Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

"Apple werkt aan bloedsuikermeter voor Apple Watch"

004

Dat Apple graag een belangrijke rol voor de Apple Watch zou willen zien binnen medisch onderzoek is al een tijd bekend. Het was dan ook Apple zelf die HeathKit en ResearchKit lanceerde, waarmee het veel meer mogelijkheden voor medisch onderzoekers onder handbereik bracht.

Dat dit soort initiatieven hun vruchten afwerpen kon je onder andere al lezen in dit nieuwsbericht, dat een maand geleden op MacFreak verscheen.

Doorbraak?

Maar Apple zou nog veel meer plannen hebben voor de Apple Watch als meetapparaat voor onze gezondheid, volgens CNBC zou een geheim team van ongeveer 30 mensen in een anoniem kantoorgebouw in Palo Alto werken aan een sensor die bloedsuikerwaardes zou kunnen meten.

Als dit zou lukken dan zou dat een enorme doorbraak zijn, tot nu toe moet er voor dat soort metingen altijd bloed geprikt worden. Tot nu toe is het altijd onmogelijk gebleken om dit betrouwbaar te kunnen meten, veel andere bedrijven hebben het al geprobeerd. Toch lijkt het er op dat het Apple gelukt is om in dit veld een doorbraak te maken:

Citaat:

The initiative is far enough along that Apple has been conducting feasibility trials at clinical sites across the Bay Area and has hired consultants to help it figure out the regulatory pathways.


De geschiedenis

Apple zou hier de afgelopen vijf jaar aan gewerkt hebben, het was Steve Jobs zelf die Apple op dit spoor gezet heeft. Hij had nog meer plannen voor draagbare apparaten, zoals de Apple Watch, zodat we die kunnen gebruiken voor onze gezondheid. Zo wilde Steve Jobs ook dat we andere belangrijke dingen makkelijk zouden kunnen meten, zoals bijvoorbeeld het zuurstofgehalte in ons bloed.

Het team dat werkt aan dit soort sensors, waaronder die voor de hartslagmeting die de huidige Apple Watch al ingebouwd heeft, zou onder leiding staan van Bob Messerschmidt. Die was eerder CEO van het bedrijf Cor, dat in 2010 door Apple overgenomen werd nadat hij zelf Steve Jobs een mail stuurde met het voorstel voor overname. Meer over Bob Messerschmidt en zijn ervaringen bij Apple kan je lezen in dit artikel van Fast Company.

Sinds de overname van Cor heeft Apple in de afgelopen periode nog veel meer bedrijven die actief waren in de biomedische sector overgenomen, waaronder Vital Connect, Masimo Corp, Sano, Medtronic en C8 Medisensors.

Apple is trouwens niet het enige grote tech-bedrijf dat hiermee bezig is. Verily, het life sciences team van Google, werkt bijvoorbeeld aan een contactlens die het bloedsuikergehalte kan meten.

Reacties

13 april 2017 Een ware MacFreak!

"Op het spoor brengen" is misschien niet helemaal juist. Het lijkt meer "aan het werk zetten" te zijn.

Maar goed, zonder zo'n drijvende kracht als Steve Jobs was het niet zo ver gekomen als dat het nu is, dat lijkt dan wel weer zeker.

Er zijn trouwens ook derde partij-apps die met de Apple Watch de bloeddruk kunnen (?) meten. Hoe nauwkeurig zijn die? Iemand een idee?

16 april 2017 MacFreak Veteraan

Ik heb liever dat ze aan een fatsoenlijk design werken. Dus mooie ronde klokken in plaats van die rechthoekige mini iPhones. Dat is beter voor mijn bloeddruk.

16 april 2017 Gevorderd Lid

Men vindt bij Apple de eigen stappenteller al onvoldoende betrouwbaar om als bewijs in een rechtszaal te gebruiken. Dus hoe betrouwbaar kunnen ze dan een bloedsuikermeter zonder bloedprikken maken? Een stappenteller is toch eenvoudiger dan een bloedsuikermeter zou je zo denken.

16 april 2017 MacFreak Verslaafde

Een stappenteller is heel simpel als je een "redelijke" foutmarge aanvaardt.

Een bloedsuikermeter moet veel nauwkeuriger. Elke keer. Maar er zijn een aantal nieuwe chips op de markt of er aan komende, die dingen kunnen meten die tot voor korts scheikunde nodig hadden. Van bacteriën en virussen herkennen, tot zuurstofwaarde van je bloed meten zonder prik.

Voor zover ik kan volgen, is Apple bezig een synergie te maken van wat mogelijk is. De structuur om de data te rapporteren is er al. En dan beschikt de medische wereld over "live statistics". Uit research oogpunt zeer interessant.

Als er één bedrijf zo'n synergie kan assembleren, is het Apple wel.

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren. Als je nog geen lid bent van MacFreak kan je je hier registreren.