Het is een angstbeeld dat met de werkelijkheid nog niet zo heel veel te maken heeft.
Tja, inderdaad, wie kan je nog vertrouwen op het internet?Je weet toch dat Opera overgenomen is door een Chinese firma?https://www.engadget.com/2016/07/18/opera-browser-sold-to-a-chinese-consortium-for-600-million/?guccounter=1&guce_referrer_us=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLmNvbS8&guce_referrer_cs=z5SW6GI-z1t9ngsrJOVWBA
Ik vraag me af of de Rohinja in Myanmar daar hetzelfde over denken.
Volgens mij draaien we in rondjes. Het beeld dat geschetst wordt is duidelijk. En ik vind dat nogal paniekerig. Ik ben niet gereduceerd tot surveillance capital. Het is een angstbeeld dat met de werkelijkheid nog niet zo heel veel te maken heeft.
Karin stelt dat de gebruikers van het internet als grondstof dienen voor de tech-giganten.Dat is natuurlijk niet het geval. Wat ze doen is informatie verzamelen over de markt en dat noemen we marktonderzoek. De daarmee vergaarde informatie gebruiken ze zoals bekend om gericht reclame te maken. Zorgwekkende ontwikkeling? Zeker. Dienen we als grondstof? Nee. En daarmee blijft er van het artikeltje van Karin niet zoveel meer over.
In plaats van boekjes met allerlei toekomstvoorspellingen al te serieus te nemen, kunnen we mijns inziens onze tijd beter besteden aan het maken van spelregels die het gebruik van data gaan regelen.
@AlvinusJe maakt een rare wending: nu is het aan de ene kant iemand die vindt dat de tech-giganten teveel macht krijgen en aan de andere kant o.a. Ziegler. Dat is nogal bijzonder omdat ik ook van mening ben dat tech-giganten teveel macht hebben en teveel data verzamelen.Ik ga dan ook niet het tegendeel bewijzen (ook al is dat laatste erg lastig: toen maar eens aan dat iets niet aan de orde is, je moet aantonen dat het wel aan de orde is). We moeten ons zorgen maken over de dataverzameling van allerlei bedrijven en ik zeg helemaal nergens dat we dat niet moeten doen. Het heeft alleen geen zin om daar paniekerig over te doen of onduidelijke toekomstvoorspellingen te schetsen die wel of niet uitkomen (over het algemeen niet).
Ik heb ook mijn data opgevraagd bij Spotify. Dit soort dingen zijn wel interessant om eens af te lopen bij allerlei serieuze bedrijven waar je allemaal lid van bent.Wat mij meteen opviel is, als je bij Spotify inlogt op de website dan is daar een Privacy instelling met twee keuzes die je helemaal niet ziet in de app zelf. Als je dus nooit op de site komt (zoals ikke) dan weet je niet dat deze instellingen bestaan.Volgens mij zijn deze instellingen voor van toepassing op mij omdat ik (1) geen Facebook heb en (2) een Premium abonnement bij Spotify.
Omdat het boek van Shoshana Zuboff in dit draadje een aantal keer werd aangehaald leek me dit artikel daarover hier de moeite van het delen waard.