geplaatst door: iTom
Dit vind ik toch opmerkelijk.

Als je dacht dat je data veilig is op je Mac, think twice.

http://www.engadget.com/2007/04/30/subrosasofts-maclockpick-extracts-personal-info-from-os-x/

iTom

Onze Mac toch niet zo veilig als we dachten.
30 april 2007 - 11:26    reactie #1
geplaatst door: Robert
[news]Geef mij jouw Mac en ik haal de meeste data er zo ook wel uit hoor, daar heb ik helemaal niet zo'n ding voor nodig. Wat denk je van installatie-DVD er in en wachtwoord veranderen? Als jij je Keychain open hebt staan en op hetzelfde wachtwoord als je account (zoals de meeste mensen) dan kan ik er ook gewoon bij.

Kortom, als je je zorgen maakt over dit soort dingen dan moet je je beveiliging ook veel serieuzer aanpakken.[/news]

Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
Onze Mac toch niet zo veilig als we dachten.
30 april 2007 - 11:35    reactie #2
geplaatst door: bert
@iTom: ik had het ook gezien. Op de site van de ontwikkelaar staat een overzicht van wat allemaal naar de USB stick wordt gekopieerd. Misschien dat er iemand met verstand van zaken op het forum zit die kan vertellen waar al die bestanden zich bevinden.

@Fool: Lijkt me aardig als je daar eens een MacFreak artikel aan wijdt. Met alleen de aansporing "serieuzer aanpakken" kom ik als baas van een bedrijf met Macjes niet verder.

Bert

Onze Mac toch niet zo veilig als we dachten.
30 april 2007 - 13:04    reactie #3
geplaatst door: Vitruvius
Belangrijk om te melden is dat het de bedoeling is dat dit soort usb-stick enkel bedoeld is voor "law enforecments" dienaren van de wet dus. En dat lijkt me dan geen probleem omdat je als fabrikant waarschijnlijk wel gedwongen wordt om in de mogelijkheid te voorzien dat gemachtigde rechtspersonen zoals IT-politie toegang kunnen krijgen tot jouw data. Apple zal zelf ook zoiets gebruiken om defecte computers te kunnen herstellen.
Daarbij moet je als crimineel fysische toegang hebben tot de computer.

En wat op je doorsnee usb stick staat van . documentjes is pure unix index, daar gaat echt je wachtwoord niet in staan.

Archaeology is fun, opgraven is afzien! MacBook Pro, iMac, iPhone, iPad.
Ergens in de evolutie is er iets gigantisch fout gegaan.
Onze Mac toch niet zo veilig als we dachten.
30 april 2007 - 13:45    reactie #4
geplaatst door: macvooh

wil je veilig zijn, laat dan alles staan op een door filevault versleuteld volume
en steek je paswoord hiervan niet in je keychain.

FREAK!
Onze Mac toch niet zo veilig als we dachten.
30 april 2007 - 14:32    reactie #5
geplaatst door: bert
Tsja, ik gebruik OS X 10 vanaf 10.0. Toen de filevault werd ingevoerd was er al vrij snel gedonder dat er iets mis mee was (datacorruptie). Filevault werkt verder voor het geheel van alle files, niet per file. Als ik niet meer bij mijn gegevens kan komen is de ramp nog groter dan dat een derde dat wel kan. Aan een "sorry" van Apple heb ik niks.

Dat de stick niet aan willekeurige lieden verkocht wordt is een lichte barriere. Nu eenmaal bekend is dat het mogelijk is, kan een derde dit ook ontwikkelen. Vandaar dat ik wil weten in welke file wat staat, zodat ik zelf kan zien of daar data in terechtkomt waarvan ik niet gelukkig wordt. Ter illustratie: Misschien weet je dat Weurt zo vriendelijk is om in geval van een crash een report met het bewuste document naar MS te sturen. Ook al gaat MS er reuze netjes mee om, ik wil absoluut niet dat informatie van een octrooiaanvraag van een klant van mij op die manier bij een ander terechtkomt. Of de grap dat een document nog gedelete informatie bevat.

