geplaatst door: MFrein
Kent iemand een stappenplan voor kleurcorrectie voor video?

Ik gebruik Final Cut Express en heb wel wat ervaring met de color corrector (de 2 bollen) maar wat is nu een goede volgorde/werkwijze om bv een stuk video dat bv onderbelicht is, of 's avonds is gefilmd toch goed (toonbaarder) te krijgen? Daarmee bedoel ik dat het contrast beter wordt (door het weinig licht veel gain gebruikt), weinig kleur (ik hou juist van verzadigde kleuren).
Gelukkig zit er nog wel wat kleur en tekening in het videomateriaal.

Wat ik dus tot nu toe doe is contrast en saturation opdraaien maar ik ben zo benieuwd of er nog een stap is die voor betere resultaten zorgt (naast een filmlamp maar dat was nu niet mogelijk)? Bv levels, zwart waarde veranderen (al weet ik niet of dat kan) of iets anders?

In de manual van de software staan wel alle effecten beschreven maar niet de volgorde en goede combinaties

Is er uberhaupt ergens een goede (& bondige) tutorial over kleurcorrectie ergens te downloaden?

Stappenplan kleurcorrectie Final Cut (Express HD)
14 januari 2006 - 15:40    reactie #1
geplaatst door: oogappel
Er is niet echt een standaard stappen plan voor kleur correctie en beeldnabewerking.
Elke situatie vraagt weer om een andere eigen aanpak. Spelen met contrast en brightness
is inderdaad een goeie, levels (rgb) en saturation aanpassen werkt ook altijd.

Maar zoals je zelf waarschijnlijk al zal weten is voorkomen beter dan genezen. Als je
informatie slecht is, in jouw geval te donker, wordt het zeer moeilijk om het in de 'mix'
beter te krijgen zonder kwaliteitsverlies.

Stappenplan kleurcorrectie Final Cut (Express HD)
14 januari 2006 - 17:18    reactie #2
geplaatst door: Liam
Wat ik doe is eigenlijk hetzelfde als in het levels filter in Photoshop: breng de wit en zwart sliders grofweg naar de grenzen van de curve en pas het gamma aan. Dat doe ik dan wel met het Color Corection filter, maar de werking is hetzelfde. Bij video moet je wel rekening houden met eventuele zwarte banden naast het eigenlijke beeld; die moet je herkennen in het histogram en buiten beschouwing laten.
Ik hou constant het histogram en de Waveform Monitor in de gaten, die laatste heb ik meestal op saturation staan. Als je de WfM naast het beeld bekijkt kun je vaak al zien welke schuifjes verder open of dicht moeten. Vooral de tweede slider, die van het gamma ofwel de mids, heeft vaak het effect alsof je achteraf het licht aan doet, natuurlijk in combinatie met het wit en ook het zwart.
De linker kleurencirkel voor het balanceren gebruik ik veel, de rechter bijna nooit. Wat ik ook handig vind is het pipetje rechts naast de sliders, je kunt er een bepaalde kleur mee in het geheugen zetten en zo matchen met takes die met ander licht zijn opgenomen, heel handig als er steeds een wolkje voor de zon komt.
Om te voorkomen dat vlakken die toch al te licht zijn helemaal uitgebeten raken, zoals bij een onderbelicht persoon voor een te lichte achtergrond, doe ik er soms nog een extra Broadcast Safe filter bij, maar als er te veel vervlakking optreed kan het mooier zijn om het maar weer uit te schakelen..
Maar, zoals Oogappel al schreef, er is niet echt een stappenplan. Het kan zijn dat ik bij een volgend shot precies andersom werk. Het wordt pas moeilijk als een lopend persoon verschillende lichtbronnen passeert, van buiten naar binnen en dan nog langs een raam zodat er aan twee kanten ander licht is. Daar kan het drieweg CCF soms uitkomst bieden. Ook hier geld weer: je moet het gewoon veel doen om er routine in op te bouwen.

