Dat melden verschillende Amerikaanse media dit weekend. Zo meldt het doorgaans goed ingelichte The Wall Street dat er al weken aan het bewuste onderzoek gewerkt wordt. De krant baseert zich op bronnen die bekend zijn met de situatie.
Er zouden meerdere bedrijven hebben geklaagd dat ze geen producten meer kunnen ontwikkelen voor bijvoorbeeld de iPhone en Ipad. Deze bedrijven zouden door Apple van de markt zijn verjaagd.
Bron en verder artikel: http://www.nu.nl/internet/2268418/onderzoek-misbruik-positie-apple.html
Dus goed beschouwd kun je gewoon je concurrent aanklagen wanneer je van mening bent dat deze in jouw ogen te succesvol is en ze zo lekker dwarsliggen zonder zelf innovatief te hoeven zijn. En daarmee wordt de weg vrijgemaakt om het juridische apparaat te overbelasten door de ene na de andere "anti-success lawsuit" te starten.
In mijn ogen worden de instanties die oneerlijke concurrentie moeten voorkomen misbruikt. Ze laten zich voor hun karretje spannen door bedrijven die gewoon zelf niet de brains in huis hebben om mooie producten te bedenken en ontwikkelen.
Wat vinden de MacFreak's hiervan? <font color=#FFF>
(Bewerkt door Big Al om 7:57, 14-06-2010)
Big Al om 8:07, 14-06-2010Nee, maar laten we eerlijk zijn, het doel van de klagers is natuurlijk wel om het succes van Apple een halt toe te roepen, en uiteindelijk tot een aanklacht te komen. ...
Maar goed, de klacht gaat goeddeels over het 'open' of 'gesloten' (voor ontwikkelaars) van de 'Apple'-filosofie. Ik vind het wel goed dat deze discussie een keer op een dergelijk niveau wordt uitgevochten. Wellicht is daarna voor eens en voor altijd duidelijk of Aple op dit punt wel of niet (te) 'gesloten' is.
[ Ger ][/news]
orange om 8:22, 14-06-2010CitaatBig Al om 8:07, 14-06-2010Nee, maar laten we eerlijk zijn, het doel van de klagers is natuurlijk wel om het succes van Apple een halt toe te roepen, en uiteindelijk tot een aanklacht te komen. ...Absoluut niet! Het doel is juist om mee te kunnen profiteren van dat succes. Hoe succesvoller Apple is hoe liever ze het hebben. Ze willen er alleen wel vrijelijk van kunnen mee-profiteren.
Denk je dat nou werkelijk?!
Met 30% aandeel op de smartphone markt kun je wel zeggen dat ze een significant aandeel hebben.
Als je al kijkt dat ze de hoesjes voor de iphone uit de store hebben verbannen en dan zelf met die Bumpers komen, kun je wel zeggen dat er enige reden tot fronsen is.
(Bewerkt door michelvdb om 10:17, 14-06-2010)
FanBoy om 9:59, 14-06-2010Als je al kijkt dat ze de hoesjes voor de iphone uit de store hebben verbannen en dan zelf met die Bumpers komen, kun je wel zeggen dat er enige reden tot fronsen is.
FanBoy om 9:59, 14-06-2010Waar het hier om gaat ( althans, zo lees ik het) is dat Apple ook de markt van accesoires en applicaties ( flash, geinterpreteerde, anders gecompileerde) te stringent in de hand houdt.Met 30% aandeel op de smartphone markt kun je wel zeggen dat ze een significant aandeel hebben.Als je al kijkt dat ze de hoesjes voor de iphone uit de store hebben verbannen en dan zelf met die Bumpers komen, kun je wel zeggen dat er enige reden tot fronsen is.
Wat betreft die hoesjes en accesoires etc: Het staat natuurlijk iedereen volledig vrij een hoesje van om het even welk merk om te iPhone te doen. Dat Apple ze niet in de eigen winkel verkoopt, kan niemand afdwingen natuurlijk. Lijkt me ook helemaal niets raars aan toch?
