Tevredenheid over de computerWe peilden naar de tevredenheid van de gebruikers over dediverse aspecten van hun computer. We hebben hun beoordeling,per merk, netjes verzameld in een overzichtstabel.Daarbij blijken merkloze computers zich vrij goed in de middenmootte handhaven. Anderzijds blijkt een groot merk alsIBM tegen te vallen.We stippen één opvallende algemene vaststelling aan: laptopsworden duidelijker als veel stiller ervaren dan desktops.Terwijl 24 % van de desktops als lawaaierig of zeer lawaaierigwordt bestempeld, vindt slechts 7 % van de laptopgebruikershun toestel in die mate lawaaierig. En bij beide types vancomputers is Apple veruit de stilste van de klas.De tevredenheid over een bepaald merk komt ook tot uitingin het antwoord op de vraag of gebruikers het merk van huneigen computer absoluut of waarschijnlijk aan hun eigenvrienden zouden aanraden. Opvallend is het goede imagovan Apple en Medion bij de desktops en dat van Apple, Sonyen Asus bij de laptops.
Bron : Test-aankoop magazine, België, nr. 513, oktober 2007(De tekst hierboven in het vet, stond oorsrponkelijk niet in het vet)
(Bewerkt door Sylvester om 7:55, 1-10-2007)
Maar zodra er behoorlijke aantallen verkocht worden (en we hebben het hier hoogstwaarschijnlijk bij alle fabrikanten toch wel over behoorlijke aantallen) dan is van dat effect geen sprake meer, en zijn de uitval percentages dus gewoon vergelijkbaar.[/news]
@Sylvester: "wie zijgt stemt toe" geldt niet. Het spreekwoord dat hierwel geldt is "Nee, heb je en ja kan je krijgen", maar je kreeg het nooit.Een publicist hoeft zijn auteursrecht niet op die manier te verdedigen.Ik vrees dus dat het plaatsen van zoveel informatie niet toegestaan is(wel interessant). Het is teveel om onder het citaatrecht te vallen.
@Fool: ik begrijp je statistische onderbouwing niet helemaal.Als je maar 4 computers verkoopt en 2 vertonen een defect(dan ben je als fabrikant overigens sneu bezig), hoe kom jedan aan die 50 ? Maar laat maar - het is maandag...
(Bewerkt door Peter Villevoye om 9:26, 1-10-2007)
Peter Villevoye om 9:24, 1-10-2007@Fool: ik begrijp je statistische onderbouwing niet helemaal.Als je maar 4 computers verkoopt en 2 vertonen een defect(dan ben je als fabrikant overigens sneu bezig), hoe kom jedan aan die 50 ? Maar laat maar - het is maandag...
Op een of andere vreemde manier werd er door een aantal mensen het marktaandeel er bij gehaald, terwijl dat er weinig mee te maken heeft.
Pas als iemand héél weinig computers verkoopt dan wordt dat marktaandeel belangrijk. Vandaar het voorbeeld, als een fabrikant maar 4 computers verkoopt (inderdaad heel sneu ) en er gaan er twee van kapot dan is er een uitval van 50 procent. Lijkt dan heel veel, maar is door het lage aantal verkochte statistisch niet interessant (te weinig verkocht om representatieve data te verkrijgen).Maar zodra je behoorlijke aantallen verkoopt (en alle genoemde merken verkopen doen dat) dan doet dat helemaal niet ter zake.
Ik hoopt door deze uitleg duidelijk te maken dat we het dus helemaal niet over marktaandeel hoefden te hebben, maar kennelijk was ik niet erg succesvol...
- Inmiddels heeft Tiscali het nieuws trouwens ook overgenomen -.[/news]
Ik heb dit hier geplaatst om het één en ander te verduidelijken, want ik had de indruk dat men hier op het verkeerde pad zat. Door dit hier te plaatsen breng ik geen schade toe aan die organisatie. Integendeel, op deze manier sluit ik uit dat men verkeerde conclusies zou trekken uit de karige informatie die hier werd geplaatst, waardoor Test-aankoop in een slecht daglicht gesteld zou kunnen worden.Volgens mij doe je meer kwaad door hier vanalles te komen vertellen in een licht gewijzigde vorm, door bijvoorbeeld het formuleren met eigen woorden, zodat het oorspronkelijke verhaal niet meer correct is.Ik heb de tekst in een ongewijzigde vorm geplaatst, met duidelijke vermelding van de bron. Meestal is dit voldoende, en zal de bron zelf er niks op tegen hebben.
Mocht men hier toch niet akkoord zijn met deze plaatsing, dan moet het maar verwijderd worden.
Wat aantallen betreft: las een tijdje terug dat Apple, samen met Gateway, de 3e grootste computerleverancier is in de VS. Het zijn nog net geen Borgs, maar veel schelen doet het niet hoor. Zelfs in Apple's meest belabberde tijden is het een grote computerbouwer geweest, iets wat de meeste mensen vergeten. Gateway kennen we hier trouwens niet, maar is in de VS een grote speler.
Apple heeft hier een aandeel van ongeveer 5% van alle computerverkopen, maar dat is wel vertekend doordat hierin ook alle zakelijke pc's in opgenomen zijn, waar Apple steevast een lager marktaandeel heeft. Dit betekent wel dat bij consumenten veel meer dan die 5% Apple's staan. (ik kan hierover geen cijfers vinden, da's jammer)
* Met dank aan de spellingscontrole van OS X.