(Bewerkt door Liam om 17:22, 14-01-2006)

Stappenplan kleurcorrectie Final Cut (Express HD)
14 januari 2006 - 18:07    reactie #3
geplaatst door: MFrein
Dank je voor de tips, maar nu heb ik Final Cut Express en geen Pro en (zo ver ik weet) heb ik geen wave form monitor.
Is er een mogelijkheid om toch die beeld informatie te krijgen zonder die monitor?
Stappenplan kleurcorrectie Final Cut (Express HD)
14 januari 2006 - 21:58    reactie #4
geplaatst door: Liam
Sorry, dat wist ik niet, ik gebruik al langere tijd uitsluitend de pro-versie.
Het is trouwens zo dat de visuele controle bij mij toch altijd de doorslag geeft. De waveform monitor en het histogram zijn uiteraard handige hulpmiddelen om te zien wat de technische consequenties van je correcties zijn, maar ik ben er niet bang voor om zo nodig het wit te oversturen of het zwart boven de grenswaarde te houden. Zolang je niet voor de omroep werkt hoef je je geen zorgen te maken over Broadcast Safe en als de output bedoeld is voor het web dan werk ik sowieso iets te licht omdat 99% van alle PC-monitoren het beeld te donker weergeeft. Een wat zachtere weergave is dan vaak een goede keuze.
Stappenplan kleurcorrectie Final Cut (Express HD)
14 januari 2006 - 22:08    reactie #5
geplaatst door: MFrein
Het is een opdrachtfilm, vooral bedoeld om via DVD te verspreiden (voor thuisgebruik en bedrijfspresentaties via een beamer) en waarschijnlijk ook om via de (regionale) omroep te vertonen.

Nu heeft de film een "straatfotografische" stijl (er zitten hier en daar ook bewust schommelende camerabewegingen in de montage en bijna alles is met natuurlijk licht gefilmd. Dus het beeld hoeft niet perfect te zijn (qua uitlichting) zolang het maar wel pakt/boeit. Sommige beelden zijn echter te donker en die wil ik dan ook kleurcorrigeren.

Stappenplan kleurcorrectie Final Cut (Express HD)
14 januari 2006 - 22:29    reactie #6
geplaatst door: Liam
Als ik jou was zou ik er gewoon aan beginnen met het color corection filter. Daarin kun je eigenlijk alles, d.w.z. dat wat je met b.v. het contrast-of brightnes-filter kunt net zo makkelijk gaat.
In jouw geval is het waarschijnlijk belangrijker dat je per scene een constante kleur hebt i.p.v. dat elk shot 100% is. Probeer per scene een goed gemiddelde te vinden en maak vooral gebruik van de copieerfunctie van het filter, zoals één of twee vooruit of van de vorige.
Met de lokale omroep kun je overleggen tot welke grenswaarde je in het wit mag gaan. Overigens is het zo dat vooral hele oude tv's gingen brommen als het wit overstuurd was, ik denk niet dat er daar nog veel van over zijn. Beamers worden aangestuurd door computers en die hebben niet zo'n probleem met het wit.
Gewoon beginnen, als je al doende nog vragen hebt zul je hier ongetwijfeld antwoord kunnen krijgen (in de hoop dat de verschillen tussen Expres en Pro niet al te groot zijn).
Stappenplan kleurcorrectie Final Cut (Express HD)
14 januari 2006 - 22:31    reactie #7
geplaatst door: oogappel
Als je inderdaad nog wat vragen en adviezen nodig hebt zou je eventueel een image
capture hier op het forum kunnen plaatsen zodat we wat goeie tips kunnen geven wat
betreft dat specifieke shot dan.
Stappenplan kleurcorrectie Final Cut (Express HD)
18 januari 2006 - 17:02    reactie #8
geplaatst door: MFrein
Ik zit qua kleurcorrectie bv met zulke beelden, weinig kleur, beetje 'plat' en net of er een rook of mist hangt. Sommige straatbeelden hebben dat ook.
Hoe zijn dit soort beelden in Final Cut EXpress HD verzadigder en levendiger/ 'rijker' te krijgen zonder dat de kwaliteit veel inboet?

zie voor een afbeelding
http://www.vuursteen.com/prik.jpg
ivm herkenbaarheid roze vlak geplaatst

