Duurzaam Digitaal?
2 september 2023 - 15:49   
geplaatst door: whaha
Tijdens mijn eigen onderzoek voor nieuwe apparaten wilde ik weten wat het verschil in energieverbruik was tussen cloud gamen, virtualisatie of een Game-PC. Daar is niet makkelijk een antwoord op te vinden, dus toen vroeg ik me af of meer mensen daar tegenaan liepen.

Zo is me niet altijd even duidelijk wanneer het handig is om een computer in sluimerstand / stand-by te zetten en wanneer je 'm beter helemaal uit kunt zetten. Daar loop ik ook tegenaan met mijn spelcomputers. Een apparaat opnieuw opstarten kost toch ook stroom?

Qua accu's wordt gezegd dat ze het langste meegaan indien de actuele capaciteit tussen 20% en 80% gehouden wordt, zodat er weinig druk op de accu komt. Op die manier kun je best lang met een accu doen, heb ik ontdekt.

Wat zijn jouw ervaringen op het gebied van duurzaam digitaal?
Waar loop jij tegenaan?
Op welke terreinen maak je een afweging tussen gemak, gebruik & doelmatigheid?
Welke instellingen op apparaten mis je?
Keuzes maken de Mens
Duurzaam Digitaal?
2 september 2023 - 20:08    reactie #1
geplaatst door: MacFrankie
Ik let erg op verbruik tegenwoordig. Gelukkig hebben Macs een zuinige standby stand, daar maak ik altijd gebruik van.

Laders zitten op een stekkerblok met een schakelaar; deze staat alleen aan tijdens het laden. Zo zitten meer sluipverbruikers bij mij achter een schakelaar, zodat ze niks verbruiken.

Ik heb Ziggo, maar heb geen Ziggo ontvanger. De Ziggo Next Mini is wel oké, maar verbruikt meer dan een Apple TV. De voorlopers van de Ziggo Next waren geen sluipverbruikers maar grootverbruikers.

Eén van mijn selectiecriteria voor een nieuw wifi (mesh) systeem bij mij thuis was het verbruik.

Mijn NAS is zuinig, en de schijven worden snel uitgeschakeld. Dat je bij de eerste film vanaf de NAS 3 seconden moet wachten is totaal geen probleem.

Buiten ICT om is het grote wassen draaien om maar wat te noemen.

Dit deed ik altijd al. Sinds de oorlog in Oekraïne ben ik ook verder (vooral buiten ICT) gaan kijken. Zo ben ik kieren gaan dichten met tochtstrips enzo. Om maar wat te noemen.
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
Duurzaam Digitaal?
2 september 2023 - 20:25    reactie #2
geplaatst door: Sypie
Ik let erg op verbruik tegenwoordig.
Ik niet, althans niet dusdanig dat ik er dagelijks mee bezig ben. De reden zal ik je geven.

Wij wonen met z'n drieën, twee veertigers en een kindje van 3,5 jaar. In onze tussenwoning uit de jaren 70/80 verbruikten we afgelopen jaar 19xx kWh. Dat is niet veel, sterker nog dat ligt ver onder het gemiddelde voor onze situatie. Daar doen we niets bijzonders voor.

Hier draait 24/7 een Synology NAS met 4x 4TB schijven. Uitschakelen heb ik uitgezet omdat er ook mijn DNS op draait. Daarbij heb ik 24/7 een Ubiquiti netwerk draaien met een USG Pro, 16 poorts switch met 8 PoE poorten, en nog een 8 poorts switch waarvan 4 PoE poorten. Modem staat ook nog eens 24/7 aan. Mijn M1 Mac mini zet ik zelden uit of in slaapstand, ding draait lekker door en alleen het scherm gaat uit.

We hebben geen zonnepanelen.

Het stroomverbruik is dusdanig dat ik daar echt concessies moet doen om het verbruik te verlagen, iets wat ik juist niet wil.

