Mac mini M1, mijn eerste bevindingen
22 mei 2021 - 16:00    reactie #25
geplaatst door: Kapotlood
@Flix, ik werk vanuit huis en maak verbinding met de VPN bij een klant. Dus die klant zit in Leiden of Woerden, en vanuit mijn huis leg ik een VPN verbinding aan met die klant. Dus ik zit wel degelijk op m'n eigen internet :) Ik heb namelijk gewoon verbinding met de Sonos vanuit huis, alleen (denk ik) verlies ik die at random zolang ik verbonden ben met de VPN.

Had trouwens ook zware photoshop bestanden getest hier (±500MB), en en deze native versie op de M1 loopt rondjes om m'n MBP 15" uit 2016. Best bemoedigend als de rest dalijk ook native draait!
Mac mini M1, mijn eerste bevindingen
22 mei 2021 - 17:19    reactie #26
geplaatst door: Mac OS X
@Lt. Acid mijn MM 2 is bijna overleden aan-uit knop is kapot en mij goede oude Dell helaas ook overleden ik zoek een goed muis BT want deze DELL bedraad wil papa terug hij werkt liever met muis op draad ipv BT
mvg Mac OS X, Mac gebruiker vanaf 2014 / 2x iBook G4 (2004) OS X Tiger 1x iBook G3 (2002) OS 9.22 RIP 1x iPod  Shuffle (2005) 1x iMac 27 5K (2017) 1x iPhone 7 128GB 2016 en Macbook Pro 16ich 2021
old Apple computers never dies
Mac mini M1, mijn eerste bevindingen
23 mei 2021 - 20:25    reactie #27
geplaatst door: McHenri
Zo hoort het ook Kapotlood: Een computer moet wachten op de gebruiker niet andersom !

Niets zo vervelend als je lekker aan het werk bent en je wordt vertraagd door slecht gereedschap (of dat nou een fatsoenlijke accuboor is of een laptop maakt niet zo veel uit).
Voor relaxte mensen die alles op hun gemak doen niet zo'n ding, maar als je lekker met 3 dingen tegelijk bezig bent dan is het wel fijn als je gereedschap je denkproces bij kan houden  :biggrin:

Het is vind ik niet echt nodig om een Intel MBP slecht gereedschap te noemen.
Mac mini M1, mijn eerste bevindingen
24 mei 2021 - 09:57    reactie #28
geplaatst door: jaco123
Je kunt ook proberen de context van mijn opmerking te begrijpen...

Ik bedoelde het in het algemeen:  Wat je ook doet, het is zoveel makkelijker als je niet afgeleid wordt door beperkingen van de apparaten die je gebruikt, maar kunt concentreren op hetgeen je aan het doen bent.

Maar ik had het kunnen nuanceren: Je moet geschikt gereedschap gebruiken voor de taak die je uitvoert.
Voor een heleboel dingen is een Intel MBP een uitstekend stuk gereedschap. Kennelijk doet Kapotlood dingen met zijn MBP waardoor hij regelmatig vertraagd wordt bij zijn werk doordat hij op zijn MBP moest wachten. Dan was misschien een MacPro het betere gereedschap geweest voor dat doel, maar een M1 is wat vriendelijker geprijsd en is voor zijn doel ook al een beter stuk gereedschap dan de Intel waar hij voorheen mee werkte.

Om maar even in de actuele vergelijkingen te stappen: Stel je hebt een snelle wendbare Porsche 911, dat is een prima stuk gereedschap om je in het dagelijks leven snel mee door het verkeer te bewegen. Maar als je toevallig gisteren rondjes door Monaco aan het rijden was geweest tussen F1-auto's dan was het een bijzonder slecht stuk gereedschap.
Oftewel: Het is dus nogal relatief met wat je aan het doen bent of iets goed of slecht gereedschap is....

