Dat laatste durf ik te betwisten. Vroeger had je bankkantoren op iedere hoek van de straat, in elk winkelcentrum(pje) was er wel een bankkantoor te vinden. Je opende een rekening bij de bank die het dichtste bij je zat. Pas daarna werden geldautomaten uitgevonden, en toen deze redelijk in het straatbeeld aanwezig waren, werd je eigenlijk min of meer verplicht om geld uit de muur te trekken, daar de openingstijden van de bank steeds minder ruim werden. Neem daarbij dat de onveiligheid op straat toeneemt (ook ik loop liever niet met veel cash geld op zak naar buiten), en je word in meer of mindere mate gedwongen om met een elektronische portemonnee rond te lopen. De laatste move daarin, is dat supermarkten minder cash in huis willen hebben, en daarom pinnen sterk promoten.
Dit is duidelijk een kip en ei verhaal, het is maar net hoe je de zaken belicht. Natuurlijk is een aantal mensen vrijwillig overgestapt op pinassen, die zijn er altijd. Net als met het kopen van weer een nieuw Apple-product, je hebt nu eenmaal early adapters en volgers.
Probeer maar eens om tegen je werkgever te zeggen dat je vanaf volgende maand je salaris weer ouderwets in een loonzakje wilt. Wedden dat je dat niet gaat lukken? Het zeggen op zich wel, maar de uitvoering ervan zal niet gaan gebeuren.
Daarbij komt nog eens de onveiligheid van pinpassen, en de daarbij behorende pincode. Een pincode van 4 cijfers betekent dat er wereldwijd maar 9999 verschillende codes bestaan, voor die vele honderden miljoenen pinpassen. Jou pincode is dus minder dan uniek te noemen. Je eigen pincode komt in Nederland al ongeveer 1800 keer voor, kun je nagaan hoeveel dat wereldwijd is. De banken blijven maar volhouden dat je pincode uniek is, en bij je rekeningnummer hoort, maar dat kan nu eenmaal niet met zo weinig verschillende codes.
Als berekeningen loslaat op die pincodes, en de eventuele veiligheid ervan, kom je op hele andere getallen dan de bank. Simpel gesteld is er een kans van 1 op 9999 dat iemand je pincode raadt. En aangezien dat 3 keer mag, is de kans dat iemand je pincode raadt, 1 op 3333. Dat is een veel hogere kans dan de banken beweren.
Maar toch heeft iedereen een pinpas, ondanks de vrij lage beveiligingsgraad ervan. Als de banken er jaren geleden eerlijk over waren geweest, over die veiligheid, had nu niemand een pinpas, en deden we nog steeds onze boodschappen op de ouderwetse manier.
We laten ons, als consument, in al onze onwetendheid, maar al te makkelijk een gevoel van (schijn)veiligheid aanpraten, door hen die er voor geleerd schijnen te hebben. Met een beetje gezond verstand kom je er misschien wel, maar ik zie het bijvoorbeeld bij oudere mensen, die kunnen die ontwikkelingen niet meer bijbenen. Natuurlijk zijn er een aantal voor wie dat schijnbaar weinig moeite kost, maar er zijn er genoeg die er zogezegd geen ene reet meer van snappen. En als je het niet meer snapt, maar het toch moet uitvoeren, daar beginnen de problemen.