Ikzelf heb Ubuntu, Kubuntu, Yellow Dog, Mandriva PPC (niet meer officieel) en enkele andere geprobeerd in combinatie met mijn iBook.
Ook Gentoo heeft 2 dagen gecompileerd, maar heb nooit de bootloader in orde gekregen  :blush:

Na veel uitproberen was ik het meest verbaast van Ubuntu, meteen waren de meeste dingen ondersteund (trackpad, airport, sound etc...).. en de installatie is spotgemakkelijk en snel.

In de toekomst wil ik nog een poging Gentoo wagen op 1 van mn Powermacs.. Het feit dat een Belg 'de grote man' is in de powerpc versie van gentoo vind ik natuurlijk helemaal  :thumbs-up:
Lijkt mij ook de stabielste linux te zijn voor PPC.. (correct me if wrong)

Ik hoop dat met de opkomst van Intel de PPC-linuxen niet ophouden met bestaan!

Wat zijn jou ervaringen?

geplaatst door: macvooh
FREAK!
Welke Linux versie gebruik je, en wat zijn je ervaringen?
reactie #1 geplaatst: 6 april 2006 - 12:26
[news]Over Ubuntu heb ik me ook verbaasd. Alleen meer in negatieve zin. Ik wilde wel 'ns die demo zien, dus ik dacht, ik start 'm ns van CD op. Niet dus. Na heel lang wachten kwam er een heleboel tekst over m'n scherm rollen, en eindigde met de mededeling "release key to continue". Nu is dat wel het moeilijkste wat er is. Een knop 'releasen' als er geen knop is ingedrukt. Ik heb alles geprobeerd, maar hij ging echt niet verder. Erg jammer, want ik had er toch wel een hoge dunk van. Tenminste, die indruk wekte de CD's in eerste instantie bij mij wel.

Het kan natuurlijk aan mijn computer gelegen hebben, maar een G5 dual 1,8 met 9600 videokaart en 2 raptor schijven, dat lijkt me geen extreme configuratie of zo.[/news]

geplaatst door: Gmid
Welke Linux versie gebruik je, en wat zijn je ervaringen?
reactie #2 geplaatst: 6 april 2006 - 13:50
Grote fan van Fedora. Dat komt eigenlijk omdat ik een tijdje professioneel met RedHat aan de slag ben geweest. Dat was ten tijde van RH 6.3

Ik heb ook wel eens naar Suse gekeken en dat werkte ook fijn en oké, maar soms lukte dingen weer niet of gingen dingen net ietsje anders en dan viel ik weer terug op RedHat.

Heel erg moe wordt ik voornamelijk van de (on)afhankelijkheden. Iets dat op de Mac soms in één minuut gaat, daar ben je met Linux uuuuuuuuren mee bezig, omdat veel programma's weer iets anders nodig heeft, en dat heb je dan wel weer, alleen weer de verkeerde versie en dan moet je weer op zoek naar de juiste versie.

Daar wordt ik erg verdrietig van. En het feit dat je eerst moeite moet doen om een MP-3tje af te spelen of een DVD te kijken. Dat heeft weer alles met rechten en open-source te maken.....

(Bewerkt door tantepoes om 13:51, 6-04-2006)

geplaatst door: tantepoes
MBP
Welke Linux versie gebruik je, en wat zijn je ervaringen?
reactie #3 geplaatst: 6 april 2006 - 14:11
Ik heb hele goede ervaringen met SuSE en Fedora. Alleen heb ze nooit op mijn
Mac uitgeprobeerd, enkel op de PC. Was echt leuk. Maar kies toch liever mijn
Macje. Was vooral cowl dat je alles aan kon prutsen wat je wou, met gevolg paar
keer kaduuk. Maar goed, ik raad iedereen SuSE aan als ze iets op hun PC willen
zetten, vooral dat YaST (configuratieoptiesysteem ofzo) wat in SuSE zit is erg goed.

