Ik ben nieuw hier en vooral nieuw in de wereld van Mac.Na zoveel jaar windows/pc gebruik heb ik eindelijk de stap durven zetten om over te gaan op Mac. (iMac 21" 10.6.2)
Lastig? bwoa.. het is een vergelijkbaar grafische omgeving met vensters, de knoppen zitten soms op een andere plek en sommige toetsen heten anders maar het valt vooralsnog erg mee allemaal.
Alles is alleen veeeel mooier, kleiner, sneller en logischer.
Maargoed, ik heb ondermeer een aantal websites te onderhouden.Normaal deed ik dit met Dreamweaver en wel de laatste versie voor dat ze door Adobe zijn overgenomen.Beeldbewerking doe ik met Fireworks, idem pré-Adobe. Photoshop CS2 heb ik maar gebruikte ik zelden omdat het veel te veel vermogen zoog uit mijn windows pc
Een nadeel van zo'n drastische overstap is dat je al je vertrouwde software opnieuw moet gaan aanschaffen.Daarom heb ik twee vragen:
1- Waar werken jullie mee voor het bouwen en onderhouden van websites? (met eigen domeinnaam)2- Ik heb altijd erg slechte ervaringen gehad met Adobe producten op een windows systeem. Traag, log, vastlopers, etc.Hoe is dit bij Adobe producten op een Mac, er vanuit gaande dat ze daar initieel voor bedoeld waren?
Ik wil/moet binnenkort mijn nieuw Mac gaan inrichten met software dus wil ik graag weloverwogen keuzes maken.Office voor mac heb ik al aangeschaft, iets te voorbarig want bij het installeren kreeg ik al meteen weer de vertrouwde MS berichten en MS wachttijden (resterende tijd 4 minuten, en dat dan 30 minuten lang...) en de vertrouwde MS fouten.Hier wilde ik nu juist vanaf zijn!!
Anyway: succes!
Ik de loop van de tijd zal je zien dat er wel degelijk veel verschil is tussen Windows en Mac OSX. Maar hier komt veel oefenen bij kijken. Je zult veel meer met het toetsenbord gaan werken en met commando's om sneller te werken. Je komt hele simpelen dingen tegen waarvan je bij jezelf denkt. Waarom wist ik dat niet op een Windows machine of waarom kon dit niet bij Windows XP, Vista enz.
Ik ben zelf ook een aantal jaar geleden overgestapt omdat ik veel last had van vastlopers omdat mijn Windows XP computer niet goed overweg kon met het geheugen dat Adobe programma's vroegen.Met je nieuwe Mac zal je hier geen tot bijna geen last meer van hebben. (ligt een beetje aan de specs van je Mac)
Zelf gebruik ik voor webdesign DreamWeaver van Adobe.. Mijn voorkeur gaat altijd uit naar programma's van dezelfde fabrikant, het gebruikers gemakt ligt vaak bij alle programma's ongeveer het zelfde. hierdoor hoef je niet veel te wennen als je tussen programma's switcht.
Edit 1: Foutje met de URLEdit 2: Elke keer dat ik mijn bericht wijzig komt er een bericht van "Gewist Lid" bij?
(Bewerkt door Frog om 12:40, 28-12-2009)
Namelijk ongewoon stabiel, hier nog nooit een vastloper of zo met die Adobe-speeltjes gehad, retesnel, soepel en met een verende tred schuif ik altijd weer met veel plezier achter mijn Mac mini-computertje en denk alleen op de meest sombere dagen wel eens met afgrijzen en ook een beetje leedvermaak terug aan de zwarte dagen van weleer, dat ik soms met knikkende knieën mijn destijds W-systeempje probeerde op te starten in de vurige hoop dat ik nu eens géén vastlopers of andere treurigheid als het totaal overhoop gooien van de harde schijf en zo verder over me uitgestort kreeg. Ja, ik geef toe, dat was in de periode W95 en andere duistere derivaten.
Nee beste H A N S, mijn keuze voor de overstap is sindsdien een Nationale Feestdag. Welkom op MacFreak!
Verder gebruik ik Joomla! CMS, Wordpress maar ook iWeb, dat standaard wordt meegeleverd met een nieuw OS X op je Mac.
Voor het ontwerpen van websites gebruik ik Adobe Photoshop, als je dat te duur vindt dan kan je eventueel ook Pixelmator gebruiken of het gratis Gimp, waarvoor je wel X11 nodig hebt. X11 is een X Window omgeving dat je kan installeren vanaf de originele DVD's die je bij je Mac hebt gekregen of hier kan downloaden.
Voor het testen van websites gebruik ik in Firefox voor Mac de Web Developer 1.1.8 add-on die je kan downloaden op de website van de developer.
Het testen van websites op andere systemen (Linux, Widows) en andere browsers doe ik met het gratis te downloaden VirtualBox. Op die manier weet ik hoe een website zich laat zien op bijvoorbeeld Ubuntu 9.10 met Firefox 3.5.6 of Windows 7 met Internet Explorer 8.
Voor het FTP gebruik ik Cyberduck en RBrowser, beide zijn gratis of je kan FileZilla proberen, dat lijkt meer op WS_FTP.
