WordPress ; ingewikkeld?
16 februari 2010 - 13:18   
geplaatst door: Max Gaav
Ik wil gaan bloggen binnenkort. Ik lees regelmatig dat WordPress toch wel hèt programma is. Heb net even rondgesnuffeld, maar het lijkt niet over te lopen van gebruiksvriendelijkheid (en ik ben een beetje lui soms).

Even een uitleg over de inhoud die het blog / de site moet krijgen:
Ik ben bezig een trainingsprogramma te schrijven (boek) waarvan ik alvast allerlei korte afgeronde stukjes via een blog wil aanbieden. De bedoeling is dat ik ook feedback kan krijgen op wat ik schrijf.
Naast het boek (en de verkoop ervan) wil ik straks onderwijs geven en ook daar ruimte aan mijn site aan besteden (reclame, info etc., geen internetonderwijs). Wellicht wil ik later er ook nog een forum aan koppelen.

Mijn komende trainingen hebben een sterk idealistische grondslag, maar het heeft uiteindelijk wel een ‘commerciële verschijningsvorm’ en ik wil er ook full-time mijn beroep van maken. M.a.w. allerlei advertentietjes en links waar ik geen controle over heb, zijn zeer ongewenst.

Ik ben bekend met de basics van website bouwen, beetje HTML, beetje CCS. Verder eigenlijk niet.

Hier zijn vast ervaren Freakers met een WordPress-blog! Mag ik vragen, rekening houdende met het hierboven geschrevene:

• Is WordPress geschikt voor wat ik wil of zijn er betere alternatieven?

• Moet je blog een dedicated site hebben, of kan het onderdeel zijn van een site (binnen één hostingpakket waar maar één site op mag draaien)

• Is het simpel te leren?

• Is er een goede (alternatieve) plek met handleiding, forum etc., buiten het bestaande NL-WordPress-forum?

• Zijn er vergelijkbaar goede programma's die ook heel populair zijn en 'voor dummies'?

Thanx!
Max

(Bewerkt door Max Gaav om 14:15, 16-02-2010)

My Mac is my second brain.
WordPress ; ingewikkeld?
16 februari 2010 - 13:22    reactie #1
geplaatst door: Fix
Ik heb het een keertje gedaan en vond 't vrij ingewikkeld,
dus kan alleen antwoord geven op je laatste vraag:

Joomla had ik daarentegen direct door en heeft ook nog eens veel meer opties,
maar is dus ook meer voor complete websites.
Verder beveel ik Blogspot aan. Heel simpel, geen code-kennis nodig.
(zie nu dat Blogspot 'Blogger' is geworden.)

(Bewerkt door Fix om 13:23, 16-02-2010)

WordPress ; ingewikkeld?
16 februari 2010 - 13:27    reactie #2
geplaatst door: hsmeets
• Moet je blog een dedicated site hebben, of kan het onderdeel zijn van een site (binnen één hostingpakket waar maar één site op mag draaien)

Kan onderdeel zijn van een site, hangt ook af wat je hostingprovider kan en wil inzake installatie van de wordpress en de er bij horendende mySQL db

• Is het simpel te leren?

Hangt van je achtergrond af. Gebruik (=posten van berichten e,d,)  is makkelijk, customizen van de layout/opmaak vraagt kennis van css, html e hoe Wordpress een beetje in elkaar zit.

• Is er een goede (alternatieve) plek met handleiding, forum etc., buiten het bestaande NL-WordPress-forum?

www.wordpress.org

WordPress ; ingewikkeld?
16 februari 2010 - 13:44    reactie #3
geplaatst door: melgior
Systemen als Wordpress en (van Nederlandse bodem) Pivot zijn heel complete systemen waardoor het in het begin misschien wat verwarrend is, maar uiteindelijk bieden ze wel de meeste flexibiliteit.

Je kunt ook een kant en klare optie kiezen die je niet eens hoeft te installeren zoals Tumblr en Posterous. Beide draaien niet op je eigen server maar je kunt wel een subdomein van je eigen site koppelen.

