The Traveler om 8:16, 9-10-2007
Grote merken zoals Nokia, Sony Ericsson, Siemens en LG hebben soortgelijke constructies waarbij ze een deel van de abonnementsopbrengsten krijgen in ruil voor een gratis bundeling van hun toestellen. De subsidies op de toestellen zijn al even van de baan. Zo doen ze dat tegenwoordig, dus Apple is geen uitzondering in deze branche, ook al denken de Apple fanaten dat wel.
Is dat zo? Ik kreeg een hele andere lezing van de telecomshops...
Ik dacht op een zaterdagmiddag, weet je wat: ik ga eens voor de lol een HTC Touch zonder Abonnement kopen. Dus, ik naar Amsterdam om een los toestel te verkopen. De Adviesprijs op internet is 480 euries. Echter, er zijn diverse zaken die hem voor 430 aanbieden en als je enigszins creatief bent in het onderhandelen is 400 haalbaar.
Anyways, ik dus naar de eerste winkel om het toestel te kopen: 'Sorry meneer, we verkopen alleenmaar Orange-branded icm Orange abonnementen'. Het was een Orange winkel dus 'an sich logisch'. Ik denk, doe es gek en probeer het eens bij T-Mobile. Succes, althans: voor 490 euro en gesimlocked op ... T-Mobile. Maar goed, daar kon ik hem iig kopen.
Vervolgens Belcompany, T4Telecom, PhoneHouse, overal geweest. Ik maak geen grap: alle zaken op de kalverstraat in Amsterdam. N-I-E-M-A-N-D wilde het toestel los verkopen. Zelfs niet voor de adviesprijs.
In de een na laatste winkel op de Kalverstraat kwam ik al superarrogant de winkel binnenlopen omdat ik het eenvoudigweg HAD GEHAD! Niet normaal, eerst wordt je zowiezo als tweederangs burger in die winkels behandeld. Je hebt 500 euries CASH en die wil je spenderen. En, dat kan niet. Of met Abonnement, of niet.
En ik koop bijna AL MIJN TOESTELEN LOS! Niets staatssubsiedie of veredelde zoethoudertjes van de TelCo. Ik wil zelf kunnen kiezen hoe en met wie ik bel.
Diverse winkeliers vertelden mij dat ze met Mobile Providers (KPN, VodaFone, Orange, etc) niet hoeven af te dingen op prijs. Ze verkopen de toestellen gewoon tegen Advies verkooprpijs. Hollanders zeggen een handelsgeest te hebben, maar je voelt hem al aankomen. Adviesverkoopprijs is de meest ongunstige prijs de je kunt betalen voor een product.
Voor elk verkocht toestel met Abonnement, krijgen zij - van dezelfde provider - bovenop de ADVIESVERKOOPPRIJS nog steeds een BONUS! De klant krijg die niet, maar de winkelier wel.
Al met al. Een HTC Touch, die in Polen of Italië inmiddels op de EUR 440 zit. Wordt hier voor EUR 480 of 490 verkocht, met een Abonnement - vaak voor twee (2) jaar - waar de 'onafhankelijk' winkelier ook nog eens een bonus krijgt die soms wel 10% van het toestel kan bedragen.
Ik snap niet dat men in Nederland zulke oogkleppen op heeft. Als het gaat om de EU en regelgeving blaten we erg hard. Maar, het is de EU die juist dit soort praktijken verbied.
Apple op zijn beurt gaat naar mijn idee een stap verder. Want het is uiteindelijk gewoon mogelijk om Nokia's of Samsungs SIMLOCK-vrij te krijgen. Je betaald er meer voor, maar het kan. Online bestellen bij Computerwinkels of andere winkels kan natuurlijk ook nog steeds. Maar ook daar geldt dat men inmiddels grof verdient aan abonnementen en dat het steeds moeilijker wordt om zonder Abonnement een toestel te kopen.
Apple gaat naar mijn idee een stap te ver: je kunt alles zeggen... MAar Samsung en Nokia kun je nog steeds los kopen en anders simlock-vrij kopen. Apple niet.
HTC Touch alleen is 1 miljoen keer over de toonbank gegaan. En, het toestel heeft niet eens de gelikte interface van de iPhone. Zelfs de merknaam is bij de consument niet echt bekend. Dat het merk voor Hewlett-Packard en anderen heeft geleverd zegt de gewone consument niet echt iets.
En dan tot slot...
De reden dat Apple niet met Orange in zee wil, ligt volgens mij juist aan het feit dat Orange een contract met HTC heeft getekend ter levering van ... juist ja... de Touch-reeks.
Apple kennende willen ze graag exclusiviteitsrechten, enzovoorts. Anders dreigt hun marketingmachine te haperen. En als dat niet kan? Dan laat je dat land toch gewoon links liggen? Te ingewikkeld allemaal daar in Europa.
Nou, beste Steve... Ik vermoed dat je het nog eens zwaar gaat krijgen in eigen land met de iPhone... Diverse rechtzaken doen zich inmiddels aan. Ook in Amerika kennen ze wetten en regels als het gaat om koppelverkoop. Het mechanisme om wantoestanden aan de kaak te stellen is echter anders dan in Europa. Hier heb je de overheid en de Europeese Commissie. In Amerika heb je de rechtbank.
Groet,
Doc