Voorwaarden1. Het moet mogelijk zijn om daaraan te werken in Windows-omgeving (werk) maar ook in Mac-omgeving (thuis). Tja, ik ben nu eenmaal een MacFreak Bij voorkeur in Mac OS X.2. Weet dat onze externe, Windows-webmaster aspx hanteert voor onze website. Hoe hij precies databases maakt, dat weet ik niet; hij is niet zo forthcoming zeg maar.3. Ik wil een professionele, toekomstgerichte aanpak.
Op de eerste plaats moet de databases die ik maak goed bruikbaar (zonder omweg) zijn voor onze huidige webmaster! Maar ik verwacht dat de databases die ik nu zou beginnen maken, dat deze ook zonder moeite emigreren als we beslissen om ooit te veranderen. Bijvoorbeeld van Windows naar Mac Of als later beslist wordt om te werken met PHP en MySQL. Wie weet wordt ik straks wel webmaster!
De database die ik in gedachte heb, is een productdatabase. Een artikel publiceert zich op het web met alle specificaties enz.Maar misschien zal het ook nodig zijn om andere databases op te zetten, zo denk ik bijvoorbeeld aan een zoeksysteem (Men zoekt met een waarde A, A vergelijkt zich met B en vervolgens vergelijkt B zich met C - de oplossing.)
De vraag die zich nu stelt: Wat heb ik allemaal nodig?MS Access kan ik al uitsluiten, want dat is Windows-only.Ik dacht daarom het eerst aan File Maker Pro 10 Advanced. - Is dat een goede oplossing?
Ik dacht ook aan Cold Fusion (eventueel in combinatie met Dreamweaver?), maar dat blijkt op het eerst zicht moeilijker verkrijgbaar?
Het is ook zo dat ik gerust wat kennis wil opdoen van databases, maar zou het liefste een goede start nemen. Ik wil niet het verkeerde programma kopen straks of "in de verkeerde richting" studeren.
Je merkt, ik kan best wat hulp gebruiken. Wie helpt mij op weg?Alvast bedankt voor jullie reacties!
MS Access kan ik al uitsluiten, want dat is Windows-only.
Ik dacht daarom het eerst aan File Maker Pro 10 Advanced. - Is dat een goede oplossing?
Waarom zei ik net dat je eigenlijk verkeerd begint? Omdat jullie schijnbaar al een website hebben die draait met een database backend. Het is beter om daar bij aan te sluiten dan om zelf weer met een ander database programma aan de slag te gaan. Voordat je een keus maakt lijkt het me een goed idee als je eens een hele dag in gaat lezen op wat databases precies zijn en wat ze doen (dat is niet bedoeld als flame).
Het punt is dat jullie voor je website al een database hebben met een aantal tabellen met informatie. Het is triviaal om bij die bestaande database nieuwe tabellen toe te voegen die je gaat gebruiken voor jouw doeleinden. Daar ga je geen nieuwe database voor aanmaken, laat staan dat je een heel nieuw programma gaat gebruiken.
Je eisen over "te gebruiken met Windows en Apple" snap ik niet helemaal. Een database die draait op een webserver is overal vandaan te beheren en aan te passen, zolang de juiste tooling maar beschikbaar is. Draai je bijvoorbeeld MySQL, dan kan je PHPMyAdmin gebruiken om via het web je databases van hier-tot-gunder te beheren.
Gezien je verhaal maak ik op dat jullie site op Windows (IIS? Apache?) draait en dat men developt in ASP. Ik gok dan automatisch dat de database server in kwestie MSSQL is, maar het kan natuurlijk ook MySQL zijn (ik denk toch echt de eerste). Het is voor jou dan zaak om zsm ASP en SQL te gaan leren, plus de beheertool die jullie webmaster gebruikt.
Omdat de site in ASP is geschreven kan je het voorlopig wel vergeten om met je hosting over te stappen op OS X of Linux. Je zal dan eerst de hele site moeten herschrijven naar PHP of iets dergelijks. Gelukkig is de overstap van de ene naar de andere database doorgaans redelijk goed te doen met behulp van export en import functies (met mogelijk wat vertalingen hier en daar).
FOLLOW-UP
Onze website(s) leeft/leven op een VPS (Windows Server 2003) met IIS/6.0 als webserver. Ontwikkeling gebeurt in ASP.NET ... Echter, ik weet niet precies welke database
Dus, als ik het goed begrijp:Het is mogelijk dat ik zelf de bestaande database zou kunnen beheren en aanpassen -via het internet blijkbaar (dus ook vanaf mijn Mac thuis?)-, met behulp van een (online?) beheertool à la PHPMyAdmin. (Vanzelfsprekend zou ik eigen beheer pas doen na overleg met onze webmaster!)
