geplaatst door: Mechanical

Apple weert beveiligde chatapplicatie Cryptocat uit App Store

Apple heeft de applicatie Cryptocat, een app die chatten met encryptie mogelijk maakt, geweerd uit de App Store, zo meldt de ontwikkelaar. Volgens de maker zijn de redenen die Apple opgeeft onrechtmatig en hij overweegt daarom juridische stappen.

De app had binnenkort in de App Store moeten staan, maar het team van Apple dat apps keurt heeft de release tegengehouden, meldt ontwikkelaar Nadim Kobeissi via zijn Twitter-account. Volgens Kobeissi mag hij door een nda niet spreken over de precieze redenen van de afwijzing van zijn chatapplicatie.

Wel zegt hij dat de door Apple opgegeven redenen voor weigering in zijn ogen onrechtmatig zijn. Ook zouden de opgegeven redenen erop wijzen dat andere beveiligde chatapplicaties ook afgewezen kunnen worden. In een vervolgtweet stelt Kobeissi serieus te overwegen om juridische stappen te nemen tegen Apples afwijzing.

Door het gebrek aan argumentatie vanuit Apple blijft het onduidelijk waarom de chatapplicatie Cryptocat geweigerd is. ...

Lees verder: Tweakers.net

Gerelateerd:
Apple haalt Bitcoin-app van Coinbase uit App Store

(Bewerkt door Mechanical om 1:45, 4-01-2014)

M'n fotografie: Marc Boom.com Any colour as long as it's black or white.
Apple weert beveiligde chat-app Cryptocat uit App Store
4 januari 2014 - 10:44    reactie #1
geplaatst door: Sypie
Ja, logisch: Apple wil alles kunnen controleren wat gebruikers met hun apparaten doen..., dus ook chatten met elkaar.

En aan de andere kant: Apple heeft natuurlijk z'n eigen chat-app, die natuurlijk wél goed beveiligd en encrypted is.

Apple weert beveiligde chat-app Cryptocat uit App Store
4 januari 2014 - 16:02    reactie #2
geplaatst door: jtk
@Sypie:

Als ik met betrekking tot beveiliging iets lees als:
"... die natuurlijk wél goed beveiligd en encrypted is
wil ik graag weten en hoe dan?.

Ik ben een enthousiaste Apple-gebruiker en ik heb geen reden aan te nemen
dat Apple slechte bedoelingen heeft met gegevens die ik met Apple apparatuur
of via iCloud of Facetime de wereld in stuur. Anderzijds is het onderhand wel
duidelijk geworden dat als je iets niet aan de grote klok wilt hangen je het beter
niet met wat voor apparatuur dan ook het Internet op moet jagen.

Als je met de eigen chat-app misschien FaceTime bedoelt, lees dan
bijvoorbeeld eens http://www.zdnet.com/apples-imessage-encryption-claims-refuted-again-7000022105/.

Voorzover ik snel kon vinden is FaceTime wel beveiligd volgens HIPAA (maar dat
is een heel complex verhaal). Voorzover bekend is een FaceTime chat niet beschermd
volgens Off-the-Record messaging, een recent ontwikkelde methode voor veilige
chat sessies ("a cryptographic protocol that provides strong encryption for instant messaging conversations). Zie bijvoorbeeld http://en.wikipedia.org/wiki/Off-the-Record_Messaging.

Natuurlijk, vertrouwen is goed. Helaas wordt vertrouwen in privacy de laatste tijd nogal op
de proef gesteld en is in de praktijk controle niet mogelijk.

PS. Zelfs als "Apple alles wil controleren wat gebruikers met hun apparaten doen"
zouden ze het zo kunnen implementeren dat ze wel de statistiek van het chat-verkeer
in het oog houden maar de inhoud van de sessie via encryptie buiten hun gezichtsveld kunnen laten.

jtk
Apple weert beveiligde chat-app Cryptocat uit App Store
4 januari 2014 - 17:19    reactie #3
geplaatst door: Francien63
Hahaha, wanneer Apple alles wil controleren wat de gebruikers met hun apparaten doen hebben we geen NSA nodig en is Apple nog erger dan Google. Dus dat zal dan toch wel niet?
Apple weert beveiligde chat-app Cryptocat uit App Store
4 januari 2014 - 17:42    reactie #4
geplaatst door: Mechanical
Hmmm, facetime is dus encrypted... Tsjah, ik kan er weinig tegen inbrengen.

