Terugblik gebruik Mac mini
3 april 2021 - 13:08   
geplaatst door: Paradijs
Zo, de Mac mini is op de post, retour MacFreak Shop. In de afgelopen maand kon ik een Mac mini huren om (weer) te wennen aan mac’s en het besturingssysteem. Dit allemaal naar aanleiding van mijn vraag op het forum en de reacties daarop. Ook hier nog een keer mijn dank daarvoor.

Ik had de beschikking over een Mini van 2012, 16GB werkgeheugen en 512GB SSD. Ik ben vergeten te kijken of er een I3, I5 of I7 processor in de doos zat. De mac werkt met OS Catalina.

Onderstaand beschrijf ik mijn ervaringen als simpele windows gebruiker die ooit met een macintosh heeft gewerkt, nu wel een iPad Pro en een iPhone heeft.

En om eerlijk te zijn, in het ‘gewone’  gebruik (surfen, teksten schrijven, eenvoudige spreadsheets gebruiken) maakt het niet zo veel uit of je nou met een W10 machine bezig bent of een mac. Het is even zoeken waar alles staat, en dan is het gaan.

Wat dieper in de toepassingen dan misschien wel verschil?
Een belangrijke vraag voor mij was, of de apps voor foto en filmbewerking zodanig werken, dat ik naadloos kan hoppen van mac naar iPad en weer terug. Dit, omdat ik zowel in huis als ‘op reis’  graag bezig ben met het pas gemaakte materiaal, of waar ik thuis mee ben begonnen, op reis kan afmaken.

Met een windows machine in combinatie met een iPad is dat niet mogelijk, omdat je op twee verschillende systemen aan het werk bent, verschillende software gebruikt, de opslag van de resultaten in verschillende eco-systemen onderbrengt.

In het Apple eco-systeem ligt dat genuanceerd. Althans, wat ik er van heb gemerkt. Ik wilde gebruik maken van de standaard software van Apple. Enerzijds omdat het in de aanschafprijs zit. Anderzijds omdat die software ook op de iPad terug te vinden is en samen met iCloud het apple eco systeem is.

Zoals bekend, is iCloud voor de iPad en iPhone het hart van databeheer. Alles is, als je dat tenminste zo hebt ingesteld, via iCloud te beheren.

Bij de mac is dat anders. De beheerder van de machine maakt de keuze of het beheer van data decentraal plaatsvindt, via iCloud, of andere (cloud) oplossingen.

In het gebruik kwam ik voor verrassingen te staan.

De iWorks apps werkten naadloos vice versa mac <-> iPad. De foto app kon zodanig worden ingesteld (met wat trial and error) dat aanpassingen in foto’s in iCloud zichtbaar werden en daardoor steeds up to date gebruikt konden worden op zowel mac als iPad.
Met iMovie is mij dit niet gelukt. Hier was sprake van eenrichtingsverkeer.  Alles wat op de iPad wordt gedaan is terug te vinden in de iMovie map in iCloud. Dat kan ingelezen worden in de mac app. Vervolgens worden wijzigingen opgeslagen (Waar? Weet ik niet. In ieder geval niet in dezelfde bestanden in iCloud). De veranderingen die op de mac zijn gedaan zijn niet zichtbaar op de iPad, want niet gesynchroniseerd met de mac. Pas wanneer je het resultaat (de uiteindelijke film) gaat exporteren naar de cloud, is het weer onderdeel van de iPad bestanden. Ook is opmerkelijk, dat, waar iMovie op de iPad exporteert naar de foto’s database, hetzelfde programma dit niet doet in de mac omgeving. Met een workaround gaat het uiteindelijk wel lukken, maar in mijn ogen jammer.

Een paar kleinere dingen die ik heb laten liggen omdat ik ook nog een leven heb zonder computer:

- de menustructuur is in de apps niet gelijkluidend. Juist de apps van Apple kunnen toch keurig op elkaar worden afgestemd. Het maakt het nog meer een duidelijk eco systeem.
- Geluid loopt niet altijd lipsynchroon (YouTube). Is een bekende, heb ik ook op het forum al e.e.a. over gelezen.
- De respons is bij het surfen wat trager dan op een W10 machine. Het lijkt wel alsof er even gedacht wordt, waar nu waar naar toe moet worden gegaan, om dan de gevraagde optie te kiezen.  Is een kwestie van microseconden, maar valt op.
- Bij het gebruik van mijn magic mouse2 viel het me op dat niet altijd een reactie kwam als ik klikte op een link of een app die ik wilde starten. Soms na een tweede of derde klik lukte het dan. Niet altijd, waar het aan lag, muis of mac, geen idee. Maar was geen halszaak voor mijn gebruik.

