Opinie: nieuwe Magic Keyboard in 16 inch MacBook Pro
geplaatst: 14 november 2019 - 19:07
Uit Appletips / Verschillen tussen de MacBook Pro 16-inch en MacBook Pro 15-inch...
Citaat
Magic Keyboard

We moeten eerlijk zijn, de afgelopen jaren was het compleet opnieuw ontworpen toetsenbord met vlindermechanisme niet echt een succes te noemen. Gebruikers klagen veelvuldig over toetsen die niet ingedrukt kunnen worden of bij aanraking veel lawaai maken. Apple loste dit keurig op met een reparatieprogramma, maar helaas was dat niet altijd de oplossing.

Om die reden heeft Apple wellicht de nieuwe MacBook 16-inch voorzien van een oude bekende. Het nieuwe model maakt weer gebruik van het traditionele schaarmechanisme, maar dan wel een vernieuwde versie onder de naam Magic Keyboard.

Het nieuwe toetsenbord heeft een key travel van 1 mm, termen die het bedrijf zelden gebruikt, maar dit is de afstand die de toets aflegt wanneer deze volledig wordt ingedrukt. De vorige generatie MacBook Pro 15" had een key travel van 0,55 mm, de meeste laptops hebben een travel van 1,5 tot 2 mm. De theorie is, hoe groter de key travel, hoe prettiger het typen is, dan is 0,55 mm opeens wel erg weinig.

Opinie: Het nieuwe Magic Keyboard

Ook al lijkt het dat Apple met het nieuwe Magic Keyboard het ei van columbus heeft uitgevonden, toch moeten we dit wat nuanceren. Toen in 2016 het toetsenbord met vlindermechanisme werd geïntroduceerd zei Apple dat dit het beste toetsenbord ooit was, helaas moeten ze nu drie jaar later toegeven dat dit een foute gedachte was.

Echter doen ze dit niet en voegen ze gewoon een licht verbeterde versie van het oude toetsenbord (van voor 2016) toe aan de nieuwe MacBook Pro 16-inch. Inclusief een fysieke esc-toets en de vier pijltoetsen in een omgekeerde T. Dat klinkt voor een MacBook Pro 15" gebruiker met het vlindermechanise als muziek in de oren, maar innoverend is dit absoluut niet.

Dat Apple nu een oude bekende heeft toegevoegd aan de nieuwe Mac is helemaal geen probleem, we zijn zelfs opgelucht. Maar het zou Apple sieren als ze gewoon hun fout hadden toegegeven en vanwege de problemen weer het traditionele schaarmechanisme hebben toegevoegd. Nu wordt vooral een marketing praatje gehouden hoe geweldig het nieuwe toetsenbord wel niet is.

Oké de toetsen van het nieuwe toetsenbord zouden minder wiebelen, iets dunner zijn en een lagere key travel hebben dan het oude schaarmechanisme-toetsenbord van voor 2016 (van 1,4 mm naar 1 mm). Maar dat is niet zo heel bijzonder. De eerste reviews vinden het nieuwe toetsenbord wel stabieler typen dan het oude MacBook Pro-model van voor 2016, dus dat is zeker een pluspunt.

ps: key travel millimeters zijn vet gezet door mij.


antw: Opinie: nieuwe Magic Keyboard in 16 inch MacBook Pro
reactie #1 geplaatst: 14 november 2019 - 19:29
Key travel, gevoel, klank, robuustheid, bestendigheid tegen vuil en kruimels, er zijn vele factoren die de kwaliteit bepalen!
geplaatst door: MacFrankie
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
antw: Opinie: nieuwe Magic Keyboard in 16 inch MacBook Pro
reactie #2 geplaatst: 14 november 2019 - 19:50
@MacFrankie: Tuurlijk, het is het geheel dat de kwaliteit bepaald, en deze nieuw 16 inch MacBook Pro heeft het allemaal. Heb een eerste exemplaar aan een collega DJ - videomaker al bijna 'verkocht'.  :cool:
antw: Opinie: nieuwe Magic Keyboard in 16 inch MacBook Pro
reactie #3 geplaatst: 14 november 2019 - 20:35
Dat vlinder-toetsenbord was oké, niks mis mee.

