An interview with Alex Gibney, director of Steve Jobs: The Man in the Machine.
http://www.theverge.com/2015/9/4/9261459/steve-jobs-the-man-in-the-machine-movie-director-alex-gibney-interview
Pieterr om 16:29, 5-09-2015Nog een documentaire / film over Steve Jobs.An interview with Alex Gibney, director of Steve Jobs: The Man in the Machine.http://www.theverge.com/2015/9/4/9261459/steve-jobs-the-man-in-the-machine-movie-director-alex-gibney-interview
Ga hem morgen kijken ben er wel benieuwd naar. Ik hoop niet dat het knip en plak werk is aangevuld met echte vrienden of mensen die hem zeer gekend hebben.
Leuke docu met een Dylan sausje als ode.Het begin is pakkend.Mensen die verdoofd staan bij een Apple store omdat Steve is overleden.Compleet onbekende mensen doen hun zegje.Totdat er een magisch moment ontstaat.Een jochie van amper tien jaar die zichtbaar is aangedaan vertelt eventjes wat Steve allemaal heeft gemaakt en dat neemt hij even door :
He made the I macHe made the MacbookHe made de Macbook ProHe made the Macbook AirHe made the I phoneHe made the I Pod.HE MADE EVERYTHING!
Mooi moment voor de aftrap.Je ziet veel periodes voorbij komen zoals de :Blue boxApple 2 Chrisann BrennanLisaIPO 1980OntslagTerugkomstThink DifferentDaniel KottkeStock options Sonny SunshineValley conspiracyCapitol HillAl Gore integrity comity AppleGizmode en nog veel meer.
Je denkt leuke docu totdat Bob Belleville ( The Head of Engineering of the Macintosh engineering ) zijn verhaal doet.Ook de complexe relatie met Chrisann Brennan waar een kind uit voortkomt wordt ook doorgenomen.Jobs wordt niet echt prettig neergezet door Chrisann vooral niet toen de IPO aandiende.Jobs erkende Lisa niet, loog snoeihard om het kind niet te erkennen.Chrisann die in de bijstand zat kreeg uiteindelijk 500 usd per maand.Chrisann doet wel een opmerkelijke uitspraak :In tegenstelling tot Apple producten heeft Jobs geen enkele connectie met mensen.
De docu geeft een wisselend beeld over Jobs.De bekende visionair die altijd meer wilde maar aan de andere kant meedogenloos maar dat is toch allang bekend.
malpiet om 4:04, 6-09-2015In tegenstelling tot Apple producten heeft Jobs geen enkele connectie met mensen.
Het is zo jammer dat er nog niet één film of docu is die de hele man laat zien. Dat is misschien lastig in dit geval, maar het lijkt er op (commerciële overwegingen?) dat niemand het probeert.
Ik heb deze nog niet gezien, maar wat ik her en der lees (en nu ook van malpiet) laat niet zien hoe enorm de man veranderde tijdens zijn hele leven. Van de tiran die nauwelijks wat met mensen had, inderdaad zijn eigen dochter niet wilde erkennen en altijd aan het stoken was naar de man die uiteindelijk zijn dochter wel erkende, kennelijk een goed huwelijk had met Laurene Powell (er zijn nooit tekenen geweest dat dat niet zo was) en uiteindelijk iets deed dat grote leiders in de geschiedenis zelden kunnen: je bedrijf achterlaten met een goede leiding waardoor het na jou dood ook nog succesvol is.
Ik snap dat films moeten verkopen en dat een simpel uitgangspunt dat beter doet, maar eer doen aan een complexe man als Steve Jobs? Vergeet het maar.
GeorgeM om 11:04, 6-09-2015Het is zo jammer dat er nog niet één film of docu is die de hele man laat zien. Dat is misschien lastig ... (etc etc) ... maar eer doen aan een complexe man als Steve Jobs? Vergeet het maar.