Stappenplan kleurcorrectie Final Cut (Express HD)
19 januari 2006 - 20:46    reactie #9
geplaatst door: Liam
Het eerste wat opvalt is de overbelichting op o.a. de arm en de oververzadiging in het geel op de buik. Als je het wit wat terugneemt en het zwart wat dieper maakt, kun je vervolgens de middenpartijen wat verhelderen. Het linkerkleurwiel laat een lichte correctie richting kunstlicht zien; of je op het papiertje op de houten kastdeur balanceert of op de kast achter de persoon maakt niet zoveel uit.
Mijn grijze vlak is daardoor wat warmer geworden./Users/"user"/Desktop/kleurwieltjes.tiff
Als je echter kiest voor de blauwzweem op de papieren op tafel of op de weerschijn op het zwarte plastic geeft dat een heel ander resultaat, waarmee ik maar wil zeggen dat daar dus blauwer licht op valt en dat het soms even zoeken is naar het juiste 'wit'. Balanceren op de overbelichte delen van het papier heeft geen zin, want daar zit geen kleurinfo meer in. 'Witten' kan ook ook heel goed op grijs en zelfs op bijna zwart, zolang de drie kleurkanalen niet aan de uiterste grens zitten./Users/"user"/Desktop/verzadiging.tiff
In het saturation-plaatje zul je zien dat ik om te beginnen het rode vlak heb vervangen door een grijs, waardoor het linkerdeel niet meer wordt overheerst door het rood; er is nu nog maar een smalle balk te zien daar waar het grijs zit. Met het terugnemen van het wit heb ik dat teruggebracht tot plm onder de bovengrens en door het verlagen van het zwart heb ik die waarden naar de ondergrens gebracht. Omdat het midden daardoor te donker werd heb ik dat wat opgetild.
Ik pretendeer niet dat ik hiermee het perfecte plaatje heb afgeleverd, maar uitgaande van je vraag hoe met deze materie te werken is dit een goed begin. Zoals ik eerder al schreef ben ik er niet bang voor om soms boven of onder de maximale waarden te gaan, maar volgens de regeltjes zou je min of meer mijn plaatjes moeten volgen. Daarbuiten is een videobeeld altijd onderdeel van een heleboel beelden die ook weer deel uitmaken van een scene; de overall-correctie voor de scene neemt vaak veel meer tijd in beslag dan de paar minuten die ik met jouw plaatje heb gestoeid.
Overigens, ik had het over oververzadiging in het geel; dat kun je makkelijk checken als je Vieuw/Range Check/Excess Chroma inschakelt. Speel maar eens met de mid-slider, dan zie je al snel wat de verkeerde kant is.
Succes met je project.

(Bewerkt door Liam om 21:03, 19-01-2006)

Stappenplan kleurcorrectie Final Cut (Express HD)
19 januari 2006 - 20:48    reactie #10
geplaatst door: Liam
Shit, ik had twee plaatjes er in gesleept! Hoe krijg je zo gauw een plaatje op dit forum (heb ik nooit gedaan zeker)  Poging twee/Users/wbw/Desktop/verzadiging.tiff

Edit: MFrein, als het me niet lukt wil ik je die plaatjes wel mailen. Sorry voor mijn onbenul over de werking van dit forum  :confused:

(Bewerkt door Liam om 20:52, 19-01-2006)

Stappenplan kleurcorrectie Final Cut (Express HD)
19 januari 2006 - 21:01    reactie #11
geplaatst door: Liam
"Dit kunt u bijvoorbeeld doen door kan een link te plaatsen naar een afbeelding op een publiek toegankelijke web server, bvb. http://www.uwprovider.nl/mijn-foto.gif. Let op!!! Het is niet mogelijk om te linken naar afbeeldingen opgeslagen op uw eigen computer"

Sorry, maar daar heb ik even geen zin in, ik heb dat misschien ook niet..
Als je me via een PB'tje een mailadres geeft stuur ik de plaatjes op en kan alleen jij er mogelijk voordeel van hebben.