Zo beter  :shakehands:?
Mac mini M1, mijn eerste bevindingen
24 mei 2021 - 10:47    reactie #29
geplaatst door: sluisje
Om maar even in de actuele vergelijkingen te stappen: Stel je hebt een snelle wendbare Porsche 911, dat is een prima stuk gereedschap om je in het dagelijks leven snel mee door het verkeer te bewegen.
Beter van niet. Juist in het verkeer is geduld een schone zaak.
Mac mini M1, mijn eerste bevindingen
24 mei 2021 - 10:59    reactie #30
geplaatst door: Kapotlood
Het gaat wel steeds verder met verkeerd begrepen context. Ik zit liever in een Porsche die me de kans en mogelijkheid geeft om problemen te ontwijken en er goed op te kunnen anticiperen, dan een Citroen C1 (mijn auto nu overigens), waar dat een heel stuk lastiger gaat.

Het gaat (mij) er meer om dat ik blij ben met een computer die m'n manier van werken beter kan bijbenen dan de Intel Mac die ik tot nu toe heb gebruikt. Die Intel Mac is overigens nog steeds heel snel, maar het zijn de kleine dingen die met een 1-op-1 geoptimaliseerd stukje hardware en software, die me nu al merkbaar helpen in m'n productie :)
Mac mini M1, mijn eerste bevindingen
24 mei 2021 - 11:51    reactie #31
geplaatst door: sluisje
Vanzelfsprekend is het fantastisch dat je M1 Mac zo goed aansluit bij jouw werkwijze. Begrijp mij daarover alsjeblieft niet verkeerd. Mijn punt is dat niet iedereen dat nodig heeft.

Zoals ik al eerder aangaf is een razendsnelle computer voor mij niet van belang. Natuurlijk, het apparaat moet wel redelijk kunnen meekomen, maar ik ben niet zo'n snelle jongen die meerdere dingen tegelijk kan doen. Deadlines probeer ik zoveel mogelijk te mijden. Eventjes ergens op moeten wachten vind ik niet erg.

Ik begrijp dat jij in jouw situatie prettiger werkt met de M1 dan je Intel Mac. Ben je ook productiever? Kun je meer voor elkaar krijgen in minder tijd of kun je nu zelfs andere dingen welke met de Intel niet kunnen? Zo ja, dan zit je in een vakgebied waar ik mij niet in thuis zou voelen.
Mac mini M1, mijn eerste bevindingen
24 mei 2021 - 12:20    reactie #32
geplaatst door: mg
Mijn eerste Mac Mini M1 kon geen update verwerken.
Via Apple een nieuwe ontvangen, duurde 2 maanden.
De nieuwe werkt perfect, maar ook strubbelingen in de Finder,
Soms heel irritant
JUIST VANDAAG
Mac mini M1, mijn eerste bevindingen
24 mei 2021 - 12:59    reactie #33
geplaatst door: Timotheus
Zoals ik al eerder aangaf is een razendsnelle computer voor mij niet van belang. Natuurlijk, het apparaat moet wel redelijk kunnen meekomen, maar ik ben niet zo'n snelle jongen die meerdere dingen tegelijk kan doen. Deadlines probeer ik zoveel mogelijk te mijden. Eventjes ergens op moeten wachten vind ik niet erg.
+1. De meest vertragende factor bij mijn werk ben ikzelf. Ik moet nl. bedenken wat neer te schrijven, en bij de vertraging die dat oplevert valt de eventuele vertraging veroorzaakt door een niet supersnelle computer totaal in het niet. En ik denk dat dat voor velen geldt.
I went there and came back / It was nothing special / The river at high tide / The mountain veiled by misty rain
Mac mini M1, mijn eerste bevindingen
24 mei 2021 - 13:45    reactie #34
geplaatst door: Kapotlood
Natuurlijk is 't afhankelijk van wat je er mee doet. Als je in de grafische sector werkt (of wat met audio/video doet), dan heb je misschien sneller last van dat een computer je wel eens in de weg kan zitten. Het valt me voornamelijk op dat je voor een relatieve fractie van het geld, een computer hebt die duidelijk merkbaar sneller is dan een Intel variant uit het pro-segment.

