Site met dbase - Hoe doe je dat?
15 oktober 2010 - 08:29   
geplaatst door: Toet193
Nul-ervaring met dit onderwerp.
Ik begrijp dat het met php werkt, dat de server dat aan moet kunnen en dat er een bestand moet zijn [excel of zo]. Maar dan het proces. Welke stappen en acties?
Is dat handig te maken, zo dat een site met een dbase werkend te krijgen is.
Hier enige html-ervaring, misschien helpt dat al.
Of wie maakt het voor onze 'sportvereniging zonder geld'?
Hoor graag, met dank.
Apple: het paradijs komt tot leven.
Site met dbase - Hoe doe je dat?
15 oktober 2010 - 08:39    reactie #1
geplaatst door: DTP2
Als je dit niet weet zou ik er ook niet aan beginnen. Is vrij vergevorderd.

Dan kun je beter oplossingen nemen als Joomla, Wordpress, Drupal oid. Dit zijn systemen die de database erachter zelf regelen en kun je met relatief weinig kennis zelf installeren en bijhouden. Alles m.b.t. de opmaak is gebaseerd op templates, modules etc en maakt het buiten erg krachtig ook enigszins beperkt als je zelf geen codeerkennis hebt. Voor degenen zonder kennis van het werken met websites en CMS-systemen zal de leercurve vrij steil zijn.

Wat ook kan is bijvoorbeeld een website bouwen met Freeway Pro en met WebYep een soort mini CMS erachter zetten. Op die manier heb je alle creatieve vrijheid van het bouwen van je site (soort iWeb extended) en krijgt dan ook nog de mogelijkheid tot het aanpassen van velden door derden zonder software. Het aanpassen van de site door derden is veel simpeler.

Site met dbase - Hoe doe je dat?
15 oktober 2010 - 08:59    reactie #2
geplaatst door: Toet193

Citaat
DTP2 om 8:39, 15-10-2010

...Wat ook kan is bijvoorbeeld een website bouwen met Freeway Pro en met WebYep een soort mini CMS erachter zetten. ...

Ok, dat klinkt goed.
Er zullen stellig grenzen of beperkingen aan deze mini-cms zijn.
Benieuwd naar ervaringen en/of wie kent een site met een dergelijk WebYep?
Ik zie dat WebYep ook in combi met RapidWeaver kan. Ervaringen/voorbeelden?

Apple: het paradijs komt tot leven.
Site met dbase - Hoe doe je dat?
15 oktober 2010 - 09:17    reactie #3
geplaatst door: DTP2
Tsja, hetgeen je straks gaat kiezen is uiteraard volledig afhankelijk van de wensen. Die zul je dus eerst moeten gaan formuleren om de beste keuze te maken waar je het langst mee vooruit kunt.

Met WebYep kun je velden markeren als bewerkbaar door "de klant". Die velden kunnen van alles bevatten zoals teksten die bewerkt kunnen worden met een teksteditor of velden met afbeeldingen. De klant kan dus (gelukkig) zelf niets doen aan het framework van de site en deze dus ook niet verknoeien, maar alleen de gemarkeerde velden aanpassen of updaten na het inloggen.

Met Joomla, Wordpress of andere varianten kan een klik op een knop iets aanpassen, maar ook volledig verwijderen of verknoeien. Hier is dus veel meer kennis voor nodig en voorzichtigheid bij geboden. Gelukkig kun je dit wel grotendeels beveiligen door bepaalde rechten toe te kennen, maar blijft nog steeds indrukwekkend voor mensen zonder webdesignkennis.

Site met dbase - Hoe doe je dat?
15 oktober 2010 - 12:08    reactie #4
geplaatst door: Cailin Coilleach
Om voor de TS het een en ander qua basis nog eens uit te leggen.

* De bezoeker heeft'n browser.
* Deze browser kan alleen overweg met dingen als HTML, CSS, Flash, Javascript, filmpjes, geluiden en beelden.
* Deze zaken worden aan de browser aangeboden door de webserver.
* Bij een statische website houdt het verhaal hier op...

De webdesigner maakt met HTML+CSS+Javascript en al die andere dingen een mooie website en klaar. Wil je wijzigingen hebben, dan moet deze code worden aangepast. Wil je een wijziging doorvoeren op de hele site in één keer, dan moet je al die pagina's af om ze aan te passen. Rotklus dus! :)

Dus gaan we dynamisch aan de slag. In plaats van het handmatig schrijven van HTML, CSS enz, schrijven we nu een programma in een programmeertaal als PHP, Perl, ASP of Cold Fusion. Dit programma genereert de gewenste HTML en CSS op basis van verschillende parameters. Denk bij die parameters als de bezochte URL, waardes uit een formulier, waardes die via de URL zijn meegegeven, waardes uit de cookies, enz.

Daar bij is het ook mogelijk dat er informatie wordt opgehaald uit een database. Denk daar bij aan de content die je wilt laten zien, maar ook instellingen over de weergave van bepaalde informatie en wensen van de bezoeker.

Dus... Met een programmeertaal maken we op verzoek van de bezoeker de nodige browser code + pagina inhoud. Zo wordt het mogelijk om met een minimum aan verschillende bestanden toch een hele website te maken! Bijvoorbeeld: mijn persoonlijke website bestaat uit zo'n vijf verschillende PHP bestanden, die allemaal gebruik maken van één groot PHP bestand waarin de echte programmacode staat. En dat voor een site met meer dan tweeduizend unieke URLs :)

Site met dbase - Hoe doe je dat?
15 oktober 2010 - 16:28    reactie #5
geplaatst door: Toet193
Reuze bedankt Cailin Coilleach voor je schitterende uitleg. Kijk, zo komt de wereld verder !
Nogmaals dank.
Apple: het paradijs komt tot leven.
Site met dbase - Hoe doe je dat?
15 oktober 2010 - 16:45    reactie #6
geplaatst door: Cailin Coilleach
Hoop dat't een beetje duidelijk is zo. Ik kwam vanochtend niet helemaal lekker uit m'n woorden met de uitleg. :)