Kwaliteit gebrande iDVD
21 juni 2003 - 13:54   
geplaatst door: Logimac
M'n eesrte iDVD gebrand. Kwaliteit valt tegen. Kwaliteit van de beelden rechtstreeks vanuit de DV-camera op de TV zijn uitstekend. De iDVD levert toch enigszins schokkerige beelden, zeker daar waar er sprake is van camerabeweging. Ook de trilling in beeld van bijvoorbeeld de bakstenen van een huis, (vergelijkbaar met het streepjesoverhemd van de nieuwslezer op het journaal) is op de oorspronkelijke DV niet waarneembaar. Kleur is ook niet helemaal goed, gewoon teveel kleur.

Wie weet raad? Werk met een IMac G 4 800 met 256 RAM en 80 Gh harde schijf. Harde schijfruimte is nog ruim voldoende (nog 50 Gh over), kan het in het RAM geheugen liggen?

Kwaliteit gebrande iDVD
21 juni 2003 - 15:51    reactie #1
geplaatst door: Michiel
Bekijk je het zaakje op de mac of op je tv?
Heb zelf gemerkt dat het op TV er een stuk beter uitziet.

Als dat het probleem niet is: Hoe is de dvd opgebouwd (iMovie , FCP ? export)

Kwaliteit gebrande iDVD
22 juni 2003 - 00:28    reactie #2
geplaatst door: Logimac
Oeps, niet van die moeilijke vragen. Heb de DVD gemaakt vanuit iMovie, dus eerst de fims gekopieerd vanuit de DV-camaera naar iMovie, hier het nodige knip- en plakwerk verricht, vervolgens geexporteerd naar iDVD en vandaaruit gebrand. Wat je met FCP bedoeld is me niet duidelijk.

Inderdaad, nog zo groen als gras v.w.b. de Mac en haar systemen.
Oh ja, heb 't op de Loewe TV bekeken via Loewe DVD speler, hetwelk anders geen problemen geeft. Maar punt is dus dat de kwaliteit ten opzichte van rechtstreekse aansluiting van de DV-camaera op de TV perfect is, en deze DVD dus tegenvalt. Zou m.i. niet moeten bij digitale bewerking.

Kwaliteit gebrande iDVD
22 juni 2003 - 04:19    reactie #3
geplaatst door: YoramIH
Alle (commerciele en niet-commerciele) DVD's werken met compressie naar MPEG-2. Als je een uur mini-DV importeert naar je HD beslaat dat ongeveer 12 Gb, terwijl een uur op een DVD zo'n 4 Gb in beslag neemt. Het verschil zit 'm in bovengenoemde compressie. Bij DVD Studio Pro (afk. DVDSP), het professionele broertje van iDVD, is het mogelijk de bitrate (bepalend voor de uiteindelijke beeldkwaliteit) handmatig in te stellen. Daarbij kun je voor de hoogste kwaliteit kiezen (9,8 mbps) maar dat kan alleen als ook het geluidsspoor is gecomprimeerd, anders is 8 mbps de maximaal toegestande bitrate. Anders is de totale hoeveelheid informatie die de DVD per seconde moet vrijgeven groter dan waar een DVD-schijf voor is ontworpen. Een dergelijke flexibiliteit ontbreekt bij iDVD. De bitrate bedraagt hier standaard 8 mbps, onafhankelijk of je geluid CD-kwaliteit is of mp3. Overigens zijn ook third-party compressieprogramma's in de handel die misschien een beter resultaat opleveren (niet te gebruiken in combinatie met iDVD).

Bij professioneel gemaakte topkwaliteit DVD's (uit Hollywood etc.) wordt voor compressie gebruikt gemaakt van hardware, terwijl zowel iDVD als DVDSP softwarematig comprimeert, wat een minder goede kwaliteit oplevert. Hardwarematige compressie is echter voor de consument onbetaalbaar (vele tienduizenden euro's). Ook het originele bronmateriaal (Betamax DV) is beter ten opzichte van mini-DV die op digitale camera's voor consumenten wordt gehanteerd.

Botttom line: je kunt op een iMac G4 met superdrive en iDVD onmogelijk dezelfde kwaliteit DVD's verwachten als DVD's die gemaakt zijn met tonnen kostende apparatuur. Hoe beter de afspeelapparatuur (zoals Loewe), hoe beter je dat ziet. TIP: bewaar je originele mini-DV tapes aangezien de kwaliteit in de toekomst ongetwijfeld zal verbeteren.

