Ik ben Thom, 16 jaartjes jong en eigenlijk pas sinds kort actief op het gebied van de Macs, dus ook met MacFreak.Nu had ik een vraag voor alle fotografen en .mac-gebruikers onder ons.
Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in fotografie, het trekt me aan en boeit me. Ik vind het een enorm recht dat je alles wat de mens kan waarnemen vast kunt leggen. Tot nu toe heb ik alleen nog maar met goedkoop spul lopen werken, maar ik heb gespaard om een goede camera aan te kunnen schaffen.
Voor ik dit ga doen, wil ik graag advies. Niet van een verkoper die zijn duurste product kwijt wil, maar van iemand die actief is in het vak.
De volgende twee vragen heb ik:
Thom, aka Yuip.
Edit: Misschien handig om mijn budget te melden?
(Bewerkt door Yuip om 23:12, 17-12-2007)
(Bewerkt door Yuip om 23:28, 17-12-2007)
http://www.letsgodigital.org/nl/index.html is een objectieve site met goede testresultaten.Fotovakbladen hebben tegenwoordig veel tests/vergelijkingen in hun bladen staan.(bv: http://www.focusmedia.nl/start.htm of http://zoom.nl/)En fotografenfora willen ook nog wel eens helpen. Blijft natuurlijk toch een keuze welke camera je koopt, maar canon en Nikon hebben toch wel de meest uitgebreide keuzes, zowel voor body als objectieven. Kijk eens op hun sites.Wat betreft programma's, het ligt er maar net aan wat je met je foto's wil doen. Photoshop en Aperture zijn programma's waar je veel mee kan. En anders de goedkopere variant als Photoshop Elements. Een .mac-account is handig om foto's online te zetten, maar is wel beperkt in zijn toepassingen.Leuker is het natuurlijk om je eigen site vorm te geven.
succes er mee.
ps. Ik heb uiteindelijk gekozen voor de Canon 400D Digital. Heeft voldoende mogelijkheden om mee te fotograferen. Canon levert ook een programma mee om foto's te bewerken en te bewaren.ook kun je abonneren bij Canon en je foto's uploaden op internet.
Bedankt voor je reactie!Let's Go Digital is een handige site, en ben nu aan het kijken naar Aperture..
Groet, Yuip.
Ik zou voor de Canon 400d gaan als ik jou was. Ik ben zelf begonnen met 300d, en sinds kort overgestapt naar 5d.Als je begint zou ik dus eerst met 400d beginnen te klooien. Lenzen zijn het belangrijkste, maar ga eerst een flink experimenteren. De 400d is een erg leuk apparaat.
Zal ik hierbij ook direct gaan voor de Aperture software, of zal ik daar nog even mee wachten?
Op dit moment gebruik ik nog geen externe software als Aperture, Photoshop of Lightroom.Wel schiet ik alles in JPG en RAW, zodat wanneer ik ga beginnen met bewerken, in ieder geval deRAW bestanden heb. Ik gebruik nu alleen iPhoto en daar kan ik me nu mee redden.
Je kunt misschien beter een objectief erbij kopen, afhankelijk van je beoogde doel.
Ga eerst lekker schieten en ga als je je camera een beetje doorhebt pas denken aan bewerken.Je kunt beter proberen de foto zo goed mogelijk te schieten als je in gedachten hebt.
JJ
* EOS350d, de voorloper van de 400
succes
Alleen zal ik m ook niet op gang brengen... Ook hier een zeertevreden gebruiker van een EOS400D. Daarvoor een 350D, waarik ook zeer tevreden over was. Enig minpuntje van die camerawas dat hij niet bestand bleek tegen een val van 20 meter...
Zelf gebruik ik lensen van Tamron en Sigma, waar ik ook ergtevreden over ben. Maar voor lenzen geldt over het algemeen datde prijs voor een groot deel de kwaliteit bepaald.
Buiten dit alles maakt natuurlijk de fotograaf de foto's. Dus hoegoed je uitrusting ook is, mooiere composities ga je er niet vanmaken. Veel oefenen dus!
Veel plezier en succes met je keuze!