Er zal nooit één film zijn die álle aspecten naar íeders tevredenheid belicht. De werkelijkheid is voor iedereen immers net even anders. Wat je kunt doen is zoveel mogelijk visies, meningen, etc. tot je nemen en daar je eigen beeld uit vormen. Het beeld dat jij hebt zal altijd anders zijn dan het beeld dat ik van het onderwerp heb, waar het ook over gaat.
Pieterr om 11:35, 6-09-2015Het is opvallend dat dit soort opmerkingen met name gemaakt worden op het moment dat ook de minder fraaie kanten van de man belicht worden.
Daar gaat het me helemaal niet om, ik schrijf zelf al dat het bekend is als hij geen lieverdje was. Pas later in zijn leven en carrière werd hij wat kalmer.
Mijn bezwaar bestaat uit twee facetten, ten eerste dat ik de makers ervan verdenk dat ze de keuze maken om veel nuance weg te laten omdat dat beter verkoopt, ten tweede dat ik op deze manier nooit de hele man te zien krijg, zeker niet de visionair die hij toch gebleken is.
Becoming Steve Jobs is voor mij het enige boek dat zijn goede kanten laat zien terwijl ook zijn rottige eigenschappen aandacht krijgen. Ik zou een film gebaseerd op dat boek wel zien zitten, maar waarschijnlijk commercieel niet interessant genoeg, want teveel nuance.
Ik weet zeker dat veel mensen na die docu zullen denken, zie je wel die vent was gek of deugde niet.Het wordt enigszins verzacht aan het einde als Steve ernstig ziek wordt en de maker nog 1 veeg uitdeelt door te beweren dat Steve loog over zijn ziekte en behandeling in eerste instantie weigerde.Ik had het daar wel moeilijk mee en vond het goedkoop.Vervolgens de Farewell speech en daar zag je Steve als mens van vlees en bloed dat maakte gelukkig bij mij veel goed.
lang stukje maar ik wil wel nog een ding zeggen.Een docu over een legende moet je altijd met een gekleurde bril zien omdat de maker een docu zodanig kan monteren dat zelfs de grootste zak aardig kan worden gevonden.Zo kan je een nukkig iemand zodanig monteren dat hij een enorme (weggefilterd) lijkt.
Wel heb ik mij altijd afgevraagd of Jobs zelf wel een techneut was a la Steve Wozniak en andere geniën? Wat deed Jobs eigenlijk bij Apple?Ja als marketing machine was hij geweldig maar was hij ook actief betrokken bij de technische kant?
malpiet om 11:51, 6-09-2015Wel heb ik mij altijd afgevraagd of Jobs zelf wel een techneut was a la Steve Wozniak en andere geniën? Wat deed Jobs eigenlijk bij Apple?Ja als marketing machine was hij geweldig maar was hij ook actief betrokken bij de technische kant?
Steve Jobs was geen techneut zoals Woz, maar hij wist genoeg van het geheel (zowel de techniek als de software) dat hij inzag wat er gaande was, waar het naartoe ging en wat daarvoor nodig was.
Met andere woorden, hij had visie, en dat is volgens mij precies wat een voorman van bedrijf nodig heeft om succesvol te worden.
Becoming Steve Jobs heb ik trouwens gelezen omdat dat boek op deze site voorbij kwam, kan ik je aanraden malpiet, daar krijg je tenminste een compleet beeld van deze man.
malpiet om 11:51, 6-09-2015Wel heb ik mij altijd afgevraagd of Jobs zelf wel een techneut was a la Steve Wozniak en andere geniën? Wat deed Jobs eigenlijk bij Apple? Ja als marketing machine was hij geweldig maar was hij ook actief betrokken bij de technische kant?
Een denkfout die veel techneuten maken is dat je er al bent als het probleem "technisch" is opgelost. Om er ook een (business) succes van te maken begint het dan pas. Het printplaatje van Woz was nooit zo'n succes geworden als die andere Steve er niet was geweest.
