-- WAARSCHUWING: Ja, ik weet het ... het is lang ...

--
-- DISCLAIMER: Het lezen van onderstaande tekst is vrijwillig.

--
Het is natuurlijk niet het juiste platform om dat te verkondigen. Maar er is helemaal niets mis met Windows. Veel van de problemen zijn te herleiden naar een stuk historiek en vaak ook het eigen onvermogen en soms zelfs onwil om iets anders te willen leren.
"Waarom zit verd***** de prullenbak nu weer linksboven"
"Explorer, explorer, waar is !@# de Finder?"
"Wat nu weer, wat is dit scherm nu weer en hoe kan ik dit scherm nu weer sluiten, waar zit de vensterafsluitknop?"
Let wel, omgekeerd geldt natuurlijk precies hetzelfde. Die-hard Windows-fanaten die alles per definitie aan de Mac gewoon !@#!@# vinden.
Beide platformen zijn inmiddels bijzonder volwassen. Zowel macOS als Windows. Maar, er zijn gewoon bepaalde verschillen in het ontwerp, de gebruiksfilosofie en meer. Dat wil niet per definitie zeggen dat alles nu slecht is.
Een paar voorbeelden in de verschillen: Windows is volledig modulair van ontwerp en gemaakt om op een ongekend scala aan hardware te werken. Waar er een paar honderd Mac modellen zijn uitgebracht. Gaat het met de ondersteuning bij Windows om een veelvoud daarvan.
Daarnaast is er jarenlang veel minder aandacht besteedt aan de User Interface. Goed, er was een user interface en deze was nogal robuust. Weinig spannend, hoekig en bovenal saai met slordigheden, onvolkomenheden en soms ronduit lelijkheden ... Maar, zoals gezegd, er zit een heel ander team, bedrijf en filosofie achter Windows. De GUI is stukken beter geworden met Windows 11, al is macOS nog steeds heer en meester in dit domein. Daarnaast, zijn sommige zaken helemaal niet slecht aan Windows.
Voorbeeld: Windows kent een bijzonder lange ondersteuning voor oudere toepassingen. Er zijn speciale vertaalinstructies en bibliotheken, inclusief ondersteuning voor oudere drivers en veel mogelijkheden om legacy Windows apps te blijven draaien. Waar het praktisch onmogelijk is Adobe CS te draaien onder macOS 11 of macOS 12 ... Kun je nog heel veel Windows 2000, Windows Vista of Windows 7 software draaien. Dus ook de oudere Adobe.
Neen, het is niet optimaal; neen, je krijgt geheid een andere user interface te zien, maar het werkt. En met betrekking tot bedrijfskapitaal is dat soms eigenlijk een voorwaarde. Er zijn genoeg toepassingsgebieden waar het besturingssyteem totaal onbelangrijk is, maar de toepassing wel degelijk.
Met de ondersteuning in Windows 10 kun je dus ook oudere printer-drivers gebruiken of, bijvoorbeeld een oudere MRI-scanner ondersteunen, CT-scanner bedienen, industriële robot blijven aansturen, enzovoorts. Kortom, investeringen blijven langer bruikbaar met relatief courantere versies van het OS.
Evenals je op oudere Windows machines (bijvoorbeeld 2004) vaak wel een recente versie van Windows 10 kunt installeren. Let wel, inmiddels is er Windows 11, maar Windows 10 wordt nog een jaartje of 4 ondersteund naar mijn weten ...
En dan performantie. Weinig op aan te merken, ikzelf heb ervaring met video toepassingen, grafische toepassingen, specialistische toepassingen, nerd-thingies en meer ... Performance? Geen probleem ... Er zijn taken die zelfs iets beter werken dan onder macOS.
Maar ... Ook Windows ontwikkeling staat niet stil. Inmiddels zijn we bij Windows 11 aanbeland. En is er veel zorg besteedt aan beveiliging, optimalisatie en ... voor de eerste keer ... User Interface (GUI).
Microsoft heeft bijvoorbeeld inmiddels heel goede NATIVE Linux ondersteuning in de Kernel ingebakken. Wat betekend dit? Wel, dat je NATIVE naast Windows ook Linux software kunt installeren. Stel er is een tool niet voor Windows beschikbaar, maar voor Linux? Linux support aanzetten in Windows en je kunt gaan ... Tegenwoordig ook Grafisch ...
En dan de toepassingen. Wat zal ik zeggen, ik werk met Linux, Windows en Mac ... Heb echt (veel te veel) aan software ooit gekocht. Voor alle drie de platformen. Maar voor Windows is ook heel veel klasse (goede) software beschikbaar. Het enige, er zitten ook absoluut magere of slechte programmatuur tussen.
En dat was ook eigenlijk mijn verwijt een lange tijd richting Windows: ja, er is veel goeds, MAAR OOK zoveel SLECHTS. Totdat ik (beroepsmatig) eens wat meer met security ging doen, en meer met de beveiliging van systemen, toepassingen en meer ...
En toen kwam ik tot de conclussie dat op de Apple net zo'n zelfde bagger bestaat als op Microsoft-domein.