Mijn conclusie.
Het mac gebruik is (zoals verwacht) bevallen. De verschillen in gebruiksgemak tussen OS X en W10 zijn echter kleiner dan ik had verwacht. Browsen is browsen, het gebruik van apps of software is systeem eigen.

Grotere verschillen zie ik tussen IOS en OS X. Door het centraler stellen van iCloud is mijn gebruik van IOS vloeiender dan bij OS X. Ik merk dat OS X op twee sporen zit. Het oude decentrale gebruik waarbij de beheerder vooral zelf met de data aan de gang gaat, is toch nog eigenlijk het uitgangspunt. iCloud is in mijn ogen nog niet helemaal geïntegreerd. Dat heeft zijn consequenties bij het inrichten en gebruik van het systeem.

En nu verder?
Ik dacht dat ik tegen ‘problemen’ zou aanlopen in de conversie W10 -> MacOs. Dat zal meevallen. Uiteindelijk zal ik veel attenter moeten zijn bij het gebruik van iPad en mac. Het zijn eigenlijk nog twee verschillende ecosystemen. Ik zelf kies voor een complete integratie als het gaat om het beheer van mijn data. Zo ver is Apple nog niet helemaal.

Dat brengt mij bij mijn keuze voor een nieuw apparaat. Zal ik een Mac mini/iMac aanschaffen? Of ga ik voor een MacBook Air/pro en ga ik afscheid nemen van de iPad Pro?

Als ik dat laatste doe, voelt het of ik afstand neem van een goed lopend besturingssysteem met een prima doordacht databeheer en een stap terug zet naar een omgeving die zich eigenlijk nog moet bewegen in die richting.

Disclaimers:
- mijn opmerkingen zijn gemaakt met een beperkte kennis van Mac OS. Slechts drie weken als novice betekent niet dat ik alles kan doorgronden.
- De ervaringen rondom iCloud zijn met OS Catalina. Ik weet niet welke plaats iCloud heeft in Big Sur.
Terugblik gebruik Mac mini
3 april 2021 - 13:59    reactie #1
geplaatst door: boiing
Thanks voor je uitgebreide review Paradijs, leuk om te lezen. Ik herken je punt v.w.b. iOS vs macOS en de rol van iCloud daarin. Ik denk wel dat je daar iets teveel nadruk op legt als dat het een probleem of nadeel is. Dat zie ik niet zo.. Het volgt uit de historie, in iOS werd het databeheer altijd afgeschermd voor de gebruiker. Met de komt van iCloud drive bijvoorbeeld is dat iets opener geworden. Bij macOS is dat andersom, daar bestond de eerste jaren nog geen iCloud.

In macOS heb je als gebruiker juist de keus waar jouw nadruk ligt en hoeveel iCloud integratie je wil. Ik zie dat als voordeel, maar het kost misschien iets langer om je dat helemaal eigen te maken en de persoonlijke afwegingen te maken. Het detail van iMovie en de export naar iCloud Foto’s hebben we uitgebreid besproken in een ander draadje. Het is best een specifiek ‘dingetje’ voor jou persoonlijk, de reden waarom het zo werkt is uitlegbaar en de ‘workaround’ mag amper een workaround heten want het is oplosbaar voor je zonder extra muisklik.

In Big Sur zul je trouwens weinig verandering zien v.w.b. iCloud in macOS.. Anyway, de uiteindelijke keuze is persoonlijk. Maar macOS ‘een stap terug’ t.o.v. De iPad? Dat gaat er bij mij niet in :cool:. macOS en iOS/iPadOS groeien steeds verder naar elkaar toe, en nogmaals, in macOS heb je meer te kiezen. Wat wel zo is, als ik me even mijn Windows overstap herinner: de échte kracht, de handigheidjes, de wat meer verborgen mogelijkheden de Mac en het hele ecosysteem ontdekte ik pas in de loop van de tijd, niet na een paar weken. Al zou ik het willen, ik zou niet meer terug kúnnen naar Windows ook kun je op het eerste gezicht met beide systemen natuurlijk prima werken. The devil is in (all..) the details :thumbs-up:.