Overigens: FCP betekent Final Cut Pro (professionele alternatief op iMovie). Het is mogelijk dat de output hiervan beter is dan iMovie. Final Cut Express (FCE) is de betaalbare consumentenversie van FCP. Je zou kunnen overwegen hierop over te stappen. Het gebruik is echter minder makkelijk dan iMovie, maar de editmogelijkheden zijn veel groter. Volledig compatible met iDVD en DVDSP. Voor de serieuze/veeleisende hobbyist. Informatie over FCP/FCE/DVDSP vind je op de Apple-site.

Een lang verhaal waar je hopelijk wat aan hebt.

(Bewerkt door YoramIH om 4:22, 22-06-2003)

Heb je mijn cd's al beluisterd in de iTunes Store? Volg mij op Twitter.
Kwaliteit gebrande iDVD
22 juni 2003 - 08:23    reactie #4
geplaatst door: ageman
Heb zelfde ervaring: filmpje rechtstreeks van camcorder op tv ziet er beter uit, op comp is ie veel schokkeriger
Snap er niets van?? Help...
Ben daarom maar weer overgegaan naar digitale foto...
Kwaliteit gebrande iDVD
22 juni 2003 - 09:41    reactie #5
geplaatst door: YoramIH
Ageman, jouw probleem is een andere. Dat kan te maken hebben met de snelheid van je computer (en/of harde schijf) of de hoeveelheid beschikbare werkgeheugen. Logimac contateerde een verschil in kwaliteit tussen de bron en de uiteindelijke DVD (gemaakt met iDVD), beide op TV bekeken.

Welke Mac gebruik je en hoeveel RAM heb je geïnstalleerd? En wat is de versie van QuickTime op je computer?

(Bewerkt door YoramIH om 9:42, 22-06-2003)

Heb je mijn cd's al beluisterd in de iTunes Store? Volg mij op Twitter.
Kwaliteit gebrande iDVD
22 juni 2003 - 09:58    reactie #6
geplaatst door: ageman
Werk altijd met laatste versie, paar maanden terug, toen ik met de camcorder van een vriend aan het proberen was, met qt 6.2 (denk ik). Verder iMac g4 800 met 512 Mb ram. Had zelf idee dat sony iets doet met antishock correctie en dat dit niet meekomt bij het importeren van de movie in iMovie??
Kwaliteit gebrande iDVD
22 juni 2003 - 10:15    reactie #7
geplaatst door: YoramIH
Tijdens het importeren is het normaal dat de voorvertoning in iMovie schokkerig is. Dat komt doordat het rekenvermogen van je computer prioriteit geeft aan het importeren zelf: het is nogal wat data die je computer per seconde te verstouwen krijgt. Als je na het importeren de filmfragmenten opnieuw afspeelt zou de weergave goed moeten zijn. Heb je dat al geprobeerd?
Heb je mijn cd's al beluisterd in de iTunes Store? Volg mij op Twitter.
Kwaliteit gebrande iDVD
22 juni 2003 - 10:35    reactie #8
geplaatst door: Logimac
Ergo,

Alle reclameuitingen ten spijt, digitale videobewerking zonder kwaliteitverlies is dus NIET mogelijk voor de gemiddelde consument. Zonder nu erg flauw te doen, maar dan worden we toch belazerd door de computer-aanbieders incl. Apple. Ik ben er toch daadwerkelijk vanuit gegaan dat de kwaliteit van m'n DV opname onaangetast op een DVD gebrand kon worden, dus ben ik er weer ingelopen.
Of overdrijf ik nou.
Zeg nou zelf, zo'n enigszins schokkerig beeld is niet toonbaar, niet aan een ander maar ik wil er ook zelf niet naar kijken.

Als ik nu het geheel na montage in iMovie terugschrijf naar een DV band, wat zou dan het resultaat zijn?

Uitleg van YoramIH erg duidelijk, waarvoor dank.