WordPress ; ingewikkeld?
16 februari 2010 - 13:56    reactie #4
geplaatst door: atelier
Blogspot van Google. OK, dat begint op BigBrother te lijken, maar die blog mogelijkheid is echt heel simpel, snel opgezet, eenvoudig aan te passen.
https://www.blogger.com/start
WordPress ; ingewikkeld?
16 februari 2010 - 14:00    reactie #5
geplaatst door: Hillman
Ik heb zelf enkele Blogs via Blogger lopen, werkt fantastisch. Wil je echter de layout naar je eigen hand zetten dan is enige kennis van CSS wel handig. Dat gezegd, de standaard templates van Blogger zijn erg goed.

Je kunt je eigen domein aan een blogspot (blogger) account koppelen. De gebruiker ziet dus "www.jouwdomeinnaam.nl" in plaats van "www.jouwblognaam.blogspot.com"

Ik heb wat gespeeld met WordPress. Is een goed programma, maar heeft een relatief stijle learning curve. Bovendien moet dit programma door jou zelf worden ge-update indien dat noodzakelijk is. Hier heb je bij Blogger geen last van. (Overigens zijn er hosting providers die de update voor je uitvoeren, het is dan slechts een kwestie van een paar keer klikken.)

Joomla en soortgelijke systemen zijn veeel meer dan alleen een blogging platform en schieten dus (?) aan jouw doel voorbij.

WordPress ; ingewikkeld?
16 februari 2010 - 14:17    reactie #6
geplaatst door: Max Gaav
Dank allen!

Adhv de reacties denk ik dat ik nadere informatie moet geven. Dat heb ik gedaan door mijn eerste post te bewerken.

Dank weer alvast!
Max

My Mac is my second brain.
WordPress ; ingewikkeld?
16 februari 2010 - 15:23    reactie #7
geplaatst door: melgior
Zo te zien kun je met Wordpress prima uit de voeten met wat jij graag wilt. Je kunt namelijk ook gewoon pagina's aanmaken met informatie (dus apart van het blog zelf) en Wordpress heeft ook forum software die netjes samenwerkt met je blog. Je hebt voor Wordpress geen aparte site nodig, je zou het gewoon in een mapje (jouwdomein.nl/blog/) kunnen installeren. Maar als je ook de niet-blog pagina's in Wordpress maakt hoeft dat niet eens en kun je Wordpress gewoon voor het beheer van je hele site gebruiken.

Als je het eens wil proberen: maak eens een testblog aan op wordpress.com om wat met de instellingen te spelen. Als het je bevalt kun je het later gewoon op je eigen hosting pakket installeren.

WordPress ; ingewikkeld?
16 februari 2010 - 15:28    reactie #8
geplaatst door: Max Gaav
Dank Melgior. Je noemde eerder ook PivotX. Ik ben net even gaan kijken, en het ziet er op het eerste gezicht aantrekkelijk uit.

Denk je dat Wordpress en PivotX beide even geschikt zijn voor mijn wensen?

En stel dat PivotX het niet redt als software (discontinued etc.), denk je dat het dan een enorme klus wordt om een PivotX-blog om te zetten naar een Wordpress-blog?

My Mac is my second brain.
WordPress ; ingewikkeld?
16 februari 2010 - 15:42    reactie #9
geplaatst door: melgior
Pivot is zeker even geschikt als Wordpress. Ze maken zelf geen forum software maar je kunt prima een van de vele andere fora installeren op je site. Er is een export functie aanwezig voor als je ooit eens over wil stappen naar een ander blog pakket, hoewel PivotX al jaren actief wordt ontwikkeld dus ik denk dat ze nog wel even blijven :).
WordPress ; ingewikkeld?
16 februari 2010 - 15:45    reactie #10
geplaatst door: MacWim
Wat je ook kunt proberen, is om ontwerpen te maken met Artisteer.
Dat is een soort klik-klak-klaar bouwdoos. Je kunt voor elk onderdeeltje kiezen uit meerdere voorbeelden. Door al die opties kun je er ontwerpen mee maken 'in duizenden varianten', maar die wel allemaal erg dezelfde look and feel hebben (ronde hoeken).
Binnen een half uurtje kun je een site gereed hebben die technisch klopt, en er niet slecht uitziet.
Vervolgens kun je dat ontwerp exporteren als een kant-en-klare template in Joomla, Wordpress of Blogger.

