Ik heb er niet zo veel moeite mee.
Schijnheilige morele verontwaardiging is aan mij niet besteed.
Zo lang er geen duidelijke vergelijking is met andere Computerfirma's en de werkomstandigheden in de lage lonenlanden, en zo lang er geen vergelijking is met de arbeidsomstandigheden in andere bedrijfstakken in de betreffende landen en de verdienmogelijkheden daar , onthoud ik me van elke oordeel. Bovendien wil ik wel eens weten of door deze werkzaamheden in de loop der tijd niet het welzijn van de betreffende werkers beduidend omhoog gaat of niet. Bovendien wil ik er op wijzen dat het hier bij Apple om een Taiwanees bedrijf gaat dat in China dingen laat maken. Dat bedrijf is meer verantwoordelijk net zoals de Chinese overheid trouwens...Zolang we niet de echte prijs willen betalen, want dan haakt iedereen af , is verontwaardiging of andersoortige veroordelingen niet zo op zijn plaats i.m.h.o.
psychomac
Daarmee zeg ik niet dat Apple heilig is, in tegendeel, maar het zet e.e.a. in ieder geval in perspectief.
Schijnheilig heet dat
Wat betreft die Chinezen: daar is toch China (Chinese overheid, NGO's, vakbonden) primair verantwoordelijk voor. En dat het niet gaat zoals hier... welkom op de planeet Aarde!
Schijnheilig? Two wrongs don't make a right...
Daarom vanaf nu weer alleen on-topic, en wordt verdere off-topic zonder commentaar verwijderd.
Dat zegt genoeg.
Wat ik weer mis in het hele verhaal is de nuance: die arbeiders hebben toch minstens de keuze gemaakt om bij Foxconn te gaan werken (en dan nu niet zeggen dat de armoede op het platteland zo erg is dat ze niet anders kunnen ook dat ligt genuanceerder); dat er in Chinese gevangenissen mensen gedwongen worden om sneakers en spijkerbroeken te maken schijnt niet zo nieuwswaardig te zijn.
Gezien het feit dat Apple al eerder initiatieven heeft genomen om de toeleveranciers ervan te overtuigen dat de arbeidsomstandigheden verbeterd moeten worden (en daar consequenties aan verbindt), stel ik voor dat de aandacht wel weer gericht mag worden op bedrijven die 'onder de radar' blijven en zich niet bekommeren om het welzijn van hun werknemers en aanleveraars.
Roko om 9:40, 14-02-2012Nationaal gezien houden meer mensen zich bezig met het welzijn van legkippen (want moet kunnen rennen en mag niet in ietsie-pietsie-hokjes) dan met het welzijn van de gemiddelde Chinese lopendeband arbeider (want is ver-van-mijn-bed-show)Schijnheilig heet dat
Je reactie is totaal misplaatst. Ik vind slechte arbeidsomstandigheden in China verschrikkelijk en als de schrijver van het artikel het daar over had gehad dan was er wat mij betreft niets aan de hand geweest. Terecht dat je daar aandacht voor hebt gezien de intieme handelsverhoudingen met China.Het artikel gaat echter niet over China. Het gaat over Apple. En daar gaat het fout wat mij betreft.
Overigens vind ik het schijnheilig om te doen alsof jij je drukker maakt over het welzijn van chinezen dan over jouw eigen poes, kip, parkiet of welk huisdier dan ook. Ik weet zeker dat jij ook niet wakker ligt van China, terwijl je van je op sterven liggende tekkel wellicht minder goed slaapt. Heel menselijk allemaal.
(Bewerkt door Ziegler om 12:36, 14-02-2012)
mooie producten, slecht bedrijf.
China is geen Nederland, dus vergelijkingen met westerse arbeidsvoorwaarden zijn nog een brug te ver. Als er maar vooruitgang in zit dan gaat het de goede kant op en ik geloof sterk dat Apple daar een rol in zal spelen. Wat dat betreft is het dus niet zo vreemd dat de aandacht nu specifiek op Apple is gericht. De schaalgrootte van de betrokkenheid in China maakt van Apple de ideale partij om de ogen van de wereld te openen en structurele vooruitgang te kunnen boeken. Geef dit proces wel even de tijd.
Om even de vergelijking met milieuproblematiek te trekken. Ook op dat vlak is de laatste jaren enorme vooruitgang geboekt. Fabrikanten willen onder invloed van de publieke opinie graag het groenste imago hebben en vooral de grote partijen kunnen nu het verschil maken bij het uitbannen van gifstoffen en vervuilende technologie. Een aantal jaren geleden was dit nog heel anders gesteld.
Maar om nog even mijn positivisme te tonen: jazeker heeft Apple wel macht in het enorme China. Voorbeeldfunctie waar anderen zich graag aan spiegelen. Sneeuwbaleffect en nog zo wat. Zoals ik zeg: het gaat in kleine stapjes en zal lang duren, maar uiteindelijk zal er een enorme vooruitgang geboekt kunnen worden, daar ben ik van overtuigd.
Ik heb niet zo'n zin in zware doemdenkerij en stilstandprincipes. Als je terugkijkt naar onze eigen industriële geschiedens zie je ook dat daar een enorme verandering in is opgetreden. In China komt die ontwikkeling later en anders dan in het westen, maar veranderen gaat het. Grote bedrijven kunnen bij uitstek de aanjagers van dit soort ontwikkelingen zijn omdat de politiek er vaak achteraanhobbelt. Het westen kan dus via een achterdeurtje een beetje invloed uitoefenen en het proces daarmee op gang helpen.
jittebergsma om 10:55, 14-02-2012Een vaak gehoord argument (het is hier ook al voorbijgekomen) is dat wij in de westerse wereld niet bereid zouden zijn om een hogere prijs voor de producten te betalen. Dat doet onrecht aan iedereen die zich inzet voor fair trade producten.
Fair trade? Dan praat je vaak nog steeds over minimale verbeteringen hoor. Een Fair trade koffieboer verdient nog steeds verdomd weinig voor het keiharde werk wat ze moeten doen (en bij een periode slecht weer mislukt soms de complete oogst). Ik denk dat een Foxcom-medewerker het beter heeft...
Ziegler om 18:40, 14-02-2012Oh, ik ben er van overtuigt dat China zich over een jaar of 30 verbaast over de primitieve arbeidsomstandigheden in de EU, maar ik verwacht weinig invloed van Apple op dat proces.
Maar die invloed is er op dit moment al! Dankzij de aandacht voor Apple wordt de situatie in China bij ons op de kaart gezet en komt dit in alle media in beeld. Apple reageert hierop door de situatie in de fabrieken daar stevig in de gaten te gaan houden en nog verder te verbeteren. Dat is toch al vooruitgang?
Dankzij Apple als zondebok dringt dit nieuws wel goed door. Was het een spijkerbroekenfabrikant of een koffiebranderij of zelfs Dell of Sony, zou het nauwelijks in de media worden opgepikt. Ik zeg niet dat het terecht is dat Apple de zwarte piet krijgt, maar wel dat Apple een mooie symboolfunctie kan vervullen en daarmee een voorbeeld kan worden voor andere bedrijven die in de regio laten fabriceren. En zo kan de ene fabriek de andere een beetje omhoog trekken zodat de vooruitgang in een versnelling komt. Ik weet het, ik ben een optimist
Maar zo denken er wel meer,verder denk ik dat economien zeker wel een politiek systeem kunnen beinvloeden.Kijk naar de oost west situatie die er vroeger was,iedere osi wilde een levi'szo ken ik meer voorbeelden
(Bewerkt door JOR om 23:26, 14-02-2012)