Kwaliteit gebrande iDVD
22 juni 2003 - 10:41    reactie #9
geplaatst door: sandor
De kwaliteit van een dvd hangt niet van hardware af maar van software. Ook in zogenoemde hardware coders zit software die de kwaliteit bepaalt. Als je state of the art kwaliteit wilt moet je dus software hebben van state of the art kwaliteit. En idvd is voor consumenten en heeft geen hoogste kwaliteit. Zorg er in ieder geval voor dat je de nieuwste idvd hebt en de nieuwste quicktime, dat scheelt al iets.
Voor betere kwaliteit kun je software als mpeg2enc (gratis!) proberen en voor nog betere kwaliteit kun je een coder als bitvice kopen. Die laatste is een paar honderd euro, maar de kwaliteit is waanzinnig goed.
Het gebruiksgemak is van een heel andere orde, mpeg2enc is een unix programma dat je kunt bedienen met bijvoorbeeld ffmpegx. De bitvice codec is een echt mac programma en dus makkelijker te bedienen. Voor zover ik weet kan idvd niet samenwerken met deze codecs, dus je menustructuren en dergelijke zul je moeten maken met dvdstudiopro(duur) of met een programma als sizzle(gratiss!).
Al deze programma's zijn te vinden via bijvoorbeeld  versiontracker.com.
Waarschuwing vooraf: Veel langzamer en lastiger dan idvd en imovie. Dat is helaas nog de prijs voor top-kwaliteit.

P.S. De hoeveelheid ram hoort niet uit te maken voor het uiteindelijke dvd conversie proces. Het is genoeg of te weinig en indien te weinig gebeurd er gewoon niets. Een dvd conversie is een wiskundige formule en
1+1 blijft 2. Met of zonder ram.

(Bewerkt door sandor om 10:54, 22-06-2003)

Kwaliteit gebrande iDVD
22 juni 2003 - 11:53    reactie #10
geplaatst door: YoramIH
Mijn opmerking over RAM sloeg op ageman.

Logimac, DVD's gemaakt met iDVD horen niet schokkerig te zijn. Ik heb dat probleem althans niet. De DVD hoort presentabel te zijn, maar geen Hollywood-kwaliteit. Schokt het ook als je je DVD-R op je Mac afpeelt?

Heb je mijn cd's al beluisterd in de iTunes Store? Volg mij op Twitter.
Kwaliteit gebrande iDVD
22 juni 2003 - 13:11    reactie #11
geplaatst door: oogappel
OFTOPIC

Citaat
YoramIH: Ook het originele bronmateriaal (Betamax DV) is beter ten opzichte van mini-DV die op digitale camera's voor consumenten wordt gehanteerd.

Betamax DV? Bestaat niet. Betamax is het ten ziele gegaande medium wat iets beter was dan VHS. Wat jij bedoeld is waarschijnlijk Digital Betacam, Betacam SP of Betacam SX.

@ logicmac:
Idd. zals al aangegeven ligt het schokkerigheid niet aan je materiaal, je computer, maar waarschijnlijk aan imovie of idvd. Zelf gebruik ik idvd wel eens uit gemak (als ik geen zin heb om veel tijd te steken in DVD SP), en dan is het resultaat altijd prima. Het klinkt misschien stom, maar probeer eens de boel te herinstalleren of de voorkeuren weg te gooien.

Kwaliteit gebrande iDVD
22 juni 2003 - 14:14    reactie #12
geplaatst door: YoramIH

Citaat
oogappel om 13:11, 22-06-2003
OFTOPICBetamax DV? Bestaat niet. Betamax is het ten ziele gegaande medium wat iets beter was dan VHS. Wat jij bedoeld is waarschijnlijk Digital Betacam, Betacam SP of Betacam SX.

Inderdaad, dat bedoelde ik.