Dank voor je post!
Terugblik gebruik Mac mini
3 april 2021 - 14:07    reactie #2
geplaatst door: Sypie
Ik ben vergeten te kijken of er een I3, I5 of I7 processor in de doos zat.
De i3 zit alleen in een 2018 model. Zie ook: https://everymac.com/systems/apple/mac_mini/index-macmini.html
Terugblik gebruik Mac mini
3 april 2021 - 14:31    reactie #3
geplaatst door: boiing
Nog even dit, meer algemeen: ik geef je wel gelijk Paradijs dat naadloos switchen of verder werken tussen macOS en iOS met foto’s makkelijker werkt dan met iMovie. Ik zie nu dat dat een belangrijk punt was voor je in het begin van je bericht. Hier zijn wel redenen voor denk ik - ook technisch - maar daar heb je wel een punt. Ik kan me voorstellen dat dat opvalt als beginnend gebruiker en mooier zou kunnen.
Terugblik gebruik Mac mini
3 april 2021 - 18:54    reactie #4
geplaatst door: Paradijs
In het algemeen nog dit: mijn verwachtingen rond integratie tussen Mac OS en IOS waren hoog gespannen, gezien de ervaringen die ik had op het IOS platform en het gebruik van iPhone en iPad. Dat werkt perfect samen.
Hierin heb ik die verwachtingen moeten bijstellen. Als integratie van databeheer en wederzijdse synchronisatie tussen Mac OS en IOS je doel is, moet je toch nog "even" wachten.
De M1 is dan echt pas het begin van een nieuw tijdperk.
Terugblik gebruik Mac mini
3 april 2021 - 18:59    reactie #5
geplaatst door: Paradijs
In Big Sur zul je trouwens weinig verandering zien v.w.b. iCloud in macOS.

Dank voor je post!
Hoi Boiing, het was leuk om te doen. Dit schrijven gaf mezelf ook weer de focus op waar ik de overstap ook alweer voor zou doen.
Over Big Sur: net als bij de M1, zou het zomaar kunnen zijn dat Big Sur de scheidslijn tussen IOS en Mac OS steeds meer doet vervagen. De eerste grotere stap, zou ik zeggen.
Terugblik gebruik Mac mini
3 april 2021 - 19:03    reactie #6
geplaatst door: MacMiep
Wat een leuke recensie!
Zelf heb ik weinig met iCloud. Behalve adressen, agenda en links syncen naar mijn iPhone gebruik ik het niet.
Dus wat dat betreft kan ik er weinig van zeggen.
Filmpjes die ik met de iPhone maak, importeer ik dan via Foto's naadloos in iMovie als ik er wat mee wil.
Heb je Safari gebruikt of Chrome? Chrome was naar mijn gevoel altijd iets feller, maar ik gebruik het niet meer wegens privacy redenen.

Voor tekstverwerken enzo hoef je geen Mac te nemen inderdaad. Dat kan ook op een Linux systeem of een Chromebook of Windows.

De trend is dat MacOS steeds meer richting iOS opschuift. Wie weet waar we over 10 jaar staan....
Al meer dan 20 jaar beheert Miep de MacMiepMacCursus op macmiep.nl & op macostutorial.com in het Engels en Duits!
Terugblik gebruik Mac mini
3 april 2021 - 19:04    reactie #7
geplaatst door: boiing
De M1 en/of Big Sur heeft (nu nog..) niets te maken met wat jij bedoelt, er verandert vooralsnog niks aan iCloud, databeheer en de macOS en/of iOS functionaliteit :wink:.

iCloud Drive is een uitstekende manier om data synchroon te laten lopen tussen iOS en macOS. Maar misschien moet je ook accepteren dat het twee verschillende OS’en zijn. Wil je volledig synchroon werken thuis en op reis dan gebruik je een iMac en een MacBook. Of alleen die laatste met thuis een extern scherm.

