Iemand hier toevallig met Jekyll ervaring?
4 augustus 2017 - 00:14   
geplaatst door: Shmoo

geblokkeerd

Het is altijd leuk om eens wat nieuwe dingen uit te testen waarvan mensen zeggen dat ze hipster cool zijn.

Ik ben sinds 2007 WordPress-fanaat en ondanks dat er de laatste 3 jaar al zo verschrikkelijk vaak het gevoel heb gehad dat ik WordPress zou moeten verlaten zijn er tegelijk ook 3000 meer redenen om dit zeer zeker niet te doen en de bewijzen zijn altijd direct keihard zichtbaar zodra je ook maar 2 keer klikt buiten je WordPress omgeving.

Static site generators. Een aap met 6 lullen verhalen over hoe geweldig dat is qua performance, ja wanneer je een simpele 5 pagina website maakt voor de 12 jarige babysitter op de hoek van de straat ja maar zodra je met een blog/news systeem en categorieën wilt gaan werken faalt elke static site generator.

Nu ben ik naar Jekyll aan het kijken omdat deze het dynamische 'Blog Aware' systeem wel heeft i.c.m een soort van static site generator maar ik loop al meteen tegen verschillen aan en omdat er een Terminal voor elk wissewasje gebruikt dient te worden is het ook meteen 12 keer meer complex allemaal.

Als ik de stappen in deze video volg moet ik deze structuur krijgen. Zie de includes en layouts folders.


Dit is wat ik krijg na het aanmaken van een Jekyll site/project. Totaal geen includes en layouts folder. Ik ben al aan het zoeken geweest in de Jekyll Docs en daar staat in geschreven dat standaard het GEM minima thema gebruikt wordt.
Als ik op GitHub kijk bij dat thema zie ik toch echt dat dit thema de folders wel heeft maar waarom krijg ik die dan niet.

Ik heb ook al een paar keer het bundle update commando ingetikt maar dat levert ook niets op.


Iemand hier ervaring mee toevallig?

Iemand hier toevallig met Jekyll ervaring?
4 augustus 2017 - 09:12    reactie #1
geplaatst door: Feek
Hey Shmoo,

Jekyll is zeker de moeite waard om naar te kijken. Heb ik ook een tijd geleden ook wat tijd in gestoken. Het vraagt idd een andere denkwijze ten opzichte van een dynamisch CMS. Het is echt statisch, dus he moet er ook rekening mee houden dat een volledige site opnieuw moet worden gerendert (vervolgpagina's data enz enz), dat best wel wat tijd kan vergen. Ook met je, als je één en ander lokaal maakt, alles weer uploaden.

Terug naar je probleem: Ik vrees dat er toch iets niet helemaal goed is gegaan met de installatie. Zou het kunnen zijn dat je bij de installatie onvoldoende rechten had? Dus voer de installatie nog eens uit, maar dan met sudo commando ervoor.

Kijk ook eens naar https://getgrav.org  iets tussen WordPress en static sites in. Handig voor 'lichte' sites waar WordPress echt een overkill is.

Iemand hier toevallig met Jekyll ervaring?
4 augustus 2017 - 14:17    reactie #2
geplaatst door: Shmoo

geblokkeerd

De performance van WordPress vs static sites vind ik persoonlijk niet zo heel belangrijk, dat wordt vaak ook gewoon aangegrepen om maar iets van een statement te maken omdat het ook zo moeilijk is om iemand heel serieus te nemen die roept dat iPhones waardeloze telefoons zijn. Ik heb in al die jaren dat ik met WordPress werk nooit problemen gehad met de performance van WordPress omdat ik geen sites bouw met 35 plugins en zelf kan nadenken om het aantal queries en database requests omlaag te brengen daar waar dat nodig mocht zijn. En als laatste, ik bouw geen sites die door 250.000 mensen per dag bezocht worden en ga dan in mijn uppie zo'n site onderhouden op de hosting van de frikadellen boer op de hoek. Het is allemaal zo relatief aan iets.

Wat ik vooral interessant vind en aan het hele static site generating gebeuren is het YAML? markup boven aan de Markdown bestanden. Voor mijn gevoel is dit de meest ideale manier om content te posten zonder dat je ergens in een admin gebeuren hoeft in te loggen en met een online editor moet werken.

