Op deze site:http://www.camcorderinfo.com/vindt je veel (engelstalige) informatie over de camera's en hun kwaliteiten. Absolute topper (prijs/ beeldkwaliteit) is nog steeds de Canon (HV20 of HV30). Niet de meest compacte maar toch nog uiterst hanteerbaar en lichtgewicht. Blijft overigens een kwestie van afwegen/smaak:Camera kwaliteit/beeldkwaliteit/point en shoot of veel keuze vrijheid/ supercompact of compact etc.
Ik werk zelf sinds een klein jaar met de Canon HV20. De beeldkwaliteit is subliem, evenals de bediening en de instellingsmogelijkheden. Geen binnenzak camera, maar toch nog heel compact en licht hanteerbaar met een uitstekende optische beeldstabilsatie. (die je bij compacte en lichtgewichtcamera's ook wel nodig hebt).Succes met kiezenMacGB
Voor het overige helemaal eens met de vorige schrijver: De DV20 (DV30) staat nog steeds in prijs/(beeld-)kwaliteitverhouding op eenzame hoogte, aldus ook hier een tevreden HV20 gebruiker.
Gebruikerservaringen met de HV20 vind je ondermeer op dit (internationale) HV20 forum.
Hoe schrijf je die beelden terug naar DV vanuit iMovie '08? Ik meende dat dit niet meer mogelijk was, in iMovie '06 kan dit wel.
Overigens doe ik het in de praktijk meestal met FCE. Ik gebruik iMovie als 'voorportaal' voor FCE en daar doe ik (inderdaad) de 'Final Cut'. Wanneer je trouwens de 'developer tools' installeert, kun je vanaf de developer site ook een FireWire SDK downloaden. Daar zit een app bij waarmee je rechtstreeks vanaf de camera kunt lezen en er ook weer naar toe kunt schrijven.
Op basis van een shoot-out tussen deze Sony en de HV20 op deze site (de shoot-out is helaas niet meer on-line), heb ik voor de HV20 gekozen.
Camcorder.info heeft ook een shoot-out van 4 vergelijkbare camera's: de Canon HV20, de Panasonic SD1, JVC HD7 en de Sony.
Van de HV20 is er inmiddels een opvolger, de HV30, met dezelfde beeldkwaliteit en iets meer features.Saillant detail: ik heb een keer een aan een video-professional footage laten zien van zowel de HV20 en de veel duurdere HX A1 en hij kon het verschil niet zien.
De laatste is de meest recente. Je vindt van al deze camera's reviews op de eerder door mij aangegeven site. Let op: tussen de HC5E en HC7E zitten best belangrijke verschillen (afhankelijk van wat je er mee wil doen) De spec's van de HC9E heb ik nog niet bekeken. Let goed op wat de camera in "low-Light" doet, en of er een optische stabilisatie aanwezig is.
Nadeel van de Sony's vindt ik persoonlijk het werken via een touch screen. Je kunt een aantal (veel voorkomende) instellingen niet direct benaderen maar moet via een functiemenu en het touch screen instellingen wijzigen, dat betekent dat je op dat moment het filmen onderbreekt. Om maar niet te praten over vingerafdrukken op het scherm die de weergave kwaliteit (vooral bij bepaalde lichtomstandigheden) nadelig beinvloeden.Als je veel gaat filmen is een viewfinder (dus niet alleen een LCD-scherm), direct bediening buiten het LCD -scherm om (belichtingscompensatie, scherpstelling/ geluidsnivo etc.) en een aparte microfoon ingang wel belangrijk. De viewfinder is belangrijk als je bij veel (zon)licht filmt. Op een LCD valt dan onvoldoende te ontdekken.
Ook een functie als "pass-through" om b.v je camera als Digitale converter te gebruiken (om b.v. oude videobanden naar je Mac te converteren via de camera) kan handig zijn.
