Beste WordPress workflow?
19 mei 2014 - 23:10   
geplaatst door: Max Gaav
WordPress-deskundigen,

Ik ben nu een paar weken op-en-af aan het stoeien met WordPress (WP) op AMPPS (virtuele server). Slechts de basics van WP heb ik doorgewerkt. Complete newbee dus. Ten overvloede, ik oefen met twee thema's: 'Twenty Twelve' en 'Virtue'.

Met de plugin 'Duplicator' heb ik een proefsite van AMPPS naar mijn hoster ge-upload. En van mijn hoster deze site weer gedownload en op AMPPS gezet.

Nu zoek ik naar de beste workflow om lokaal posts/pagina's voor te bereiden en deze te uploaden, zonder dat ik de comments die op de 'live site' zijn verschenen kwijtraak.

• Moet ik eerst de live site downloaden en op AMPPS zetten en dan na aanpassing/aanvulling weer terugverhuizen? Wat doe ik dan met comments die tijdens het werken nieuw worden gepost?

• Moet ik alleen 'live' de zaken aanpassen? Of denk ik überhaubt verkeerd?

• Kortom, is er een gangbare manier van werken met een zelf-gehoste WP-site? Zijn er plugins voor dergelijke zaken?

(NB. Ik heb uitgebreid gezocht op de WP-fora, geGoogled etc. maar ik vind niet wat ik zoek.)

• Tenslotte, ik ben niet erg gecharmeerd van de gebruiksvriendelijkheid van de WP-fora. Zijn er elders betere fora, NL of Engels?

My Mac is my second brain.
Beste WordPress workflow?
20 mei 2014 - 13:08    reactie #1
geplaatst door: Max Gaav
Schopje...
My Mac is my second brain.
Beste WordPress workflow?
20 mei 2014 - 15:37    reactie #2
geplaatst door: jtk
De vraag was gericht aan WordPress-deskundigen. Daar hoor ik niet bij en er zijn kennelijk niet al te veel Wordpress-fans op Macfreak actief. Ik kreeg wel een sloot aan resultaten met de Google vraag managing a wordpress site of workflow wordpress site.
jtk
Beste WordPress workflow?
20 mei 2014 - 19:23    reactie #3
geplaatst door: Max Gaav
Dank voor je reactie jtk ; ik ga jouw zoekopdrachten straks proberen en kijken of ik daarmee verder kom. Ik laat het weten.
My Mac is my second brain.
Beste WordPress workflow?
20 mei 2014 - 20:25    reactie #4
geplaatst door: Feek
Je moet je test- en live-omgeving volledig los zien.

Blijkbaar verwacht je veel interactie op je site, dus het zal je niet lukken om je test-omgeving gelijk te houden met je live-versie.

Wat ik meestal doe is voor grote wijzigingen van een site. Via PHP-myadmin een dump van de database, vervolgens een download van de wp-content directory. Dan heb je een exacte van de site. Deze plaats ik dan op mijn MAMP-testomgeving of op een vergelijkbare server (wel even met een text-editor in de sql-file de domeinnaam zoeken en vervangen met de domeinnaam/locatie van de testserver).

Dus op je testomgeving heb je dan de laatste versie en kan je kijken of de gewenste updates / aanpassingen gaan werken. Zo ja, kan je deze ook doorvoeren op de live-site (zorg wel voor vergelijkbare PHP versies instellingen in test- en liveversie enzo, anders kan het alsnog fout gaan).

Mocht je grote wijzigingen willen doorvoeren (bv databases voor je ecommerce), dan moet je (delen van) je site offline halen.

Voor het offline voorbereiden van veel posts zou je eens naar Marsedit kunnen kijken. Werkt prima, vooral omdat het ook Markdown ondersteunt.

Overigens een handige app is Dash. De hele WordPress handleiding heb je dan direct beschikbaar, zeker handig als je ook je eigen plugins en themes wilt schrijven (ook handleidingen voor andere talen, PHP, css, HTML enz enz enz enz).

Ik zou zeggen heel veel oefenen op een testomgeving, en je creëert je eigen workflow ;)

(Bewerkt door Feek om 20:29, 20-05-2014)

Beste WordPress workflow?
20 mei 2014 - 20:58    reactie #5
geplaatst door: Max Gaav
Dankjewel Feek. Je uitleg gaat vrees ik al verder dan ik nu als newbee snap, maar ik ga het bestuderen.

