Even een uitleg over de inhoud die het blog / de site moet krijgen:Ik ben bezig een trainingsprogramma te schrijven (boek) waarvan ik alvast allerlei korte afgeronde stukjes via een blog wil aanbieden. De bedoeling is dat ik ook feedback kan krijgen op wat ik schrijf.Naast het boek (en de verkoop ervan) wil ik straks onderwijs geven en ook daar ruimte aan mijn site aan besteden (reclame, info etc., geen internetonderwijs). Wellicht wil ik later er ook nog een forum aan koppelen.
Mijn komende trainingen hebben een sterk idealistische grondslag, maar het heeft uiteindelijk wel een commerciële verschijningsvorm en ik wil er ook full-time mijn beroep van maken. M.a.w. allerlei advertentietjes en links waar ik geen controle over heb, zijn zeer ongewenst.
Ik ben bekend met de basics van website bouwen, beetje HTML, beetje CCS. Verder eigenlijk niet.
Hier zijn vast ervaren Freakers met een WordPress-blog! Mag ik vragen, rekening houdende met het hierboven geschrevene:
Is WordPress geschikt voor wat ik wil of zijn er betere alternatieven?
Moet je blog een dedicated site hebben, of kan het onderdeel zijn van een site (binnen één hostingpakket waar maar één site op mag draaien)
Is het simpel te leren?
Is er een goede (alternatieve) plek met handleiding, forum etc., buiten het bestaande NL-WordPress-forum?
Zijn er vergelijkbaar goede programma's die ook heel populair zijn en 'voor dummies'?
Thanx!Max
(Bewerkt door Max Gaav om 14:15, 16-02-2010)
Joomla had ik daarentegen direct door en heeft ook nog eens veel meer opties,maar is dus ook meer voor complete websites.Verder beveel ik Blogspot aan. Heel simpel, geen code-kennis nodig.(zie nu dat Blogspot 'Blogger' is geworden.)
(Bewerkt door Fix om 13:23, 16-02-2010)
Kan onderdeel zijn van een site, hangt ook af wat je hostingprovider kan en wil inzake installatie van de wordpress en de er bij horendende mySQL db
Hangt van je achtergrond af. Gebruik (=posten van berichten e,d,) is makkelijk, customizen van de layout/opmaak vraagt kennis van css, html e hoe Wordpress een beetje in elkaar zit.
www.wordpress.org
Je kunt ook een kant en klare optie kiezen die je niet eens hoeft te installeren zoals Tumblr en Posterous. Beide draaien niet op je eigen server maar je kunt wel een subdomein van je eigen site koppelen.
Je kunt je eigen domein aan een blogspot (blogger) account koppelen. De gebruiker ziet dus "www.jouwdomeinnaam.nl" in plaats van "www.jouwblognaam.blogspot.com"
Ik heb wat gespeeld met WordPress. Is een goed programma, maar heeft een relatief stijle learning curve. Bovendien moet dit programma door jou zelf worden ge-update indien dat noodzakelijk is. Hier heb je bij Blogger geen last van. (Overigens zijn er hosting providers die de update voor je uitvoeren, het is dan slechts een kwestie van een paar keer klikken.)
Joomla en soortgelijke systemen zijn veeel meer dan alleen een blogging platform en schieten dus (?) aan jouw doel voorbij.
Adhv de reacties denk ik dat ik nadere informatie moet geven. Dat heb ik gedaan door mijn eerste post te bewerken.
Dank weer alvast!Max
Als je het eens wil proberen: maak eens een testblog aan op wordpress.com om wat met de instellingen te spelen. Als het je bevalt kun je het later gewoon op je eigen hosting pakket installeren.
Denk je dat Wordpress en PivotX beide even geschikt zijn voor mijn wensen?
En stel dat PivotX het niet redt als software (discontinued etc.), denk je dat het dan een enorme klus wordt om een PivotX-blog om te zetten naar een Wordpress-blog?
Dit programma kost rond de 100 euri. Voor de Mac is er alleen nog maar een Beta-versie, sinds 15 januari release candidate 3. Het voordeel hiervan is dat dit nog even gratis is.Beta-versie hier te downloaden.
Toevoeging: hij is wel gratis, maar 't is een 30-days trial versie.Maar voor zover ik kan bekijken wel met volle functionaliteit (dus zonder watermerk, zoals bij Windows trial).
(Bewerkt door MacWim om 15:48, 16-02-2010)
WordPress is dusdanig veel in gebruik voor weblogs dat de kennis daarvan ook groot is. Als er iets is kun je het vragen op Nederlandstalige fora, geen enkel probleem. Het installeren en opzetten er van is ook een peuleschil.
Om voor je zelf eens te gaan testen: download MAMP (=gratis). Dit is een pakketje waarmee je op je eigen Mac een testversie kunt maken van je weblog. Op deze manier hoef je niet meteen "live" te gaan met je ontwerp maar kun je rustig thuis even wat prutsen.
Als je MAMP hebt geïnstalleerd kun je WordPress downloaden en installeren volgens de handleiding die daar bij zit. Is zelfs voor een noob niet zo bijzonder lastig, maar wel even goed lezen.
Verder kun je ook nog gratis een account aanmaken op wordpress.com dan hoef je helemaal niet te doen. Is wel het makkelijkst want dan wordt er ook iedere keer voor je ge-upgrade. Onder eigen domein naam onderbrengen kost geloof ik wel wat geld, maar zelf hosten kost meer (alleen al aan tijd).
Mijn site DIYMacServer.com is gebaseerd op wordpress. Heeft een blog maar ook een hoop statische pagina's voor de documentatie.
Belangrijk is dat je je even goed inleest. WordPress heeft veel info, maar soms moeilijk te vinden.Succes ermee.