{knip} ..... ik denk dat je de kracht van het zelflerende vermogen van deze machines onderschat.
(Zie ook hier: AlphaZero wist de regels van het spel, de opvolger MuZero leerde zichzelf de regels aan tijdens het spelen..)
Allereerst mijn dank voor de link naar het artikel over de leerstrategie. Dat kende ik nog niet.
Wat dus wel duidelijk is is dat het team wel degelijk gestart is met de 'basic rules' en die vervolgens heeft vervangen door een model, waarbij de rules konden worden afgeleid vanuit de 'omgeving'.
Dat noem ik dan een "intelligente ingreep van de mens".
Vervolgens werden dus talloze simulaties doorgevoerd om de machine te trainen. Was de machine is die periode
zelf in staat de aanpassingen aan te brengen? Dat zou een knap geconstrueerd 'leermodel' zijn.
Die stap kan er inderdaad toe leiden dat veel 'denkwerk' kan worden uitgevoerd/ondersteund door dit soort machines.
Ik moet nog steeds zien hoe een machine, zonder essentiële hulp van mensen, dit kan generaliseren. Of je daar vervolgens het etiket "Kunstmatige Intelligentie" op plakt, doet er niet meer zoveel toe.
Wat ik constateer in de 'markt' is dat veel bedrijven een trucje toepassen en dát vervolgens als KI resp. AI definiëren. Zie de 'verbeteringen' aan de huidige apps, die worden 'meegeleverd' met de nieuwe versies van macOS, iOS etc. Dat is pure marketingpraat.
Laat Musk eerst maar eens laten zien dat hij zijn auto's echt "autonoom" aan het verkeer kan laten deelnemen.
Sinds 1985 is de automobielindustrie al bezig de auto vol te hangen met sensoren. Die zouden dan een "reëel" beeld van de werkelijkheid moeten/kunnen opleveren? Maar ... probeer daarbij tegelijkertijd maar eens een model op te stellen hoe een bestuurder (m/v of robot?) moet reageren! In alle denkbare omstandigheden. Dus ook in landen, die niet te vergelijken zijn met de pilotprojecten, die tot nu toe zijn uitgevoerd. Beslissingen die genomen moeten worden in minder dan een seconde.
Een robot, met voldoende vermogen én een gevalideerd model, zou dat beter moeten kunnen dan een mens.P.S.
Nog even over go. Kijk eens naar de
diverse spelregels, die er voor het bordspel bestaan.
Robert Jasiek heeft daar boeken over vol geschreven. Niet voor niets is hij in Europa dé steun en toeverlaat voor de scheidsrechters bij belangrijke toernooien. Zijn de progamma's, zelfstandig, in staat deze afwijkende regels te ontdekken? Zonder dat het huidige model door mensen moet worden aangepast? Resp. er vooraf aangegeven wordt dat er andere regels gelden?