Maar ala,ieder zijn mening.
Misschien heb ik de docu wel verkeerd geïnterpreteerd en ga ik enorm af.
Aan de binnenzijde van het origineel zaten alle handtekeningen van de mensen die dit tot stand hebben weten te brengen, Steve sprak met enorme waardering over deze mensen. Artists noemde hij ze.
Ik kap ermee want ik kan heel lang door mijmeren over dit soort docu's.Ik hoop dat anderen deze docu ook gaan zien en hun mening willen geven.
(Bewerkt door malpiet om 13:12, 6-09-2015)
malpiet om 13:07, 6-09-2015Ik heb geen enkele mening over de persoon zelf Steve Jobs en dat interesseert mij niet, sorry.
Dat is wat mij intrigeert en niet de man op de bank thuis met zijn pantoffeltjes aan.
Als je meer wilt weten over zijn invloed, zijn beslissingen en zijn bijzondere producten, dan is het interessant om ook een en ander te lezen over zijn zijn privéleven.
JH om 14:10, 6-09-2015Citaatmalpiet om 13:07, 6-09-2015Ik heb geen enkele mening over de persoon zelf Steve Jobs en dat interesseert mij niet, sorry.Toch kan je de persoon Steve Jobs niet los zien van zijn verdiensten als CEO van Apple, NeXT en (in iets mindere mate) Pixar. Dat is onlosmakelijk met elkaar verbonden.CitaatDat is wat mij intrigeert en niet de man op de bank thuis met zijn pantoffeltjes aan. Neem bijvoorbeeld het feit dat hij thuis geen bank én geen pantoffels had. Dat had allemaal te maken met 'de persoon' Steve Jobs: esthetiek, minimalisme, less is more, Hindoeïstisch invloeden, etc.Dit werkte allemaal door in de uiteindelijke keuzes die hij bij Apple maakte.Als je meer wilt weten over zijn invloed, zijn beslissingen en zijn bijzondere producten, dan is het interessant om ook een en ander te lezen over zijn zijn privéleven.
Om iemands handelen in zijn privé-leven gelijk te stellen met het zakelijk leven vind ik onjuist vandaar dat ik er anders over denk. Neem Tom Cruise die man maakt hele grote films is verantwoordelijk voor heel veel mensen.Privé wordt hij afgeschilderd als iemand die de hele dag met een alu hoedje door het leven gaat.Daarentegen maakt hij films waar honderden miljoenen in omgaan.Knap om zoveel poen binnen te harken met een kunstje van amper 2 uur en dat voor iemand die knettergek is, toch?
OT maar weer wat wel leuk is dat de aspecten die jij noemt zoals esthetiek en minimalisme ( bestond dat toen al ? ) ook in de docu wordt doorgenomen. Komt allemaal aan bod maar niet echt uitgebreid.
(Bewerkt door malpiet om 14:46, 6-09-2015)
malpiet om 14:45, 6-09-2015Om iemands handelen in zijn privé-leven gelijk te stellen met het zakelijk leven vind ik onjuist vandaar dat ik er anders over denk.
Om iemands handelen in zijn privé-leven gelijk te stellen met het zakelijk leven vind ik onjuist vandaar dat ik er anders over denk.
Dt schreef ik ook niet. Ik schreef dat het interessant kan zijn om iets te lezen over iemands achtergrond/privéleven om zo beter te begrijpen hoe iemand tot bepaalde prestaties of keuzes kan komen. Maar ik verplicht je tot niks hoor...
De titel van de review verraadt al hoe (de reviewer) erover denkt, en na de samenvatting van malpiet klinkt het alsof hij het waarschijnlijk bij het rechte eind heeft: ReThink Review -- Steve Jobs: The Man In the Machine -- An Apple Hater's Manifesto
In het verhaal van malpiet komt bijvoorbeeld alleen maar de man naar voren die zijn kind niet erkende en ondersteunde, de versie daarna (de man die daar spijt van kreeg, bekend stond als een liefhebbende vader etc.) komt kennelijk niet aan bod. Dat zijn ook de bezwaren van Jonathan Kim tegen de aanpak in deze film.