't Is natuurlijk meer een kwestie van voeling met de kamera... Ga eens naar een winkel waar je beiden kan uitproberen. Ikzelf werk met de Nikon D200, maar de D80 of zelfs de D50 zijn perfécte kleinere broertjes!! (zelfs al veel goeds over de D40 gelezen, maar dan moet je wel opletten met welke lenzen je erbij koopt, goed informeren!)Als lens zou ik ook de standaard lenzen die als kit bij de body worden aangeboden links laten liggen. Een zéér schappelijk geprijsde én uiterst goeie lens is de Tamron XR Di LD 28-75mmm 2.8 (op 'n digitaal toestel wordt die ± 35-135mm). En dan ja... Lightroom heeft mijn leven alvast vergemakkelijkt. Bekijk het echt maar als een "light room", de digitale donkere kamer. Vooral als je in RAW wilt shieten (doen!!) is 't een échte aanrader. Als je wilt panorama's maken van verschillende foto's of je aan HDR fotografie wagen dan is Photoshop eerder een programma voor jou. Ook voor het rechttrekken van bv. architectuurfoto's is Photoshop goed uitgerust. Lightroom doet enkel (nu ja, ongeveer, er is wel heel wat meer) wat je vroeger ook in de donkere kamer kon doen.
Dus:D80Tamron 28-75Lightroom / Photoshop Student Edition (of Elements natuurlijk)
laat ons weten wat 't geworden is.En nog eens, Canon is top, Nikon is top, maar probeer beiden even... 't is een belangrijke beslissing die je nu neemt.
Nog een plus voor Nikon: flitsfotografie. Misschien niet voor nu, maar nikon is echt zeer vooruitstrevend met zijn flitsers.
Succes!
Kijk even verder dan de reclamejongens je dwingen. Er is echt meer (en soms beter, dan wel prettiger in het gebruik) dan Canon en Nikon.En lees de reviews van Steve Digicam of van deze site of van een andere testsite.Je bent even bezig, maar dan weet je wat meer.Verder vraag ik me af in hoeverre een " enorme beginner! " met een moeilijke camera goede foto's denkt te krijgen.Maar goed, ik heb jou foto's met dat goedkope spul niet gezien. Misschien is dat al helemaal in orde.Vergeet echter een ding niet: de camera maakt de foto niet. Dat doet de fotograaf, door kijken, kennis en kunde.De camera is alleen een hulpmiddel.Niet geheel onbelangrijk, maar niet meer dan een hulpmiddel.
Van mij mag je de Canon D400 kiezen, als de keuze weloverwogen is.Maar laat je niet verleiden tot een keuze door reclamepraat. In dat geval zaten we nu allemaal op een Windows-machine te werken.
100% mee akkoord.
Mijn ervaring beperkt zich in DSLR enkel tot N & C... Vandaar. Maar er is zeker meer op de markt. En zelfs met een G9 of een Ricoh Caplio 100gx kan je uitstekende beelden maken.
En nogmaals, 't is waar wat den Dick zegt... De fotograaf maakt de foto, niet de uitrusting.
Maar dit is dus niet om jou nu te zeggen dat jij ook een Nikon moet kopen: je moet 'm echt eerst even in je hand houden. Specs, features en prestaties van Canon, Nikon en Pentax zijn zo goed als inwisselbaar.
Canon levert uitstekende MAC-software voor het bewerken van RAW (engelstalig), kost niets en heeft prima mogelijkheden (ook voor jpeg). Je kunt iPhoto zo instellen dat wanneer je RAW wilt editten, vanzelf dit programma wordt opgestart. Hou je geld op zak, aperture/lightroom is, zeker in het begin, overbodige luxe. Photoshop CS is geld weggooien (voor de beginner) als je al iets meer wilt dan iPhoto (08) en de canonsoftware, ga dan voor b.v. photoshop elements.Ben uiterst tevreden gebruiker van Canon350D, door software update van canon (voor het fotobewerkingsprogramma), kan ik achetraf ook de betreffende functieinstellingen van de 400D toepassen (op RAW) Da's dus een leuk kadootje.Verder, zoals hier al verschillende malen gemeld: ga naar een fotozaak en houd de verschillende camera's in je hand en "schiet" wat plaatjes. Ga je voor "vreemde merk" lenzen: zet ze op de camera en kijk hoe e.e.a samenwerkt met je camera. (snelheid, scherpsstellen etc, ben b.v uiterst teleurgesteld over Tamron ion vergelijng et de canon lenzen).SuccesMacGB
Als je nu echt begint met fotograferen is een cursus ook aan te raden. Op die manier hoef je een hoop wielen niet zelf uit te vinden!