Waar wel wat mis mee is, zijn de trackpads op de MB's. Mooi groot, maar ik zit regelmatig op allerlei vreemde plaatsen te typen, omdat ik blijkbaar de trackpad activeer. De functie 'ignore while typing' werkt iig niet naar behoren, ook al in de macOS 10.12 en zo.
Uiteraard is dat in Catalina niet verbeterd.
Hebben ze bij dit model het trackpad ook aangepast?
geplaatst door: Flix
antw: Opinie: nieuwe Magic Keyboard in 16 inch MacBook Pro
reactie #4 geplaatst: 14 november 2019 - 20:47
Hebben ze bij dit model het trackpad ook aangepast?

Nope.
Ik zie het nut van zo'n groot trackpad niet in, maar Apple vind dat blijkbaar vooruitgang. Ik stoorde me er niet aan want dacht het 'ignore while typing' het probleem opgelost had. Niet dus.

Heb je soms korte vingers Flix?
In dit topic https://forums.macrumors.com/threads/getting-trackpad-to-ignore-touches-while-typing.2103667/
 lees ik:
Citaat
'By all reports palm rejection is excellent it seems to be trailing fingers causing the issue.'

Dat vlinder-toetsenbord was oké, niks mis mee.

Het traditionele schaarmechanisme toetsenbord was ook oké, niks mis mee.
Tot dat besef is Apple nu blijkbaar ook gekomen. :cool:
antw: Opinie: nieuwe Magic Keyboard in 16 inch MacBook Pro
reactie #5 geplaatst: 14 november 2019 - 21:52
Ha, nee, nooit klachten gehad over te korte vingers.
geplaatst door: Flix
antw: Opinie: nieuwe Magic Keyboard in 16 inch MacBook Pro
reactie #6 geplaatst: 14 november 2019 - 22:08
'Is it all about the Keyboard? Yes, It's all about the keyboard'.
Zo begint onderstaande video.  :happy:

antw: Opinie: nieuwe Magic Keyboard in 16 inch MacBook Pro
reactie #7 geplaatst: 15 november 2019 - 21:18
Pro Keyboard: Problem Solved??
Groen licht van Appleinsider voor de laatste twijfelaars nog...

antw: Opinie: nieuwe Magic Keyboard in 16 inch MacBook Pro
reactie #8 geplaatst: 15 november 2019 - 23:01
Waar wel wat mis mee is, zijn de trackpads op de MB's. Mooi groot, maar ik zit regelmatig op allerlei vreemde plaatsen te typen, omdat ik blijkbaar de trackpad activeer.

Eindelijk eens een zinnige kritiek, en die komt duidelijk van iemand die ook een moderne MacBook (Pro) gebruikt. Terwijl de tech-journalisten zich allemaal helemaal blind hebben gestaard op de iets hogere aantallen van problemen met het toetsenbord heb ik exact hetzelfde als wat Flix hier benoemd.

Het is trouwens over tijd wel wat minder geworden, geen idee of dat in de software zit (macOS 10.14.6), of dat ik zelf m'n handen langzaam maar zeker wat hoger ben gaan houden.

Maar het probleem is nog steeds erg herkenbaar.
geplaatst door: GeorgeM
antw: Opinie: nieuwe Magic Keyboard in 16 inch MacBook Pro
reactie #9 geplaatst: 15 november 2019 - 23:15
@GeorgeM en Flix: Jullie probleem is wel ferm off-topic jongens!
Start er een nieuw topic over hier op MacFreak zoals er wel meer op internet te vinden zijn.
Zie bv. ook > Apple discussions / Accidental Trackpad Input.
antw: Opinie: nieuwe Magic Keyboard in 16 inch MacBook Pro
reactie #10 geplaatst: 15 november 2019 - 23:48
Groen licht van Appleinsider voor de laatste twijfelaars nog...