Kijk ook regelmatig even op websites zoals Versiontracker.com of Macupdate.com voor de nieuwste versies.
Een goede en gratis vervanger voor MS Office voor Mac is OpenOffice.org.
Hartelijk dank allemaal!
Ik gebruik DW in beide schermen, code en wysiwyg want dat is nu juist de kracht van dat programma vind ik.Ik kijk dus waar iets terecht komt maar de code plaats ik handmatig. (vooral handig bij css)
Goed om te vernemen dat Adobe apps wel naar behoren functioneren op een Mac
Is er nog iets te zeggen voor Golive t.o.v. DW? ik ken golive niet maar hoor er wel positieve dingen over.
Voor je fotobewerking, ik weet niet hoe zwaar je bestanden zijn en wat je er mee wilt, raad ik je aan de nieuwste versie van Adobe Elements te nemen, versie 8. Kan heel veel, neemt niet veel ruimte in op de Mac en heeft ook niet zoveel werkgeheugen nodig. Is zeer compleet en zeer betaalbaar, rond de 80,- nu. Je kunt zelfs een gratis download ophalen bij Adobe en die kun je 30 dagen volledig werkbaar gebruiken. Er zit een volledige Bridge CS4 bij om je bestanden te beheren e.d.En zoals al eerder in dit draadje gemeld, zorg voor voldoende intern geheugen dan werkt je Mac als een zonnetje.
(Bewerkt door jimmoor om 15:16, 28-12-2009)
Voor je fotobewerking, ik weet niet hoe zwaar je bestanden zijn en wat je er mee wilt, raad ik je aan de nieuwste versie van Adobe Elements te nemen, versie 8. Kan heel veel, neemt niet veel ruimte in op de Mac en heeft ook niet zoveel werkgeheugen nodig. Is zeer compleet en zeer betaalbaar, rond de 80,- nu. Je kunt zelfs een gratis download ophalen bij Adobe en die kun je 30 dagen volledig werkbaar gebruiken. Er zit een volledige Bridge CS4 bij om je bestanden te beheren e.d.
Ik gebruik ook Taco HTML Edit. Maar ik onderhoud alleen m'n eigen site. Tot nog toe heb ik de freeware versie gebruikt, maar laatst heb ik de geregistreerde versie gedownload. Ik heb hem pas een keer gebruikt, maar de mogelijkheden zijn volgens de site van de makers behoorlijk toegenomen.
Zie hier: http://tacosw.com/
groetjes
Mathy
DNA om 13:13, 28-12-2009Niet zo vaak je bericht aanpassen Frog
Ik vond het raar dat er zo'n leeg bericht achterkwam, dus wilde ik even kijken wat er gebeurd wanneer ik nog vaker zou wijzigen....
Coda (van Panic) speciaal voor de mac, alles in 1 scherm.http://www.panic.com/coda/
En CSSEdit (van MacRabbit) met live preview!http://macrabbit.com/cssedit/
Welke is denk je beter voor een redelijke beginner?Dat live preview lijkt me geweldig.. maar alles in 1 scherm zegt natuurlijk ook iets.
De naam zegt het eigenlijk al een beetje..
Heb beide even op proef.
DreamWeaver heeft natuurlijk zelf FTP mogelijkheden, maar een goed FTP programma ook niet geheel overbodig.Een goede FTP applicatie is CyberDuck (opensource):http://cyberduck.ch
Mocht je je website creaties op meerdere platforms willen testen zonder dat je je oude Windows machine uit de vuilnisbak wilt halen, dan kun je gebruik maken van emulator(s) die het mogelijk maken om bv Windows en Linux op je Mac te draaien.Sun heeft een -super- applicatie hiervoor op de virtuele markt gezet: VirtualBox (opensource).http://www.virtualbox.orgVirtualBox is geheel gratis en biedt je behoorlijk wat platform mogelijkheden. Wel belangrijk en noodzakelijk is voldoende geheugen in je Mac.
In ieder geval succes de komende tijd met het ontdekken van Mac OS X!
Ik vind Coda een echte aanrader. Als je html bestanden saved update deze ook de preview.Ook zit er standaard in:- uitgebreide stylesheet editor- beheer van meerdere websites- ftp mogelijkheden- handboeken- CODA heeft bovendien een eigen lettertype hiervoor ingebouwd, werkt echt heel prettig.
Coda is grafischer georiënteerd dan alleen maar een teksteditor-achtig webprogramma zoals bijvoorbeeld textMate.
FTP voor meerdere sites: ja, incl. synchronisatie,WebDAV en subversioning; CSS-editor: ja en ooknog op allerlei verschillende manieren, keuze dus;handboeken: de O'Reilly serie (inclusief grappen)over iedere denkbare web-syntax zit als Help erin;lekker code-kloppen: jawel, plus auto-completion,en het ooit vermaarde "HomeSite", te vergelijkenmet BB Edit; alles in één venster of juist alles los:je maakt gewoon je eigen werkruimte; Live-view:inclusief script-results; AJAX-frameworks = Spry;je eigen lettertypen/kleuren instellen voor code...
Noem het, en Dreamweaver heeft het wellicht.