Ik wil echt wel verbruik verminderen maar nieuwe apparatuur kopen om dat te bereiken, zeker wanneer het nog niet defect of aan vervanging toe is, is niet de juiste manier denk ik. Je maakt dan extra afval wat ook weer belastend is voor het milieu.
Duurzaam Digitaal?
2 september 2023 - 23:21    reactie #3
geplaatst door: GeorgeM
We hebben geen zonnepanelen.
Klinkt alsof dat in jou/jullie geval de ideale oplossing zou zijn.
Duurzaam Digitaal?
3 september 2023 - 11:02    reactie #4
geplaatst door: GeorgeM
Zo is me niet altijd even duidelijk wanneer het handig is om een computer in sluimerstand / stand-by te zetten en wanneer je 'm beter helemaal uit kunt zetten. Daar loop ik ook tegenaan met mijn spelcomputers. Een apparaat opnieuw opstarten kost toch ook stroom?
Volgens mij zal je eerst uit moeten zoeken hoeveel het stroomgebruik in standby is. Als dat netjes geregeld is (zoals bij de meeste Macs) dan zal dat erg weinig zijn.

Maar ook bij zuinige apparaten lijkt me dat uitzetten altijd zuiniger is dan standby, zoveel energie kost opstarten normaal gesproken ook niet.
Duurzaam Digitaal?
3 september 2023 - 11:20    reactie #5
geplaatst door: puk1980
Maar ook bij zuinige apparaten lijkt me dat uitzetten altijd zuiniger is dan standby, zoveel energie kost opstarten normaal gesproken ook niet.
En veiliger. Een apparaat in standby kan nog steeds in de fik vliegen.
Duurzaam Digitaal?
3 september 2023 - 11:26    reactie #6
geplaatst door: GeorgeM
@puk1980: goed punt!   :thumbs-up:
Duurzaam Digitaal?
3 september 2023 - 13:03    reactie #7
geplaatst door: doctor_apple
Tijdens mijn eigen onderzoek voor nieuwe apparaten wilde ik weten wat het verschil in energieverbruik was tussen cloud gamen, virtualisatie of een Game-PC. Daar is niet makkelijk een antwoord op te vinden, dus toen vroeg ik me af of meer mensen daar tegenaan liepen.

Mogelijk dat de overige vragen of bevindingen later nog ergens beantwoord worden, voor nu inzake Gaming in de cloud. Moeilijk te beantwoorden is het niet. Maar vaak wel komt er wat meer bij kijken.

Gaming in de cloud kan (mede dankzij het delen van resources en schaalgrootte) veel efficienter dan op een gameconsole. Maar, dat voordeel raak je weer kwijt als je de hele keten wat naugezetter bekijkt.

Denk even mee: gevirtualiseerde GPU/CPU en gecentraliseerde opslag, super efficient en verder prima. Maar dan: de hele keten om het spel te ontsluiten: netwerk verbinding, transport van data (lage latency hoge bandbreedte) dan mobiele telefoon, video player, console of (alsnog) notebook/tablet of computer, tesamen met scherm, luidsprekers, soundsysteem en anders een koptelefoon en meer ...

Als je alles in detail bekijkt dan valt het voordeel volgens mij in rap tempo weg (qua energie). In mijn beleving onderschatten we (te) snel de hele keten. Zeker omdat er weinig te bundelen valt qua netwerk verkeer. Nu hebben we natuurlijk, zeker in vergelijking met een paar jaar terug, veel betere netwerkmogelijkheden. Maar er is wel ergens een limiet aan de mogelijkheden. Kijk bijvoorbeeld eens realistisch naar 5G ... Technisch bezien mogelijk wel de grootste flop in mobiele telefonie, daar verschillende landen heel uiteenlopende stadia van implementatie hebben en in verschillende landen de implementatie zij het om politieke, geldelijke of technische redenen zeker de komende 10 jaar niet richting het maximale rendement gaan. Waarbij 5G verwordt tot maar een fractie sneller broertje van 4G.

