.org een prototype van een zogenaamde tablet. Dat is een toestel dat het midden houdt tussen een smartphone en een laptop.
Hoewel het apparaat zelf ook weer door een andere firma zal worden geproduceerd - net als bij de Android - lijkt Google zo opnieuw de strijd aan te gaan met concurrent Apple, dat onlangs met veel feestgedruis zijn iPad lanceerde.
MeewerkenOpvallend is dat Chromium een zogenaamd open-source project is. Dat wil zeggen dat al wie daar zin in heeft, kan meewerken, mee discussiëren of meeschrijven aan het besturingssysteem (Chrome OS) en de browser (Chrome) waarop de nieuwe tablet zal draaien.
Nog opmerkelijker is dat Google deels voor die medewerking wil betalen. Wie fouten vindt en signaleert, kan daarvoor een financiële vergoeding krijgen. Wie bijvoorbeeld de beveiliging van Chrome kan kraken, zal tussen de 500 en de 1337 dollar kunnen verdienen.
Zowel Chrome als Chrome OS zouden daardoor veiliger, sneller, stabieler moeten werken dan de systemen van de concurrentie.
GebruiksvriendelijkDe inbreng van de gebruikers zou ook de gebruiksvriendelijkheid ten goede moeten komen. Bedoeling is bijvoorbeeld dat menu's die nuttig zijn in de ene context, niet verschijnen in een andere context.
Gebruikers zullen bovendien verschillende toetsenborden kunnen kiezen en ze plaatsen waar ze het handigste zijn.
De ervaringen met de Android doen volgens specialisten alvast het beste verhopen.
Foto's op http://knack.rnews.be/nieuws/technologie/google-toont-concurrent-voor-ipad/site72-section27-article45881.html#
In beperkte gebieden (zoals een standaard voor een syntax)kan ik me wel voorstellen dat er afspraken worden gemaakten dat dit op een (min of meer) democratische wijze gebeurt.Denk aan zaken zoals HTML (W3C), JavaScript (ECMA / ISO). Maar voor een product zoals een Office-achtig pakket of eensysteem voor een smartphone of tablet zie ik het niet zitten.
Apple hanteert een mix van standaarden en eigen makelij,wat veel goeds oplevert. Ook veel kritiek (met name overde "gesloten" aspecten), maar die komt dan meestal uitde hoek van fervente open source-voorstanders. Tja...
Ja, Free BSD is Open Source. Nee, de Apple-versie niet (meer).Ja, ik heb liever een goed werkend systeem of programma meteen duidelijke visie, dan een log "design by committee" project.
Jij (drphys) schetst/noemt het beeld van kissebissende nerds.Ik vergelijk het liever met een groepering/bedrijf die iets wil,maar niet goed weet wat, en het dus aan 'anderen' over laat.Dat is iets anders dan een component zoals Apache, die goedblijkt en later door anderen wordt opgepakt. Hulde daarvoor,maar denken dat iets goed is omdat 't Open Source is ? Nee.
Er zitten in dat apparaat (wat nog niet eens "af" is) zeker een paardingen die voor sommigen beter/fijner zijn dan de iPad (Flash bijv.)Maar ze roepen inderdaad heel hard een aantal dingen die zewel hebben of beter doen dan de iPad, maar vergeten belangrijkedetails te melden van o.a.:- Hoe groot is de opslagruimte?- Wat kún je er zoal op?- Hoe synchroniseer je je lokale data?- Wordt het net zo'n mooi, maar traag OS als Android op mobieltjes?- Is er multitouch, voor bijvoorbeeld Pinch-zoom?- Wat is de resolutie van het scherm?
Allemaal punten die toch "re-de-lijk" belangrijk zijn voor de consument
Het lijkt mij goed in de zin dat voor iedere nieuwe of zelfs oude toepassing al gauw de een of andere groep freaks zich er op stort, zodat je vrij snel mee kunt doen met de allernieuwste ontwikkelingen. Gaat het om proprietary software dan moet je doorgaans rustig afwachten tot de fabrikant iets heeft ontwikkeld dat overeenkomstig 'zijn standaards' is. In dat verband vind ik het behoorlijk vervelend dat Apple altijd fors achterloopt in het leveren en ondersteunen van recente open source software.
En wellicht kan Apple tzt onderdelen/technieken die uit dit project voortkomen weer aanpassen en in de eigen software inbedden alsof het eigen bedenksels zijn (bonjour).
Ik heb geen interesse in de werking van gadgets,ik wil ermee werken. Eh, distro's ? Ook dat nog...Moet ik gaan uitzoeken welke smaak ik wil !