Alleen met een belangrijk verschil: door de wijze hoe het OS is opgebouwd, hoe bepaalde zaken in elkaar steken, ziet het meest dramatische mac programma er "van buiten" nog steeds vaak redelijk uit. Bij Microsoft is dit lang niet het geval geweest. Daarnaast kent Microsoft niet echt een UI-standaard welke (min of meer) verplicht is. Dus zeker vroeger waren er nogal wat wilde interpretaties en was elk programma anders. Tegenwoordig is dat veel minder het geval. Veel meer gestandaardiseerd. Dat zie je ook vaak terug in de toepassingen. Waar op macOS vooral XCODE en hier en daar een ander ontwikkelplatform (veel minder vaak) zult tegenkomen, heb je op Windows heel veel verschillende ontwikkelomgevingen uit verschillende periodes. Zelfs Microsoft zelf heeft nogal wat uiteenlopende tools. En dat lijdt soms tot inconsistenties in de GUI. Maar niets onoverkomenlijk lijkt me.
En dan je vraag, of je met Windows productief kunt zijn en waar je tegenaan kunt lopen?
Om te beginnen: Jazeker, je kunt superproductief zijn met Windows. Ik heb mensen die op een Mac ontwerpen, mensen die op Windows ontwerpen. Video editors die met Davinci Resolve, Adobe Premeriere of zelfs VEGAS werken ... En het werkt super. Musici die gewoon Ableton, Cubase of welk ander audio pakket gebruiken en musiceren ...
PDF ondersteuning is er inmiddels native in Windows. Kleur-echtheid en calibratie is ook voor handen. Font beheer is uitstekend (heb op deze kleine machine ruim 1600 fonts en het gaat probleemloos. Het is ook nog eens een tablet).
Werkelijk waar. Ik werk met veel plezier op macOS, maar inmiddels met evenveel plezier op Windows 11.
Maar het is wennen. Alles is iets anders. Bijvoorbeeld: Windows 10 en 11 kennen ook gewoon Disk Images, maar je moet weten waar je moet zoeken. Windows 10 en 11 kennen (zoals gezegd) kleurcalibraties, maar je moet weten waar te kijken.
En dat het allemaal "anders is", sja ... dat kost energie. Tijd. Moeite. Maar de verschillen zijn voor mijn gevoel steeds minder groot. En daarnaast, er zijn ook wel degelijk voordelen aan Windows 11.
Een ervan is Microsoft Edge. Chrome was hier al tijden uit de gratie, lange tijd was het hier Safari en Firefox. Safari is te grave gedragen hier ... Waarom? Windows Edge is gewoon SNEL en fijn! Ook handige features ... Goed, onder macOS gebruik ik Safari, maar inmiddels heb ik ook de macOS versie van Edge in gebruik ...
Tot slot denk ik dat ware creativiteit zich niet laat vangen door "een platform". Het is niet zo dat je creatiever bent als je Apple Mac tools gebruikt dan Windows of Linux. Het is de kunstzinnigheid van de fotograaf, grafisch designer, video editor, tekstschrijver of muzikant om wat te noemen. Zijn (of haar) talenten en niet zozeer of je nu met macOS of met Windows werkt.
Als je open zult staan voor "anders" en over de "koude vloershock" heen bent, is het echt heel goed mogelijk lekker creatief bezig te zijn met Windows ...
Hier onder wat filmpjes over designers en Windows. Volgens mij geen drama, maar oordeel zelf maar ...
Performance
Comparison
... overigens wil dat niet zeggen dat macOS nu opeens slecht is of ik de Mac aan de wilgen hang. Neen, gaat niet gebeuren. Maar ik ben wel iets milder geworden naar "het slechte Microsoft" toe. Gewoon, door de tijd te nemen het te gebruiken.
Veel toepassingen zijn tegenwoordig multiplatform. Of het nu om Adobe, Affinity, Boom 3D of Office betreft ... Dus of je er nu zoveel van merkt om op Windows te werken ... Een EPS is een EPS, een JPEG een JPEG, een MP4 een MP4 bestand ... En of het nu command+c is of control+c ... Tegenwoordig steeds minder belangrijk.
Daarnaast is men veel strenger geworden mbt informatiebeveiliging. En dan gaat het niet om geisoleerde domeinen, zoals werkstations of notebooks, maar om een integrale oplossing (bedrijfsbreed). Met daarin handhaving, toetsing, preventie, actieve monitoring en strakke configuratie-richtlijnen. Apple computers passen daar niet altijd bijzonder goed in. Compatible zijn met wil niet zeggen dat het 1 op 1 hetzelfde is.
En informatie, logo's, designs, concepten, zelfs memo's en opdrachtformuleringen kunnen gerekend worden tot vertrouwelijke informatie en zijn in die context een bedrijfsmiddel. Deze dingen hebben een zekere waarde voor het bedrijf. En dienen dus ook afdoende beschermd te worden. En aangezien het niet te complex moet worden, beheersbaar en betaalboer moet blijven, kiest men (steeds vaker weer) voor homogene IT infrasctructuur. Oftewel: niet meer 2 of meer platformen, maar gewoon 1 platform.
Sterker nog, ik kom ze steeds meer tegen: bedrijven waar alle desktops 100% gevirtualiseerd zijn en in de cloud hangen. INCLUSIEF WERKSTATIONS ... En je mag raden op welk OS die draaien.
De reden? Ik heb geen Apple macOS in de cloud gezien, geen volwaardig Teams alternatief of andersoortige corporate software. Vaak is het helemaal geen onwil van ondernemingen, maar gewoon het zeer beperkte spectrum van Apple's eigen aanbod dat zich richt op Consumer, Prosumer en klein zakelijke markt qua toepassingen en hardware.
Goed, dat is even genoeg aan microsoft voor nu ...

... de PC gaat uit, even wat drinken en nog even lekker op de Mac rommelen ...
Groet!