Wie weet raad? Werk met een IMac G 4 800 met 256 RAM en 80 Gh harde schijf. Harde schijfruimte is nog ruim voldoende (nog 50 Gh over), kan het in het RAM geheugen liggen?
Als dat het probleem niet is: Hoe is de dvd opgebouwd (iMovie , FCP ? export)
Inderdaad, nog zo groen als gras v.w.b. de Mac en haar systemen. Oh ja, heb 't op de Loewe TV bekeken via Loewe DVD speler, hetwelk anders geen problemen geeft. Maar punt is dus dat de kwaliteit ten opzichte van rechtstreekse aansluiting van de DV-camaera op de TV perfect is, en deze DVD dus tegenvalt. Zou m.i. niet moeten bij digitale bewerking.
Bij professioneel gemaakte topkwaliteit DVD's (uit Hollywood etc.) wordt voor compressie gebruikt gemaakt van hardware, terwijl zowel iDVD als DVDSP softwarematig comprimeert, wat een minder goede kwaliteit oplevert. Hardwarematige compressie is echter voor de consument onbetaalbaar (vele tienduizenden euro's). Ook het originele bronmateriaal (Betamax DV) is beter ten opzichte van mini-DV die op digitale camera's voor consumenten wordt gehanteerd.
Botttom line: je kunt op een iMac G4 met superdrive en iDVD onmogelijk dezelfde kwaliteit DVD's verwachten als DVD's die gemaakt zijn met tonnen kostende apparatuur. Hoe beter de afspeelapparatuur (zoals Loewe), hoe beter je dat ziet. TIP: bewaar je originele mini-DV tapes aangezien de kwaliteit in de toekomst ongetwijfeld zal verbeteren.
Overigens: FCP betekent Final Cut Pro (professionele alternatief op iMovie). Het is mogelijk dat de output hiervan beter is dan iMovie. Final Cut Express (FCE) is de betaalbare consumentenversie van FCP. Je zou kunnen overwegen hierop over te stappen. Het gebruik is echter minder makkelijk dan iMovie, maar de editmogelijkheden zijn veel groter. Volledig compatible met iDVD en DVDSP. Voor de serieuze/veeleisende hobbyist. Informatie over FCP/FCE/DVDSP vind je op de Apple-site.
Een lang verhaal waar je hopelijk wat aan hebt.
(Bewerkt door YoramIH om 4:22, 22-06-2003)
Welke Mac gebruik je en hoeveel RAM heb je geïnstalleerd? En wat is de versie van QuickTime op je computer?
(Bewerkt door YoramIH om 9:42, 22-06-2003)
Alle reclameuitingen ten spijt, digitale videobewerking zonder kwaliteitverlies is dus NIET mogelijk voor de gemiddelde consument. Zonder nu erg flauw te doen, maar dan worden we toch belazerd door de computer-aanbieders incl. Apple. Ik ben er toch daadwerkelijk vanuit gegaan dat de kwaliteit van m'n DV opname onaangetast op een DVD gebrand kon worden, dus ben ik er weer ingelopen.Of overdrijf ik nou.Zeg nou zelf, zo'n enigszins schokkerig beeld is niet toonbaar, niet aan een ander maar ik wil er ook zelf niet naar kijken.
Als ik nu het geheel na montage in iMovie terugschrijf naar een DV band, wat zou dan het resultaat zijn?
Uitleg van YoramIH erg duidelijk, waarvoor dank.
P.S. De hoeveelheid ram hoort niet uit te maken voor het uiteindelijke dvd conversie proces. Het is genoeg of te weinig en indien te weinig gebeurd er gewoon niets. Een dvd conversie is een wiskundige formule en 1+1 blijft 2. Met of zonder ram.
(Bewerkt door sandor om 10:54, 22-06-2003)
Logimac, DVD's gemaakt met iDVD horen niet schokkerig te zijn. Ik heb dat probleem althans niet. De DVD hoort presentabel te zijn, maar geen Hollywood-kwaliteit. Schokt het ook als je je DVD-R op je Mac afpeelt?
YoramIH: Ook het originele bronmateriaal (Betamax DV) is beter ten opzichte van mini-DV die op digitale camera's voor consumenten wordt gehanteerd.
Betamax DV? Bestaat niet. Betamax is het ten ziele gegaande medium wat iets beter was dan VHS. Wat jij bedoeld is waarschijnlijk Digital Betacam, Betacam SP of Betacam SX.