Heb je mijn cd's al beluisterd in de iTunes Store? Volg mij op Twitter.
Kwaliteit gebrande iDVD
22 juni 2003 - 16:24    reactie #13
geplaatst door: marts
Het belangrijkste is al gezegd, toch een kleine kanttekening: Er zijn wel degelijk ook hardware factoren die de kwaliteit van een zelfgebrande dvd bij het afspelen kunnen beinvloeden, n.l. de dvd player en de gebruikte dvd-r media. Soortgelijke 'schokeffecten' had ik zelfs met onder DVDSP gemaakte dvd's die op een door Apple gecertificeerde player (zie compatibiliteits lijst) werden afgespeeld. Oorzaak waren goedkope 'naamloze' dvd-r media (die trouwens wel vlekkeloos werkten op players die niet op de Apple lijst voorkwamen). Om de verwarring compleet te maken, zijn er nog de verschillende Superdrive modellen en de diverse brander firmwares, die allemaal invloed op het afspeelgedrag kunnen hebben. Totdat er eindelijk goede standards voor branders, players en media komen, blijft thuisbranden en kwestie van trial & error...  
Macintosh Plus, System 6.0.8, en nog wat meer...
Kwaliteit gebrande iDVD
22 juni 2003 - 16:42    reactie #14
geplaatst door: marts
Aanvulling: Op deze Duitse website staat een overzicht van dvd players en compatible dvd media ('Rohlinge'). Niet helemaal actueel meer, maar wel zeer betrouwbaar.
Macintosh Plus, System 6.0.8, en nog wat meer...
Kwaliteit gebrande iDVD
22 juni 2003 - 23:46    reactie #15
geplaatst door: Logimac
Heb zojuist de DVD nog 's bekeken, op TV en op de Mac, schokkerig beeld blijft zich voordoen.
Vooral dus bij camerabeweging valt dit op, doch  ook bij beweging in beeld. Is erg onrustig daardoor. Nogmaals resultaat haalt het niet bij origiele DV opname.
Gebruikte DVD betreft een originele Apple DVD-R, tja als die al niet goed meer is. Overige info tot nu toe zeer leerzaam, echter blijft mijn teleurstelling dat de suggestie wordt gewekt dat met de huidige generatie computers, Mac's en software een digitale videomontage mogelijk is zonder kwaliteitverlies. Natuurlijk is mijn Mac een consumenten-systeem, echter voor mij is het erg simpel, als een computerlevernacier beweerd dat montage zonder kwaliteitsverlies (want alleeln ullen en enen) mogelijk is, dan moet dat dus ook zo zijn. Op het moment dat ik dan een duidelijk verschil waarneem tusen origineel en gemonteerde versie, terwijl ik niet anders heb gedaan dan de film downloaden naar de harde schijf, ongewenste stukken verwijderd, e.e.a. geplakt (nog geen extra audio toegevoegd) dus erg simpele bewerking, daarna geexporteerd naar iDVD. Resultaat erg teleurstellend. Tja, wat moet ik daar dan van denken? Oh ja, hele systeem opnieuw resetten had ik onlangs nog gedaan, om een andere reden, dus ben in het bezit van een zo goed als blanco harde schijf, d'r zit dus geen "bagger" op, hetwelk eventuele problemen zou kunnen veroorzaken.
Zoals hierboven ook geschreven, voorlopig blijft het dus "behelpen", tja dacht 't niet. Ding moet doen wat 'ie belooft, of anders.......moven met die handel. Dan nog maar een paar jaar wachten, totdat 't allemaal wel gebruiksvriendelijk kan, zonder dat ik eerst een technische studie moet volgen over hard- en software.
Kwaliteit gebrande iDVD
23 juni 2003 - 01:56    reactie #16
geplaatst door: YoramIH
De nieuwe versie van DVD Studio Pro (v. 2) schijnt het gebruiksgemak van iDVD te combineren met de mogelijkheden van DVD SP v.1. Maar ja, het kost wel een paar centen...

Wie weet komt er wel een DVD Studio Express in navolging van Final Cut...

Ik zou er toch nog maar een nieuw iMovie/iDVD-project aan spenderen voor je alles weer weg doet. Nogmaals, mijn ervaringen zowel met iDVD als DVD SP (in combinatie met iMovie) zijn positief!

