Om voor de TS het een en ander qua basis nog eens uit te leggen.
* De bezoeker heeft'n browser.
* Deze browser kan alleen overweg met dingen als HTML, CSS, Flash, Javascript, filmpjes, geluiden en beelden.
* Deze zaken worden aan de browser aangeboden door de webserver.
* Bij een statische website houdt het verhaal hier op...
De webdesigner maakt met HTML+CSS+Javascript en al die andere dingen een mooie website en klaar. Wil je wijzigingen hebben, dan moet deze code worden aangepast. Wil je een wijziging doorvoeren op de hele site in één keer, dan moet je al die pagina's af om ze aan te passen. Rotklus dus! 
Dus gaan we dynamisch aan de slag. In plaats van het handmatig schrijven van HTML, CSS enz, schrijven we nu een programma in een programmeertaal als PHP, Perl, ASP of Cold Fusion. Dit programma genereert de gewenste HTML en CSS op basis van verschillende parameters. Denk bij die parameters als de bezochte URL, waardes uit een formulier, waardes die via de URL zijn meegegeven, waardes uit de cookies, enz.
Daar bij is het ook mogelijk dat er informatie wordt opgehaald uit een database. Denk daar bij aan de content die je wilt laten zien, maar ook instellingen over de weergave van bepaalde informatie en wensen van de bezoeker.
Dus... Met een programmeertaal maken we op verzoek van de bezoeker de nodige browser code + pagina inhoud. Zo wordt het mogelijk om met een minimum aan verschillende bestanden toch een hele website te maken! Bijvoorbeeld: mijn persoonlijke website bestaat uit zo'n vijf verschillende PHP bestanden, die allemaal gebruik maken van één groot PHP bestand waarin de echte programmacode staat. En dat voor een site met meer dan tweeduizend unieke URLs 