De verwachting is dat het gebruik ervan een belangrijke stimulans is om in het onderwijs leerlingen meer op maat te bedienen.
Mijn verwachting is dat de brugklassers al snel meer van de iPad weten de ICT afdeling lief is. En er naast natuurlijk hele nuttige dingen ook heel veel andere dingen mee worden gedaan.
Of kun je heel gemakkelijk in een netwerk als dat de iPads restricties opleggen? Zodat de beheerder elke app slechts eenmaal hoeft te installeren bijvoorbeeld en de leerlingen geen rechten hebben?
Waar heel veel scholen aan voorbijgaan in deze tijd en met deze apparatuur is dat het onderwijs er niet beter op wordt, wel anders. Daarnaast is niet gebleken dat leerlingen met een laptop of tablet het beter doen dan leerlingen met een papieren boek. Er is dus geen (groot) verschil in resultaten bij leerlingen, het staat alleen wel interessant dat leerlingen iets hebben om mee te patsen.
Wanneer men een groep van 50 leerlingen uit verschillende klassen hiermee aan het werk zet krijg je ook nog eens grotere verschillen tussen leerlingen wat enkel het pestgedrag aanwakkert (ik ben voorstander van uniformen in het voortgezet onderwijs).
Dus tablets of laptops in de klas klinkt heel leuk maar de uitwerking is vaak anders...(ik ben ook op zoek naar oplossingen in deze vorm, maar niks is geschikter dan ouderwets papier)
Helaas zagen we maar te vaak dat een docent het digibord maar gewoon gebruik als beamer en er niets interactiefs mee doet. Dan is er geen enkele meerwaarde te bedenken inderdaad. Er zijn echter ook docenten (early adopters) die zelf programmaatjes zijn gaan schrijven om het digibord te betrekken in interactief onderwijs. Er onstaan dan hele mooie dingen.
Het zou mooi zijn als de iPads kunnen helpen met een dergelijke interactieve les, maar ik ben ook een beetje bang voor de praktijk. Een praktijk waarin een school veel te veel geld uitgeeft voor een trend. Het is een makkelijk maar dure manier om te laten zien aan de buitenwereld dat je een moderne school bent, terwijl er behalve mooie iPad en een brochure voor de ouders niets anders is dan een gemiddelde andere school.
Overigens hebben de docenten tot op heden geen minuut scholing gehad in iPad-gebruik. Volgens mij is dat vragen om een fiasco.
Ik heb niets tegen deze trend, want groter zie ik het niet, en het hebben van interactieve lessen is alleen maar leuker. Maar leert de leerling er nou werkelijk meer door dan door middel van een boek? Kan de basisschool straks bestaan uit 7 groepen in plaats van 8 groepen? Kan het voortgezet onderwijs straks een jaar korter duren omdat we digitaal onderwijs gaan geven/volgen? Gaan leerlingen nu ineens allemaal een 7 halen in een zesjescultuur? Kortom gaan we er echt op vooruit of houden we ons zelf voor de gek?
Ik denk het laatste, aangezien ik nog geen enkel onderzoeksresultaat heb gezien en gelezen waaruit blijkt dat leerlingen (BO&VO) structureel hoger, sneller en beter scoren dan wanneer men boeken gebruikt.
Het is natuurlijk logisch om ook tijdens je lessen aan te sluiten bij de belecing van het kind. Dus als je biologie les geeft, en de kinderen iets over erfelijkheid leert (bah!), kun je niet meer aankomen met een saai plaatje in een stoffig boek. Ook geen mooi plaatje in een nieuw boek. Kinderen springen meteen naar Google en vinden de meest fantastische Youtube filmpjes over erfelijkheid.* Docenten 'moeten' dat ook doen. Leerlingen halen geen hoger cijfer, maar blijven wel geboeid.
* beide sterretjes zijn natuurlijk een discussie op zich. Over hoe je leertrajecten invult etc. Hier gaat het nu niet om. Net als kinderen die in dit digitale tijdperk zich niet meer kunnen vermaken met een puzzel of tekenpapier, maar een Nintendo nodig hebben...
http://www.omroepzeeland.nl/inhoud/schooltas-csw-leerlingen-lichter-door-ipad
geblokkeerd
Sypie om 14:03, 17-08-2012Alle docenten van die iPadklas moeten minimaal zelf ook een iPad tot hun beschikking hebben, anders heeft het geen zin.
Dat hadden ze ook op de website van die school is een iPad-klas pagina aangemaakt met meer informatie.Heb even het linkje niet bij de hand omdat ik deze op een andere computer heb gezocht.
Maar waar het volgens mij op neer kwam is het volgende. De kinderen krijgen een iPad in bruikleen (bepaalde voorwaarde.pdf) ze kunnen hem leasen (andere voorwaarden.pdf) of via de school kopen (weer een andere voorwaarde.pdf)
Ook kregen de docenten vóór de vakantie al een iPad mee naar huis om het product te testen en er mee te leren werken.Al zal dat laatste denk ik niet het grootste probleem zijn..
Sypie om 14:03, 17-08-2012Ik heb niets tegen deze trend, want groter zie ik het niet, en het hebben van interactieve lessen is alleen maar leuker. Maar leert de leerling er nou werkelijk meer door dan door middel van een boek?
Op dit moment is er nog niet veel soeps te krijgen voor opleidingen maar daar komt wel verandering in. Nee je gaat er niet sneller of beter door leren maar miss. kan het wel je studie makkelijker maken.
