https://www.macfreak.nl/modules/news/images/WhatsApp2-icoon.jpg
Doordat Apple besliste om iMessage niet cross-platform te maken ontstond er een groot gat voor een app die wel op zowel iOS als Android werkte. De eerste die daarin sprongen waren de makers van WhatsApp, die dit later aan Facebook verkochten (waar uiteindelijk weer Signal uit voortkwam).

Maar er was één ding dat altijd duidelijk ontbrak bij WhatsApp: ondersteuning voor de iPad. En het lijkt dat daar verandering in gaat komen.


In het filmpje hierboven zie je de huidige situatie: WhatsApp voor iOS, Android, MacOS en Windows, maar niet voor de iPad. Dit betekent dat de enige manier om WhatsApp op je iPad te kunnen gebruiken is om de web-versie op [url=https:/...
20 september 2023 - 17:06

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Battery-BigSur-icoon.jpg
Het is al lang bekend dat een oplaadbare batterij 100 procent opladen niet goed is voor de levensduur, en al helemaal niet om deze langdurig aan de lader te laten hangen, terwijl 100 procent allang gehaald is. Daarom heeft Apple al een tijdje een optimalisatie ingebouwd.

Die optimalisatie kan je zien in Instellingen → Batterij → Batterijconditie en opladen, bij de optie ‘Geoptimaliseerd opladen’ helemaal onderaan.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOS17iPhone13MiniInstellingenBatterijEnOpladen.jpg

klik op de afbeeldingen voor een grotere versie

Maar als je een iPhone 15, 15 Plus, 15 Pro of 15 Pro Max koopt dan zal je op die plek nog een optie vinden. Want naast de opti...
20 september 2023 - 11:35

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPadOS17-icoon.jpg
iPadOS 17 brengt veel van de nieuwe dingen die ook in iOS 17 te vinden zijn, maar er zijn natuurlijk ook een aantal dingen in die specifiek zijn voor de iPad. Er zijn bijvoorbeeld nieuwe manieren om je favoriete foto’s te laten zien en opvallende lettertypen en kleuren voor datum en tijd.

Interactieve widgets laten informatie op een nog handiger manier zien, en je kunt met slechts één tikje meteen vanuit het toegangsscherm of beginscherm je taken laten uitvoeren.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iPadOS17LockScreenAstronomy.jpg

klik op de afbeeldingen voor een grotere versie

Verder is de...
20 september 2023 - 09:28

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleTV_2010.png
tvOS 17 brengt veel nieuwe dingen, waaronder voor de allereerste keer FaceTime op de Apple TV. Dat werkt door de camera van jouw iPhone of iPad als Continuïteitscamera in te stellen, je kan dan ook door de anderen gezien en gehoord kan worden.

Let wel op dat deze nieuwe functie alleen werkt vanaf een Apple TV 4K van de 2e generatie, de Apple TV HD valt dus voor het eerst buiten de boot.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.tvOS17WatIsNieuw.jpg

klik op de afbeeldingen voor een grotere versie


En later dit jaar zullen nieuwe tvOS-apps van onder andere Zoom en Webex (van Cisco) ook gebruik gaan maken van Continuïteitscamera en hun commun...
20 september 2023 - 08:51

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleSilicon-icoon.jpg
De 3 nm A17 Pro is nog maar net beschikbaar en er zullen nog verschillende uitvoeringen van deze SoC volgen. Toch kijkt Apple nu al naar TSMC voor de overstap naar een nóg snellere en nóg zuinigere computerchip op het 2 nm productieproces. Dat blijkt uit een bericht van Apple-goeroe Ming-Chi Kuo.

Volgens dit nieuws zal de overstap naar 2 nm niet voor 2026 plaatsvinden. De A18 Pro en A19 Pro blijven dus gewoon gebruik maken van TSMC's 3 nm-proces.

Screenshot 2023-09-19 at 18.12.06.png


De eerste 2 nm SoC van Apple zal dus pas de A20 Pro worden - ervan uitgaande dat het bedrijf de 'Pro'-naam blijft handhaven. Maar het bedrijf zal ongetwijfeld de eerste 2 nm-klant van TSMC zijn.