Voor de appstore en Flash etc is er geen alternatieve winkel (tenzij je wil jailbreaken) dus ben je wel volledig aan Apple overgeleverd. Op dat punt heeft de 3rd party ontwikkelaar dus iets meer reden tot klagen. In hoeverre dat juridisch tot iets zou kunnen leiden?
Moet er iets van een plaatje bij staan? En kan je even uitleggen wat je hiermee wilt aangeven?
(Bewerkt door michelvdb om 10:30, 14-06-2010)
Het gaat er om dat je nu 1 voorbeeldje uitlicht en afschiet en over de rest heenstapt.
Apple is aan het verwoorden tot MS in het kwadraat en een beetje Dell en IBM er bovenop.
Alles willen ze onder controle houden, wat je aan je iphone hangt, wat je er op installeerd, hoe je moet programmeren, bij wie je advertentie ruimte inkoopt, met welk netwerk je moet bellen, wat je wel of niet met bluetooth uit mag wisselen, en ga zo maar door.....
FanBoy om 10:30, 14-06-2010Apple is aan het verwoorden tot MS in het kwadraat
Fanboy wat kan je toch heerlijk overdrijven...Misschien eens wat research plegen op was MS allemaal geflikt heeft?
FanBoy om 10:30, 14-06-2010Dan mag Microsoft toch ook zelf weten wat ze met HUN windows doen? Onee, dat mag niet, want dat is Microsoft.
Van mij mogen ze...
Het was nou eenmaal geen goed voorbeeld...
Apple is aan het verwoorden tot MS in het kwadraat en een beetje Dell en IBM er bovenop.Alles willen ze onder controle houden, wat je aan je iphone hangt, wat je er op installeerd, hoe je moet programmeren, bij wie je advertentie ruimte inkoopt, met welk netwerk je moet bellen, wat je wel of niet met bluetooth uit mag wisselen, en ga zo maar door.....
Apple houdt de boel graag onder controle ja. Niet om anderen te pesten, maar om een mooi, gelikt, soepel, veilig en betrouwbaar product te kunnen garanderen. Als je ziet hoeveel 'crap' er op internet te vinden is, dan kan ik me voorstellen dat je dat niet allemaal op je product wilt zien. Méér (keuze) is niet altijd beter.Natuurlijk heb je altijd voor- en tegenstanders van deze manier van werken. Wat dat betreft kan je het nooit goed doen.Maar ja, zolang ik keuze heb uit honderdduizenden (straks misschien miljoenen) 'goedgekeurde' programma'tjes die ik wél kan installeren hoor je mij niet klagen.
Het maximaal op elkaar afstemmen van hard- en software zit in de genetiek van Apple, omdat zij juist in dit aspect geloven als één van de belangrijkste pijlers waarop de 'Apple'-filosofie is gebouwd. Dat zullen ze nooit laten varen. Kies voor 't één, of kies voor 't ander: Apple ompraten zal nooit lukken.
Het gaat er niet om of we dit leuk of niet leuk vinden. De vraag is of Apple zich aan de regels houdt. Wat ik op de vorige pagina al aangaf: misschien is 't maar goed dat het een keer wordt onderzocht zodat we d'r voor eens en voor altijd uit zijn.
Ik vind het deels niet leuk wat Apple doet en ben het er soms ook niet mee eens, maar de voordelen zijn weer zo groot dat ik daar overheen kan stappen.
Neemt niet weg dat ik zeer benieuwd ben naar de juridische kant. Ik denk wel dat Apple op het randje balanceert en misschien wel eroverheen gaat. Jarenlange juridische strijd staat ons nog te wachten voordat er iets besloten gaat worden. Ik heb er zin an (NOT).