Er is veel te ontdekken in deze wereld. Vindt je effecten en overgangen erg belangrijk (Doe ik wel op mijn Mac), of vindt je bruikbaarheid en flexibiliteit voor eigen instellingen (dan heb ik het over sluitertijden, diafragma, witbalans e.d.) belangrijk. Gaat geluid belangrijk worden dan is een externe microfoon ingang absoluut belangrijk enz. enz.
Er zijn natuurlijk honderden mensen blij met Sony het zijn goede camera's maar ik zou er niet mee kunnen (willen) werken.
Let wel ik schrijf dit allemaal niet om je te ontmoedigen, maar heb ontdekt dat veel "voorlichters/verkopers" nauwelijks weten waar ze over praten, kennen het verschil niet eens tussen AVCHD en Full HD en het blijft natuurlijk een hele investering.
My 2 centsMacGB
Overigens je computer zou goed in staat moeten zijn om met AVCHD te werken.
(Bewerkt door MacGB om 19:53, 9-03-2008)
Wat ik wel van belang vind, is de geluidskwaliteit van gesproken woord. Bieden de genoemde modellen de mogelijkheid om een professionele richtmicrofoon (bijv. van Shure) te monteren?
(Bewerkt door MacSea om 23:37, 9-03-2008)
The HDR-HC9 also includes a headphone jack, which will work great coupled with a nice boom mic.
Ook de HV20 (en volgens mij de HV30) hebben microfoon ingang en koptelefoon uitgang. Het zijn wel minjacket verbindingen (Bij de Sony ook). XLR's vindt je alleen op de pro-camera's.Er bestaan goede richtmicrofoon's met minijacket. Ook is er apparatuur (of verloopkabeltje) om van xlr naar minijacket te komen.
De ingebouwde camera microfoons laten altijd wat motor/electronica ruis door. In absolute stilte is dat storend, in ander omstandigheden laat zich dat wel uitfilteren (Met FCE/Soundrack of garageband) tot een accetabel nivo (alleen een zeer getrainet oor zal dat nog kunnen waarnemen.
Het HV20 forum heeft een speciale audio sectie. Lees je veel van de (on)mogelijkheden.
Overigens ook bij de Canon kun je uiteraard niet alles direct instellen. M.a.w. ook hier lopen een aantal instellingen via een menu. De directbenaderbare instellingen: geluid, belichtingscompensatie en de (over)belichtings info en scherpstel ondersteuning is. Daarnaast natuurlijk handmatig scherpstellen (knop op de body) en backlight compensatie, lamp aan/uit eveneens via directbenaderbare knoppen.
MacGB
Alle Mac-video programma's zetten het geimporteerde materiaal om naar Apples Intermediate codec, om probleemloos en lossless te kunnen editen. Voor sterk gecomprimeerd materiaal (ADVHC) duurt dat dus langer dan voor HDV. Bovendien wordt je gecomprimeerd bestand hierdoor veel groter (er wordt allerlei ontbrekende data gegenereerd) en hoe dan ook minder in kwaliteit. (op je LCD en TV mogelijk nauwelijks zichtbaar, alhoewel ik nu al de artifacts bij snelle beweging van HDV soms storend vindt, kies dan nog wel eens voor SD, die ook bij Canon nog steeds van uitmuntende kwaliteit is)) terugschrijven naar AVCHD is voor zover ik weet niet mogelijk.
Het schijnt idd zo te zijn dat met het verhogen van de bitrate van 8 naar 17 !!, Canon ook in het ADVHC domein opnieuw de "lead" neemt. Blijft dan dus een kwestie van smaak en hoe je uiteindelijk je filmmateriaal wilt gebruiken.Ik heb een jaartje terug in ieder geval besloten niet op de ADVHC ontwikkelingen te wachten. (Defecte camera, PPC-computers etc.) maar voor DV-tape te gaan.Als ik nu zou moeten kiezen zou het weer tape worden of (met inlevering van wat beeldkwaliteit) zou ik voor SD-kaart gaan (niet voor HD). Maar dan wel wachten op de Canon-techniek.Let wel op of Mac de HD-versies ondersteunt, dat wisselt per merk camera.
http://ibood.com/site/nl/ibood.php