Verder is er nog synchronisatie op állerlei vlakken tussen iOS en macOS, adressen, bookmarks, passwords, agenda, messages, notities, iBooks etc etc. Ik mis niet echt iets bij mijn weten. Misschien kunnen we het wat concreter maken (buiten het specifieke iMovie voorbeeld): wat lukt nou niet in dat databeheer en wat kun je niet op de Mac wat je wel op de iPad lukt? Ik begrijp oprecht niet wat je mist qua ‘databeheer’ en ‘synchronisatie’. Het kan ook best dat ik blinde vlekken heb na al die jaren :biggrin:.
Terugblik gebruik Mac mini
3 april 2021 - 20:26    reactie #8
geplaatst door: Paradijs

Misschien kunnen we het wat concreter maken (buiten het specifieke iMovie voorbeeld): wat lukt nou niet in dat databeheer en wat kun je niet op de Mac wat je wel op de iPad lukt? Ik begrijp oprecht niet wat je mist qua ‘databeheer’ en ‘synchronisatie’. Het kan ook best dat ik blinde vlekken heb na al die jaren :biggrin:.
Hmmm, door de jaren heen is in ieder geval MIJN gezichtsvermogen best afgenomen  :withstupid:
Nou nee, andere voorbeelden ga je mij niet horen zeggen (zien schrijven). Dat heb ik al eerder in het stuk geschreven: bij de iWorks apps en Foto loopt het als een trein. Net zoals bij Agenda en Contacten. In de "test" heb ik Mail niet gebruikt op de Mac. Ik wist/weet niet wat er op de Mac wordt opgeslagen en wat in iCloud blijft. Dat is iets waar ik mee aan de slag ga als ik een keuze heb gemaakt.
Anders dan bij jou (denk ik), is het gebruik van een filmbewerker 1 van de pijlers van gebruik. Ik ben zeker geen cinematograaf, maar zie het klooien met filmpjes als een leuke hobby die ik langzaamaan uitbreid. En zoals gezegd, dat wil ik op zowel een mac als op de iPad. Een iPad die ik vooral overdag gebruik (lezen in de app Boeken, mailen, surfen, lichte fotobewerking/filmpjes bewerken, bijhouden van spreadsheets) en een mac die ik vooral 's avonds wil gebruiken voor het wat uitgebreidere werk bij  bewerken van foto's en filmpjes. (En natuurlijk met een veel groter scherm)
Maar, zoals ik beschreef onder het stukje 'Hoe nu verder' wil ik in de komende tijd een keuze maken. En misschien is die om de tablet nog maar als enige te gaan gebruiken, te accepteren dat iMovie op de iPad de lichte versie is en het daarbij te laten.
Het is dus al met al geen kritiek op in mijn idee feilen van systemen. Ik kijk vooral hoe ik een computer gebruik en welk rendement ik er dan uit kan halen. Zo heb ik gepoogd mijn terugblik op te bouwen. Niet een kritische blik vanuit deskundigheid, maar een blik vanuit mijn gebruik. En dan kom ik tot de conclusie dat er haken en ogen zitten bij de verschillende opties. Zoals dat altijd is in het leven  :sigh:
Terugblik gebruik Mac mini
3 april 2021 - 20:37    reactie #9
geplaatst door: Paradijs
Wat een leuke recensie!

Dank je. Het smaakt naar meer  :hypocrite:

Heb je Safari gebruikt of Chrome? Chrome was naar mijn gevoel altijd iets feller, maar ik gebruik het niet meer wegens privacy redenen.
Ik heb Safari gebruikt. In mijn persoonlijke overwegingen zit inderdaad het zoveel mogelijk bannen van zowel Microsoft toepassingen als die van Google, omdat ik hen ruimhartig zie omgaan met mijn gegevens. Zo ben ik ook bezig om mezelf los te weken van Whatsapp. Probleempje is, dat je dan zowat je hele sociale infrastuctuur mee moet zien te nemen. Inclusief de buurt groepsapp en andere  groepsapps. Een uitdaging in het overtuigen van anderen. Gelukkig werkt Mark Zuckerberg de laatste tijd goed mee  :thumbs-up: Maar, ik neem aan dat hier op het Forum al heel wat draadjes zijn ontstaan op het thema privacy.
Terugblik gebruik Mac mini
3 april 2021 - 21:02    reactie #10
geplaatst door: boiing
Anders dan bij jou (denk ik), is het gebruik van een filmbewerker 1 van de pijlers van gebruik. Ik ben zeker geen cinematograaf, maar zie het klooien met filmpjes als een leuke hobby die ik langzaamaan uitbreid. En zoals gezegd, dat wil ik op zowel een mac als op de iPad. Een iPad die ik vooral overdag gebruik (lezen in de app Boeken, mailen, surfen, lichte fotobewerking/filmpjes bewerken, bijhouden van spreadsheets) en een mac die ik vooral 's avonds wil gebruiken voor het wat uitgebreidere werk bij  bewerken van foto's en filmpjes. (En natuurlijk met een veel groter scherm)
Helder, ik begrijp nu beter waar de ‘crux’ zit en dat het niet zozeer een bredere issue is. Want ik ben er van overtuigd dat een iPad en een Mac prima naast en met elkaar te gebruiken zijn (doe ik ook) en ook vergaand te integreren/synchroniseren.