Big Al om 9:29, 14-06-2010Citaatorange om 8:22, 14-06-2010CitaatBig Al om 8:07, 14-06-2010Nee, maar laten we eerlijk zijn, het doel van de klagers is natuurlijk wel om het succes van Apple een halt toe te roepen, en uiteindelijk tot een aanklacht te komen. ...Absoluut niet! Het doel is juist om mee te kunnen profiteren van dat succes. Hoe succesvoller Apple is hoe liever ze het hebben. Ze willen er alleen wel vrijelijk van kunnen mee-profiteren. Denk je dat nou werkelijk?!
FanBoy om 9:59, 14-06-2010Met 30% aandeel op de smartphone markt kun je wel zeggen dat ze een significant aandeel hebben.
Je kan net zo goed zeggen dat het verwaarloosbaar is. Het klinkt heel wat, maar hoeveel procent van de markt voor mobiele telefoons heeft Apple nu helemaal?
[ Ger ]
FanBoy om 10:30, 14-06-2010Dan mag Microsoft toch ook zelf weten wat ze met HUN windows doen?
Volledig mee eens met deze stelling! Ik vond de aanklacht tegen Microsoft inzake het IE verhaal ook buitensporig, evenals de opgelegde boete. Het is niet dat je geen andere browser kon installeren onder Windows, het ging erom dat de gebruiker een keuzevrijheid moest hebben voorafgaand- en niet pas na activering van Windows. En daar vind ik dat de bemoeienis van (semi(overheids))instanties veel te ver gaat. Alsof de consument een dom wezen is dat zelf achteraf die keuze niet kan maken. Betutteling ten top! Als je uitgaat van het principe "gelijke monniken gelijke kappen" zou Apple op hetzelfde matje geroepen moeten worden, daar heb je zeker een punt.
FanBoy om 10:30, 14-06-2010Apple is aan het verwoorden tot MS in het kwadraat en een beetje Dell en IBM er bovenop.
Nee, Apple is groot aan het worden tot ergernis van zijn concurrenten omdat die marktaandeel verliezen. Maar geenszins gaan ze de kant van IBM/Dell/MS op. Bij Apple draait het namelijk voor een aanzienlijk deel om content en de iPad/iPhone/Mac/iPod producten zijn de centrale hub van dit content geweld. Totaal andere bedrijfsfilosofie zit daarachter en ook een totaal ander beleid.
FanBoy om 10:30, 14-06-2010Alles willen ze onder controle houden, wat je aan je iphone hangt, wat je er op installeerd, hoe je moet programmeren, bij wie je advertentie ruimte inkoopt, met welk netwerk je moet bellen, wat je wel of niet met bluetooth uit mag wisselen, en ga zo maar door.....
Het grappige is dat Apple al sinds het ontstaan van het bedrijf dicteert dat je volgens bepaalde richtlijnen moet programmeren. De zogenaamde "developer guidelines" van Apple zijn zo ongeveer net zo oud als het bedrijf zelf en dat is nooit (tot het grote succes van Apple) een probleem geweest. Let wel hè, Apple is géén open platform. Het Mac OS is al sinds versie 0 gesloten en met bewezen succes. Het is daardoor namelijk een rete stabiel platform in tegenstelling tot Windows omdat Apple volledige controle heeft over wat er gebeurt in z'n systemen.
Slotsom van deze paragraaf; gesloten levert in het geval van Apple een stabiel product op en daar hebben wij allemaal baat bij! Dat is tenminste waarom ik de big bucks betaal voor het merk Apple en niet kies voor een Aldi PC van een paar honderd euro, stabiliteit omdat alles perfect is afgestemd op elkaar!