Grappig die conclusie: '..it is more reliable..' terwijl het één dag in gebruik is wereldwijd :thumbs-up:. Zullen we dat maar gewoon even afwachten?
geplaatst door: boiing
antw: Opinie: nieuwe Magic Keyboard in 16 inch MacBook Pro
reactie #11 geplaatst: 15 november 2019 - 23:50
@GeorgeM en Flix: Jullie probleem is wel ferm off-topic jongens!

Volgens mij noem jij de ketel inmiddels zo zwart, dat je eigen moeder je 's nachts niet meer terug kan vinden...  :cool:
geplaatst door: GeorgeM
antw: Opinie: nieuwe Magic Keyboard in 16 inch MacBook Pro
reactie #12 geplaatst: 15 november 2019 - 23:56
Grappig die conclusie: '..it is more reliable..' terwijl het één dag in gebruik is wereldwijd ...

Bij mijn weten moet Apple's Magic keyboard wat nu in aangepaste versie in de 16 inch MacBook Pro gezet is niets meer bewijzen.
antw: Opinie: nieuwe Magic Keyboard in 16 inch MacBook Pro
reactie #13 geplaatst: 16 november 2019 - 12:08
@ boni: en jij gelooft dat het toetsenbord in de nieuwe MacBook Pro exact hetzelfde is als het Magic Keyboard waar jij naar linkt?
geplaatst door: GeorgeM
antw: Opinie: nieuwe Magic Keyboard in 16 inch MacBook Pro
reactie #14 geplaatst: 16 november 2019 - 12:21
@GeorgeM: 'aangepaste versie' typte ik.
Zie ook onderstaande van iFixit...



Een toets van Apple's gewone Magic Keyboard past alvast in dat van de 16 inch MacBook Pro is te zien in de video van iFixit.

16%22 MacBook Pro met witte toets van gewoon Magic keyboard.pngOpinie: nieuwe Magic Keyboard in 16 inch MacBook Pro


antw: Opinie: nieuwe Magic Keyboard in 16 inch MacBook Pro
reactie #15 geplaatst: 16 november 2019 - 14:00
Boni, inderdaad. Elk topic over de nieuwere MB's zette jij je kruistocht tegen het toetsenbord voort, en nu verwijt je mij off-topic? Niet erg sterk, zal ik maar zeggen. Maar goed, dit topic is jouw feestje, dus bij deze: 🥳🎉
geplaatst door: Flix
antw: Opinie: nieuwe Magic Keyboard in 16 inch MacBook Pro
reactie #16 geplaatst: 16 november 2019 - 14:10
Boni, inderdaad. Elk topic over de nieuwere MB's zette jij je kruistocht tegen het toetsenbord voort...

Dat was niet alleen tegen toetsenbord, ook tegen de absurde prijzen voor een groter SSD in optie (inmiddels ook herzien door Apple), tegen het dichtplakken en vastlijmen, een repareer-score van 1 op 10 volgens iFixit, helemaal niet milieuvriendelijk dus, etc.

en nu verwijt je mij off-topic? Niet erg sterk,

Ik verwijt jou niks, en ben wel erg sterk want ik maan jou en GeorgeM op het rechte topic-pad te blijven.
Start een nieuw topic hier op MacFreak over jullie "Accidental Trackpad Input"  probleem zoals er wel meer op internet te vinden zijn.
antw: Opinie: nieuwe Magic Keyboard in 16 inch MacBook Pro
reactie #17 geplaatst: 16 november 2019 - 14:24
Bij mijn weten moet Apple's Magic keyboard wat nu in aangepaste versie in de 16 inch MacBook Pro gezet is niets meer bewijzen.

Ik heb een 15" MBP 2015. Het keyboard daarvan typt ongeveer als mijn 'oude' Apple numerieke Keyboard met touwtje. Ik heb hier ook een Magic Keyboard 2. Typt op zichzelf prima, maar heeft minder travel en maakt vooral veel meer herrie. Ik zou dus even uitzoeken of 16" MBP net zo'n herrie geeft als het MK2.
geplaatst door: Max Gaav
My Mac is my second brain.
antw: Opinie: nieuwe Magic Keyboard in 16 inch MacBook Pro
reactie #18 geplaatst: 16 november 2019 - 14:47
...Ik zou dus even uitzoeken of 16" MBP net zo'n herrie geeft als het MK2.