Hier twijfel ik nog:Maar aangezien de database is gekoppeld aan ASP.NET, zal ik waarschijnlijk wel moeten opletten wat ik doe in de database?
Nog een vraag:Draait een database (sowieso?) op een andere server dan de Windows Server 2003 waarop de webserver IIS/6.0 staat en waar ASP.NET als scripttaal wordt gebruikt?
Ik probeer alsnog te achterhalen hoe onze webmaster precies werkt (ook ik vermoed dat MS SQL wordt toegepast) en welke beheertool wordt gebruikt. Pas als ik precies weet welke database, kan ik meer beginnen leren over deze soort database. Tja, dan wordt het voor mij pas echt duidelijk in welke richting ik moet studeren: alleszins ASP.NET, misschien ook MS SQL en MS SQL Managment Studio of welke beheertool de webmaster ook moge gebruiken nu ... Hopelijk valt het uiteindelijk nog mee om de database te onderhouden Door dan nog eens ASP.NET te schrijven, zou ik dan leuke dingen kunnen gaan doen met de database ook.
Het is mogelijk dat ik zelf de bestaande database zou kunnen beheren en aanpassen -via het internet blijkbaar (dus ook vanaf mijn Mac thuis?)-, met behulp van een (online?) beheertool à la PHPMyAdmin. (Vanzelfsprekend zou ik eigen beheer pas doen na overleg met onze webmaster!)
Maar aangezien de database is gekoppeld aan ASP.NET, zal ik waarschijnlijk wel moeten opletten wat ik doe in de database?
Een eerste uiterst leerzame bezigheid zou zijn om bij jullie beheerder op te vragen welke tabellen er nu allemaal bestaan in jullie database en wat hun structuur is. Je hoeft nog niet eens naar de werkelijke inhoud te vragen.
Daarnaast is de database NIET aan ASP gekoppeld. ASP is maar een programmeertaal. Je gebruikt functies van die programmeertaal om een connectie te maken naar de database, waarna je bewerkingen uit kan voeren. Het is dus niet de database die informatie voedt aan ASP, maar ASP die informatie opvraagt (en commando's stuurt) naar de database.
De database en de programmeertaal zijn ook niet onlosmakelijk verbonden. Je kan je MSSQL database ook uitlezen via PHP, Cold Fusion of Perl. En je kan met ASP ook praten met MySQL, Access, enzovoorts.
Draait een database (sowieso?) op een andere server dan de Windows Server 2003 waarop de webserver IIS/6.0 staat en waar ASP.NET als scripttaal wordt gebruikt?
Je ziet echter wel vaak dat men een grote server gebruikt om een heleboel webservers te draaien en dat men een andere grote server (die anders is opgebouwd) gebruikt voor alle databases. De manier van belasten verschilt namelijk nogal.
Je moet sowieso opletten wat je doet in de database omdat hij alle data bevat van jullie website en mogelijk nog meer! Ik heb wel eens horrorverhalen gehoord van bedrijven waarbij de database van de website ook tabellen bevatte met klantgegevens, contactgegevens en stukken financiele administratie.
Nog dit:Is het mogelijk om 1 enkele "master" (offline, niet-website / MS SQL) database te creëren, om deze dan -op een of andere, liefst vlotte manier- als "magere" (MS SQL)database online te zitten voor de website?Met de offline versie zou ik ALLE gegevens bij willen houden, om eventueel intern een persoonlijke publicatie te maken (bijvoorbeeld overzicht artikels en verschillende inkoopprijzen bij leveranciers).
Het is zo dat ik liever 1x gegevens wil inputten, niet 2x in verschillende databases, zo mogelijk.
Exporteer niet alle tabellen uit de interne database, maar alleen die tabellen die je naar de website wilt. Importeer die tabellen op de Internet database server en presto.
Daarmee is echter -geen- koppeling tussen beide databases, dus het is niet simpel mogelijk om updates door te voeren. Het is daarentegen wel mogelijk om daar oplossingen voor te maken, maar dat is meer werk dan een simpele export/import.
Volgens mij moet er aan de zijlijn een nieuwe database komen die samengevat de gegevens van de web-database moeten bevatten, aangevuld met interne vertrouwelijke data. Door dan bijvoorbeeld op tijdstip de vrije tabellen vanuit de nieuwe master database te importeren in de web-database, kunnen we de web-database ook voldoende up-to-date houden. Misschien dat er automatisatie mogelijk is om dat 's nacht uit te laten voeren.Dit implementeert dat het nogal administratieve ERP-pakket nog steeds zoveel mogelijk up-to-date moet worden gehouden. Maar de nieuwe database -die ik alleen willen zou beheren- zou beter bewerkbaar zijn. Ik vermoed dat het ook aangenamer zou zijn voor de webmaster om met een database te werken waarop hij kan vertrouwen, zonder allerlei fouten/uitzonderingen/etc.
