geplaatst door: Meyotch
Hi,

Sinds enige tijd loop ik met het idee om een Nederlandstalige website te maken over de chronische ziekte die ik heb. Helaas is bijna alle informatie slechts in het Engels te krijgen en daarom wil ik het graag in het Nederlands omzetten voor vrienden, familie maar ook onwetende artsen.

Op aanraden van een kennis heb ik vorige week Coda 2 aangeschaft en hij begon over Wordpress e.d. Nu wil ik hem niet telkens lastig vallen aangezien hij een eigen bedrijf heeft in de websites en ik hem niet kan betalen daarvoor.

Het probleem is dat ik geen flauw benul heb waar ik moet beginnen met Coda en dergelijke. Het lijkt mij fijn dat ik een template kan downloaden en vanuit daaruit veranderingen kan aanbrengen in de lay-out.

Wat ik heb zijn de volgende zaken:

- Coda 2 (gekocht tijdens de release)
- iMac die snel genoeg is om alles te doen
- Portable devices om te testen of alles daar ook op te benaderen is(iPhone en iPad)
- domeinnaam (moet ik nog koppelen aan webhosting)
- content deels, wordt nog aan gewerkt maar dat blijft een groeiend iets.

En nu dus mijn concrete vraag. Waar moet ik beginnen? Ik ben bereid om er tijd in te steken alleen weerhoud mijn ziekte mij zo nu en dan om het tempo aan te houden wat ik wens maar dat komt wel goed.

Alle advies is welkom en alvast dank daarvoor.


 

Website maken NUL ervaring (graag in Coda)
30 mei 2012 - 11:28    reactie #1
geplaatst door: macsmet
Even door Google halen en genoeg startpunten te vinden: http://www.mijn-eigen-website.nl/!
CamelCaps | Educatieve Software - http://www.camelcaps.nl
Website maken NUL ervaring (graag in Coda)
30 mei 2012 - 11:35    reactie #2
geplaatst door: Kapotlood
Als je echt niets weet van je eigen website ontwikkelen/coderen e.d. zou ik dat ook niet proberen… tenzij je er echt veel tijd en moeite in wilt steken om dit te leren uiteraard.

Als je "gewoon" een leuke, goede site online wilt hebben die primair bedoelt is als informatie-baken, en de layout wat minder belangrijk vindt om dat zélf te doen, dan zou ik inderdaad een CMS (Content Management System) gebruiken.

Bijvoorbeeld het gratis Wordpress (er zijn legio andere gratis varianten), en dan een al-dan-niet gratis template gebruiken. Deze kun je letterlijk binnen een uurtje (5 minuten installatie-tijd, een uurtje om even te stoeien met de instellingen achteraf) werkend hebben namelijk. En dan is het een kwestie van artikelen schrijven en posten, en alles instellen naar je eigen wensen.

Dus, waar moet je beginnen? Er vanuit gaande dat je niet kan coderen, en in feite dus snel en simpel een goede en robuuste site online wilt:
- Wordpress downloaden
- Wordpress installeren
- Gewenste template downloaden of kopen
- Gewenste template installeren
- Even een uurtje in de instellingen duiken
- En posten maar!

Mvg,
Joram

Website maken NUL ervaring (graag in Coda)
30 mei 2012 - 11:55    reactie #3
geplaatst door: Meyotch
Beiden bedankt maar die bouw je eigen website is niet precies wat ik zocht. Google bood me teveel info dus vandaar de vraag hier. Ik wil het graag op mijn eigen Mac maken.

@Joram betekent dat ik Coda dan niet nodig heb of kan ik daarin de templates aanpassen qua kleur en dergelijke?

En als je Wordpress gebruikt kun je dan gewoon uploaden naar een 'normaal' domeinnaam (www.???.nl)

Deze week wil ik starten en ik heb al toestemming van een aantal Engelstalige auteurs om hun info te mogen gebruiken dus dat is positief. Ik heb er echt zin in omdat ik het altijd erg moeilijk vind om de ziekte uit te mogen leggen en het vervelend vind om anderen naar een Engelstalige site te sturen.

Ik hoop hier lotgenoten een plezier mee te kunnen doen en in de toekomst misschien zelfs geld mee binnen te halen voor een nog op te richten stichting. Maar first things first...

Website maken NUL ervaring (graag in Coda)
30 mei 2012 - 12:11    reactie #4
geplaatst door: Kapotlood
Coda heb je dan niet nodig… tenzij je in de code van Wordpress je template zou willen aanpassen (bijvoorbeeld de positie of kleur van bepaalde elementen die je anders wilt hebben).