Dit programma kost rond de 100 euri. Voor de Mac is er alleen nog maar een Beta-versie, sinds 15 januari release candidate 3. Het voordeel hiervan is dat dit nog even gratis is.
Beta-versie hier te downloaden.

Toevoeging: hij is wel gratis, maar 't is een 30-days trial versie.
Maar voor zover ik kan bekijken wel met volle functionaliteit (dus zonder watermerk, zoals bij Windows trial).

(Bewerkt door MacWim om 15:48, 16-02-2010)

Mac mini M1, 16 GB 1TB | MBA 6.2 | iPhone 13 mini | iPad 2025 | iPod touch 2009 | Apple TV 3
Bouw websites; webteksten; beeldbewerking met Pixelmator Pro. interlijn.nl
WordPress ; ingewikkeld?
16 februari 2010 - 18:32    reactie #11
geplaatst door: Sypie
Om even op de vraag van de TS terug te komen of het makkelijk te leren is: Ja. Ik, als géén PHP/MySQL-er, kan er ook wat van maken. Kwestie van lezen wat je moet doen op het moment dat je een plugin, skin of iets anders er bij in wilt zetten.

WordPress is dusdanig veel in gebruik voor weblogs dat de kennis daarvan ook groot is. Als er iets is kun je het vragen op Nederlandstalige fora, geen enkel probleem. Het installeren en opzetten er van is ook een peuleschil.

Om voor je zelf eens te gaan testen: download MAMP (=gratis). Dit is een pakketje waarmee je op je eigen Mac een testversie kunt maken van je weblog. Op deze manier hoef je niet meteen "live" te gaan met je ontwerp maar kun je rustig thuis even wat prutsen.

Als je MAMP hebt geïnstalleerd kun je WordPress downloaden en installeren volgens de handleiding die daar bij zit. Is zelfs voor een noob niet zo bijzonder lastig, maar wel even goed lezen.

WordPress ; ingewikkeld?
16 februari 2010 - 21:26    reactie #12
geplaatst door: richard5
Even een reactie van een ervaren wordpress gebruiker. Het is op zich makkelijk in het gebruik als het geinstalleerd is. De echte moeilijkheid komt als je zelf een interessant design wilt maken waardoor je met de themes moet gaan rotzooien. Verder is code schrijven niet nodig. Er zijn voldoende plugins voorhanden met allerlei functionaliteit.

Verder kun je ook nog gratis een account aanmaken op wordpress.com dan hoef je helemaal niet te doen. Is wel het makkelijkst want dan wordt er ook iedere keer voor je ge-upgrade. Onder eigen domein naam onderbrengen kost geloof ik wel wat geld, maar zelf hosten kost meer (alleen al aan tijd).

Mijn site DIYMacServer.com is gebaseerd op wordpress. Heeft een blog maar ook een hoop statische pagina's voor de documentatie.

WordPress ; ingewikkeld?
16 februari 2010 - 23:54    reactie #13
geplaatst door: bertvanderveen
Ik heb er een dag aan besteed, inclusief met MAMP testen en toen was het werkend. Ik heb wel een goede provider die speciaal voor mij een aparte server met PHP SQL etc. heeft neergezet (die natuurlijk wel later door anderen gebruikt gaat worden).

Belangrijk is dat je je even goed inleest. WordPress heeft veel info, maar soms moeilijk te vinden.
Succes ermee.

Bert Vanderveen [...]
+++ Applegebruiker sinds 1989 (van System 6 via OSX naar macOS 15)