Uiteindelijk zou ik de webmaster kunnen ondersteunen door hem een goede database aan te reiken. En met eventuele kennis van ASP.NET, zou ik hem kunnen bijstaan om dingen te realiseren op onze website.
b om 16:02, 21-07-2009Het ware leuk geweest mocht die "1" database deze van ons ERP-pakket (MS SQL) zijn. Maar mijns inziens is het echt geen "propere" database: er zijn er beperkingen en oud zeer. Zo heb je zelf weinig controle over de uitbouw van het pakket ...
Dat zie je vaak bij ERP pakketten: wil je uitbreidingen op de functionaliteit, dan mag je een dev of consultant van de leverancier op laten draven. Maar gelukkig is het wel vaak zo dat zo'n ERP pakket wel degelijk op een echt database pakket is gebouwd. Zo kan SAP onder water bijvoorbeeld Oracle gebruiken.
Daarnaast hoort het sowieso mogelijk te zijn om een data export uit je ERP pakket te krijgen. Dan heb je geen kant en klare tables, maar een CSV file moet toch mogelijk zijn.
Maar inderdaad, het moet mogelijk zijn om nachtelijks een update vanuit het ERP pakket (of de database, via scripting) te sturen naar de database op de webserver.
ondanks dat je nu en in de toekomst veel wil doen lijkt het mij verstandig om je eens te verdiepen Filemaker proOp het eerste gezicht lijkt het niet zoveel te kunnen, maar als je er wat meer in verdiept dan kan er echt heel erg veel mee.
- Dus jouw wens om platform (Mickeysoft en mac) onafhankelijk te zijn.- Web based oplossing dat noemen ze bij Filemaker "Instant web publishing"- En de koppleing naar externe databases (ODBC)- Grote community die je altijd kan en wil helpen met jouw vragen.- Best wel hele goede proffesionals beschikbaar die inhuurbaar zijn.
Kortom ik ben heel tevreden nadat ik overgestapt naar Filemaker pro 10 (advanced)en tot nog toe ben ik niets tegengekomen wat ik niet met FM10 kon oplossen.
Omdat ik in de marge bezig ben met SEO, maakte iemand de opmerking: Een database wordt niet gespiderd. Hier worden de gegevens door queries uitgehaald en dynamisch weergegeven. Gewoon ff zeggen
Gewoon ff zeggen
Inderdaad, een -database- wordt niet gespidered nee, maar het feit dat men die opmerking maakt betekent dat men weer het onderscheid tussen de website en de database vergeet. Niemand heeft iets aan alleen een database en natuurlijk heb je iets nodig om'mop een nuttige manier uit te lezen! Dat is juist waar al die websites PHP en ASP enzo voor gebruiken: om pagina's te maken die worden opgebouwd met behulp van queries.
Wat dacht die persoon van Amazon? Of Bol? Al die sites hebben -alle- informatie in een databse staan! ALLE informatie. En dat wordt toch echt gespideed hoor, omdat de informatie beschikbaar wordt gesteld via de website. Mijn eigen website is er ook zo eentje: alles wat je ziet wordt dynamisch opgebouwd met behulp van PHP, zelfs de menuutjes! Alle nodige informatie wordt uit m'n eigen database getrokken door een paar edelijk simpele PHP scripts.
Dus... Die opmerking van die ander is waar, maar het is onzin om het überhaupt te zeggen. Zoiets als "een auto kan niet vliegen" en dus koop je maar een fiets.
EDIT:Ik denk dat ik ook weet waar de verwarring vandaan komt... Pakketten als MS Access en FileMaker bieden je de mogelijkheid om heel gemakkelijk mooie formuliertjes en overzichten te maken. FileMaker biedt, zoals gezegd door ovvk, zelfs de mogelijkheid om die formulieren direct naar het Internet te publiceren als website.
Die formulieren zijn echter -geen- onderdeel van de database. De database bevat kale data, verspreid over tabellen, opgebouwd uit kolommen en rijen. Vergelijk het met een grote verzameling Exceel sheetjes. De formulieren die je met Access of FM kan maken doen exact het zelfde als een dynamische website: queries naar de database, om informatie op te vragen of aan te passen.
