geplaatst door: iWilco
Hallo,

Ik heb hier een film (QuickTime) van ongeveer 45 minuten, geschoten op DV en gemonteerd in FCP HD. Ik zet deze in Compressor om in de hoogste kwaliteit naar m2v om vervolgens in DVD Studio Pro een DVD mee te kunnen maken. Het lijkt of dit omzetten in Compressor niet helemaal lekker verloopt. alle overgangen waar een crossje zitten worden een beetje ruizig. een ander woord kan ik er niet voor vinden. Het is in ieder geval geen vloeiende cross.

Kent iemand dit verschijnsel en is er iets aan te doen? Of moet ik een ander programma dan Compressor gebruiken? Of moet ik nog iets instellen in compressor? Nu geen extra instellingen aangevinkt.

Alvast bedankt voor het meedenken.

Ruizig beeld, lelijke encoding met Compressor bj cross
19 november 2006 - 11:10    reactie #1
geplaatst door: Liam
Overvloeiers zijn voor elke encoder moeilijk omdat elk beeld in zijn geheel verschilt van het vorige. In één GOP zijn dan al snel de beschikbare bitjes opgebruikt en gaat de encoder groepjes pixels samenvoegen, totdat er weer een nieuw I-frame komt. Gelukkig zijn er wel een paar manieren om het te verbeteren, zeker omdat het hier om een niet al te lang programma gaat.

Allereest kun je in FCP aan het begin van de vloeier een marker zetten en die instellen als compressie-marker. Dan kan Compressor daar met een nieuwe GOP beginnen.

In Compressor kun je de bitrate verhogen. Omdat je programma niet zo erg lang is kun je best naar de maximale waarde; bij AIF-audio voor het video net onder de 8Mb blijven, bij AC3-audio kun je afhankelijk van de gekozen bitrate van het audio zelfs naar de 9Mb voor het video toe.

Als de effecten over elkaar heen buitelen en zit er erg veel beweging in het beeld, dan kan het zin hebben om aan de GOP-lengte en/of structuur te sleutelen. Je kunt beginnen met een kortere GOP. Compressor geeft je de mogelijkheid om in plaats van 12 beelden te kiezen voor 6 of 7. Daardoor forceer je dus meer I-frames. Je kunt er ook voor kiezen om geen B-frames toe te passen maar alleen I- en P-frames; op die manier heb ik ook wel eens een programma 'gered'. De bitrate gaat er weliswaar niet mee omhoog, maar P-frames kijken zowel naar voren als naar achteren en dat kan een gunstig effekt hebben.

Wat ook wel eens werkt bij ruizig video, is het toepassen van een klein beetje ruisreductie in Compressor. Door de ruis zijn zelfs bij statiefopnamen alle pixels voortdurend verschillend waardoor de encoder al snel ruimte tekort komt.

edit: taalfoutje hersteld.

(Bewerkt door Liam om 11:22, 19-11-2006)

Ruizig beeld, lelijke encoding met Compressor bj cross
19 november 2006 - 11:27    reactie #2
geplaatst door: iWilco
Dank voor de tip. Ga het gelijk zo even proberen!
Ruizig beeld, lelijke encoding met Compressor bj cross
19 november 2006 - 11:49    reactie #3
geplaatst door: iWilco
Liam,

Als ik in FCP die GOP compressie-markers zet aan het begin van de cross en ik begrijp uit je verhaal dat een GOP standaard 12 frames duurt, is het dan handig om een paar van die markers achter elkaar te zetten met steeds 12 frames er tussen?

Dus stel een cross duurt 48 frames, dan 4 van de markers (bij het 1ste, 12de, 24ste, en 36ste frame).

Ruizig beeld, lelijke encoding met Compressor bj cross
19 november 2006 - 12:51    reactie #4
geplaatst door: Liam
Als je geen marker zou zetten kan het zijn dat het eerste deel van de vloeier aan het eind van een GOP zit en dus begint met sterk gecomprimeerde frames. Door het plaatsen van die marker kort je de vorige GOP in en begint Compressor met een I-frame waar jij dat wilt. Bij een GOP-lengte van 12 krijg je automatisch om de 12 beelden een I-frame, ook zonder extra markers. Ik geef daarom de voorkeur aan een kortere GOP, waardoor je om de 7 frames een volledig beschreven frame hebt.

(Mijn dochterje vindt het nu tijd voor een smiley) :reading:  :biggrin:

Ruizig beeld, lelijke encoding met Compressor bj cross
19 november 2006 - 13:39    reactie #5
geplaatst door: iWilco
Bedankt! Ik snap nu het principe. De marker geeft het begin aan van een GOP, die in dit geval dus 12 frames duurt. Daarna start een nieuwe GOP. Ik hoef dan dus zelf geen nieuwe marker te zetten.

Ik hoop dat ik het zo goed zeg, maar ik denk dat je wel begrijpt wat ik bedoel. Ik weet veel van monteren en dergelijk (tv is m'n werk), maar een heel stuk minder van compressie. Toch ben ik heel leergierig en wil ik graag begrijpen wat ik doe. Kun je voor mij de termen I, B en P-frame uitleggen.

En nu vind ook mijn zoontje van 3 maanden dat het tijd is voor een smiley  :thumbs-up:

Ruizig beeld, lelijke encoding met Compressor bj cross
19 november 2006 - 22:05    reactie #6
geplaatst door: Liam
In mijn uitleg van vanmiddag zat wel een foutje: een P-frame kijkt niet naar voren en naar achteren, maar alleen terug naar het vorige I- of P-frame.
Van de I-frames, of key-frames, zijn alle pixels beschreven en nemen dus de meeste schijfruimte in beslag.
De P-frames ondergaan compressie en worden ook wel reference-frames genoemd omdat ze door de B-frames als zodanig worden gebruikt.
De B-frames ondergaan de hoogste compressie en refereren zowel aan vorige als volgende I-of P-frames.
Ingewikkelder zal ik het niet maken. Apple schrijft er meerdere pagina's over vol in de Help-file van DVDSP (en ongetwijfeld ook in die van Compressor, maar die heb ik nog niet open gehad :blush: ) . Als je kijkt bij 'Working with GOP settings' staan daar mooie tekeningetjes en een uitgebreide uitleg.