Mijn MacBook Pro was destijds al €3200, en de 16" die je nu kunt kopen is na een enkele upgrade al snel +€4000. Als je dan nagaat dat je voor minder dan de helft van het geld (€1450 in mijn geval) een computer hebt die zo snel is, dan is het niet eens alleen "ik hoef minder te wachten op m'n computer". Het is dan ook een gevoelsmatige kwestie aan het worden dat áls je iets doet, de computer meer met je mee werkt voor je gevoel. Dat eerste helpt me inderdaad wat productiever te zijn, dat laatste is vooral een veel prettigere manier van werken.
Mac mini M1, mijn eerste bevindingen
27 december 2021 - 14:52    reactie #35
geplaatst door: Kapotlood
We zijn nu een half jaartje verder, en ik moet zeggen dat de M1 me op éigenlijk geen enkele manier teleurgesteld heeft… zelfs de 2 minieme puntjes die me zijn opgevallen hebben eigenlijk nauwelijks impact gehad op m'n werk.

  • Het scherm is aangesloten via een USB-C naar DP aansluiting, en werkt netjes op 4K/60Hz… het enige is dat Monterey nog een kleine bug kan hebben waardoor het scherm kan knipperen en/of uit valt. Dit is simpel op te lossen door in je energie-voorkeuren uit te zetten dat het scherm in de slaapstand kan vallen. Beetje jammer, maar als je die instelling hebt omgezet merk je er niks van.
  • FontExplorer X Pro heeft tot op heden nog steeds geen native support voor de M1. Het programma zelf werkt nu erg snel en stabiel, alleen de plugins voor o.a. Indesign en Illustrator werken dus nog niet. Dat ligt niet aan Monterey, maar ik reken 't voor een betaald programma die vooral gebruikt wordt in de professionele markt het wel aan. Je zou verwachten dat ze dit na een jaar toch wel eens op orde zouden hebben. Zelfs het notoir langzame (in mijn ogen althans) Adobe heef grotendeels hun apps al helemaal native.

Eén punt wat me wel opviel… de preview optie met de spatiebalk zorgt heel, héél soms voor een Finder crash. Het valt me op dat dit eigenlijk alleen gebeurt bij PDF's, dus het zou kunnen dat dit door Acrobat komt bijvoorbeeld, dus ik wil 't Monterey nog niet direct aanrekenen.

Verder werkt het eigenlijk allemaal zoals je verwacht, maar dan een mooie stap sneller. En dan zit ik hier op een Mac Mini redelijk zware Illustrator (1MB-100MB) en Photoshop (soms groter dan 900MB) bestanden te bewerken, en niet op een M1 Pro of M1 Max systeem. Dus je winst kan met een daadwerkelijke "Pro" Mac alleen nog maar toenemen. :)
Mac mini M1, mijn eerste bevindingen
27 december 2021 - 15:31    reactie #36
geplaatst door: Max Gaav
Mooie info in dit draadje, dank Kapotlood. Heb je misschien ook zicht op hoe je RAM wordt belast? Heb je met jouw 16GB bijvoorbeeld nog swaps?
My Mac is my second brain.
Mac mini M1, mijn eerste bevindingen
27 december 2021 - 16:36    reactie #37
geplaatst door: orange
On Topic even: ik vind het OSX super...
macOS

Mac OS X is toch al weer een flink poosje geleden. (Net als die reactie. ;))
Mac mini M1, mijn eerste bevindingen
28 december 2021 - 11:20    reactie #38
geplaatst door: Kapotlood
@Max Gaav: Ik heb net even gegluurd na een ochtendje werken, maar heb nog geen swaps meegemaakt. Maar ook na een lange dag werken (zonder herstarts natuurlijk) merk ik eigenlijk geen enkele vertraging :)
Mac mini M1, mijn eerste bevindingen
28 december 2021 - 14:53    reactie #39
geplaatst door: Sypie
Hier sinds de lunch ook een M1 met 16GB RAM en 512 GB opslag staan. Wat een heerlijke machine. Stil.

Omdat ik even geen zin heb in allerlei meuk over te zetten via Time Machine doe ik deze machine even lekker handmatig installeren. Software die ik regelmatig gebruik, accounts in Firefox zetten etc. Als eerste de wachtwoordmanager geïnstalleerd, daarna de Logi software voor muis en toetsenbord.

Enige waar Foto's lang mee bezig is zijn scene's analyseren, dubbele foto's zoeken etc. Maar ja, met een ultrawide zet je dat proces lekker in een hoekje en ga je door met je eigen dingen. En de Mac? Die merkt er allemaal niks van :-)