TJ

Welke Linux versie gebruik je, en wat zijn je ervaringen?
reactie #4 geplaatst: 6 april 2006 - 14:13
waarom willen jullie linux draaien op een Apple?
geplaatst door: knutmo
Welke Linux versie gebruik je, en wat zijn je ervaringen?
reactie #5 geplaatst: 6 april 2006 - 14:59
@knutmo: Omdat het kan ;)

Ik heb op mijn powerbookje ooit Ubuntu gezet. Daarna nooit meer wat mee gedaan, met name omdat Airport Extreme niet wordt ondersteund (bleek achteraf).
geplaatst door: mennodeij
Vu-ja-dé: the odd feeling nothing has ever happened before...
Welke Linux versie gebruik je, en wat zijn je ervaringen?
reactie #6 geplaatst: 6 april 2006 - 15:04
Sommige Macfreaks hebben ook een IBM-kloon
geplaatst door: tantepoes
MBP
Welke Linux versie gebruik je, en wat zijn je ervaringen?
reactie #7 geplaatst: 7 april 2006 - 10:01
Ik heb Ubuntu 6.04 beta nu op mijn Powerbook 17" met dual layerbrander, dit is de eerste distro die ik heb gevonden die deze powerbook ondersteund. Zelfs de Airport Extreme werkt, zij het dat het configureren van WEP/WPA/802.1X nog een beetje tegenvalt.

Thomas

geplaatst door: Thomas
Wat ik hier uitkraam is puur mijn persoonlijke mening.
Welke Linux versie gebruik je, en wat zijn je ervaringen?
reactie #8 geplaatst: 7 april 2006 - 12:11
Ik heb hier ubuntu/kubuntu 5.10 op staan, en dat bevalt me tot nu toe zeer goed. Sommige dingen gaan zo ontzettend makkelijk, bijvoorbeeld met Synaptic. Maar sommige dingen zijn weer een stuk lastiger, het koste me een uur ofzo om een geupdate versie van Firefox te installeren. Ondersteuning voor PPC linux is niet altijd optimaal.
Op dit moment vind ik kubuntu wat fijner dan ubuntu, het ziet er wat mooier uit en voelt wat vlotter. Af en toe zijn er ook van die hele vage problemen, soms krijg ik bij het inloggen in kubuntu een error message "Your battery is running out. -24928475241% charge left." terwijl ik een PowerMac heb   :blink:
geplaatst door: Thijs Alkemade
"There is no reason for any individual to have a computer in his home." --Ken Olson, 1977
Welke Linux versie gebruik je, en wat zijn je ervaringen?
reactie #9 geplaatst: 7 april 2006 - 13:37
Mandrake wordt door mij warm aanbevolen voor
iedere beginnende en gevorderde Linux gebruiker.  :biggrin:  :thumbs-up:
geplaatst door: lector
Welke Linux versie gebruik je, en wat zijn je ervaringen?
reactie #10 geplaatst: 7 april 2006 - 14:20
Ik ben van oudsher altijd een Debian gek geweest, maar op mn nieuwe PC server draait ook gewoon Ubuntu server. Echt ideaal, alle functionaliteit van debian zonder een hoop gedoe!

Ook heb ik op mn Windows gebakkie een Ubuntu dual boot staan voor het geval dat ;)

geplaatst door: Pete
Welke Linux versie gebruik je, en wat zijn je ervaringen?
reactie #11 geplaatst: 8 april 2006 - 14:01
Ik kwam gisteren niet toe aan de voordelen van Mandrake.
Het is makkelijk te installeren op een Mac onder OS 9 en OS X en
natuurlijk ook op een PC. En het is GRATIS.
Mandrake dus.  :worship:  :biggrin:
geplaatst door: lector
Welke Linux versie gebruik je, en wat zijn je ervaringen?
reactie #12 geplaatst: 8 april 2006 - 21:07
Ubuntu hier. Helemaal te gek en met de Live CD heb ik nu ook de ouweman om (nog geen Mac maar wel dat rottige Windows IksPee geditched). Het leuke is dat Ubuntu ook nog eens van alle versies onbeperkt ceedeerommetjes verstuurt voor nop! :thumbs-up:

[edit] De Live CD van Ubuntu is inderdaad erg traag, maar ja, wie draait nu een OS vanaf een CD voor dagelijks gebruik? De installatieversie doet qua snelheid niet onder voor Mac OS X. [/edit]

(Bewerkt door Leendert om 9:25, 9-04-2006)

geplaatst door: Leendert
Welke Linux versie gebruik je, en wat zijn je ervaringen?
reactie #13 geplaatst: 9 april 2006 - 00:18
Gebruik YellowDogLinux, gratis en wel. Op een eigen partitie met een bootloader die het prima doet. Mooi, snel en hartikke leuk. Airport Extreme kaartje wordt helaas niet ondersteund.

Ubuntu van CD opgestart. Stukken minder leuk en stukken minder snel. Kreeg al gauw het gevoel dat ik liever YDL gebruikte.