Ik denk dat het Magic Keyboard in de nieuwe 16" MBP dezelfde herrie maakt of misschien iets meer omdat het iets minder travel heeft, maar het geeft sowieso minder herrie als de toetsenborden in de vorige generaties. Dat is in eerste YouTube reviews dat ik eerder in dit topic gepost heb al aangetoond.

Voor mijn part mocht het terug zijn als mijn Macbook Air 13 inch uit 2013 waar ik nu op typ. Daar is niks mee en ik typ er vliegensvlug op. Ik wil nog altijd kunnen typen (niet meppen) en niet hoeven zeer oncomfortabel te 'tappen' op een toetsenbord. Als ik wil 'tappen' duw ik wel op de glasplaat van een iPhone of iPad. In onderstaande video van 20 jun. 2019 wordt het nog is bediscussieerd.



antw: Opinie: nieuwe Magic Keyboard in 16 inch MacBook Pro
reactie #19 geplaatst: 16 november 2019 - 16:37
The 16-inch MacBook Pro, artikel door Marco Arment.
Citaat
Two years ago, I wrote a wishlist to fix the MacBook Pro.
...
Addressing those would be nice, but as I wrote then, they paled in comparison to one huge issue: the butterfly keyboard.

The MacBook Pro must return to scissor keyswitches. If Apple only changes one thing about the next MacBook Pro, it should be this. It’s far more important than anything else on this list. […]

The Magic Keyboard’s scissor switches feel similar, but with a bit more travel, and all of the reliability and resilience of previous keyboard generations. […]

The Magic Keyboard only needs one change to be perfect for the MacBook Pro: returning to the “inverted-T” arrow-key arrangement by making the left- and right-arrow keys half-height again. This arrangement is much more natural and less error-prone because we can align our fingers by feeling the “T” shape, a crucial affordance for such frequently used keys that are so far from the home row.

That’s exactly what they’ve done, and I couldn’t be happier.

The new 16-inch MacBook Pro is a great computer in most other ways, but so were the MacBook Pros from the last few years. They were fast, powerful, capable workstations… but the butterfly keyboard took away from it all.

Not anymore.

I’m on cloud nine. Look at this glorious keyboard! An Esc key! Inverted-T arrow keys! A millimeter of key travel! Enough spacing between the keys for our fingers to accurately orient themselves! And keystrokes will probably work, 100% of the time, for years!

Five years ago, nobody would’ve considered any of these noteworthy, and readers would’ve suspected you weren’t of sound mind if you included them in a review.

Five years ago, laptop keyboards were fine. Everyone was pretty much satisfied with the ones they had, they worked, and we never had to talk or think about them.

Today, finally, we begin heading back to that world.

Met dank aan forumlid Puk1980 die dit artikel vond en hier deelde.
antw: Opinie: nieuwe Magic Keyboard in 16 inch MacBook Pro
reactie #20 geplaatst: 17 november 2019 - 22:04


zo, bovenstaande video is geschiedenis sinds de 16 inch MacBook Pro.

Dat vlinder-toetsenbord was oké, niks mis mee.

Waarom gaat Apple dan terug naar het schaar-mechanisme toetsenbord met de 16 inch?
Sowieso is het een kwestie van tijd eer de andere Macbook's ook terug een schaar-mechanisme toetsenbord krijgen.
Als jij dus in de hoge raad van Apple zat zou je vasthouden aan je mening dat het vlinder-toetsenbord oké was, niks mis mee, en dus niet teruggekeerd moest worden naar het schaar-mechanisme.
antw: Opinie: nieuwe Magic Keyboard in 16 inch MacBook Pro
reactie #21 geplaatst: 18 november 2019 - 07:41
Hands-On With Apple's New 16-Inch MacBook Pro

Citaat
We liked the feel of the butterfly keyboard in general, and the Magic Keyboard isn't too far off from that feel. There's minimal key travel, but a solid amount of feedback that provides a pleasant typing experience.

Met andere woorden, het ene goede toetsenbord vervangen voor het andere. Of het nieuwe betrouwbaarder zal zijn is nu natuurlijk nog niet bekend. Voor het vorige heeft Apple een vervangingsprogramma, dus als je één van de uitzonderingen met problemen was, dan kan je daar gebruik van maken.

Verder blijft het gevoel van een glas water met een storm er in (getypt op een toetsenbord met vlindermechanisme).
geplaatst door: anraadts
antw: Opinie: nieuwe Magic Keyboard in 16 inch MacBook Pro
reactie #22 geplaatst: 18 november 2019 - 14:41
...Met andere woorden, het ene goede toetsenbord vervangen voor het andere. Of het nieuwe betrouwbaarder zal zijn is nu natuurlijk nog niet bekend.

Apple grijpt terug op ‘oud’ en vertrouwd toetsenbord, maar net zoals forumlid Flix vind, had dat voor jou niet gemoeten, want immers niks mis met dat toetsenbord.

@ boni: en jij gelooft dat het toetsenbord in de nieuwe MacBook Pro exact hetzelfde is als het Magic Keyboard waar jij naar linkt?

Komt wel erg bekend voor hé...
onemorething / 16-inch MacBook Pro ontleed: Apple grijpt terug op ‘oud’ en vertrouwd toetsenbord...
Citaat
Sinds vorige week ligt de langverwachte 16-inch MacBook Pro dan eindelijk in de winkel. Misschien wel de meest besproken verandering is het nieuwe toetsenbord. Apple neemt afscheid van het vlindermechanisme en keert terug naar het vertrouwde schaarmechanisme. Inmiddels is de nieuwe MacBook Pro ontleed door iFixit en weten we wat er nieuw is, of eigenlijk weer oud is.

Het toetsenbord van de MacBook Pro is lange tijd een bron van klachten geweest. De problemen met het vlindermechanisme waren ontelbaar en Apple kwam met speciale reparatieprogramma’s met betrekking tot het toetsenbord. De roep om een nieuw toetsenbord werd alsmaar groter en die hebben we nu gekregen. De 16-inch MacBook heeft een nieuw toetsenbord, maar deze komt na nadere inspectie wel erg bekend voor.

Zie ook hier op MacFreak > https://www.macfreak.nl/nieuwsberichten/toetsen-16-inch-macbook-pro-uitwisselbaar-met-extern-magic-keyboard/
antw: Opinie: nieuwe Magic Keyboard in 16 inch MacBook Pro
reactie #23 geplaatst: 18 november 2019 - 18:34
Met andere woorden, het ene goede toetsenbord vervangen voor het andere.

Zovele mensen zovele meningen hé anraadts. Zie:
Forbes / New MacBook Pro Success Starts To Repair Apple’s Poor Decisions
Citaat
"Your long butterfly keyboard nightmare is over. The new Magic Keyboard in the 16-inch MacBook Pro has an almost identical look and feel to much older Apple devices—so close, in fact, that you can swap in old Magic Keyboard keycaps. It feels like a do-over, a throwback, almost an apology.”

Apple has replaced a faulty keyboard with a working keyboard...

Maar ik begrijp je, jij put net als GeorgeM en nog enkele forumleden hier uit eerstehands informatie, te weten jullie eigen MacBook Pro. Prima toetsenbord is de unanieme gedachte, Apple had dit niet moeten vervangen. Dat ze dat toch doen is onder de druk van de publieke opinie, aangestoken door een groepje YouTubers die een verdienmodel ontwikkeld hebben waarbij click-bait onmisbaar is.

antw: Opinie: nieuwe Magic Keyboard in 16 inch MacBook Pro
reactie #24 geplaatst: 19 november 2019 - 21:43
'Nieuw' toetsenbord in de 16 inch is goedgekeurd door unbox therapy.