Dus, waar bevindt die info
http://www.subrosasoft.com/OSXSoftware/index.php?main_page=product_info&cPath=200&products_id=195
zich, en zijn er naast Filevault nog meer dingen die je kunt doen?

Bert

(Bewerkt door bert om 14:36, 30-04-2007)

Onze Mac toch niet zo veilig als we dachten.
30 april 2007 - 14:51    reactie #6
geplaatst door: AlexdePalex
MacLockPick haalt gegevens op die gewoon in je home directory staan. Echter, dit kan alleen indien je bent ingelogd, de USB stick hebt aangesloten en de MacLockPick applicatie hebt opgestart. Heb je dus een screensaver met een wachtwoord, dan gaat het hele feest al niet door.
Onze Mac toch niet zo veilig als we dachten.
30 april 2007 - 15:42    reactie #7
geplaatst door: bert
Dat is het punt niet (helemaal). Het punt is dat er gegevens kunnen staan op een plaats waarvan je niet weet dat die daar staan. Stel mijn server moet in reparatie. Dan haal ik eerst mijn bedrijfsgegevens van de computer af. Dat schiet niet op als die zich ook nog op plaatsen bevinden waar ik geen weet van heb. Nou ben ik al jaren tevreden over HTR, maar zelfs de helft van mijn personeel mag niet bij de gegevens komen, of alleen wanneer ik in de buurt ben. Ik wil altijd eerlijk tegen mijn klanten kunnen zeggen dat hun gegevens bij mij in veilige handen zijn.

Wáár in de home directory? Ik heb al eens in de library zitten kijken, maar ik heb nog niets gevonden dat ik kan linken aan de vele info-bronnen die op de webpagina van subrosasoft (zie link in andere post van mij) worden genoemd.

Bert

Onze Mac toch niet zo veilig als we dachten.
30 april 2007 - 15:57    reactie #8
geplaatst door: Eelco
Gebruik eens een normaal 'zoek'-venster (appeltje-f) en selecteer 'soort: willekeurig' en 'zichtbaarheid: zchtbaar of onzichtbaar'. Met deze optie vindt je echt alle gegevens. Haal uit de user library de mappen 'mail' en 'mail downloads', wis de keychain (na neerschrijven van de zich daarin bevindende gegevens) en volgens mij ben je dan redelijk safe?
Onze Mac toch niet zo veilig als we dachten.
30 april 2007 - 16:21    reactie #9
geplaatst door: hitchhiker

Citaat
bert om 14:32, 30-04-2007
Als ik niet meer bij mijn gegevens kan komen is de ramp nog groter dan dat een derde dat wel kan. Aan een "sorry" van Apple heb ik niks.

Daar zijn backups dus goed voor, vooral het soort dat je achter slot en grendel kunt opbergen.


Citaat
bert om 14:32, 30-04-2007
Dat de stick niet aan willekeurige lieden verkocht wordt is een lichte barriere.

Ik denk dat je zo'n stick zelf kunt maken. Kopiëer de inhoud van een install-DVD naar een USB-stick en start daar dan van: klaar ben je! USB- of FW-drives zijn (stukken) sneller, kunnen meer data bevatten en dus interessanter wat dat betreft.
Onze Mac toch niet zo veilig als we dachten.
30 april 2007 - 16:25    reactie #10
geplaatst door: AlexdePalex
Bert. Die gegevens staan onder andere in Library/Caches, Library/Preferences en in nog veel meer mappen en bestanden. Als jij je Mac ter reparatie aanbiedt en je wilt niet dat het servicepunt, over jouw gegevens beschikken, dan moet je een nieuwe gebruiker aanmaken en de oude, inclusief home directory, weggooien. Of je maakt voor jouw eigen gebruiker een FileVault aan en zorgt er tevens voor dat je altijd moet inloggen en je screensaver moet ontgrendellen met een wachtwoord.
Onze Mac toch niet zo veilig als we dachten.
30 april 2007 - 16:46    reactie #11
geplaatst door: MacFanGuy
Ik maak me maar over één ding zorgen: dat hiermee het Admin-wachtwoord te achterhalen is. Want ja, het is een feit, alle info over wachtwoorden is middels Sleutelhangertoegang te achterhalen als je het Admin-wachtwoord hebt. Zolang ze natuurlijk in de keychain zijn opgeslagen... Dingen als safari geschiedenis en mail accountinfo is weinig boeiend, die is ook te achterhalen zelfs al gebruik je FileVault (Tenminste, als je automatisch inloggd en geen wachtwoord insteld voor je screensaver/wake from sleep).

