geplaatst door: doctor_apple
ftk_faee418922300a2e42cd9828b26ae930-scaled.jpgiPhone-toetsenbord voor slechtzienden, FlickType, verdwijnt uit de App-store


Het toetsenbord voor slechtzienden is niet meer. De laatste update is niet door Apple goedgekeurd. Dit omdat Apple vindt dat FlickType de "full access"-regel heeft geschonden, althans - volgens de ontwikkelaar.

De ontwikkelaar van de app, beweert dat "Apple obstakel na obstakel heeft opgeworpen terwijl men probeerde een app te leveren om het leven van mensen te verbeteren."
FlickType biedt een toetsenbord voor de AppleWatch, en een iPhonetoetsenbord voor blinden en slechtzienden.

"Het is met een zwaar hart dat we de vandaag de stopzetting van ons bekroonde iPhone toetsenbord voor blinde gebruikers aankondigen," liet de ontwikkelaar via het officiële FlickType-account op Twitter weten.

FlickType is ontwikkeld door Kosta Eleftheriou, die onlangs een rechtszaak heeft aangespannen omdat Apple diens toezicht (en macht) over de distributie van iPhone-apps gebruikte om de ontwikkelaar ertoe aan te zetten de FlickType-onderneming tegen een korting aan Apple te verkopen. Hij zegt dat hij weigerde de app te verkopen.

De laatste druppel voor FlickType's toetsenbordextensie kwam vorige week toen Eleftheriou "een update indiende die diverse iOS 15-gerelateerde problemen oplost en de app verbetert voor VoiceOver-gebruikers," schreef FlickType. "Maar Apple wees het af. Ze beweren ten onrechte dat onze toetsenbordextensie niet werkt zonder 'volledige toegang', iets waarom ze ons drie jaar geleden toen ook uit de App-store hebben geweigerd. Toen hebben we met succes beroep aangetekend en heeft Apple zijn beslissing herzien, en was sindsdien alles weer koek en ei."

FlickType zei dat het vorige week negen keer contact opnam met Apple "zonder succes. Op dit moment lijken ze onze pogingen om rechtstreeks contact met hen op te nemen te negeren, ondanks het feit dat ze ons eerder expliciet hebben gezegd dat we 'ons vrij moeten voelen' om contact met hen op te nemen als we 'verdere verduidelijking' nodig hebben."

De toetsenbordextensie van de app werkt niet meer na toekomstige updates.

De App Store-omschrijving van FlickType luidt: "Het FlickType-toetsenbord is ontworpen om zo toegankelijk mogelijk te zijn op zowel de iPhone als de Apple Watch, met grote toetsen, kleuren met hoog contrast, prominente visuals en effectieve VoiceOver-feedback. FlickType kan gebruikt worden voor een volledig visueel-vrije schrijfervaring, waardoor mensen die blind zijn net zo snel kunnen typen als iedereen."

In oktober 2018 schreef de American Foundation for the Blind's AccessWorld een artikel over hoe FlickType een vervelend probleem voor blinde gebruikers oplost. "Toen ik voor het eerst een smartphone begon te gebruiken, ontdekte ik dat het touchscreen-toetsenbord het meest omslachtige aspect was," schreef AccessWorld-hoofdredacteur Aaron Preece. "Het vinden van de correcte toets is vrij eenvoudig, maar de vertraging aangezien u wacht om de naam van de geconcentreerde toets te horen voegt een verrassende en vervelende extra tijd aan de handeling van het typen toe." Preece vond dat "FlickType veel vloeiender te gebruiken is dan het standaardtoetsenbord en dat het de snelheid van het typen ongeveer 30 procent of zo verhoogt.", aldus de hoofdredacteur.

Een artikel van de National Federation of the Blind noemde FlickType "een veel snellere ervaring dan het standaard iOS-toetsenbord."

Apple verwierp dus de meest recente app-update en stuurde Eleftheriou een bericht met de tekst: "We merkten dat je toetsenbordextensie niet werkt als de instelling 'Volledige toegang' is uitgeschakeld. Om dit probleem op te lossen, moet u uw app herzien om ervoor te zorgen dat uw toetsenbordextensie volledig functioneel is zonder volledige toegang."

Echter, voor een correcte werking van de App is volledige toegang vereist. Apple's App Store-recensenten lijken niet te beseffen dat het iPhone-toetsenbord werkt zonder volledige toegang zolang VoiceOver is ingeschakeld, vertelde Eleftheriou The Verge. "Ze zouden het moeten proberen als VoiceOver-gebruiker, iets waar ze geen moeite voor lijken te doen. Ik heb in het verleden verscheidene afwijzingen gehad omdat de recensent niets over VoiceOver wist,"zei de ontwikkelaar.