Iemand enig idee van een PPC variant die Airport Extreme kaartje ondersteund? (zonder dat ik zelf iets hoeft te compileren?)

geplaatst door: PjotriDVDguru
Welke Linux versie gebruik je, en wat zijn je ervaringen?
reactie #14 geplaatst: 9 april 2006 - 10:44
Heb ervaring met SuSE, Mandrake, Ubuntu en Gentoo. Mijn eigen voorkeur gaat uit naar Gentoo, omdat je daar bijna alles zelf moet doen. Resultaat: kost veel tijd om je systeem op orde te hebben, maar geeft voldoening en je leert heel snel hoe het OS (een OS, en uiteraard Linux en Gentoo specifiek) werkt.
Mandrake en SuSE raad ik zoiezo af, niet omdat ze slecht zijn, maar ik kan me twee scenario's bedenken: 1, je wilt alles zonder gedoe snel en goed hebben draaien (pak dan Ubuntu (of Kubuntu als je hoofdpijn wilt krijgen en een microsoft windows-achtige ervaring wilt opdoen)). 2, je wilt Linux en je systeem beter leren kennen en hebt geen haast alles aan de praat te krijgen, pak dan Gentoo, briljant mooi systeem.

Yellowdog ken ik niet.

(stiekem moet ik bekennen dat ik momenteel Gentoo op een PC draai, zit even zonder Appletje....snik).

geplaatst door: Daniel AMS
15-inch MacBook Pro 2,2Ghz Intel Core 2 Duo | iPod 5G 60Gb | iPod Shuffle 1 Gig, grijs | iPhone 8Gig
Welke Linux versie gebruik je, en wat zijn je ervaringen?
reactie #15 geplaatst: 9 april 2006 - 13:25
knoppix 3.8  
maar om nou te zeggen dat ik het ook echt gebruik  ?
nee  ik kloot er wat mee aan om te zien hoe linux is  
geplaatst door: bluekatt
an cuimhin  leat an gra.  cra croi an ghra . ta gliondar sa saol  cuardaimis e  
Welke Linux versie gebruik je, en wat zijn je ervaringen?
reactie #16 geplaatst: 9 april 2006 - 13:28
Slackware, op een oude PC! goed te configureren, snel en stabiel. Maar ja, ik ben dan ook een vi 'freak'  :devil:

(Bewerkt door YoRabbit om 13:34, 9-04-2006)

geplaatst door: YoRabbit
Web designer & developer; iOS App developer
Welke Linux versie gebruik je, en wat zijn je ervaringen?
reactie #17 geplaatst: 9 april 2006 - 18:22
FreeBSD  :worship:  :worship:

wel geen linux maar moet toch even gezegd worden  :biggrin:

Ik heb van alles getest. Maar FreeBSD is  :inlove:

geplaatst door: Roman78
1984: To create a new standard, it takes something that's not just a little bit different; it takes something that's really new and really captures people's imagination and the Macintosh, of all the machines I've ever seen, is the only one that meets that standard. (Bill Gates)
1995: To see tomorrow's PC, look at today's Macintosh. (BYTE Magazine)
Welke Linux versie gebruik je, en wat zijn je ervaringen?
reactie #18 geplaatst: 9 april 2006 - 20:25
Het beste Linux is: DARWIN! :worship:  :worship:
geplaatst door: matsoft
Ik ben gelijk jarig met Steve Jobs :-)
Welke Linux versie gebruik je, en wat zijn je ervaringen?
reactie #19 geplaatst: 9 april 2006 - 21:47
ik heb een tijdje gespeeld met Fedora Core 4 toen ik zonder macje zat (enkel de ibook voor mijn vrouw nog over). Draaide op een oude pII 400 met een 256Mb ram en 12gb HD. Ging net, niet echt vlot, maar vooral geleerd dat het leuk is om te prutsen, maar efficiënt was het niet... Dus terug naar OSX (op de TiBook nu). Blijf ik steeds naar terug verlangen...
geplaatst door: Metteke
iBook G4 933 14",
TiBook 667 DVI, iMac Core 2 Duo 2.0Ghz en een iPod 20Gb. En nog een nanootje voor mevrouw...
Welke Linux versie gebruik je, en wat zijn je ervaringen?
reactie #20 geplaatst: 12 april 2006 - 14:06
Ik vraag me af waarom jullie ook Linux gebruiken... Je kan toch maar op één tegelijk werken? Dit lijkt misschien een domme vraag, maar onthou dat er enkel domme antwoorden bestaan.
geplaatst door: Tomovich
YESSS!!! ...iMac G5 20" - 1GB Ram...   VLAANDEREN BOVEN...!!!
Ontvang een gratis iPod Photo!
Welke Linux versie gebruik je, en wat zijn je ervaringen?
reactie #21 geplaatst: 12 april 2006 - 14:35
Ik gebruik Linux intensief om de door mij gebouwde websites te testen, zodat ik naderhand weet dat die op Win XP, Mac OS X en Linux goed zichtbaar is in allerlei browsers.
geplaatst door: Leendert
Welke Linux versie gebruik je, en wat zijn je ervaringen?
reactie #22 geplaatst: 15 april 2006 - 17:18
Ik heb enkele weken met Ubuntu en Kubuntu geëxperimenteerd.
Vooral de KDE omgeving van Kubuntu is erg fraai.
Maar het staat toch mijlen onder macOS X qua gebruiksvriendelijkheid en compatibiliteit.