Kijk in de Mac App Store.http://itunes.apple.com/nl/app/mental-case-the-study-app/id402688205?mt=12
Stel je bent aan het luisteren naar een leerkracht en je hebt zo'n app openstaan dan kun je wel heel snel notitie toevoegen aan de hand van plaatjes, stel je hebt dan ook nog eens je boek digitaal dan kun je heel eenvoudig copy-/paste wat tekst erbij plaatsen en daarna een soort memory spelen aan de hand van toekomstige vragen die je gaat krijgen in je proefwerk.
Slimmer zal het je niet maken maar miss. is het wel een betere manier om bepaalde informatie te onthouden.
(Bewerkt door Shmoo om 15:31, 17-08-2012)
En ik zeg helemaal niet dat iPads en computers in het onderwijs niet goed zijn. Ik ben alleen kritisch door naar de resultaten te kijken. Daar waar schoolleidingen nogal eens aan voorbij gaan omdat ze naar overvolle boekentassen kijken en naar wat de jeugd graag wil...
Op school heeft de jeugd eigenlijk niks te willen, ze moeten omdat de overheid doelen bepaalt. Voor deze doelen moeten middelen ingezet worden. Tablets en laptops lijken niet eens middelen maar zijn vaak het doel... En daar gaat men de mist mee in.
Kijk alles valt of staat met de effectiviteit van iets. Zeker op scholen waar de laatste jaren de budgetten onder druk staan daar de overheid ook strenger wordt t.a.v het wederom geld geven aan allerlei onderwijsinstellingen die elk jaar los van het geen zij al krijgen, (onderwijs potje) nog extra komen vragen voor allerlei onvoorziene omstandigheden.
Als iPads een meerwaarde hebben tov het geen men al momenteel op school gebruikt ( vaak desktops van Dell)m.a.w.in onderhoud en gebruik een wezenlijk verschilmaken dan heeft het zeker nut. Het maar aanschaffenomdat het moderner en ruimte besparend is,is mi zondevan het geld te meer ik uit eerste hand weet dat men opscholen op directie niveau ook heel vaak de redeneringtoepast: " ik moet mijn potje van dit jaar opmaken " wilik volgend jaar weer mijn deel krijgen. Klinkt raar maaris echt zo. En anders nemen de brugklassers toch huneigen iPad mee van huis? Tegenwoordig zie ik al 10 of11 jarigen met een iPhone rondlopen...
Van mijn twee VO kinderen in A'dam krijg ik ook soortgelijk signalen. Bovendien is het gedoe om (merk) kleding zo jaren tachtig. Het leeft niet meer, is mijn inschatting.
Geen uniform (ik moet er niet aan dénken), wel een iPad!
markof on 10:13, 18-Aug-2012En anders nemen de brugklassers toch huneigen iPad mee van huis? Tegenwoordig zie ik al 10 of11 jarigen met een iPhone rondlopen...
Je hebt een aantal goede punten, maar die laatste slaat mijns inziens nergens op. Ik durf te wedden dat bij lange na niet ieder gezin met bijvoorbeeld twee schoolgaande kinderen zomaar ff iPads kan aanschaffen. Er zullen beslist rijke ouders zijn, maar een groot deel niet.
En als je ouders ervan gaat overtuigen dat ze een iPad moeten aanschaffen als deel van het 'boekenpakket' moet het ook waarde hebben. Dus dat een deel van de boeken als iBook beschikbaar zijn, of dat de grafische rekenmachine als App beschikbaar is. Of dat er tentamens op de iPad worden afgenomen.
Zoals Robert al liet weten kan een iPad of andere gadget in het onderwijs beslitst meerwaarde hebben. Meerwaarde als in 'geen-hebbeding-maar-we-doen-er-iets-mee'. Míts goed aangepakt, en daar schort het meestal. Zoals Markof zei schaft directie dit soort zaken aan om de verkeerde redenen. Persoonlijk denk ik dat die redenen zijn om trendy en hip te zijn, en de uitstraling te hebben van 'die school met de iPads'.
Nielzzz om 21:31, 18-08-2012Míts goed aangepakt, en daar schort het meestal. Zoals Markof zei schaft directie dit soort zaken aan om de verkeerde redenen. Persoonlijk denk ik dat die redenen zijn om trendy en hip te zijn, en de uitstraling te hebben van 'die school met de iPads'.
En waarop baseer je dat?
Ik lees in het artikeltje: "Een aantal vakdocenten heeft al vakinhoud voor de iPad ontwikkeld en het is de bedoeling dat dit in de toekomst toeneemt." Klinkt mij in de oren alsof het wel iets meer is dan om alleen maar trendy en hip te zijn.
Dus wellicht ietwat kort door de bocht zeg ik dat directies in hun tijd graag iets willen bereiken, dus waarom niet de school hip en trendy laten zijn met fancy iPads (of nieuwbouw of digiborden).
Ik wil ook niet iedere school en iedere directie over één kam scheren. Implementatie van nieuwe technologie kan heel goed gaan. Volgens mij is er hier op MacFreak een stukje voorbij gekomen over een stel ambtenaren die overstapte naar tablets tijdens vergaderingen. De strekking van dat verhaal was dat de ambtenaren met iPads erg tevreden en die met andere merken niet. Maar de implentatie van iPads was erg succesvol en had meerwaarde. Dat kan ook op scholen gebeuren, nogmaals, als men het goed aanpakt.
edit: de school uit het eerste bericht pakt het wellicht goed aan Robert, wat jij zei. Maar ik ging meer in op de algemene discussie. Punten voor het Dominicus College!
(Edited by Nielzzz at 22:34, 18-Aug-2012)
Gelukkig corrigeer je dat in de edit, maar dit is de manier dat het juist vaak op een forum uit de hand loopt (schrijf ik met ook een boel ervaring als moderator).
Dus wat mij betreft: leve de nuance..!
zie http://ergoyou.com/onderw_op_m/iPads.html