Heb je mijn cd's al beluisterd in de iTunes Store? Volg mij op Twitter.
Kwaliteit gebrande iDVD
23 juni 2003 - 09:02    reactie #17
geplaatst door: PeterDie
Ook ik herken de ervaringen met schokkerige beelden niet na een sessie met iMovie en iDVD. Nu moet ik zeggen dat ik gewerkt heb met zes jaar oude analoge opnamen die ik gedigitaliseerd heb met een DataVideo DAC 100 analoog/digitaal convertor.
Mijn oude Hi8 opnamen zien er op DVD prima uit, geen artefacten of schokkerige beelden bij bewegingen. Ik vond het een uitkomst om zo oude bandjes weer een beetje handig toonbaar te maken. Maar misschien scheelt het dat ik een iMac 1Ghz heb waar een Sony 4X dvd brander in zit.
Overigens een erg verhelderend verhaal over DV en DVD op de vorige pagina.
iMac 1Ghz 768 Mb / MS Intellimouse Explorer / Mycom BlueTooth dongle / Siemens S55 / OSX 10.3.7 en ADSL
Kwaliteit gebrande iDVD
23 juni 2003 - 09:10    reactie #18
geplaatst door: filipv
er is een bug in idvd 2.1 en volgens mij ook in idvd3 ivm pal - ntsc settings. je denkt dat je instellingen op pal zijn, maar in feite staan ze toch nog op ntsc - je hebt dit gegarandeerd indien je met een engelstalige gebruiker ingesteld staat of indien je eerst met de tutorials gespeeld hebt - die staan in ntsc.
Indien je een nederlandstalige gebruiker hebt : maak een nieuw project en check in de voorkeuren na dat je in pal staan. indien je een engelse gebruiker wenst de gebruiken : je moet dan je idvd patchen : open idvd als package (met ctrl-klik op icoon van idvd in finder ) dan in contents/resources gaan. daar moet je in de map Dutch.lproj het bestand iDVDDefault.plist overkopieren naar de map English.lproj en daar laten vervangen. idvd terug opstarten en zou moeten ok zijn.
om te weten of je inderdaad de ntsc bug hebt : open je dvd op je mac op 100 procent en open je geexporteerd filmpje in de quicktime player. indien de dvd versie in de hoogte een stuk kleiner is (ntsc is 480 lijnen - pal is 576 lijnen in de hoogte ) dan heb je de ntsc bug vast en zal bovenstaande procedure dit fixen voor de volgende dvd.
Kwaliteit gebrande iDVD
23 juni 2003 - 09:19    reactie #19
geplaatst door: KarelWillem
Ook hier geen problemen met schokkerige beelden en/of blokvorming. Het beeld is uiterst stabiel en rustig. Ook bij drukke camerabewegingen blijft het beeld 'rustig'.

Ik heb nu zo'n twintig DVD's gemaakt - zowel van DV-materiaal, als van oude video-opnamen via de DAC-100 - en ik kan niet anders zeggen dan dat ik zeer tevreden ben.

De kwaliteit is absoluut veel beter dan dat ik van DV naar Video moest monteren.
Mijn video-amateur-ogen zien echt geen verschil tussen mijn DV-opnamen en de uiteindelijke DVD.

Kortom: het apparaat doet wat de fabrikant/dealer belooft dat 'ie zou moeten doen en er gaat toch echt wat fout bij jouw montages van DV naar DVD.

Kan het probleem niet gezocht worden in je videocamera?

Zet eens een tentje op.
---
iMac G5 1.8 20" - Powerbook G3/400 - Color Classic - Classic - iPod Photo 30Gb - http://www.etak.tk
Kwaliteit gebrande iDVD
23 juni 2003 - 09:29    reactie #20
geplaatst door: YoramIH
Logimac, ik heb je een persoonlijk bericht gestuurd.

Overigens, die tip over ntsc/pal is een goede. Daar had ik nog niet aan gedacht. Voor alle duidelijkheid: in Europa gebruiken we PAL. In de VS NTSC.

Heb je mijn cd's al beluisterd in de iTunes Store? Volg mij op Twitter.
Kwaliteit gebrande iDVD
23 juni 2003 - 12:21    reactie #21
geplaatst door: marts
Logimac: Heb je de gemonteerde film vanuit iMovie naar DV-tape geexporteerd (zoals je zelf suggereerde)? Doet het probleem zich dan ook al voor kun je in ieder geval de DVD-compressie (iDVD dus) als oorzaak uitsluiten en moet je het verder in iMovie zoeken.

Verder heb je natuurlijk gelijk: iDVD hoort een schokvrij resultaat op te leveren, mits je Apple DVD-R's en een door Apple aanbevolen player gebruikt (in jouw geval de DVD player van je Mac). Zodra je echter afwijkt van deze specificaties wordt het helaas Wild West.