En dus is de vraag: hoe wordt dan dat admin-wachtwoord gekraakt? Blijkbaar hebben ze een app ontwikkeld -anders dan Sleutelhangertoegang- die login.keychain uitleest. En daar staat dan blijkbaar ook je admin-wachtwoord in. Ik geloof niet zo in dit verhaal... Is dit niet toevallig rond 1 april geïntroduceerd??

@ bert: Een drietal voorbeelden.

History van Safari? Zoek niet verder dan ~/Library/Safari/History.plist.
Mailaccount instellingen van Mail? ~/Library/Preferences/com.apple.mail.plist
iCal agenda's? ~/Library/Application Support/iCal

Als je voor je klanten regelmatig backups moet maken, of gecrashte drives moet terughalen en ze willen alles zo veel mogelijk in orriginele staat hebben, dan leer je snel genoeg waar dat soort dingen staan.

(Bewerkt door MacFanGuy om 16:52, 30-04-2007)

Huh? Wat is dat, een PixelFreak?
Onze Mac toch niet zo veilig als we dachten.
30 april 2007 - 17:11    reactie #12
geplaatst door: bert

Citaat
hitchhiker om 16:21, 30-04-2007


Daar zijn backups dus goed voor, vooral het soort dat je achter slot en grendel kunt opbergen.

Ik weet 't. Naast het branden van DVDs worden die elk uur gemaakt op een externe harde schijf. Maar un-encrypted. Ik moet er altijd bij kunnen, en niet afhankelijk zijn van een of ander programma dat in de toekomst misschien niet meer beschikbaar is. Vandaar dat ik nu van Apple's Backup af wil en naar Chronosync aan het kijken ben. Je hebt vast wel eens een horrorstory gehoord over mensen die braaf backupten, en de backup vervolgens niet konden gebruiken. Brrrrr.


Citaat
[Ik denk dat je zo'n stick zelf kunt maken. Kopiëer de inhoud van een install-DVD naar een USB-stick en start daar dan van: klaar ben je! USB- of FW-drives zijn (stukken) sneller, kunnen meer data bevatten en dus interessanter wat dat betreft.

Ik hoef zelf niet zo'n stick. Ik wil gewoon weten waar mijn data uithangen. Mochten er een of meer bestanden zijn waar vertrouwelijke gegevens in terechtkomen, dan wil ik dat bestand kunnen erasen voordat een machine ter reparatie wordt aangeboden.

@Eelco: Bedankt voor de tip. Maar nou moet ik nog weten waar ik op moet zoeken.

Bert

Onze Mac toch niet zo veilig als we dachten.
30 april 2007 - 17:30    reactie #13
geplaatst door: bert

Citaat
MacFanGuy om 16:46, 30-04-2007
Als je voor je klanten regelmatig backups moet maken, of gecrashte drives moet terughalen en ze willen alles zo veel mogelijk in orriginele staat hebben, dan leer je snel genoeg waar dat soort dingen staan.

Het gaat bij mij niet om het maken van backups voor klanten. Ik schrijf octrooiaanvragen ("patentaanvragen"). Klanten gaan ervan uit dat alles wat ze mij vertellen geheim blijft. Ik wil niet door mijn eigen computer voor schut gezet worden. Ik vind het maar niks dat het deleten van een bestand betekent dat er ergens een bitje wordt omgezet. Waarom kan ik niet instellen dat dat altijd met secure erase moet geschieden? Je hebt er minder over te zeggen dan je denkt, want een programma zoals Weurt maakt zelf een reserve bestand (waar ik soms niet rouwig om ben), maar dat wordt op dezelfde manier behandeld. Is er ook een programma waarmee je de lege ruimte op je harde schijf kunt erasen?

