Niks verklaring over de dubbele prijs tov andere laptops
En aanvullend: hardleerse en eigenwijze mensen binnen het onderwijs voeren al jaren een guerilla-oorlog door zelf Macs neer te zetten en te gebruiken. Waarvoor hulde. Jammer dat Apple NL (nu BLX) dat nooit gesteund heeft.
Veel heeft ook te maken met de uitgebreide ADE werking in België (Apple Distinguished Educators). Dat zijn Apple fanaten die ook in het onderwijs staan als leraar/ict coördinator. Die mensen (waartoe ik behoor) geven regelmatig lessen. Vaak onder de noemer van ICT Atelier ( http://www.ictatelier.be ).
http://www.apple.com/education/it-professionals/mac-labs.html
Ook in het hoger onderwijs hebben wij er 2Het is wel een goede oplossing om een ICT-lokaal uit te sparen.
Maar Apple moet onderaan beginnen... doordring die kleintjes met de mogelijkheden van apple en ze willen nooit meer wat anders.
Eerlijk moet ik bekennen dat ik ooit heb meegewerkt aan het Commenius project... Google maar.Ik ben er niet trots ... was nog jong
Vitruvius om 11:04, 5-02-2010Ik maak me nu al op om met de leerkrachten van mijn dochter dit onderwerp aan te kaarten. De eerste leraar die eist dat een taak in MS word 2003 gemaakt moet worden zonder gegronde reden krijgt mij op zijn dak.
Mijn oudste zoon zit nu in de brugklas en op de MacBook Pro staat inmiddels Parallels met Win 7 en Office, alleen maar omdat de lessen IT allemaal in dat programma gebeuren. Ik heb nagedacht over de confrontatie met de school aan te gaan, maar de leraar IT/Geografie staat zelfs bij andere leraren bekend als rigide, dus heb het voor het moment maar laten lopen en we passen ons aan.
Maar al het gemaakte werk hier wordt gedaan in Pages (vindt mijn zoon ook veel prettiger) en de eindresultaten gaan de deur uit als PDF... [/news]
Brinky om 11:18, 5-02-2010Die leraar it zal wel een gemankeerde systeembeheerder zijn. In alle windowsomgevingen zijn het de systeembeheerders die de introductie van Apples traineren. Onder het mom van dat ondersteunen wij niet en veel te duur worden de managers afgetroefd. Die weten niet dat die 'dure' computer veel minder ondersteund hoeft te worden en zichzelf gewoon terug verdient. En zo houden de systeembeheerders zich zelf in stand.
(Bewerkt door andre65 om 11:26, 5-02-2010)
http://www.helikon.nl/blog/2009/08/26/smeken-voor-een-laptopklas/
http://www.zuyderzeecollege.nl/LinkClick.aspx?fileticket=5FdN5r43Gpw=&tabid=253&mid=924
http://www.pianoo.nl/Aanbestedingspraktijk/Praktijkvoorbeelden/Relevante_documenten_en_links/Schoolboeken_praktijkvoorbeelden/Northgo_College_in_Noordwijk
http://www.klg.nl/AlberdingkThijmCollege/HetATCkiezen/Bruggers/LapTOPklas/tabid/319/Default.aspx
http://www.bonhoeffer.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=2400:is-de-laptopklas-iets-voor-jou&catid=314:digitaal&Itemid=319 (met ingang van 2011 hebben alle brugklassen daar een MacBook)
http://www.tabor.nl/index.php?id=932
http://www.sint-maartenscollege.nl/default.aspx?id=374&template=algemeen.htm&sitecat=1
Volgens mij is Apple juist enorm in opkomst in het onderwijs!
In het basisonderwijs is het inderdaad nog steeds beperkt, maar daar staan investeringen in computers sowieso op een laag peil. Het grootste deel van de investeringen gaat de laatste jaren naar de aanschaf van digiborden. Als er geen vervanging is, komt er ook geen Apple.
jasperr om 12:51, 5-02-2010Jullie negativiteit over beperkte aanwezigheid van Apple in het onderwijs deel ik niet.Volgens mij is Apple juist enorm in opkomst in het onderwijs!
Leuk die paar voorbeelden, maar het is een druppel op een gloeiende plaat. Nederland is immers (en helaas) sterk gericht op Microsoft.De oorspronkelijke vraag blijft overeind : waarom is Apple niet op die onderwijsbeurs?