Een groot misverstand - dat door de DVD industrie in stand wordt gehouden - is dat DVD 'beter' zou zijn of tenminste geen kwaliteitsverlies oplevert. Beter (en houdbaarder) dan VHS misschien, maar nooit beter dan of gelijkwaardig aan het originele materiaal. Compressie gaat altijd gepaard met kwaliteitsverlies. Uncompressed video beslaat ongeveer 96 GB/uur, DV-video 10 GB/uur en de voor DVD gebruikte MPEG-compressie (al naar gelang de codec) slechts 2-4 GB/uur. Er valt dus heel wat informatie weg. Dit verlies aan beeldinformatie wordt door allerlei truucjes weer opgevangen, zodat het niet echt opvalt. Een geoefend oog ziet echter ook bij dure 'Hollywood' DVD's het verschil met de bioscoop versie (bijv. 'blokjes' bij een 'fade to black'). Ook zul je teleurgesteld worden als je zelf opgenomen materiaal met snelle actie (bijv. een voetbalwedstrijd) via iMovie en iDVD op DVD zet, omdat de kwaliteit van Apple's Quicktime MGEG-encoder eerder matig is. Gelukkig is 'Compressor' (de nieuw ontwikkelde MPEG-encoder van het pas verschenen Final Cut Pro 4) absoluut geweldig (ben hem net aan het testen), en het valt te hopen dat Apple's consumer software binnenkort daarvan zal profiteren....

Macintosh Plus, System 6.0.8, en nog wat meer...
Kwaliteit gebrande iDVD
23 juni 2003 - 13:11    reactie #22
geplaatst door: Logimac
Pffff, da's dus duidelijk. Ik neem direkt aan dat het met de compressie te maken, heeft, ben er zogezegd dus ingetuind. Wat ik wil kan dus helemaal niet. Heb e.e.a. niet teruggezet naar de camaera, aangezien deze geen "ingang" heeft is wat aan te doen, dat weet ik, maar mijn idee was m'n kostbare opnamen op schijf te bewaren en daarmee ook op de DVD speler in de woonkamer af te spelen, opdat ik n iet iedere keer de camera moet aansluiten. Ik begrijp dus nu dat het met mijn apparatuur en software teveel gevraagt is. En da's (op z'n zachtst gezegd) jammer.

Allemaal bendankt voor de vele input, weet nu een heleboel meer.

Kwaliteit gebrande iDVD
23 juni 2003 - 13:44    reactie #23
geplaatst door: iWilco
Ik werk zelf bij de TV. Misschien leuk om te weten dat we zelf regelmatig gebruik maken van hierboven genoemde apparatuur, zoals een iMac G4 800 Mhz. Dus wat je noemt "consumentenapparatuur" valt best mee.

Ik maak zelf ook DVD's met o.a Final Cut Pro en iDVD of DVD Studio Pro. De kwaliteit bevalt mij heel erg goed. Wat behalve de technische kwaliteit meespeelt is natuurlijk ook de manier waarop je opneemt, o.a. belichting. Shots die tegen het overbelichte aanzitten (vooral met veel zon) zijn bij compressie nogal kritisch. En als er dan ook nog veel bewogen wordt met de camera, dan wordt het helemaal kritisch. Belicht je echter goed (bij zon kan 1 stop onderbelichten helemaal geen kwaad) en houd je rekening met beweging, dan moet het goed komen.

En het maakt natuurlijk heel erg uit of je je DVD terugkijkt op je Mac of op je TV. Je TV heeft per definitie minder beeldlijnen (eigenlijk kwalitief lager dan je Mac). Daarom zal je DV materiaal op je Mac altijd tegenvallen.

Kwaliteit gebrande iDVD
23 juni 2003 - 14:46    reactie #24
geplaatst door: sandor
Logimac, je bent nergens ingetuind. Op een forum moet je elkaars vraagstelling en antwoorden proberen te interpreteren en daar gaat volgens mij iets mis.
De antwoorden die je gehad hebt, veronderstellen misschien ook een iets grotere kennis van je aangaande de werking van de mac en de werking van dvd's en video in het bijzonder.
Omdat vanaf afstand moeilijk is in te schatten hoe jouw eindresultaat oogt, lijkt het me in dit geval beter als je de hulp inschakelt van de leverancier danwel een kenner van de mac. Die kan dan zien wat jij bedoelt, want soms is het onder woorden brengen van een probleem een grotere opgaaf dan de oplossing van het probleem.
Als de kenner dan met eigen ogen heeft gezien dat het niet beter kan, dan mag je zeggen dat je er ingetuind bent. Maar volgens mij is dat niet het geval.
Als je een kenner zoekt, in iedere grote plaats zijn video-clubs actief en het moet gek lopen als daar niemand is met een mac.
Een forum is niet geschikt voor het oplossen van alle problemen en vragen, zeker niet bij een subjectief iets als de kwaliteit van een eindproduct. Dat moet je, als je wilt helpen, namelijk gezien hebben. En dat gaat hier niet.

(Bewerkt door sandor om 14:52, 23-06-2003)