Spaarzaam met energie omgaan zie ik slechts als een deel van de het verduurzamen van het digitale leven. Een mooi voorbeeld hier vind ik een oudere televisie, waarvan het beeldscherm weliswaar niet de HDR 10+ en Dolby onderteund, maar verder (ondanks zijn 8-bits diepte) nog steeds een prima beeld op 65" en 4K geeft. De interne computer (traag met oude android versie) bleek technisch uitgezet te kunnen worden, waardoor de TV verwordt tot een "klassieke" TV en met een extern kastje (AppleTV/Android TV Box/PS5/Whatever) nog jaren meekan.

Duurzaam vindt ik het als ik een notebook uit 2018 pak en daar het beeldscherm zonder enig probleem voor een redelijk bedrag kan worden vervangen, de oude 64GB SSD vervangen kan worden door 1TB SSD en het 8GB geheugen vervangen kan worden door 16GB RAM. Duurzaam vindt ik het als ik oudere apparaten nog steeds kan gebruiken in hedendaagse context. En dat laatste vindt ik, na vele jaren Apple te hebben meegemaakt, binnen het Apple-kamp een farce ... Repairability: non-existent of treurig, Apple was nota bene de "innovator" en drijvende kracht en zeker het voorbeeld in de industrie om de zaken te verlijmen, apparte schroeven te gebruiken en als een van de eerste het geheugen te solderen en meer van dit soort ellende met zich mee te brengen. Maar onder tussen wel een marketingcampagne van miljoenen tegenaan gooien hoe groen het hoofdkantoor van Apple niet is en hoe duurzaam de gebruikte materialen wel niet zijn.

Maar een paar jaar terug, kunnen we het ons nog herinneren? Vlindertoetsenbord kappot? Jammer, maar dan moest ook de hele bovenkast van je notebook vervangen worden ... Ach gut, de (deisgn technsich te korte) schermkabel is defect? Lullig, maar omwille van het modulaire design moet direct het hele scherm vervangen worden ...

... zulke idioterie ben ik noch bij Lenovo, noch bij Dell tegengekomen en zelfs dinosaurus Microsoft heeft de eerste stappen gezet in het beteren van zijn leven, te weten: tablets waarvan in ieder geval de SSD vervangbaar is. In bepaalde notebooks inmiddels (ook weer) het geheugen.

En ik kan er niet bij: heb een nieuwe Sony Xperia 1 Mark V bekeken, die is waterdicht, koptelefoonuitgang, prima specs en zelfs MicroSD slot zit er in het toestel. En de rest preekt over niet "stof of waterdicht kunnen maken". Wat gek, een paar jaar terug kon dat bij Samsung ook, nu ook daar niet meer ...

... En platte notebooks? Wel eens een Lenovo X1 Nano Carbon gezien? Of een Dell 9000-serie? En toch, meer poorten en hier en daar uitbreidingen dan in de meeste MacBooks (Air).

En dan de support. Het is waar dat Windows 11 formeel enkel op machines vanaf 2017/2018 geinstalleerd kan worden, maar met een simpele ingreep is deze "beperking" te omzeilen. Windows 10 wordt nog steeds ondersteund tot 14 October 2025. Notebooks uit 2005/2007 werden daarmee 20 jaar ondersteund ... Want het is mij bijvoorbeeld probleemloos of met weinig issues gelukt om Windows 10 op zulke oude systemen werkend te krijgen en met wat ingerepen nog bruikbaar te maken ook. Nooit gelukt op Apple.

Er is een hoop positiefs te zeggen over Apple, maar Duurzaamheid? Nope. Nada. Marketingprietpraat en weinig feiten. Zelfde verhaal over Android telefoons/tablets en iOS devices. Het is zeker waar dat zeker vroeger Android max 1 soms 2 updates meekreeg. Apple was hierin het toonbeeld. Maar na die periode kende Android vaak een community support. Soms werden oeroude devices nog jaren na de formele support ondersteund met een "Custom ROM".