Hier zijn enkele bevindingen:
Op mijn Imac G3 350 is de snelheid aannemelijk voor internetgebruik, Office is traag, tekenprogramma's nog trager.
Ik heb wel 512 MB RAM.
In tegenstelling met OSX zit ik hier bij Kubuntu met een groot aantal problemen.
- Office documenten met illustraties en formules worden niet juist geopend
- Beeldscherm Viewsonic 22 inch 225 en ATI Radeon 9600 op G5 geen videoversnelling en wisselfrequentie slechts 60 hz (geen drivers gemaakt door ATI)
- Apple Laserwriter niet herkend.
- Hortend geluid bij afspelen van muziek Cds op Imac
- CD niet zichtbaar na updates
- Airport Express niet herkend.
- Fatale crash met verplichte herinstallatie (bij OSX nog nooit gehad)
- Problemen met toetsenbord na enkele dagen gebruik.
- Enz...
Ik heb op mijn PowerMac G5 die Airport heeft alleen de live cd uitgetest en niet geinstalleerd.
Misschien zijn sommige zaken te configurerern via de terminal, maar daar ben ik niet genoeg op de hoogte van. Telkens als ik dat deed en achteraf nog enkele updates binnenhaalde mocht ik mijn systeem helemaal opnieuw installeren.
(7 keer in 14 dagen)

Ik merk geen verschil in stabiliteit tussen Breezy (5.10) en Dapper (6.06 beta)
Je moet als je een dual G5 hebt opstarten met live-powerpc64
Als je gewoon live typt zal je een kernel panick krijgen...

Ik wil de makers van Ubuntu/Kubuntu niets verwijten. Hun systeem is gratis en ze hebben er al ontzettend veel tijd ingestoken. Wel een verwijt naar ATI, die geen drivers maakt voor Linux op Mac.
Naar het schijnt zouden er wel drivers zijn voor Suse en Yellow Dog Linux, maar die ondersteunen dan geen 3D acceleratie...

Ik blijf bij MacOSX! Als ik een PC zou hebben, zou ik daar wel Linux op gebruiken...
Want daar zijn er minder compatibiliteitsproblemen...

(Bewerkt door Mac Hammer Fan om 23:59, 21-04-2006)

geplaatst door: Mac Hammer Fan
2x Mac Pro 2009 Hex 3.33 + OWC SSD + Radeon 580 / Geforce 980; MacBook Pro 2015 QC 2.2; MacBook 2007 DC 2.2; G5 2005 Dual Core 2.3: iPhone SE, iPad 2018
Welke Linux versie gebruik je, en wat zijn je ervaringen?
reactie #23 geplaatst: 15 april 2006 - 22:57
Ik denk dat er ook compatibiliteitsproblemen zijn voor de pcversies van linux...
geplaatst door: Tomovich
YESSS!!! ...iMac G5 20" - 1GB Ram...   VLAANDEREN BOVEN...!!!
Ontvang een gratis iPod Photo!
Welke Linux versie gebruik je, en wat zijn je ervaringen?
reactie #24 geplaatst: 16 april 2006 - 00:21

Citaat
Tomovich om 22:57, 15-04-2006
Ik denk dat er ook compatibiliteitsproblemen zijn voor de pcversies van linux...

Als ik de ATI website lees in elk geval minder...
:thumbs-down:
geplaatst door: Mac Hammer Fan
2x Mac Pro 2009 Hex 3.33 + OWC SSD + Radeon 580 / Geforce 980; MacBook Pro 2015 QC 2.2; MacBook 2007 DC 2.2; G5 2005 Dual Core 2.3: iPhone SE, iPad 2018