Ben vanmiddag wederom op een (profi!) shoot geweest voor één van de grote retailers in Nederland......, mijn god wat komt er toch een hoop bij kijken!
Zelf ben ik absoluut geen fotograaf, maar ik heb vrienden die dit wel zijn en die hebben allemaal cursussen gedaan!
Just an idea............
Qua body zijn er eigenlijk geen slechte camera's meer. Canon 400D, Nikon D80, Nikon D40(x), allemaal prachtcamera's. Alleen bij Canon moet je, zoals al eerder verteld, niet de kitlens nemen, die is op z'n best matig. Beter dan een lens van een compact, maar geen match voor de verder goede Canon body's.
Als je wat grotere brandpuntsafstanden gebruikt, heb je al snel veel licht (niet altijd aanwezig), hoge lichtgevoeligheid (hoge ISO betekent meer ruis) of beeldstabilisatie nodig. En dat ontbreekt in de Canon en Nikon body's!
Canon en Nikon leveren wel beeldstabilisatie in de lenzen (IS / VR), maar dat maakt deze lenzen meteen erg duur.
Sony (geheel gebaseerd op Minolta technologie), Pentax en Olympus hebben standaard wel beeldstabilisatie in de body. Dat betekent dat alle lenzen die je gebruikt, dus ook eventueel die 15 jaar oude Minolta of Pentax lenzen, met stabilisatie werken.
Staar je niet blind op megapixels. 6 is genoeg, tenzij je op posters afdrukt of een klein deel van foto's tot A4 wilt uitvergroten ("digitaal zoomen"). Voor de prijs van een Nikon D40x (10 MP) heb je ook een Nikon D40 (6 MP) met externe flitser. En een Pentax K100d (6 MP) is goedkoper, compacter, en makkelijker te bedienen dan een Pentax K10d (10 MP).
Ga eens naar een goede fotozaak die al deze modellen heeft liggen. Neem de camera's in je handen, speel er wat mee. Komt de bediening vertrouwd over, werkt alles intuïtief, zitten alle knoppen die je nodig hebt onder handbereik, kun je al je favoriete functies bereiken zonder 3 niveaus diep in de menu's te moeten duiken?
Biedt het systeem (Canon, Nikon, Sony/Minolta, Olympus, Pentax, ...) je voldoende mogelijkheden voor de komende jaren? Bedenk dat een beginnerskit het begin is van je DSLR hobby. Er komt waarschijnlijk een tas bij, accu's, extra lenzen, externe flitser, batterij handgreep, statief, ... Dit is natuurlijk afhankelijk van wat je gaat fotograferen. Voor architectuur gebruik je andere lenzen dan voor portretten, en bij landschappen heb je vaak wat meer tijd om je camera in te stellen dan bij sport. In dat laatste geval is het belangrijk dat je camera snel is (en de lens ook), en dat je de weg blindelings kunt vinden voor de instellingen.
Een body is het begin, de lenzen bepalen grotendeels de kwaliteit, en de fotograaf (jij dus) maakt de foto! Gezichtsherkenning, live view, gevoeligheid tot ISO 64000, ..., is leuk allemaal, maar bepalen in 99% niet de kwaliteit van je foto. Beeldstabilisatie daarentegen wel!
Maak een lijst van dingen die je meteen wilt hebben en kijk wat de mogelijkheden binnen je budget zijn. Maak een lijst van dingen die je waarschijnlijk in de toekomst er bij wilt hebben, en kijk of het systeem waar je voor kiest dat biedt, of dat er een derde partij is die dat voor jouw systeem maakt.
Succes met je keuze!