Toen de ontwikkelaar werd gevraagd of hij het iPhone-toetsenbord zou blijven ontwikkelen als Apple de afwijzing van updates ongedaan zou maken, vertelde Eleftheriou dat "Apple meer zou moeten doen dan dan alleen hun beslissing te herzien. "Ik heb er in de loop der jaren al veel moeite voor gedaan om Apple persoonlijk te overtuigen tientallen verkeerde beslissingen te herzien. Ze moeten op zijn minst toegeven dat ze mij en vele andere ontwikkelaars jarenlang oneerlijk en onredelijk hebben behandeld."

De klachten van ontwikkelaars over de Apple App Store hebben verschillende overheden wakker geschud, een gevolg hiervan is dat het Amerikaanse Congres wetgeving overweegt die Apple zou dwingen om gebruikers apps te laten sideloaden en toegang te krijgen tot externe app-winkels.

Het is wezenlijk te weten dat dit niet het eerste geschil is tussen de ontwikkelaar van FlickType en Apple. Eleftheriou noemt zichzelf een "professionele App Store criticus" en heeft gewerkt om oplichtersapps te identificeren die gebruikers ertoe verleiden betalingen te doen die anders naar legitieme apps zouden gaan.

Het in Californië gevestigde bedrijf van Eleftheriou, Kpaw, klaagde Apple in maart aan, met de bewering dat de iPhone-maker "obstakel na obstakel opwierp" en het moedwillig moeilijk maakt om FlickType in de App Store te krijgen.

De rechtzaak die tegen Apple is aangespannen stelt dat vlak voor "de pesterij" de toepassing van de Eleftheriou wereldwijd bovenaan de verkopen van de App Store stond. Vervolgens kwamen er copycat- en scammingtoepassingen aan het licht, waardoor de verkoop van de klager daalde. Erger nog, deze oplichters klommen naar de top van de verkoop in de App Store door nep-reviews in te sturen om zichzelf op betere recenties in Apple's ecosysteem te verschaffen. Eleftheriou heeft een klacht ingediend bij Apple en in reactie daarop heeft Apple bijna niets gedaan, ondanks het beleid dat Apple heeft geformuleerd om dit soort oneerlijke concurrentie te verbieden.

Terwijl Apple ontwikkelaars als Eleftheriou aanspoorde om toepassingen te ontwikkelen en te publiceren voor verkoop in de App Store op basis van de belofte van Apple van een "veilige" omgeving, houdt Apple in feite geen toezicht op zijn App Store, ongetwijfeld omwille de reden dat het enorm profiteert van ongebreideld wangedrag van ontwikkelaars en consumentenfraude. Met deze rechtszaak probeert Eleftheriou zijn verliezen als gevolg van de frauduleuze en oneerlijke praktijken van Apple terug te vorderen.

Het vervelende is, dat Eleftheriou zijn aanklacht niet op zichzelf staat en dat er steeds vaker melding wordt gemaakt van "oneerlijke praktijken" binnen de Apple App Store. Daarbij is het opmerkelijk dat de kritiek niet alleen komt van grote of juist alleen kleine ontwikkelaars, maar vanuit uiteenlopende partijen die hinder zeggen te ondervinden van Apple's praktijken, en Apple ook soms een zekere vorm van willekeur of juist machtsmisbruik wordt verweten.

---
Bronnen: the Verge, Ars Technica, Heise, Twitter
Grotendeels een vertaling van Artikel van "Ars Technica".
geplaatst door: Sypie
En in de volgende release van iOS zit heel toevallig een heel goed toetsenbord voor slechtzienden... Dat is hoe de bal bij Apple rolt. Dit hebben ze eerder ook gedaan en doen ze op dit moment met passwordmanagers.
geplaatst door: Flix
Wat doet Apple dan met passwordmanagers?
geplaatst door: Sypie
Zelf de functies van implementeren in macOS zodat die apps overbodig worden.

Ik zit me ondertussen even te bedenken waarmee ze dat eerder ook al gedaan hebben, ik kan alleen niet op de functie of naam van het bedrijf komen. Er zijn eerder apps geweerd uit een store vanwege verregaande rechten waarbij Apple de functies had geïntegreerd in hun systeem.

Hier in ieder geval leesvoer: https://www.washingtonpost.com/technology/2019/09/05/how-apple-uses-its-app-store-copy-best-ideas/
geplaatst door: Flix
Best. Bv ook f.lux.
Maar met die passwordmanagers zit je fout. Daarin vaart Apple al heel lang z'n eigen koers, en hoogstens gooien de PWM (bv 1Password) hun eigen ruiten in.
Bewerkt: 19 augustus 2021 - 10:24 door Flix