Duurder

De prijs per wafer zal naar verluidt de 25.000 dollar aantikken. Dat suggereert dat de eerste chipset wel eens zó du...
19 september 2023 - 17:29

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleWatch-Series9-icoon.jpg
Apple heeft vandaag watchOS 10 uitgebracht, een update die onder andere apps op een nieuwe manier in één oogopslag meer informatie kan laten zien met een nieuwe Smart Stack om relevante widgets te tonen op het moment dat ze nodig zijn. Maar dat is nog lang niet alles.

watchOS 10 kan op alle modellen vanaf de Apple Watch Series 4 geïnstalleerd worden, helemaal onderaan dit artikel vind je hoe je dat kan doen.

https://www.apple.com/newsroom/images/2023/09/watchos-10-is-available-today/article/Apple-watchOS-10-watch-family_big.jpg.large_2x.jpg


Nieuwe ontwerptaal en navigatie

Apple Watch-apps, zoals Weer, Voorraden, Thuis, Kaarten, Berichten, Wer...
19 september 2023 - 05:10

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleWatch4-icoon.jpg
Wie likkebaardend naar Apple's Wonderlust keynote heeft gekeken naar de Apple Watch S9, met de gedachten om vanwege die supercoole double-tap functie naar de Apple Store te sprinten: wacht even! Want dat magische "nieuwe" double-tap gebaar werkte al op oudere Apple Watches!

Wij zouden MacFreak niet zijn als we dat niet even zouden uitzoeken, en hieronder leggen we je uit hoe je dat instelt.

Een telefoongesprek aannemen of sluiten met de 'double-tap' handbeweging. Afbeelding: Apple Inc.

Met die revolutionaire 'Double-tap' handbeweging kun je de primaire knop van een app bedienen. Apple z...
19 september 2023 - 05:08

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/HomePod-icoon.jpg
Apple heeft HomePod Software versie 17.0 voor ons klaarstaan. En ook deze versie brengt natuurlijk nieuwe functies terwijl al bestaande verbeterd worden, met daarnaast ook de bekende oplossingen voor eventuele problemen (lees: bugs) en verbetering van de stabiliteit (alweer: bugs).

Maar een compleet nieuw versienummer betekent ook compleet nieuwe dingen, zoals een AirPlay-sessie starten met alleen je stem, en nieuwe belregelaars.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.HomePodSoftware17.0ReleaseNotes.jpg

klik op de afbeelding voor een grotere versie

Met die laatste kan op je HomePod een gesprek stilhouden, of ook het stilhouden met je stem opheffen.

Heb je een HomePod van de tweede gen...
19 september 2023 - 05:00

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iCloud-icoon-Yosemite.jpg
Apple komt met twee nieuwe, flink grotere opties binnen de iCloud+ opslag abonnementen. De plannen voor de uitbreiding van iCloud+ werden afgelopen dinsdag tijdens Apple's Wonderlust evenement aangekondigd als welkome aanvulling op de mogelijkheden van de nieuwe iPhone 15 (Pro) serie.

Naast de bestaande opties van 50 GB, 200 GB en 2 TB kun je nu ook kiezen voor een opslag van maar liefst 6 TB en 12 TB.

Screenshot 2023-09-18 at 21.32.01.png


Apple ziet de upgrades als de "perfecte aanvulling" op de krachtige 48-Megapixelcamera's op iPhone 15 en iPhone 15 Pro serie. Door het vastleggen van foto's met een superhoge resolutie en video's  op 4K resolutie vragen nu eenmaal om een grotere iCloud+ bibliotheek.

Zo blijft het mogelijk om de originele foto's en video's in hoge resolutie vei...
18 september 2023 - 21:44

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iOS17-icoon.jpg
We hebben een paar dagen moeten wachten maar nu is het zover: de iOS 17 update staat voor je klaar. Nadat de iOS update uitgebreid werd behandeld in de WWDC-keynote en het Wonderlust event, is het eindelijk zover om deze op onze eigen telefoon te gaan zetten - mits deze wordt ondersteund.

We lopen nog even door alle noviteiten heen, en geven tenslotte nog even aan welke iPhones in aanmerking komen voor deze update.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOS17-Hero.jpg


Volgens Apple staat iOS 17 voor content delen en personaliseren. Als je onderstaande opsomming zo bekijkt, voert dat inderdaad de boventoon. Let wel op dat niet alle (nieuwe) functies direct na introductie al in iOS 17 zitten. Sommige functies worden namelijk pas tijdens een latere upda...
18 september 2023 - 19:27
Vorige pagina Volgende pagina