Je tikt gewoon op de computer je blog post in je eigen favoriete app met Markdown ondersteuning, vult bovenaan de pagina wat meta-data in zoals hier getoond.

Daarna is het een kwestie van drag en drop het bestand in bijv. de CodeKit app en deze maakt er dan automatisch a.h.v bepaalde includes en templates een pagina van in de . Je FTP programma laat je daarna automatisch enkel die build folder in de gaten houden op bewerkingen en toevoegingen > zijn er nieuwe of bestaande bestanden met een aangepaste bewerkingsdatum dan worden enkel die ge-upload naar de server.

Dat is mijn meest ideale visie en manier van websites bouwen. Volgens mij gaat er niets boven zo'n systeem qua gebruikersgemak en kwaliteit omdat het allemaal zo dicht bij de basis blijft.

Er zijn twee Mac apps die zoiets kunnen.
CodeKit
Hammer for Mac

Het is alleen jammer de Hammer app maar eens per 8 jaar (gevoelsmatig) een update krijgt. De developers zijn daar echt niet serieus mee bezig en dat maakt het zo jammer omdat deze app ideaal geschikt is voor beginners en mensen met minder kennis van zaken.

Kortom wat je dus eigenlijk zou moeten hebben is CodeKit + Jekyll integratie zodat je die blog module hebt dat er automatisch een blog index gemaakt kan worden en dat CodeKit dan je Command Line gebeuren voor een groot deel kan overnemen. Ik denk dan aan installeren van nieuwe projecten + het 'watchen' van projecten.

Er is op GitHub ooit over CodeKit + Jekyll support gesproken maar ik heb geen idee wat daar de stand van zaken van is. Hopelijk wordt het ergens in versie 3 toegevoegd.


---

En bedank, ik ga eens kijken of ik Jekyll en andere fatsoenlijk heb geïnstalleerd waardoor ik niet een complete setup krijg. Ik weet zeker dat ik de laatste versie van Jekyll heb maar met dat GEMS gebeuren daar kan denk ik wel een probleempje zijn ingeslopen.

Zodra er een Terminal app geopend moet worden begint alles meteen te stinken.

Iemand hier toevallig met Jekyll ervaring?
4 augustus 2017 - 14:35    reactie #3
geplaatst door: Feek
De door jou aangehaalde punten en met name ook de YAML zijn voor mij ook de reden geweest om Jekyll te proberen (ik zie dit als een zeer flexibele versie van de WordPress "Extra Velden") . Ik ben alleen niet zo breed van stof ;)

Codekit is zo-wie-zo een must-have! In de laatste versie kan je een build doen, waarbij je bv ook Transmit commando's kan laten uitvoeren zodat meteen je site wordt ge-upload. Omdat je overigens ook terminal commando's in de build optie van CodeKit kan toevoegen, verwacht ik ook dat je meteen ook je site kunt genereren middels CodeKit.

Wat aan Jekyll overigens ook mooi is dat het ondersteund wordt door GitHub en GitLab (mooie tegenhanger van GitHub, met oneindig veel privé repositories hebt). Als je een Jekyll Repositories hebt en deze pusht, dan wordt automatisch je site gemaakt en live gezet: zie hier voor GitHub en zie hier voor GitLab


(Bewerkt door Feek om 14:48, 4-08-2017)

(Bewerkt door Feek om 14:56, 4-08-2017)

Iemand hier toevallig met Jekyll ervaring?
5 augustus 2017 - 15:06    reactie #4
geplaatst door: Shmoo

geblokkeerd

Ik heb het gevonden..

Sinds Jekyll 3.2 worden deze folders verborgen of niet meer meegnomen maar moet je ze overschrijven (wat ik er van begrijp).

Je moet dan het volgende commando uitvoeren in de Terminal inside je project/site folder.


bundle info minima

Dit geeft je de locatie (het path) van het thema op de computer

Zie highlighted gedeelte

Dat path koppier je en open in je Finder. dus via Finder > Ga > Ga naar map ..

Dan wanneer je het theme gevonden hebt in Finder en je kunt de 'missing' folder zien dan kun je ze dus overzetten (kopiëren) naar je eigen thema en er daar in verder werken. Op die manier worden ze dan overschreven met je eigen versies volgens mij.

Prachtig gewoon.  :dozingoff: