geplaatst door: sluisje
Citaat
Medewerkers van een Apple Store in de Amerikaanse staat Maryland hebben voor vereniging in vakbondverband gestemd. Dat melden internationale persbureaus zondag. Van de 110 winkelmedewerkers stemden er 65 voor en 33 tegen toetreding tot de International Association of Machinists and Aerospace Workers, een brede vakbondscoalitie met 600.000 leden. Het is de eerste keer dat werknemers van Apple in de VS zich bij een vakbond aansluiten.

Een groep werknemers van een klantencentrum in Baltimore had afgelopen maand onder de naam AppleCORE (Coalitie van georganiseerde retailmedewerkers van Apple) al in een brief aan ceo Tim Cook laten weten zich te willen verenigen. De werknemers zeggen meer inspraak te willen over lonen, werktijden en veiligheidsmaatregelen. Apple, dat vakbondslidmaatschap van werknemers altijd heeft ontmoedigd en tegengewerkt, wil tegenover persbureau Reuters niet op de stemming reageren.

Eerder probeerden Apple-werknemers in Atlanta zich ook al te verenigen, maar zij bliezen een geplande stemming afgelopen maand af, naar eigen zeggen omdat ze werden „geïntimideerd” door het bedrijf. Technologiewebsite The Verge schreef over een uitgelekte video, waarin Apple-bestuurder Deirdre O’Brien vakbondlidmaatschap als een gevaar voor de toekomst van Apple schetste.

Vakbonden winnen na decennia van teruglopende lidmaatschapsaantallen aan momentum in de Verenigde Staten, met name vanwege het activisme van een jonge generatie werknemers. Grote bedrijven als Amazon, Starbucks, en Google’s Alphabet zagen de afgelopen tijd toe hoe werknemers zich verenigden.

Bron: NRC (betaalmuur), https://www.nrc.nl/nieuws/2022/06/19/personeel-apple-store-vs-stemt-voor-aansluiting-bij-vakbond-a4133906
geplaatst door: Dick de Roos
Citaat
(...) Apple, dat vakbondslidmaatschap van werknemers altijd heeft ontmoedigd en tegengewerkt (...)
Dat geeft dus aan dat Apple een slechte werkgever is.
Overigens zijn er in de USA wel meer waar je dat van kan zeggen.
Nu dekt de term "vakbond" niet in alle gevallen dezelfde lading.
geplaatst door: puk1980
Technologiewebsite The Verge schreef over een uitgelekte video, waarin Apple-bestuurder Deirdre O’Brien vakbondlidmaatschap als een gevaar voor de toekomst van Apple schetste.

https://www.theverge.com/2022/5/25/23141427/apple-vp-discourages-retail-workers-union-leaked-video

Citaat
In the video, O’Brien shares common anti-union talking points, including that a union would slow the company’s ability to respond to employee concerns. “Apple moves incredibly fast,” she said. “It’s one thing I love about our work in retail. It means that we need to be able to move fast too. And I worry that because the union will bring its own legally mandated rules that would determine how we work through issues it could make it harder for us to act swiftly to address things that you raise. I’m committed to and proud of our ability to act fast to support our teams, to support you. But I don’t know that we could have moved as quickly under a collective bargaining agreement, as it could limit our ability to make immediate widespread changes to improve your experience. And I think that’s what really is at stake here.”
Certified Terminal Guru.
geplaatst door: boiing
Dat geeft dus aan dat Apple een slechte werkgever is.
Dat is wat kort door de bocht.. Ik denk dat Apple voor een heleboel werknemers een uitstekende werkgever is. De hoogopgeleide Apple Park engineers en software designers worden rijkelijk beloond.

Het probleem zit aan de onderkant van de keten. De Apple Store of helpdesk medewerkers, de pakhuis slaven bij Amazon, de koffiemeisjes en jongens bij Starbucks. Daar zijn de lonen en uren abominabel - vind je het niks? voor jou 10 anderen - dus het lijkt mij een goede ontwikkeling dat die mensen zich meer gaan verenigen. De argumenten tégen van Apple lijken weinig inhoud te hebben.

Maar: hogere lonen -> duurdere spulletjes, dat moet je dan ook accepteren :tounge:.
geplaatst door: GeorgeM
Dat is wat kort door de bocht..
Citaat

Het probleem zit aan de onderkant van de keten. De Apple Store of helpdesk medewerkers, de pakhuis slaven bij Amazon, de koffiemeisjes en jongens bij Starbucks. Daar zijn de lonen en uren abominabel
Heb het even opgezocht, Apple Store medewerkers ongeveer 22 dollar per uur, bij Amazon tussen en tientje en 12 dollar.

Dus die op één hoop gooien lijkt me ook een beetje kort door de bocht… ;)
geplaatst door: boiing
Ik wilde daar ook nog op ingaan maar had geen zin om ‘t op te zoeken: wat ik al vermoedde. Apple is in die zin de slechtste nog niet..
Bewerkt: 19 juni 2022 - 18:20 door boiing
geplaatst door: GeorgeM
@boiing: :shakehands:
geplaatst door: okkehel
Hoewel de hoogte van het salaris soms een belangrijk punt is, draait het vooral ook om andere dingen bij dit soort verkiezingen in de VS. Bedrijven waar de vakbonden geen partij zijn, kennen een verhouding tussen werkgever en werknemer die in Nederland ondenkbaar is: een absoluut eenzijdige verhouding waarbij de werknemer die het ergens niet mee eens is (en dat is dus niet alleen salaris maar ook werktijden, werkdruk, taken, invloed op wat je doet) slechts één ding kan doen, nameliljk vertrekken. Dat is het antwoord van de werkgever op alles: bevalt het je niet, dan ga je maar. Dit is dus ook een verkiezing in een Apple Store en niet in het hoofdkantoor van Apple; dat is veelzeggend. En ja, de salarissen in de Apple Stores zijn hoger dan in de magazijnen bij Amazon; maar dat is niet relevant. Wij verdienen ook met zijn meer dan in Somalie.

Tenslotte voor Boiing: hogere salarissen hoeven niet tot hogere prijzen te leiden: verhoging van de arbeidsproductiviteit en verlaging van de winsten is ook een optie. In een competatieve marktomgeving gebeurt dat. Als uw redenering zou kloppen, zouden we allemaal nog in lompen rondlopen. Het argument van hogere lonen = hogere prijzen = in het nadeel van de klant wordt vrijwel altijd door werkgevers gebruikt maar is economisch theoretisch onjuist en dient alleen het eigen belang te verhullen; namelijk winstbehoud.
geplaatst door: boiing
Dank voor je toelichting op de lonen vs prijzen okkehel :wink:. Dat was een simplificatie met een knipoog van mij, in het echt zit het inderdaad ingewikkelder in elkaar..