Stand van zaken bescherming data iPhone
8 november 2013 - 08:40   
geplaatst door: mattiman
Vorig jaar was er nogal veel ophef - terecht - over diverse iOS apps die, zonder dat gebruikers het wisten of er toestemming voor gaven, diverse gegevens en complete adresboeken van de iPhones doorstuurden naar eigen servers.
http://9to5mac.com/2012/02/15/apples-ios-problem-contacts-uploading-is-just-the-tip-of-the-iceberg-apps-can-upload-all-your-photos-calendars-or-record-conversations/

Hoe staat het daar nu mee? Als ik zoek kom ik veel nieuwsartikelen tegen uit 2012 maar niet/nauwelijks recenter.

Als je een app installeert, is dan de standaard dat die app geen toestemming heeft om bij je gegevens te komen of is de standaard dat die app dat wel heeft? Ik weet dat er in het settings menu van iOS (7) via Instellingen > privacy staat aangegeven per onderdeel (Locatievoorzieningen, Contacten, Agenda's, etc) welke apps om toestemming gevraagd hebben. Maar is dat voldoende bescherming? Als je een app installeert (bijv een Twitter app), hoe gaat dat in z'n werk met het instellen van de rechten?


Stand van zaken bescherming data iPhone
8 november 2013 - 08:58    reactie #1
geplaatst door: Pieterr
Citaat
mattiman om 8:40, 8-11-2013

Als je een app installeert, is dan de standaard dat die app geen toestemming heeft om bij je gegevens te komen of is de standaard dat die app dat wel heeft?

Geen toestemming.

Twitter zit al zo'n beetje standaard ingebouwd in iOS.
http://support.apple.com/kb/HT5500?viewlocale=nl_NL

"One experiment is worth a thousand expert opinions."
Stand van zaken bescherming data iPhone
8 november 2013 - 09:36    reactie #2
geplaatst door: Robert
@ mattiman: Apple heeft dat héél erg serieus genomen en het antwoord daarop is in iOS 7 te vinden.

Als je nu in Instellingen > Privacy kijkt kan je zien wie er gebruik maakt van wat, en (nog belangrijker) daar kan je ook zelf beslissen of je daar verandering in wilt aanbrengen of niet.

Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
Stand van zaken bescherming data iPhone
8 november 2013 - 11:24    reactie #3
geplaatst door: mattiman
Dus als je nu een app installeert, is de standaard instelling dat die app nergens toegang toe heeft, tenzij je daar expliciet toestemming voor geeft?

De instellingen die jij noemt Robert, heb ik wel gezien. Maar ik vraag me dan af hoe dat in de praktijk gaat. Je koopt de app: moet je dan daarna expliciet naar die instellingen gaan om één voor één aan te vinken wat die app mag? Of krijg je een generiek schermpje waar de app vraagt "Ga je akkoord met onze voorwaarden [heel lang verhaal dat niemand leest]", klik je ja en vervolgens heeft die app toegang tot al je data. Als je namenlijk pas later in die instellingen aanvinkt dat een app bijvoorbeeld geen toegang meer mag hebben tot je contact lijst, dan is het natuurlijk al te laat als die app bij installeren je hele contactlijst al ongewenst naar de server van de appmaker heeft gedownload.

Misschien ben ik een beetje paranoide geworden met al die schandalen en afluisterpraktijken. Maar ik durf op dit moment eigenlijk geen apps te installeren op m'n iphone, wat wel jammer is omdat sommige dingen wel handig lijken.

Stand van zaken bescherming data iPhone
8 november 2013 - 11:46    reactie #4
geplaatst door: Robert
Als je een app installeert en die wilt toegang tot bepaalde data dan wordt daarom gevraagd en beslis je dus zelf of je daar wel of geen toestemming voor geeft.

Als je dan toestemming geeft en je wilt die later intrekken (of je wilt gewoon even kijken waarvoor je toestemming hebt gegeven) dan kan je dat zien op de locatie die ik eerder noemde.

Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
Stand van zaken bescherming data iPhone
8 november 2013 - 23:02    reactie #5
geplaatst door: mattiman
OK dank, goed om te weten. Dat lijkt me de juiste manier.