Even m'n nuchterheid van de koude grond: Apple is een groot bedrijf en niet anders dan andere multinationals; Waar bergen dollars zomaar voor het oprapen liggen, daar zal ze oprapen. Daar hoef je trouwens geen groot bedrijf voor te zijn. Veel mensen zouden dat doen. En dat er met data heel veel geld is te verdienen, blijkt wel uit dit voorbeeld:

Tegelicht - Uw persoonlijke data zijn goud waard: Een 16-jarig meisje en haar vader doen regelmatig boodschappen bij de Amerikaanse winkelketen Target. De vader was verrast dat ze in eens reclamematieriaal over babyartikelen ontvingen. Hij gaat om uitleg vragen, en na wat heen en weer gebel bleek, dat Target op basis van algoritmes had ingeschat dat het meisje zwanger moest zijn. Het meisje bekende later inderdaad zwanger te zijn. Maar hoe wist Target dat? Uit data blijkt dat zwangere vrouwen vaker shampoo's en lotions kopen die minder sterk ruiken.

Ten overvloede; ander voorbeeld:

Citaat

Googel nooit 'snelkookpan' en 'rugzak' op dezelfde computer

Zes agenten van de Amerikaanse terrorismecel hebben woensdag de Amerikaanse journaliste Michel Catalano ondervraagd in verband met zoekopdrachten die ze op Google zou hebben ingegeven. Daarbij zouden de woorden ‘snelkookpan’ en ‘rugzak’ zijn ingetypt. Omdat deze zoektermen na de bomaanslag van 15 april in Boston - waarbij de terroristen gebruik maakten van een in een snelkookpan verstopte bom in een rugzak om drie doden en 260 gewonden te maken -- onmiddellijk alarmbellen deden rinkelen bij de lokale politie werd een onderzoek ingesteld. Catalano zegt dat haar niets te verwijten valt:

‘Ik had ‘snelkookpan’ gegoogeld; mijn man zocht een ‘rugzak’. In andere tijden zou deze combinatie onschuldig zijn gebleken, maar we leven nu in ‘deze tijden’.

Nog volgens Catalano is het nu duidelijk dat de NSA (Amerikaanse Geheime Dienst) wel degelijk de internetactiviteit van de Amerikaanse burgers controleert. Dat blijkt uit volgende tweets:

Citaat

   Pro tip: don't do a search for pressure cookers right after your spouse does a search for backpacks if you don't want the FBI at your door.
   — Michele Catalano (@inthefade) July 31, 2013

Zes agenten boden zich thuis bij haar aan, vroegen of ze even het huis mochten doorlopen, vroegen haar man of die ‘snelkookpan’ had gegoogeld, maar waren ten allen tijde hoffelijk en vriendelijk.

‘Ik ben bang. En niet van de juiste zaken,’ besluit ze. ‘Ik weet niet meer wat ik nog allemaal gegoogeld heb, dat afzonderlijk van elkaar onschuldig is, maar gecombineerd net verdacht.’

Vraag is nu hoe die informatie - die duidelijk van Google afkomstig is - bij de Suffolk County Police Department is beland. Die gaf  - nadat Catalano's bericht de wereld was rondgegaan - een persbericht vrij waaruit blijkt dat Catalano’s echtgenoot- die in mei zijn job kwijtspeelde - op de computer van zijn werkgever deze zoektermen zou hebben ingetypt. Na zijn ontslag werd de zoekgeschiedenis door zijn werkgever gecontroleerd. Omdat die de woorden ‘snelkookpan’ en ‘rugzak’ terugvond, lichtte de werkgever - en niet de NSA - de politie in. Die onderzocht de zaak en besloot na een bezoek aan de Catalano's om de zaak te klasseren.

Catalano heeft haar verhaal ondertussen aangepast.

Bron: Express .be

Natuurlijk mobiele telefoons zijn niet meer uit de samenleving weg te denken.
En natuurlijk mailen, chatten, googlen de meesten van ons niet over te plannen aanslagen. Maar vooral in het laatste voorbeeld zie je dat als de FBI, NSA, CIA, AIVD, enz een verkeerde inschatting van jouw data maken, jouw gevoel van privacy een behoorlijke deuk kan oplopen.

M'n fotografie: Marc Boom.com Any colour as long as it's black or white.
Apple weert beveiligde chat-app Cryptocat uit App Store
4 januari 2014 - 18:34    reactie #5
geplaatst door: paulusch
Leuk verhaal Marc Boom en stemmingmakerij, want uiteindelijk bleek het verhaal van die Michele lariekoek. De politie is inderdaad in haar huis geweest in het kader van een onderzoek naar mogelijk crimineel handelen van haar man, en dat ging niet over snelkookpannen in rugzakken. De rest heeft ze er bij verzonnen. Tis een blogger hè, die graag verhalen vertelt.
Lees dat citaat wat je aanhaalde  nog maar eens aandachtig en kijk waar het niet klopt.