Neem de Samsung S7, introductiedatum maart 2016. Dat is hetzelfde jaar als de iPhone 7. De ondersteuning van de Samsung S7 stopte FORMEEL in maart 2020 (vier jaar na dato). Anno 2023 zijn er verschillende custom roms te downloaden, ook van een aantal vaste betrouwbare bronnen met de meest courante versie van Android ...

De iPhone 7 kwam EOL op 12 September 2022. 2,5 jaar later dan de Samsung S7, maar sindsdien niet mogelijk om uberhaupt nog iets met die telefoon te doen. Een Samsung S7 kan nog een 4e leven krijgen ... Heb hier bijvoorbeeld een oeroude Lenovo Tablet (een van de slechtste Android leveranciers met altijd weinig updates), en toch, een custom firmware met Android 12 zorgt ervoor dat de Tablet aan zijn 4e leven is begonnen als apparaat voor peuters.

De laatste versie op de oude vergeven iPhone 7 is naar mijn weten 15.7.5 ... We zitten nu op 16.6. De S7 gaat nog waarschijnlijk Android 13 krijgen, wie weet zelfs 14 ... Weliswaar community edition, maar toch ...

... Kortom, duurzaamheid is een heel breed begrip. Want hieronder valt natuurlijk ook nog energie verbruik, mogelijkheden, inpasbaarheid in hedendaagse omgevingen en nog vele zaken meer ...

Ben gek op specs, maar in dit oogpunt vind ik de Fairphone eigenlijk de minst sexy keuze, maar wel ergens een eerlijke ...

Evenals de Framework notebook. Weinig sexie apparaten, maar ook weer geen ramp, maar wel met een lange ondersteuning, modulair van opbouw en zelf te repareren. Iets zegt me dat zowieso we komende jaren, al dan niet voorzien van de nodige keiharde wetgeving, hier (weer) naar (terug) gaan ...

Design boven functie of duurzaamheid is zo begin deze eeuw ... Niet meer van deze tijd, zeker niet met de alsmaar grotere druk op bronnen en geopolitiek. Nah, tijd voor een frisse wind in deze. Ook bij Apple. Ik was groot van fan, maar Steve Jobs is dood. Tijd voor nieuwe inzichten, tijd voor een nieuwe richting ...

... maar wel leuk thema om over na te discusseren ...

*) disclaimer: betreft hier eigen meningen en ook de zaken bezien vanuit het perspectief van de advocaat van de duivel 😜 ... Kritiek betekend nu niet opeens dat ik geen Apple fan ben ... Maar kritiekloos ergens Fan van zijn, dat is niet de aard van het beeste van "Doctor Apple" ...

... Zo, en nu een wandeling ... Zon schijnt hier ...
Duurzaam Digitaal?
3 september 2023 - 16:01    reactie #8
geplaatst door: whaha
Mogelijk dat de overige vragen of bevindingen later nog ergens beantwoord worden, voor nu inzake Gaming in de cloud. Moeilijk te beantwoorden is het niet. Maar vaak wel komt er wat meer bij kijken.



Design boven functie of duurzaamheid is zo begin deze eeuw ... Niet meer van deze tijd, zeker niet met de alsmaar grotere druk op bronnen en geopolitiek. Nah, tijd voor een frisse wind in deze. Ook bij Apple. Ik was groot van fan, maar Steve Jobs is dood. Tijd voor nieuwe inzichten, tijd voor een nieuwe richting ...


Bedankt doctor_apple voor het breed trekken van het onderwerp!
Mijn inziens kun je het inderdaad niet breed genoeg zien.

Ik ben benieuwd of ik er helemaal achter ga komen qua die keten betreft!
Keuzes maken de Mens