... nou ja, niet meer ... goed, goed ik beken: het was een kop in de stijl van de bekende populistische stijl van laatste jaren ... Hoe het ook zij: Bovengenoemde programma's zijn niet meer ...
... te vinden in de App Store voor MacOS X. Genoemde programma's werden afgekeurd door Apple en in andere gevallen had de ontwikkelaar geen zin (meer) om aan de (strengere) eisen van de (Mac) App Store te voldoen.
De ontwikkelaar van MPlayer X geeft het op: zijn zesde verzoek om de opgewaardeerde versie van MPlayerX tot de App Store toe te laten is eveneens afgewezen. "Mijn programma zou zoveel functionaliteit verliezen dat MPlayerX een brave Quicktime zou worden. Al mijn bezwaren werden verworpen.", aldus Zongyao Qu.
Willen ontwikkelaars gebruik maken van de nieuwe technologie in MacOS X, zoals iCloud en Notificaties dan moeten ontwikkelaars de toepassingen in een volledig geïsoleerde omgeving laten draaien; een zogenoemde "Zandbak" (of SandBox in het Engels).
Vanuit het beveiligingsoogpunt zitten er veel voordelen aan een dergelijke aanpak, maar Apple stelt daar bovenop diverse aanvullende eisen, zoals het verplicht gebruiken van bepaalde API's, het niet mogen benaderen van het systeem via beheerdersrechten enzovoorts. Kortom, als ontwikkelaar ben je behoorlijk beperkt.
Dagelijkse toepassingen als spelletjes of toepassingen die voldoende hebben aan de beschikbaar gestelde middelen, zoals bibliotheken ter afhandeling van geluids- en video-bestanden hebben hieraan vaak voldoende.
Problematisch wordt het als een programma gebruik moet maken van mechanismen waar beheerdersrechten voor nodig zijn, of van sterk geoptimaliseerde routines waarbij de standaard MacOS X bibliotheken niet meer afdoende zijn ook valt te denken aan het verbinden van verschillende componenten uit het besturingssysteem waarbij de "Zandbak" niet meer een werkbaar instrument is.
Voorbeelden hiervan zijn video-spelers en encoders die direct naar de hardware schrijven (gebruik makend van hardware acceleratie), video-spelers en encoders die ondersteuning bieden aan formaten die normaliter niet door Apple worden ondersteund (bijvoorbeeld MKV, Windows Media of een alpha versie van H265). Een ander platform dat behoorlijke problemen ondervindt zijn de zogenoemde emulatoren en virtualisatietoepassingen zoals VMWare en Parallels.
Diverse ontwikkelaars zijn dan ook van mening dat Apple doorslaat in zijn aanpak: het wordt niet meer werkbaar voor diverse ontwikkelaars en er volgen steeds meer ontwikkelaars die er de brui aan geven.
Hoewel Apple niet actief programma's buiten de App Store blokkeert, bestaat er het probleem dat sinds MacOS 10.8 standaard een beveiliging aanstaat in het besturingssysteem welk voorkomt dat je software installeert die niet van de App Store afkomt, daardoor krijgen gebruikers een waarschuwing dat het mogelijk onveilig is de software te installeren. In sommige gevallen (afhankelijk van de instelling) is het zelfs onmogelijk de software te installeren.
Daarnaast mist een ontwikkelaar de nodige "exposure".
Wat dit voor de toekomst zal brengen is onduidelijk. Wel is duidelijk dat het Mac-platform duidelijk anders is dan het iOS platform. Hoe graag Apple ook wil dat deze twee dichter tot elkaar komen, het is maar de vraag of dit (ten volle) gaat lukken. Het is natuurlijk ook de vraag of we dat moeten willen. Zolang mobiele telefoons zich duidelijk onderscheiden van computers bestaat volgens mij de noodzaak van een apart besturingssysteem voor beide platformen.
Hoe het ook zij: meer ontwikkelaars hebben al aangegeven de bijdrage aan de MacOS X App Store te heroverwegen. Niet iets om naar uit te kijken. Zeker als we er vanuit mogen gaan dat Apple niet bijzonder toegeeflijk is als het gaat om mislukte strategieën of het terugdraaien van genomen besluiten uit het verleden. Iets met bijzonder koppig ...
We zullen zien.
Doctor 