Wordpress is een CMS, wat heel kort door de bocht betekent dat je een gewone site hebt met daarachter een "admin panel" waarmee je veel makkelijker al je posts kunt plaatsen en je site mee kunt beheren. Wordpress installeer je gewoon op je webhost (zolang je maar PHP hebt bij je host… iets wat bijna elke host gewoon standaard aanbiedt).

Het makkelijkst om te begrijpen wat ik bedoel is door Wordpress te downloaden van www.wordpress.org en even de installatie te doen (hou je webhost gegevens even bij de hand, deze heb je nodig). Het installeren en de eerste stapjes zetten met Wordpress is namelijk zo vanzelfsprekend dat het makkelijker is om te zien dan om uit te leggen :-)

En kijk anders even op

voor een voorbeeldje.

Bij een standaard Wordpress installatie is je URL: www.naam.nl/wordpress, maar dit kun je ook aanpassen zodat je gewoon via www.naam.nl naar je site gaat.

Mvg,
Joram

p.s.: mijn eigen (tijdelijke) site is overigens ook van Wordpress met een template: www.joramoudenaarde.com. Alle tekst en plaatjes die je ziet heb ik via het admin-gedeelte (wat je ziet als je inlogt op je eigen site) gewoon geupload en geschreven. Het vullen van de site koste me letterlijk een uurtje, na het installeren van Wordpress en de template :)

(Bewerkt door joram om 12:13, 30-05-2012)

Website maken NUL ervaring (graag in Coda)
30 mei 2012 - 12:30    reactie #5
geplaatst door: Meyotch
Thanks ik zal het even proberen en als ik Coda niet nodig heb moet ik misschien even met Apple contact opnemen om te kijken of ik het geld nog terug kan krijgen (ik had een iets simpeler programma verwacht, niet dat ik het niet kan leren maar als iets anders de truuk ook goed genoeg doet).

Ik waardeer je hulp en wellicht val ik je af en toe nog lastig ;-) Ik had het al gedownload en zal het eerst op mijn persoonlijke website uploaden.

Vanmiddag hoop ik er mee bezig te kunnen gaan.

Website maken NUL ervaring (graag in Coda)
30 mei 2012 - 12:32    reactie #6
geplaatst door: Kapotlood
Coda kan ontzettend handig zijn hoor… zelfs als je niets van coderen af weet. De verschillende kleuren die Coda voor code-stukjes weergeeft kan een uitkomst zijn als je bijvoorbeeld iets in de code van Wordpress Templates wilt aanpassen met behulp van een tutorial bijvoorbeeld.

Succes in ieder geval!

Website maken NUL ervaring (graag in Coda)
30 mei 2012 - 15:55    reactie #7
geplaatst door: Shmoo

geblokkeerd

Leuke kennis als hij je Coda laat kopen terwijl je niets weet van coderen..

Coda moet je zien als een Teksteditor met meerdere functies speciaal voor het opmaken van codes. dus als jij die codes niets begrijpt heb je er weinig aan want het is geen tool die codes voor jouw maakt en voor het aanpassen van een paar codes heb je geen tool nodig die 40,- kost er zijn ok Gratis varianten.

Volgens mij geeft Apple geen geld terug want op de Twitter van Panic (de makers van Coda) had één iemand Coda 1 gekocht twee dagen voordat Coda 2 uitkwam a 79,- en deze persoon kreeg ook zijn geld niet terug.

Hieraan kun je zien dat Apple nog heel ver van een succes is wat betreft de Mac App Store.

Website maken NUL ervaring (graag in Coda)
30 mei 2012 - 15:56    reactie #8
geplaatst door: Sypie
Het leuke van WordPress is ook nog eens dat je bestanden IN wordpress kan aanpassen. Er zit in het Admin-gedeelte een onderdeel waar je bestanden kunt bewerken. Zelfs daar hoef je dus geen extern programma voor te hebben.
Website maken NUL ervaring (graag in Coda)
30 mei 2012 - 16:01    reactie #9
geplaatst door: Sypie
Het leuke van WordPress is ook nog eens dat je bestanden IN wordpress kan aanpassen. Er zit in het Admin-gedeelte een onderdeel waar je bestanden kunt bewerken. Zelfs daar hoef je dus geen extern programma voor te hebben.
Website maken NUL ervaring (graag in Coda)
30 mei 2012 - 20:04    reactie #10
geplaatst door: Meyotch
Thanks allen, ik zal ermee bezig gaan en kijken waar het schip strandt. Nu in de tussentijd met de NL - Slowakije stream lekker kijken en ondertussen prutsen ;-)

Ik heb er echt zin in.