Wat je ook kiest, je levert altijd in op kwaliteit. Alleen moet je nu kijken wat het minste pijn doet en welke middelen je ter beschikking staan.
De letterbox optie is denk ik de meest voor de hand liggende oplossing en ook de goedkoopste. Je zult in ieder geval op deze manier het minste, tot geen verschil zien tussen beide camera's.
Toch wil ik de andere oplossing zeker niet uitsluiten. Vanzelfsprekend ga je er op 1 camera in kwaliteit op achteruit. Nu heb ik zelf vorig jaar een productie gedaan met diverse soorten formaten dwars door elkaar heen (digi, dv, dvcam, mini dv) en met verschillende beeldformaten (16:9 en 4:3). We gebruikten namelijk zogenaamde vingercameraatjes en die kunnen alleen weer in 4:3. De hele productie is uiteindelijk 16:9 anamorph afgewerkt. Het kwaliteits verlies bij sommig materiaal door rescaling, maar ook de onderlinge kwaliteit tussen de verschillende formaten viel uiteindelijk ook reuze mee. De truuk zat 'm in een professionele kleurcorrectie. Dus niet de kleurcorrectiemogelijkheden die je hebt in FCP of op de AVID, maar op een high end set zoals de Da Vinci. De collergrader wist al het materiaal mooi naar elkaar toe te trekken. Niet alleen door kleurcorrectie of deel-kleurcorrectie, maar ook door te spelen met contrast, verzadiging, contour, et cetera. Nadeel: kost wel een paar centen.
Kortom, als je opdrachtgever toch perse 16:9 anamorph wil, kan dat, maar daar moet je dan wel even de juiste spullen voor gebruiken. Ciris in Hilversum kan dit of Valkieser in Amsterdam.
Succes er mee.
(Bewerkt door iWilco om 21:24, 13-07-2005)
(Bewerkt door iWilco om 21:29, 13-07-2005)