Ha! Dat voorbeeld vergat ik gewoon... Wat dacht je dat we nu zitten te doen? Berichtjes te typen die iemand automatisch aan de onderkant van een lange HTML file er bij plakt? Nee, natuurlijk niet. Alles op dit forum komt in een grote database en kan op verschillende manieren bij elkaar worden gepakt. Zo pakt forum.cgi alle berichten uit de forumberichten tabel waarbij staat dat zij horen bij gesprek met ID nummer 3127 (uit het forum met 8 als ID nummer). En geloof me, dit forum is perfect te spideren hoor
(Bewerkt door Cailin Coilleach om 6:00, 22-07-2009)
Ik geloof je niet. Hoe zou een spider dat dan moeten doen? Zelf de juiste url's samenstellen? De hele db leegzuigen? Nee toch! Zoek in Google op iets op MacFreak. Je krijgt dan alleen zaken welke (ooit) op de index pagina hebben gestaan. En dat begrijp ik dan weer wel.
Je weet hoe een spider werkt? Die -volgt- links op pagina's en wel ALLE links op pagina's. En aangezien je elke pagina en forum discussie op MacFreak kan bereiken door een pad van links te vinden wordt de boel gewoon meegenomen in de index.
Bijvoorbeeld: http://www.macfreak.nl -> forum -> Vragen: webdesign & ... -> "Website & de juiste database"
Well, well, well, would you look at that? De eerste hit op Google nog wel!
Hoe dacht je dan dat Amazon het deed? Met meer dan een miljoen producten? Allemaal een eigen nette HTML pagina die handmatig wordt gemaakt? Nee dus...
En wat dacht je van die miljoenen mensen met een weblog? Al hun posts staan toch echt in een database en toch worden ze gewoon gevonden met Google.
De hele db leegzuigen?
Sowieso kan dat niet, want:
A) Google indexeert webpagina's, boeken, Usenet discussies en dat soort dingen. Databases horen niet in dat rijtje thuis.B) Google heeft de username en password voor jouw database niet
(Bewerkt door Cailin Coilleach om 10:34, 22-07-2009)
(Bewerkt door Cailin Coilleach om 10:36, 22-07-2009)
Als beheerder van b.v. MacFreak zou ik daar niet zo blij mee zijn. ... Ik zou dergelijke bezoekjes dan graag willen blokkeren. Kan dat?
Wacht even... Zeg je nou dat je beheerder bent van MacFreak of is dit een hypothetisch geval? Is dat wel zo, dan... wel... tja...
Maar goed... Ja je kan spider verkeer absoluut blokkeren. Ik stel u voor aan robots.txt. Deze file gebruik je om voor web spiders aan te geven welke stukken van je site ze wel en niet mogen indexeren.
Echter, er is niets dat een spider verplicht om die robots.txt ook werkelijk te gebruiken. De meesten doen dat wel omdat dit nu eenmaal de "gentlemen's agreement" is, maar er zijn er ook zat die de robots.txt gewoon negeren.
Daarnaast is het doorzoeken van je forum wel degelijk interessant voor sites als MacFreak. Ik durf met grote zekerheid te zeggen dat het leeuwendeel van de MF.nl content in het forum zit en niet op de frontpage. Ja, de leuke nieuwtjes staan op de frontpage, maar die zal je ook op zat andere sites kunnen vinden. Het is juist in het forum waar unieke content ontstaat door input van de gebruikers. Als mensen een probleem hebben met OS X en via Google onderzoek doen, dan bestaat er zeker een kans dat zij terecht komen bij MF.nl, waardoor MF weer nieuwe leden kan aantrekken.
Qua bandbreedte verbruik valt het denk ik ook wel mee. Ik houd het bij mijn eigen site niet zo in de gaten, maar ik durf te wedden dat zelfs bij mijn kleine site het verbruik door bezoekers groter is dan die van spiders. Sowieso is een spider ook niet dom hoor, die vraagt echt niet elke dag dezelfde pagina op als ie niet is veranderd. Gelukkig heeft het HTTP protocol daar ook leuke trucjes voor (last change date en dat soort zaken). Een spider zal het dus al gauw doorhebben als jouw "kleine site met downloads" al een tijdje niet is veranderd. Daarnaast zal een spider ook echt niet al jouw reusachtige binaries/downloads op gaan halen; hij indexeert alleen die dingen die hij -kan- indexeren. Google haalt ook echt niet alle Microsoft updates binnen om ze te indexeren hoor, maar hij weet wel -waar- ze staan.
Als laatste kan je bij Google ook heel netjes aangeven hoe vaak je gespidert wilt worden, door middel van de Webmaster Tools. Niet alle zoekmachines bieden dit soort opties, maar je bent echt niet overgelaten aan de genade van zoekmachines.
(Bewerkt door Cailin Coilleach om 12:31, 22-07-2009)