Ik heb hier nog een gecrashte backup harddisk van LaCie staan. De harde schijf wordt fysiek vernietigd voordat die naar de schroot gaat. Ik zie anders de koppen in de krant al: "Gegevens van Culemborg's octrooibureau gevonden op vuilnisbelt."  :shocked: Dan kan ik de tent wel sluiten. Sure, de kans dat zoiets gebeurt is 0,0001%, maar het is een risico dat ik in de hand heb en dus volledig kan vermijden. Doen dus. En om dezelfde reden wil ik weten wat er in die bestanden staat. Als daar iets vertrouwelijks in terecht kan komen, dan kan dat reden voor aktie zijn.

Bert

Onze Mac toch niet zo veilig als we dachten.
30 april 2007 - 17:37    reactie #14
geplaatst door: Robert
[news]
Citaat
bert om 11:35, 30-04-2007
@Fool: Lijkt me aardig als je daar eens een MacFreak artikel aan wijdt. Met alleen de aansporing "serieuzer aanpakken" kom ik als baas van een bedrijf met Macjes niet verder.

Goed idee, staat bij deze in de agenda.

Maar omdat je daar op dit moment weinig aan hebt is het misschien de moeite om dit interview met Dino Dai Zovi (de jongen die pas Mac OS X wist te hacken). Interessant om te lezen en hij heeft ook een paar goede tips over beveiliging.
En hij lijkt me toch wel iemand die het kan weten...  :wink: [/news]

Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
Onze Mac toch niet zo veilig als we dachten.
30 april 2007 - 17:50    reactie #15
geplaatst door: Vitruvius
Sterk is vooral dat de hacker in kwestie geen enkel commercieel antivirus e.d. pakket heeft maar zich via de door het MAC OS X aangeboden zaken behelpt:
- User is geen admin account
- Geëncrypteerde schijven
- Verschillende keychains
Archaeology is fun, opgraven is afzien! MacBook Pro, iMac, iPhone, iPad.
Ergens in de evolutie is er iets gigantisch fout gegaan.
Onze Mac toch niet zo veilig als we dachten.
30 april 2007 - 18:09    reactie #16
geplaatst door: Robert
[news]En volgens mij heeft Bert er dan ook wat aan, met name backups met het Schijfhulpprogamma kan je ook encrypten neem ik aan...[/news]
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
Onze Mac toch niet zo veilig als we dachten.
30 april 2007 - 18:21    reactie #17
geplaatst door: darelon
@bert

Citaat
bert om 18:30, 30-04-2007Is er ook een programma waarmee je de lege ruimte op je harde schijf kunt erasen?

Met Schijfhulpprogramma. Selecteer een schijf of partitie, selecteer de tab Wissen, vervolgens de knop Wis vrije ruimte…. Tenslotte kun je dan kiezen tussen drie methodes om de vrije ruimte te wissen.

Een aantal richtlijnen voor het beveiligen van toegang en data op Mac OS X zijn te vinden in dit lezenswaardige Apple/NSA document: Mac OS X Security Configuration Guide — een goed startpunt voor wie wil weten hoe Mac OS X nog veiliger te maken met de standaard aanwezige hulpmiddelen.

Onze Mac toch niet zo veilig als we dachten.
30 april 2007 - 19:12    reactie #18
geplaatst door: Robert
@ darelon: Op jouw link krijg ik het volgende:

( no content for Public Page Frame Top ) ( no content for Document not localized )
( no content for Public Page Frame Bottom )

Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
Onze Mac toch niet zo veilig als we dachten.
30 april 2007 - 19:32    reactie #19
geplaatst door: bert
@Fool: Dank voor het noteren. :-)
Artikel gelezen. Grappig dat Gruber dezelfde huiver had als ik tav filevault, maar dat die hacker er anders over denkt.

@Vitrius: Ik heb Keychain access maar eens geopend. Vroeger nooit veel van begrepen. Zie nu in een menu dat je inderdaad meer Keychains aan kunt maken. Zal eens kijken hoe ik dat kan gebruiken.

