Heb nog even het stukje dat ik ooit van een super8 site heb gehaald erbij gezocht.
"Benodigd zijn: een dunne vlakke spiegel en een stuk kalk-tekenpapier. (of transparant mat plastic dus)
De spiegel moet recht voor de projector op een afstand van ca. 20 cm worden geplaatst (Plak hem maar op de muur), zodanig dat de projector er onder een hoek van 30 graden naar kijkt. Het van de spiegel terugkaatsende licht laten we vallen op een stuk kalk-tekenpapier. (b.v. vastgezet in borduurringen)
Het geheel wordt zodanig uitgericht dat het projectorbeeld recht en precies in het midden van het kalkpapier wordt geprojecteerd (doorzichtprojectie op ca. 30 cm).
Nu plaatsen we de videocamera (op een statief) recht voor het kalkpapier. Nadat we een proeffilm door de projector hebben laten lopen, waarbij we met de lens van de projector het beeld op het kalkpapier scherp hebben gesteld, kunnen we beginnen met opnemen. De Autofocus van de camera houdt het beeld op het vlak van het kalkpapier gefocusseerd en neemt het beeld dus altijd scherp op. E.e.a. geldt natuurlijk ook voor het opnemen van dia's.
Heeft u een geluidsfilm en een geluids-projector, dan kan de geluids-uitgang van de projector direct met de camera of opname-recorder worden aangesloten. Neem niet op via de micro-foon(s) van de camera, omdat er dan altijd bijgeluiden uit de opname-kamer bijkomen (ratelen van de projector e.d.)
Gebruik altijd een TV of monitor achter de opname-recorder of camera, omdat u dan kunt controleren of vooral de kleuren goed overkomen. Correctie met de Witbalans-knop op uw camera kan wel eens nodig zijn.
Stomme films worden uiteraard zonder geluid opgenomen. Omdat de camera ook altijd geluid opneemt, is het verstandig de micro-foon(s) van uw camera uit te schakelen. Daartoe plaatst u een losse microfoonplug in de aansluiting voor de extra microfoon op uw camera. Deze schakelt dan de interne camera-microfoon uit. Ook hier geldt, werk op uw gemak. Het uitrichten van projector, spiegel en kalkpapier alsmede het opstellen en uitrichten van de camera vergen enige tijd.
OPMERKING:
Cursisten van de laatst gegeven cursus in Veldhoven, die bovenstaande opstelling maakten met behulp van een digitale camera, ervoeren bij het afspelen van hun opname grote lopende horizontale balken in hun beeld. Dit wees op de door deze camera's niet meer onderdrukte verschil-frequentie tussen de smalfilm-snelheid, (18 of 24 beelden op seconde) en het televisiesignaal (25 beelden per seconde), van resp. 7 en 1 Herz, welke meer dan hinderlijk door deze camera's werd weergegeven. Dit betekent, dat voor bovenstaande opstelling het gebruik van een digitale camera moet worden ontraden. Voor het opnemen van dia's bestaan de vermelde bezwaren niet en kan de opstelling met gerust hart worden toegepast."
Denk er aan dat je dus heel snel de struktuur van het papier ziet op deze afstand!
En dat van die interferentie met digitale camera's klopt ook. Ik heb het toen met een analoge videocamera die niet meer zelf kon opnemen gedaan. Dus toen rechtsreeks op een VHS aangesloten.
Misschien heb nog wat aan deze tip als je ook interferentie hebt...
Dus prutsen, prutesen, prutsen maar het kost bijna niets...