Zo weet ik bijvoorbeeld nog niet waar de database en de files zich bevinden binnen de WP-map.

Maar ik bewaar je uitleg, want met een paar weken zal ik het vast beter snappen ;-)

My Mac is my second brain.
Beste WordPress workflow?
20 mei 2014 - 21:16    reactie #6
geplaatst door: Feek
Dan zou ik als ik jou was inderdaad eerst richten op de basis van WordPress. Wat de basis (en structuur) is van thema's en plugins. Maar ook hoe één en ander werkt met de WordPress mappen en Database.

Leer van pugins, maar weet dat je dus ook dingen kan doen zonder plugins. Of juist door je eigen plugin te schrijven. Helaas is het nu mooi weer, want je kan wel wat druilerige zondagmiddagen gebruiken om alles onder de knie te krijgen ;)

(Bewerkt door Feek om 21:18, 20-05-2014)

Beste WordPress workflow?
20 mei 2014 - 21:47    reactie #7
geplaatst door: Blender
Ben het volledige met Feek eens. (Ben zelf geen WP expert, wel Joomla)

Normaliter zitten de enige verschillen tussen je lokale versie en de livesite in de configfile. (wp-config.php bij wordpress).


Paar andere punten:

Er is ook zoiets als lazydbbackup daarmee kun je een dump van de live database naar jezelf mailen.
Dan heb je een dagelijkse backup. Sommige providers makken geen backups van je site!

Een ander belangrijk punt zijn de bestandsrechten.
Bestanden die je via ftp plaats en bestanden die je via het cms plaatst hebben meestal een andere user.
Dit geeft in de praktijk allerlei problemen die soms alleen zijn op te lossen door de rechten onveiliger te maken. Je kunt beter een hoster hebben die phpsuexec o.i.d. gebruikt. De ftp user en de cms user (php) zijn dan gelijk. Dit werkt beter en is veiliger.

Ik zou verder het administratie gedeelte afschermen met htaccess op bijvoorbeeld ip adress.
Hier kun je veel ellende mee voorkomen.

Beste WordPress workflow?
20 mei 2014 - 22:58    reactie #8
geplaatst door: Sypie

Citaat
Max Gaav om 23:10, 19-05-2014

Nu zoek ik naar de beste workflow om lokaal posts/pagina's voor te bereiden en deze te uploaden, zonder dat ik de comments die op de 'live site' zijn verschenen kwijtraak.

Even om een duidelijk beeld te krijgen: je wilt pagina's en posts voorbereiden en dan pas op de live pagina zetten? Wat denk je van de status of visibility (zichtbaarheid) van een pagina of post te zetten op verborgen, draft of pending review? Op die manier wordt een pagina wél gemaakt, kun jij 'm ook al vast online bekijken maar wordt die nog niet opgenomen in het menu en dergelijke. Zo kun je dingen proberen.

De pagina's en posts die je op die manier maakt worden verzameld in de database, en heeft niks met uploaden te maken. Uploaden doe je wanneer je met media aan de slag gaat, PHP of HTML-bestanden zelf schrijft en die op de server zet. Bij WordPress doe je alles via het admin-gedeelte. Daar kun je de zaken klaarzetten om gepubliceerd te worden. Er is dus geen andere workflow dan je pagina's daar op te maken en te bekijken. Na het publiceren kun je de database back-uppen (dit kan automatisch met een goede plugin) en die op je lokale machine zetten. Van je lokale machine naar de server zou ik niet doen, je hebt dan altijd oude data, er kunnen immers reacties worden geplaatst in de tijd dat jij aan het prutsen bent.

Het leuke van WordPress is dat je de boel live kunt aanpassen zonder dat de gebruiker daar last van hoeft te ondervinden. Een pagina aanpassen terwijl er mensen naar zitten te kijken maakt niets uit, zodra de pagina geserveerd is aan de bezoeker wordt deze pas weer ververst wanneer die opnieuw wordt opgevraagd. Het wijzigen van een pagina of post heeft geen invloed op de reacties die er op gegeven zijn. Een pagina die je van "gepubliceerd" naar "kladversie" omzet behoudt z'n reacties, tenzij je die wegkiepert natuurlijk.

Tot slot: heb je gekeken op http://nl.forums.wordpress.org/ ?