Ik gebruik op mijn iphone 5s twee GPS tracking apps, namelijk FogofWorld en MapMyTracks. Ik werk voor de KLM dus op de route is het leuk om mezelf te volgen en die data op te slaan.
Nu merk ik opeens dat op beide apps de GPS tracker er FLINK naast zit. Hieronder is een link naar een screenshot van MapMyTracks waar dit heel duidelijk is; ik zat op een rondvaartboot in Shanghai, dus de zwarte lijn hoort gewoon netjes in het midden van de rivier te zitten, maar zit er dus zwaar naast, op het land.
http://uploadpie.com/pcRBD
Het gekke is, op het moment dat ik op de boot zat, kon ik mezelf ook op MapMyTracks volgen en toen zat de zwarte lijn wel netjes in het midden van de rivier. Overal was het prima. Pas na opslaan aan het einde van de dag blijkt het er zwaar naast te zitten. Het gekke is dat FogofWorld, tijdens het tracken, er WEL naast zat de hele tijd. Ik dacht dus dat het aan die app zelf lag, maar nu blijkt MapMyTracks ook hetzelfde issue te hebben, dus ik denk dat er iets met de GPS aan de hand is? Maar wat, en nog belangrijker, hoe kan ik dit verhelpen?
Alvast bedankt voor het meedenken!
Kris
(Bewerkt door Sylvester om 14:42, 3-04-2016)
Als er storingen in de GPS-ontvangst zouden zijn zou je ook geen zwarte tracking lijn in de juiste vorm verwachten maar eerder een verbrokkelde lijn.
Ik kijk zelden nog naar kaarten van Google of Apple voor navigatiedoeleinden; ik gebruik CityMaps2Go, of (veel) beter nog Galileo en Maps.me.Offline kaarten van zeer goede kwaliteit. Met Galileo kun je ook tracken.Aanrader Kris.
Afwijkingen van 50 mtr voor "gewone" burger gps zijn heel normaal.
Maar veel apps gebruiken hetzij meerdere bronnen (bijvoorbeeld glonass, A-GPS, of wifi-netwerknamen, etc) om de onnauwkeurigheden uit te middelen hetzij ze gebruiken kennis over de gebruiker.
Zo zie je dat TomTom de aanname doet dat je niet spontaan van rijstrook veranderd en rond TomTom je lokatie af naar de plek op dezelfde rijbaan als waar je was. Als TomTom zich vergist en niet ziet dat je op een parallelweg zit, dan duurt het vaak ontzettend lang voordat hij weer naar de goede baan overspringt, omdat het interne algoritme ervan uit gaat dat je niet over een vangrails heen kan springen met een auto.
Ook een hardloop-- of fiets-app heeft voorkennis over de snelheid waarmee je je redelijkerwijs beweegt en doet op grond daarvan aannames over de mate waarin je van plaats verandert. Als een hardloop-app twee metingen doet waarbij je binnen 2 seconde 50 meter verplaatst, dan filtert hij dat eruit en neemt een paar meer metingen om daar een soort van rechte lijn door te trekken. Dat ervaren wij als "GPS" is heel nauwkeurig, maar feitelijk betekent het "mijn vastgelegde route is heel nauwkeurig".
Kortom: Puur GPS is inderdaad niet heel nauwkeurig, maar de algoritmes in de apps die we gebruiken geven de gebruiker wel de beleving dat het heel nauwkeuirig is.
(Bewerkt door jaco123 om 10:28, 4-04-2016)
Overigens zou je, in een theoretische verhandeling, niet moeten spreken over GPS als satellietnavigatiesysteem, want GPS is één van de systemen. Het is het bekendste en oudste, Amerikaanse, systeem. Maar de Russen hebben GLONASS, waar de iPhone's ook gebruik van maken, en verder nog de in ontwikkeling zijnde Galileo (EU) en Beidou-2 (China). Parallelle systemen.Je zou het dan over GNSS (Global Navigation Satellite System) moeten hebben, maar ook hier is het 'merk' de groepsaanduiding geworden.
Hoe dan ook, de vreemde discrepantie tussen 'Map' en 'Satellite' in Google maps in China worden niet verklaard met een mogelijke onnauwkeurigheid van de GNSS. En dat is wel de oorzaak van het probleem van Kris, is mijn stellige overtuiging.
Binnenshuis valt de locatievoorziening terug op o.a. namen van wifi-netwerken in de buurt.Als je in een beetje afgelegen hotel zit, en de hotelketen gebruikt dezelfde netwerknamen in al hun vestigingen, dan wil de locatievoorziening zich nog wel eens vergissen.
Kijk bijvoorbeeld eens op een site als https://www.wigle.net of de wifi-netwerknamen op de plek waar jouw hotel zat en waar je iPhone dacht dat hij zat een beetje vergelijkbaar zijn?
Bedankt voor alle reacties! Eea wordt zeker verklaart! Ik heb op mijn laatste reis in Qatar weer beide apps gebruikt, en... flawless!
Ik zat trouwens ook te denken; als Google maps door beide apps wordt gebruikt, kan het feit dat Google in China wordt geblokkeerd ook een rol spelen? Hoewel je dan zou denken dat de apps het dan gewoon HELEMAAL niet zouden doen...
Ik ga overigens even die apps die je aanbeveelt eens even bekijken Felix. Bedankt voor de tips nogmaals
De oorzaak is mogelijk dat Google voor China kaartmateriaal gebruikt met ©DigitalGlobe en voor de rest van de wereld met ©Google. Ik neem aan dat voor OS X en mobiele systemen dezelfde bronnen voor de kaarten worden gebruikt.
Google Maps heeft overigens een Send Feedback optie. Bij eerder opgemerkte fouten was de terugmelding snel maar de verdere verwerking traag (maanden) maar correct.
Hah!