@Darelon: Goh, en ik dacht nog. Misschien kan ik daar zelf nog wel een AppleScript voor ontwikkelen. Hebben onze fruitige vrienden er al voor gezorgd. Tip: Zorg dat je niet te veel vrije ruimte hebt. Ik heb het meteen geprobeerd, en 't gaat naar verwachting 5 uur duren!

Door de locatie van mijn bedrijf ben ik overigens minder benauwd voor fysieke toegang tot de computer, alswel via Internet. Ook dat heeft dus mijn interesse. Ik las vorige week of zo dat de Duitse overheid inbrak op computers op het Internet. Dan denk ik: Als de Duitse overheid dat kan, dan kunnen anderen dan ook.

Ik snap overigens niet hoe iemand, zoals die Dino (toch niet in computer-opzicht!), een computer via Quicktime kan kraken. Die computer bezocht toch geen site van Dino waar een kwaadaardig QT filmpje op draaide of zo, met stiekem code erin? Ignorance is bliss, maar als computer-nono hoop je maar dat Apple goed voor je zorgt. Ik kan zelfs als ik op mijn account met admin rechten ben ingelogd nog niet op een van mijn user-accounts komen! (en dan denk ik, het is   :mad:  mijn computer!!!).

Bert

Onze Mac toch niet zo veilig als we dachten.
30 april 2007 - 19:46    reactie #20
geplaatst door: MacFanGuy
@ bert: je bedoelt dat je niet genoeg hebt aan "Leeg prullenmand veilig" onder het Finder-menu?  :hypocrite:

;)

Huh? Wat is dat, een PixelFreak?
Onze Mac toch niet zo veilig als we dachten.
30 april 2007 - 20:01    reactie #21
geplaatst door: bert
Inderdaad. Neem mijn situatie. Ik schrijf een octrooiaanvraag met Weurt bezig. Dan maakt Weurt een reserve bestand. Even later wordt dat bijgewerkt. De vraag is, schrijft Weurt er dan overheen (denk ik niet), of wordt er een nieuwe bestand aangemaakt en het oude door het omzetten van een bitje uitgezet (denk ik wel). Stel ik zou mijn octrooiaanvraag en ook het reservebestand secure erasen. Is alles dan in orde? Ik denk het niet. Als mijn hypothese klopt, dan staat het lege deel van een harde schijf nog vol met op zich goed leesbare data (in mijn geval de reservebestanden van de octrooiaanvraag). Als die schijf op de schroothoop zou komen, dan zou iemand met een dataherstelprogramma de octrooiaanvraag (althans, een oude versie daarvan) weer kunnen lezen.

Bert

Onze Mac toch niet zo veilig als we dachten.
30 april 2007 - 20:03    reactie #22
geplaatst door: darelon
@Fool: excuses, had de link rechtsonderaan deze Mac Os X Tiger pagina gekopiëerd, maar verder niet gecontroleerd. Indirect via laatstgenoemde pagina kun je het PDF document wel binnenhalen (3 MB).
Onze Mac toch niet zo veilig als we dachten.
30 april 2007 - 20:12    reactie #23
geplaatst door: Muis
@bert
je maakt je nogal zorgen . . .
voordat je een HD bij het vuil zet kan je hem natuurlijk veilig formateren.
mocht dat niet lukken (om wat voor reden dan ook), dan kan je hem fysiek dusdanig beschadigen dat niemand er ooit nog een herkenbaar bestand af kan helen.
Onze Mac toch niet zo veilig als we dachten.
30 april 2007 - 20:21    reactie #24
geplaatst door: darelon
@bert: voor documenten met gevoelige informatie kun je m.i. het beste gebruik maken van beveiligde schijfkopieën. Dan staat de informatie versleuteld op de fysieke schijf. Het zal echter van de applicatie afhangen of tijdelijke bestanden in dezelfde map als het origineel worden bewaard of niet.

Beveiligde schijfkopieën zijn eenvoudig aan te maken met (alweer) Schijfhulpprogramma, of bijv. Knox voor net iets meer gebruiksgemak.