Ik vergelijk het maar met de autoindustrie. Van de fabrikant van auto's mag je ook geen andere motor management software (het zogenaamde chippen) installeren zonder dat je garantie vervalt. Dit hebben ze dusdanig beschermd dat je er niet (makkelijk in ieder geval) zelf bij kunt zonder speciale gereedschappen. Dat is om een reden, omdat anders de auto zich onveilig en onverwacht kan gaan gedragen, met in het geval van een auto in potentie desastreuze gevolgen. Ga je er wel aan zitten rotzooien, dan vervalt je garantie en draai je zelf voor de eventuele schade op (zelfs verzekeringstechnisch mocht je schade aan anderen berokkenen). Sterker nog het is zelfs bij wet verboden om dat te doen in verband met de veiligheid.<font color=#FFF>
(Bewerkt door Big Al om 14:58, 14-06-2010)
Vergeet niet dat Apple bijna overal open standaarden gebruikt voor alle mogelijke vormen van publicatie van media en voor hun webstrategie. Je kunt als aanbieder van content immers nog steeds zelf kiezen welk vehikel je daarvoor gebruikt: sommige vehikels werken alleen niet op het iOS.
Dit is dan ook precies het grote verschil met Microsoft. Die hebben de wereld jarenlang in een houdgreep gehouden met zelf bedachte - gesloten - schijn-'standaarden' als .doc, windows media en active-x. Door dit soort formaten alleen te ondersteunen op hun eigen producten, leden alternatieve operating systems (zoals de Mac en Linux) onder een sterk competitief nadeel. Ik heb Apple dit nog niet zien doen.
Het enige waarvoor Apple wellicht een beetje op zijn kop zou kunnen krijgen is het gegeven dat je een Mac moet hebben om software voor het iOS te ontwikkelen. Maar dat zou wel een lachertje zijn. Aan die hooguit 100.000 werknemers wereldwijd, die namens een bedrijf voor iOS software ontwikkelen, zijn al met al hooguit 200.000 'gedwongen' Macs verkocht. Dat is een schijntje ten opzichte van de wereldmarkt voor PC's.
Voor Apple is dit laatste trouwens wel een regelrecht Trojaans Paard, voor wie dat nog niet beseft: zo dwingen ze bedrijven die willen ontwikkelen voor iOS Macs in hun netwerk toe te laten. Een soort afgedwongen 'halo effect' als het ware.
Jules om 20:50, 14-06-2010Het enige waarvoor Apple wellicht een beetje op zijn kop zou kunnen krijgen is het gegeven dat je een Mac moet hebben om software voor het iOS te ontwikkelen. Maar dat zou wel een lachertje zijn. Aan die hooguit 100.000 werknemers wereldwijd, die namens een bedrijf voor iOS software ontwikkelen, zijn al met al hooguit 200.000 'gedwongen' Macs verkocht. Dat is een schijntje ten opzichte van de wereldmarkt voor PC's.
En wat voor machine moet je hebben om voor Nokia software te schrijven?
Big Al om 14:42, 14-06-2010Ik vond de aanklacht tegen Microsoft inzake het IE verhaal ook buitensporig, evenals de opgelegde boete. Het is niet dat je geen andere browser kon installeren onder Windows, het ging erom dat de gebruiker een keuzevrijheid moest hebben voorafgaand- en niet pas na activering van Windows.
Die zaak ging om misbruik van een monopolie op grote schaal, maar ze hebben uiteindelijk dat er uit gepikt en daar de zaak van gemaakt omdat dat relatief makkelijk te bewijzen was. Maar MS had zo'n enorme dikke laag boter op het hoofd dat het verbazend is dat ze er niet onder zijn bezweken.
Maar volgens mij ga ik nu een beetje off-topic...
Ziegler om 22:36, 14-06-2010CitaatJules om 20:50, 14-06-2010Het enige waarvoor Apple wellicht een beetje op zijn kop zou kunnen krijgen is het gegeven dat je een Mac moet hebben om software voor het iOS te ontwikkelen. Maar dat zou wel een lachertje zijn. Aan die hooguit 100.000 werknemers wereldwijd, die namens een bedrijf voor iOS software ontwikkelen, zijn al met al hooguit 200.000 'gedwongen' Macs verkocht. Dat is een schijntje ten opzichte van de wereldmarkt voor PC's. En wat voor machine moet je hebben om voor Nokia software te schrijven?
Ik zeg toch ook dat het een lachertje is...