iOS-simulator ? jQuery ? HTML5 ? FireWorks ???
We slaan een beetje door hier...
Een GIF-bestand is (zoals al eerder werd gezegd) niets meer of minder dan een serie plaatjes ("frames") in één bestand, weliswaar met een belabberde compressie (weinig kleurnuances), maar in afwisselend tempo in te stellen. Een paar foto's achter elkaar tonen is dus heel simpel, ook qua bestandsgrootte. Als je echter mooie, vloeiende overgangen wil, dan moet je dat stapsgewijs bereiken door meerdere frames tussen ieder begin- en eind-frame te maken. Dan worden het dus wel veel frames, dus een zwaarder bestand. Maar goed, in 1993 was dat riskant - anno 2012 zal ons dat worst wezen.
Hoe maak je zoiets ? Met Photoshop (en heel lang geleden ImageReady) kan je in het Animatie-paneel die frames maken en zien. Zie hier een uitgebreide stappenplan voor een dergelijke animatie.
Let op dat in latere CS-versies het Animatie-paneel "Tijdlijn" heet en op Frame-animatie moet staan, niet op Video-tijdlijn. Dat wordt ook vermeldt in bovenstaande stappenplan. Je kan de fraaie en veel nauwkeurigere Videotijdlijn wel gebruiken, maar die biedt meer mogelijkheden dan wat de GIF lief is...
Merk op dat je voor een GIF uiteindelijk drie soorten bewerkingen kan doen met lagen, waarvan je er twee vaak zult gebruiken: 1. Zichtbaarheid (oogje aan/uit of dekking instellen); 2. Positie (hoger/lager, naar links/rechts, maar geen rotatie of schalen) en 3. Stijlen (die gebruik je wellicht weinig).
(Bewerkt door Peter Villevoye om 22:22, 19-10-2012)