@ logicmac:Idd. zals al aangegeven ligt het schokkerigheid niet aan je materiaal, je computer, maar waarschijnlijk aan imovie of idvd. Zelf gebruik ik idvd wel eens uit gemak (als ik geen zin heb om veel tijd te steken in DVD SP), en dan is het resultaat altijd prima. Het klinkt misschien stom, maar probeer eens de boel te herinstalleren of de voorkeuren weg te gooien.
oogappel om 13:11, 22-06-2003OFTOPICBetamax DV? Bestaat niet. Betamax is het ten ziele gegaande medium wat iets beter was dan VHS. Wat jij bedoeld is waarschijnlijk Digital Betacam, Betacam SP of Betacam SX.
Inderdaad, dat bedoelde ik.
Wie weet komt er wel een DVD Studio Express in navolging van Final Cut...
Ik zou er toch nog maar een nieuw iMovie/iDVD-project aan spenderen voor je alles weer weg doet. Nogmaals, mijn ervaringen zowel met iDVD als DVD SP (in combinatie met iMovie) zijn positief!
Ik heb nu zo'n twintig DVD's gemaakt - zowel van DV-materiaal, als van oude video-opnamen via de DAC-100 - en ik kan niet anders zeggen dan dat ik zeer tevreden ben.
De kwaliteit is absoluut veel beter dan dat ik van DV naar Video moest monteren.Mijn video-amateur-ogen zien echt geen verschil tussen mijn DV-opnamen en de uiteindelijke DVD.
Kortom: het apparaat doet wat de fabrikant/dealer belooft dat 'ie zou moeten doen en er gaat toch echt wat fout bij jouw montages van DV naar DVD.
Kan het probleem niet gezocht worden in je videocamera?
Overigens, die tip over ntsc/pal is een goede. Daar had ik nog niet aan gedacht. Voor alle duidelijkheid: in Europa gebruiken we PAL. In de VS NTSC.
Verder heb je natuurlijk gelijk: iDVD hoort een schokvrij resultaat op te leveren, mits je Apple DVD-R's en een door Apple aanbevolen player gebruikt (in jouw geval de DVD player van je Mac). Zodra je echter afwijkt van deze specificaties wordt het helaas Wild West.
Een groot misverstand - dat door de DVD industrie in stand wordt gehouden - is dat DVD 'beter' zou zijn of tenminste geen kwaliteitsverlies oplevert. Beter (en houdbaarder) dan VHS misschien, maar nooit beter dan of gelijkwaardig aan het originele materiaal. Compressie gaat altijd gepaard met kwaliteitsverlies. Uncompressed video beslaat ongeveer 96 GB/uur, DV-video 10 GB/uur en de voor DVD gebruikte MPEG-compressie (al naar gelang de codec) slechts 2-4 GB/uur. Er valt dus heel wat informatie weg. Dit verlies aan beeldinformatie wordt door allerlei truucjes weer opgevangen, zodat het niet echt opvalt. Een geoefend oog ziet echter ook bij dure 'Hollywood' DVD's het verschil met de bioscoop versie (bijv. 'blokjes' bij een 'fade to black'). Ook zul je teleurgesteld worden als je zelf opgenomen materiaal met snelle actie (bijv. een voetbalwedstrijd) via iMovie en iDVD op DVD zet, omdat de kwaliteit van Apple's Quicktime MGEG-encoder eerder matig is. Gelukkig is 'Compressor' (de nieuw ontwikkelde MPEG-encoder van het pas verschenen Final Cut Pro 4) absoluut geweldig (ben hem net aan het testen), en het valt te hopen dat Apple's consumer software binnenkort daarvan zal profiteren....
Allemaal bendankt voor de vele input, weet nu een heleboel meer.
Ik maak zelf ook DVD's met o.a Final Cut Pro en iDVD of DVD Studio Pro. De kwaliteit bevalt mij heel erg goed. Wat behalve de technische kwaliteit meespeelt is natuurlijk ook de manier waarop je opneemt, o.a. belichting. Shots die tegen het overbelichte aanzitten (vooral met veel zon) zijn bij compressie nogal kritisch. En als er dan ook nog veel bewogen wordt met de camera, dan wordt het helemaal kritisch. Belicht je echter goed (bij zon kan 1 stop onderbelichten helemaal geen kwaad) en houd je rekening met beweging, dan moet het goed komen.
En het maakt natuurlijk heel erg uit of je je DVD terugkijkt op je Mac of op je TV. Je TV heeft per definitie minder beeldlijnen (eigenlijk kwalitief lager dan je Mac). Daarom zal je DV materiaal op je Mac altijd tegenvallen.
(Bewerkt door sandor om 14:52, 23-06-2003)