Ik ben verantwoordelijk voor de ICT-investeringen op school. Ik heb bewust gekozen voor netwerk op basis van XP en een Linux server (klik hier ). Simpelweg omdat de grote onderwijsuitgeverijen hun educatieve software alleen voor Windows-systemen uitbrengen.
Zodra de software web-based wordt, wil ik eens aan overstappen denken.
Je wilt dat kinderen het meeste rendement uit hun onderwijs halen en dat kan in het basisonderwijs vooralsnog echt alleen met Windows. Zoals ik al eerder zei, Apple heft die slag gemist c.q. verloren.
Daarnaast zit het hele concept van Skool , zo slim in elkaar dat technisch beheer bij ons op school zo goed als niet nodig is.
Niet weer die discussie. Het is je reinste onzin en het lijkt wel alsof het elk jaar weer terug komt. Er zijn een heleboel goede redenen waarom je een bestaande omgeving niet over zou willen zetten naar Apple.
Als je nou van de grond af aan begint, okay! Go your gang! Graag zelfs.
Laat ik zo zeggen dat ik in een aantal grote organisaties heb meegemaakt dat de wens om een Mac neer te zetten ten hoogste werd ontraden door de Pink Roccades van deze wereld. Want dat zou niet werken binnen het netwerk en dat ondersteunen we niet.
Nu blijkt dat achteraf ontzettend mee te vallen. Sterker nog, men zit liever achter de mac dan achter de windoosmachine hetzelfde te doen.
Maar goed dat schijnt onzin te zijn.
(Bewerkt door Brinky om 13:39, 5-02-2010)
JH om 13:16, 5-02-2010Leuk die paar voorbeelden, maar het is een druppel op een gloeiende plaat.
Ik kom alleen al door met Google te zoeken op woorden als "laptopklas" en "MacBook" op basis van de eerste twee pagina's op duizenden Mac's in het voortgezet onderwijs, en ik had er nog veel meer kunnen noemen. Het zou mij niets verbazen als het marktaandeel van Apple in het voortgezet en hoger onderwijs juist veel hoger ligt dan in ieder ander segment. Let wel: het gaat meteen om grote aantallen als je alle leerlingen van een MacBook voorziet, dat is wat anders dan een computerlokaal met 30 PC's. Een school hier in de regio geeft bijvoorbeeld alle brugklassers een MacBook, meteen weer 300 erbij. En dat ieder jaar weer.
Maar in dat licht inderdaad onbegrijpelijk dat Apple niet op die beurs is. Hoewel ik dat al eerder dacht bij de NOT, en toen bleken ze er uiteindelijk toch vrij groot te staan onder een andere naam.
jasperr om 0:55, 6-02-2010CitaatJH om 13:16, 5-02-2010Leuk die paar voorbeelden, maar het is een druppel op een gloeiende plaat. Ik kom alleen al door met Google te zoeken op woorden als "laptopklas" en "MacBook" op basis van de eerste twee pagina's op duizenden Mac's in het voortgezet onderwijs.
Ik kom alleen al door met Google te zoeken op woorden als "laptopklas" en "MacBook" op basis van de eerste twee pagina's op duizenden Mac's in het voortgezet onderwijs.
Nou, dat valt ook wel weer mee (of beter gezegd : tegen) als ik die zoekresultaten bekijk. Natuurlijk is er een aantal scholen dat een berg MacBooks gebruikt, maar procentueel gezien kan het veel beter.
Gelukkig zijn leerlingen van het voortgezet onderwijs vaak zelf eigenwijs genoeg om een Mac te kiezen, daar hebben ze de school niet altijd bij nodig.
Als zij het niet de moeite waard vinden om dat eigenwijzekikkerlandje in een educatieve uithoek op Apple te wijzen,dan gebeurt dat gewoon niet - basta. Ze laten liever anderelanden een voorhoede vormen, omdat die makkelijker gaanof vanwege grotere aantallen veel meer resultaat opleveren.Misschien volgt NL die andere landen t.z.t., denkt men dan.
Verder laat men het naar buiten treden ook liever over aande Educatieve Resellers, die daar zelf over mogen besluiten.
Overigens is de Minister van Onderwijs en Cultuur (Plasterk)een fervent Mac-gebruiker en heeft hij van hogerhand ook aleen aantal 'neutralere' beleidsbepalingen doorgevoerd.