geplaatst door: Seagram
Apple biedt Nederlandse gebruikers van zijn navigatieapp Kaarten vanaf nu eindelijk de mogelijkheid om fietsroutes uit te stippelen. Google Maps heeft die functie al twaalf jaar.
Bij het plannen van een route via de Kaarten-app van Apple kun je voortaan niet alleen een auto-, ov- of wandelroute kiezen, maar ook een fietsroute. Apple spreekt van "een uitkomst in fietsland Nederland".
Met de optie krijgen gebruikers aangepaste routes, die zoveel mogelijk over fietsspaden, fietsstroken en fietsvriendelijke wegen leiden. Apple geeft daarbij aan of het druk is op een route. Ook laat het hoogtegegevens op de route zien. Ook andere informatie, zoals fietsenmakers en openbare toiletten, kunnen worden gedeeld.
Tijdens het fietsen geeft de app steminstructies, zodat de fietser niet de hele tijd op het scherm van de iPhone of Apple Watch hoeft te kijken. De app kan ook aangeven wanneer het beter is om op een druk kruispunt even af te stappen.
Apple heeft zijn Kaarten-app de afgelopen jaren flink vernieuwd. Het bedrijf kwam in 2020 voor het eerst met fietsroutes in een handvol steden. Daar zaten geen Nederlandse steden bij. "Fietsland Nederland" moest nog vier jaar op de update wachten.
Google Maps had in 2012 al fietsroutes. "We weten hoe populair fietsen is in Nederland, dus we hebben zoveel mogelijk fietspaden en voor fietsers toegankelijke wegen toegevoegd", meldde het bedrijf destijds.

Bron: nu.nl
Nederlandse fietsroutes in Apple Kaarten
3 mei 2024 - 12:29    reactie #1
geplaatst door: MacFrankie
Google fietsroutes...

Google heeft me geregeld over wegen gestuurd waar je niet kan of mag fietsen.

Op de fiets navigeer ik het liefst zonder scherm. Dus geen iPhone in een houder op het stuur, maar met BT oortjes in. En dat gaat niet met Google Maps.

De fietsroutes zijn de afgelopen 12 jaar flink verbeterd, maar de navigatie is nog steeds huilen. Maar... het is beter dan niks. In het land der blinden is éénoog koning!

Even afwachten hoe goed het fietsen is met Apple!
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
Nederlandse fietsroutes in Apple Kaarten
3 mei 2024 - 14:06    reactie #2
geplaatst door: Ome Kor
Ik heb een paar fietsroutes gemaakt met  Kaarten en ik was niet onder de indruk. Een route naar Vierhouten bracht me door verstedelijk gebied (via Nunspeet) en langs N-wegen. Dat terwijl over de Veluwe, door het bos, prachtige routes zijn te maken.

Ook heb ik op 14-4 een paar fouten gemeld, maar die zijn nog steeds niet opgelost.

Daarom blijft wat mij betreft de routeplanner van De Fietsersbond het aangewezen hulpmiddel om goede routes te plannen.
Nederlandse fietsroutes in Apple Kaarten
3 mei 2024 - 18:21    reactie #3
geplaatst door: Flix
Een route naar Vierhouten bracht me door verstedelijk gebied (via Nunspeet) en langs N-wegen. Dat terwijl over de Veluwe, door het bos, prachtige routes zijn te maken.
Dat is een probleem bij het logeritme van veel fietsroute-planner; deze worden door niet-NLers in elkaar gezet, en geven vrijliggende fietspaden een hele hoge prioriteit, want die vinden ze geweldig. In NL zijn dat juist fietspaden om snel van A naar B te komen, dus vaak langs de auto-hoofdroute van dezelfde A->B en daarom een route die je als mooie fietsroute niet wilt fietsen.
Nederlandse fietsroutes in Apple Kaarten
3 mei 2024 - 19:38    reactie #4
geplaatst door: MacGB
Ben ook nog niet erg onder de indruk.
Verschillende routes geprobeerd, idd langs doorgaande wegen en dan ook nog eens zo’n 20 % langer. Kortere aangenamere fietsroutes worden niet getoond. Ook regelmatig geen “snellere” binnendoor routes. Zijn gelukkig veel betere alternatieven (die ook nog eens off-line werken).