Het lijkt er op dat er een idee was over Jobs en daar werd materiaal bij gezocht, in plaats van op zoek te gaan naar het complete verhaal van deze man.
(Bewerkt door GeorgeM om 15:49, 6-09-2015)
GeorgeM om 15:44, 6-09-2015Misschien ook interessant, de review in The Huffington Post van Jonathan Kim over de film Steve Jobs: Man In The Machine.De titel van de review verraadt al hoe (de reviewer) erover denkt, en na de samenvatting van malpiet klinkt het alsof hij het waarschijnlijk bij het rechte eind heeft: ReThink Review -- Steve Jobs: The Man In the Machine -- An Apple Hater's ManifestoIn het verhaal van malpiet komt bijvoorbeeld alleen maar de man naar voren die zijn kind niet erkende en ondersteunde, de versie daarna (de man die daar spijt van kreeg, bekend stond als een liefhebbende vader etc.) komt kennelijk niet aan bod. Dat zijn ook de bezwaren van Jonathan Kim tegen de aanpak in deze film.Het lijkt er op dat er een idee was over Jobs en daar werd materiaal bij gezocht, in plaats van op zoek te gaan naar het complete verhaal van deze man. (Bewerkt door GeorgeM om 15:49, 6-09-2015)
De spijt fase na Lisa wordt terloops besproken maar het is summier.Laten we er niet omheen draaien als Wozniak de aftrap neemt en zijn ongenoegen uit over de bonus verdeling ( Atari periode ) dan krijg je wel een bepaald beeld van Jobs.Ook heb je Kottke die echt niets krijgt bij een IPO en Wozniak schuift hem enkele aandelen pakketten toe ( schuldgevoel ? ) Dan denk je als kijker, waarom heeft Jobs dat gedaan?Kan het nog gekker zal je dan afvragen?Ja hoor want Jobs was samen met Sunshine niet vies van back daten en sommige mensen streken een vermogen hiermee op. Jobs heeft hierover een mening maar die is echt te belachelijk voor woorden.
Klinkt vreemd wat ik nu ga schrijven maar hoe iemand is tegenover zijn team vind ik compleet irrelevant. Je wist als je bij Apple ging werken direct onder Jobs dat je moest presteren.Vrijwel iedereen wist dat Jobs geen gemakkelijke man was zoals heel veel CEO's.
Daar heb ik totaal geen moeite mee maar back dating van opties en tax ontwijken via de Ierse route vind ik verwerpelijk.Dat aspect zal ik nooit begrijpen en het was Jobs die hier totaal geen moeite mee had.Miljarden stromen er binnen maar tax ontwijken gaat mij echt te ver maar Apple is niet de enige.
Wanneer gaan anderen deze docu zien?
malpiet om 18:20, 6-09-2015Wanneer gaan anderen deze docu zien?
Hoezeer deze docu me nu al tegenstaat ga ik hem toch zo snel mogelijk zien. Want ik heb een hekel aan een maning hebben over iets dat ik niet echt weet!
@ malpiet: verder maken jouw reacties duidelijk dat de review in de Huffington Post ook zegt: veel aandacht wat er mis ging in het verleden, veel minder voor wat hij goed deed en al helemaal niet voor zijn latere periode.
Klinkt alsof hij vooraf al wist waar hij uit wilde komen, in plaats van zijn onderwerp goed te onderzoeken. Was waarschijnlijk ook niet voor niets dat veel mensen niet wilden meewerken aan deze docu (wat op zijn beurt weer niet hielp voor het verkrijgen van een genuanceerd beeld).
En dat olifantengedrag (vanaf nu zijn we geen vrienden meer) herken ik. Heb ik zelf ook.