Filmpjes monteren is ook een van mijn hobby’s, al gaat dat in periodes. Ik heb nooit overwogen om dat hoofdzakelijk op een iPad te doen. Ja het kan, steeds beter zelfs de laatste jaren maar voor mij voldoet het niet. Niet eens zozeer vanwege de (on)mogelijkheden maar meer om het snellere werken. Op een Mac ben ik stukken vlotter met muziek zoeken, googelen als ik iets niet snap, de clips sorteren en benoemen, lettertypes, logo’s of illustraties online verzamelen, bestanden in of uit mappen halen, bewaren, sorteren. Noem maar op.. En eigenlijk werk ik de laatste jaren alleen nog met Final Cut i.p.v. iMovie. Die laatste alleen nog voor af en toe een snel project met (bijvoorbeeld) iPhone of drone beelden.

Wat ik daarmee wil zeggen: als deze hobby beklijft is er best kans dat je méér wil op zeker moment. Of de projecten wat complexer worden. Of toch features mist en aan een krachtigere editor toe bent. Dan is een Mac toch eerder de aangewezen keus, zéker de nieuwe M generatie. Het is maar een gedachte hoor, maar focus niet alleen op die iMovie wel/niet integratie zou ik willen zeggen :smile:.

Tenslotte: ik vind het leuk hoor, dit soort gedachtewisselingen. Laat weten als je andere obstakels of onhandigheden ziet of denkt te zien op macOS of iOS gebied of juist die twee gecombineerd. Misschien zijn er oplossingen of manieren die je nog niet kent, en misschien zie ik dingen over het hoofd of ben bevooroordeeld :thumbs-up:.
Terugblik gebruik Mac mini
3 april 2021 - 21:15    reactie #11
geplaatst door: boiing
In de "test" heb ik Mail niet gebruikt op de Mac. Ik wist/weet niet wat er op de Mac wordt opgeslagen en wat in iCloud blijft.
Mail is tegenwoordig vrijwel altijd IMAP, wordt dus gesynchroniseerd vanuit de server van je email provider. Het staat daarmee helemaal los van iCloud (behalve je Apple email adres) maar loopt wel volledig synchroon op al je Apple devices of dat nou een Mac of een iPhone is.
Terugblik gebruik Mac mini
3 april 2021 - 23:49    reactie #12
geplaatst door: Paradijs


Tenslotte: ik vind het leuk hoor, dit soort gedachtewisselingen. Laat weten als je andere obstakels of onhandigheden ziet of denkt te zien op macOS of iOS gebied of juist die twee gecombineerd. Misschien zijn er oplossingen of manieren die je nog niet kent, en misschien zie ik dingen over het hoofd of ben bevooroordeeld :thumbs-up:.
:thumbs-up: :shakehands:
Terugblik gebruik Mac mini
28 april 2021 - 14:07    reactie #13
geplaatst door: Lt. Acid
Toffe review!
Wat ik leuk vond en vind aan de (intel) apple machines is dat je in Bootcamp (of Parallels,...) gewoon een goed draaiende windows kan starten en daar in tokkelen ...indien echt nog nodig  :sneaky2:.
Terugblik gebruik Mac mini
28 april 2021 - 14:16    reactie #14
geplaatst door: iSan
Leuke recensie. Ik heb verder niks aan te toevoegen op 1 na.
Gebruik middels iCloud is in loop der jaren een stuk verbeterd/uitgebreid. Ik gebruik iCloud Desktop / Documenten wel. Ik weet niet wat je daarvan hebt kunnen zien in Catalina. Ook in iOS en iPadOS zie je mappenstructuur en mappen die je kunt delen met een ander persoon. Enige kanttekening is de snelheid van synchronisatie. Deze is wel verbeterd t.o.v. 2012, maar ze zijn er nog niet helemaal. Om die reden gebruik ik Cloudstation van mijn NAS. Verder erg blij met BigSur en iOS. (iPadOS heb ik nog niet)
Windows? Nee, mij niet gezien.